Nederlanders trekken naar België, beloften maken zich op voor hun Ronde van Vlaanderen

woensdag 10 april 2019 om 14:19
Nederlanders trekken naar België, beloften maken zich op voor hun Ronde van Vlaanderen

foto: Cor Vos

Nationaal

In de rubriek Nationaal schenkt WielerFlits aandacht aan het Nederlandse Continental-circuit, maar ook de buitenlandse renners in Nederlandse dienst en onze landgenoten in buitenlandse team komen aan bod. In de deze aflevering onder meer nieuws uit de Holland Cup, een vooruitblik op de Ronde van Vlaanderen U23 met bondscoach Adriaan Helmantel en enkele interviews.

Marc de Maar aan de slag voor Holland Cup

foto: Cor Vos

De Holland Cup heeft zich versterkt met ex-prof Marc de Maar. De 35-jarige Nederlander gaat voor het regelmatigheidsklassement aan de slag als commentator en redacteur. “De Maar komt aan boord om commentaar te doen bij livestreams en alle communicatie met pers en op sociale media te verzorgen”, meldt de Holland Cup.

“In koers heeft De Maar jarenlang hoge ogen gegooid op het niveau waarop de Holland Cup wordt verreden. Rijdend voor Rabobank Continental en Löwik-Tegeltoko. In die jaren won hij de Triptique des Monts et Chateaux en de Tour de Loir et Cher, en zegevierde hij in etappes van Olympia’s Tour. Van de opleidingsploeg van Rabobank maakte hij in 2006 de overstap naar de profs, en reed op het hoogste niveau ook nog onder de vlag van Quick-step, UnitedHealthcare en Roompot.”

In 2018 maakte de Holland Cup een mooi debuut als springplank naar de profs: eindwinnaar Cees Bol rijdt dit jaar in het tricot van Sunweb en won meteen al in Nokere Koerse. De competitie telt dit jaar vier wedstrijden: de Dorpenomloop Rucphen, de Ronde van Overijssel, de Midden Brabant-Poort Omloop en Arno Wallaard Memorial. Laatstgenoemde koers is de eerstvolgende wedstrijd, op zaterdag 20 april 2019.


Nieuwstips of opmerkingen?

[email protected]


Koersloze periode voor BEAT

BEAT Cycling Club gaat na de Volta Limburg Classic een koersloze periode in. De eerstvolgende wedstrijd die op het programma staat is de Arno Wallaard Memorial (UCI 1.2) van zaterdag 20 april. Een week later wordt de maand april afgesloten met deelname aan de Rutland-Melton Cicle Classic (UCI 1.2) in Groot-Brittannië.

Wel rijden enkele renners individueel wat koersen dit weekend: Guillaume Seye koerst bijvoorbeeld in Zele. Martijn Budding, Luuc Bugter, Piotr Havik en Nahom Desale rijden de Ronde van Lexmond en Adam Lewis doet in eigen land mee aan de Klondike GP in Guisborough.

Volta Limburg Classic
In de Volta Limburg Classic behaalde BEAT een plaats bij de beste tien met Piotr Havik, waar een podiumplek vooraf als doel gesteld werd. “Ik hoopte en wilde eigenlijk meer”, zegt hij. “Ik had me twintig kilometer vergist in de bevoorrading, dus ik had een gelletje en een bidon te weinig bij. Ik probeerde dat later te compenseren, maar er werd zo hard gekoerst dat dat niet lukte. Daardoor schoot de kramp erin.”

Ploegleider Egon van Kessel was teleurgesteld na de 45ste plaats van mede-kopman Martijn Budding. “In mijn ogen is hij normaal een podiumkandidaat in zo’n wedstrijd. Op het moment dat het peloton brak zat hij niet goed vooraan waardoor hij gelost werd. Dan ben je gezien. Daar doet hij zichzelf echt mee te kort, er had meer in gezeten”, aldus Van Kessel.


Jos Koop eerste leider in de Clubcompetitie

Jos Koop is de eerste leider in de Clubcompetitie. De coureur van TWC Tempo-Hoppenbrouwers won zaterdag in Oost-Groningen de 32ste editie van de Grote Omloop van de Veenkoloniën door Arne Peters van AR & TV de Adelaar en Ramon van Bokhoven van WV De Jonge Renner in een spurt voor te blijven. Koop was in de finale van de wedstrijd naar een sterke kopgroep gereden met daarin coureurs als Wiebe Scholten, Adrie Lindeman, Timo de Jong en Joep Steinbusch, waarna hij dus in een sprint de sterkste bleek te zijn. De Zuiderzeeronde, die aankomende zaterdag op het programma staat, is de volgende manche in de Clubcompetitie, die vorig jaar door SEG Racing Academy-coureur Jesper Rasch werd gewonnen.

Uitslag flag-nl 32ste Grote Omloop van de Veenkoloniën:
flag-nl Clubcompetitie, eerste manche
1. flag-nl Jos Koop (TWC Tempo-Hoppenbrouwers)
2. flag-nl Arne Peters (AR & TV de Adelaar)
3. flag-nl Ramon van Bokhoven (WV De Jonge Renner)


Situatie Robbert de Greef stabiel

Afgelopen vrijdag kwam Alecto met een update over Robbert de Greef. De renner verkeert nog altijd in een kritieke situatie na een hartaanval in de Omloop van de Braakman. “Er is alweer een week overheen gegaan sinds dat Robbert onwel werd tijdens de koers. De artsen in het ziekenhuis van Antwerpen werken verschrikkelijk hard. Inmiddels is de situatie stabiel en is er weer wat hoop, al blijft het kritiek”, aldus de ploeg.

Na overleg met de familie besloot de ploeg van start te gaan in de Volta Limburg Classic. Adne Koster was met een 38ste plek de enige Alecto-renner in de uitslag. De overwinning was, na lang bestuderen van de fotofinish, voor Patrick Müller.


Nils Eekhoff verbaast zichzelf in Le Triptyque: “Wilde eigenlijk ritme opdoen”

Eekhoff in actie tijdens de Ronde van Vlaanderen U23 2018 – foto: Cor Vos

Afgelopen weekend stond in België Le Triptyque des Monts et Châteaux op het programma, een toonaangevende koers in het beloftencircuit. Mikkel Bjerg (Hagens Berman Axeon) pakte de eindoverwinning, maar ook de Nederlanders kwamen er goed voor de dag. Nils Eekhoff werd in het shirt van Sunweb Development bijvoorbeeld zesde. Een flinke opsteker, want de 21-jarige Noord-Hollander reed pas zijn eerste koers van het seizoen. “Na mijn blessures zou ik hier alleen kilometers maken”, vertelt hij aan WielerFlits.

Even terug naar januari. Na zijn stage bij de WorldTour-ploeg van Sunweb vorig najaar, komt hij begin 2019 ten val tijdens een trainingskamp op Mallorca. “Ik ging onderuit tijdens een afdaling en daarna knalde ik tegen een muur op. Daarbij liep ik een zware hersenschudding op en brak ik mijn jukbeen op twee plekken. Daardoor ben ik er ruim anderhalve maand uit geweest. De laatste paar weken gaat het steeds beter en ben ik mijn trainingen weer aan het opbouwen. Afgelopen weekend was het moment dan daar dat ik mijn eerste koers reed.”

Daarin eindigde Eekhoff dus meteen als zesde, achter onder meer Bjerg en Tom Pidcock. “Dat heeft me echt verbaasd. Ik heb eigenlijk alleen nog duurtrainingen gedaan en een klein trainingskamp in Girona. Het plan was dat ik zou meerijden en het team van dienst kon zijn. Maar dat draaide uiteindelijk anders uit. Eenmaal in de finales kom ik toch in een soort focus terecht, waardoor ik toch meer kon dan ik van tevoren dacht. En het was ook min of meer toeval: Edo Maas reed in de eerste etappe lek, waardoor ik de lead out moest doen.”

Achter hem kwamen Jarno Mobach en snelle man Niklas Märkl ten val. “Toen brak het en zat ik ineens van voren”, vertelt de winnaar van Parijs-Roubaix U23 2017. “Achteraf was het klassement voor een deel daar al gemaakt. Maar de grootste verbazing voor mij was de tijdrit (waarin hij zevende werd, red.). Ik had nooit gedacht dat ik daar ongetraind al zo hard kon rijden. Wat dat betreft is het wel grappig dat je met duurtrainingen dus toch een dermate goede basis kan leggen, dat dit erin zit. De vorm is goed, maar het kan nog veel beter!”

Voor Eekhoff wacht nu de Ronde van Vlaanderen voor beloften van komende zaterdag. “Ik ga daar zonder verwachtingen naartoe, ik zie wel hoever ik kom. Die wedstrijd heb ik al twee keer gereden, dus ik weet waar de belangrijke punten zitten. Ik wil het team dan ook helpen om daar op de goede plek te zitten. Zelf miste ik de laatste twee jaren de punch om in de finale de steile klimmetjes te overleven en nu heb ik er dus ook niet op getraind”, lacht hij. Hij tipt ploeggenoot Mobach: “Als Jarno z’n zinnen erop zet, kan hij heel ver komen.”


Helmantel: “Mobach moet het zelfvertrouwen hebben dat hij bij de besten hoort”

Adriaan Helmantel achter het stuur bij zijn oud-werkgever Sunweb – foto: Cor Vos

Zaterdag volgt de derde manche in de UCI Nation’s Cup U23. Met start en finish in Oudenaarde, werken de nationale selecties met beloften daar de Ronde van Vlaanderen af. Bondscoach Adriaan Helmantel hoopt opnieuw dat zijn ploeg mee kan doen in de finale, maar hij is wel iets voorzichtiger met zijn ambities dan in Gent-Wevelgem. “Daar raakten we het initiatief kwijt, waardoor we niet in aanmerking kwamen voor de winst”, vertelt de bondscoach aan WielerFlits. “Maar Jarno Mobach hoorde wel bij de besten in koers.”

“Er zijn een aantal belangrijke en cruciale punten”, legt Helmantel uit. “Te beginnen met de Muur van Geraardsbergen, na 75 kilometer. Het is zaak om de koers daar niet uit handen te geven. Daarna krijg je een relatief makkelijke fase, om vervolgens met de run naar de Oude Kwaremont en de Paterberg te beginnen. En dan is het volop finale, die er wel anders uitziet als bij de profs. Maar ook in de beloftenwedstrijd volgen de klimmetjes elkaar in rap tempo op. Daar gaan we zien of de mannen sterk genoeg zijn om met de besten mee te kunnen.”

Volgens Helmantel moeten we in de oranje tricots vooral letten op Mobach en Marten Kooistra. “Jarno heeft laten zien dat hij goed genoeg is om in de finale zijn rol te spelen. Dat verwacht ik ook van Marten Kooistra. Nils Eekhoff was voor mij een vraagteken na zijn blessure. Maar afgelopen weekend liet hij heel goede zaken zien in Le Triptyque, waarmee hij direct zijn niveau heeft bevestigd. Op de klimmetjes is het voor hem wel iets anders. Nils is sterk, maar ook een forse kerel. Hopelijk kan hij de lijn van dit weekend doortrekken.”

Opvallende afwezige in de selectie is Maikel Zijlaard. De tweedejaars prof (19) van Hagens Berman Axeon reed nochtans een goede Le Triptyque. “Ik moest een keuze maken en dat was niet makkelijk”, vindt Helmantel. “Jarno en Marten zijn mijn vooruitgeschoven mannen. De rest rijdt voor hen in ondersteuning. Daan van Sintmaartensdijk deed het heel goed in Gent-Wevelgem. Hij kan zijn rol vroeg in de koers goed vervullen. Daarnaast wilde ik kiezen tussen Marijn van den Berg, Eekhoff en Zijlaard. Ik heb de eerste twee de kans gegeven.”

“Ik hoop wel dat ik de goede keuze gemaakt hebt”, voegt de bondscoach eraan toe. “Ik heb Maikel verteld dat het aan hem is om mijn ongelijk te bewijzen. Dat heb ik hem voor het weekend meegedeeld en in Le Triptyque heeft hij heel goed gepresteerd. Misschien heeft hij daarmee al een signaal naar mij afgegeven.” Helmantel hoopt het in Vlaanderen beter te doen dan in Gent-Wevelgem. “Daar hebben we ruim niet voldaan aan de doelstelling met een zestiende plaats. Met deze groep hopen we het nu beter te doen.”

flag-nl Nederlandse selectie flag-be Ronde van Vlaanderen U23
flag-nl Marijn van den Berg (Metec-TKH)
flag-nl Nils Eekhoff (Sunweb Development)
flag-nl Daan Hoole (SEG Racing Academy)
flag-nl Marten Kooistra (SEG Racing Academy)
flag-nl Jarno Mobach (Sunweb Development)
flag-nl Daan van Sintmaartensdijk (Alecto)


Bas van der Kooij doet open sollicitatie: “Corendon-Circus lijkt me heel mooie ploeg”

Bas van der Kooij – foto: Cor Vos

Bas van der Kooij had afgelopen winter gehoopt de stap naar de profs te maken. Na het NK op de weg – waar hij vijfde werd tussen de profs – was er wel heel eventjes contact met Roompot-Nederlandse Loterij, maar daar bleef het bij. De 23-jarige Schiedammer (tweedejaars elite) besloot echter wel van ploeg te wisselen. Hij stapte over van Alecto naar Monkey Town-à Bloc. Bij de formatie van Paul Tabak kan hij een internationaler programma rijden. “Ik reed te weinig UCI-koersen om mezelf te laten zien”, vertelt hij aan WielerFlits.

De laatste jaren zijn er meer renners in de positie van Van der Kooij geweest. Denk maar eens aan de inmiddels gestopte Joey van Rhee en Jasper de Laat, maar ook aan Piotr Havik van BEAT Cycling. “Allemaal goede renners”, vindt de Monkey Town-renner. “Maar een échte kernkwaliteit hebben zij niet; ze blinken nergens in uit. En ik heb dat wel. Ik kan rekenen op mijn sprint. Natuurlijk moet je uitslagen rijden om in aanmerking te komen voor de profs, maar een sprint is wel een kwaliteit waar ploegen iets aan hebben. Dat is mijn voordeel.”

Hij etaleerde zijn kunsten dit voorjaar tijdens de Tour of Antalya (UCI 2.2). In de eerste etappe werd hij nog derde achter niemand minder dan Mathieu van der Poel. Een dag later won Van der Kooij wel en pakte hij de leiderstrui. “Ik kom redelijk makkelijk een aantal klimmetjes over”, beschrijft hij zichzelf. “Op pure snelheid kan ik iets minder mijn mannetje staan, maar na een zware koers dus wel. Met wat voor renner je mij het beste kunt vergelijken? Dan moet je denken aan John Degenkolb of Alexander Kristoff, dat soort types.”

Van der Kooij nam na de Turkse rittenkoers ietsjes gas terug. De komende maand staan er voor hem een aantal belangrijke koersen op het programma. “Ik wilde meteen goed uit de winter komen. Dat is gelukt. Ik heb nu mijn weg uitgestippeld tot het NK op de weg. Op mijn kalender heb ik bij een aantal wedstrijden een stipje gezet. Dat zijn Flèche du Sud (2.2), de ZLM Tour (2.1), de Rutland-Melton Cicle Classic (1.2), de Himmerland Rundt (1.2) en de Ronde van Limburg (1.1). Dat zijn wedstrijden waar ik me kan tonen. Een redelijk niveau, maar niet direct met super veel profploegen.”

Voor de Zuid-Hollander is het dit seizoen wel het jaar van de waarheid. “Hoe ouder je bent, hoe lastiger het is. Profploegen willen nu eenmaal liever jongere renners, omdat ze die beter kunnen kneden. Dus dit jaar is wel het belangrijkste jaar voor mij.” Van der Kooij heeft al wel nagedacht over zijn toekomst. “Ik heb een verleden in het mountainbiken en ik heb in de winter ook altijd lekker crossjes gereden om fit te blijven. Dus wat dat betreft zou ik mezelf graag bij Corendon-Circus zien willen rijden. Dan kan ik alles combineren en een goed programma rijden, dat lijkt me mooi.”


Kaden Groves: “SEG Academy Racing heeft de beste reputatie qua opleiding”

Groves klopt Schelling tijdens het trainingskamp van SEG – foto: Petros Gkotsis

SEG Academy Racing verdubbelde afgelopen weekend haar seizoenstotaal met UCI-overwinningen. Na zeges van Alberto Dainese en Barnabás Peák in de Tour de Normandie, was het nu sprinter Kaden Groves die de show stal. De 20-jarige Australiër won twee van de drie massasprints in Le Triptyque, al was de ontbrekende spurt eigenlijk geen klassieke massasprint. Door zijn techniek wist Tom Pidcock in een lastige laatste kilometer met een paar haakse bochten namelijk het verschil te maken. Desalniettemin reden genoeg voor WielerFlits om kennis te maken met Groves.

De jongeling verruilde afgelopen winter de opleidingsploeg van Mitchelton-Scott voor de Nederlandse formatie. “Ik heb de ervaring nodig hoe het is om op de Europese manier te koersen”, legt hij die stap uit. “Maar nog belangrijker: ik wilde meer in het U23-circuit fietsen. Bovendien waren er binnen de opleidingsploeg van Mitchelton-Scott veranderingen (er rijden nu enkel nog Chinesen bij de ploeg met alleen Brayan Chaves en sinds maart James Oram als uitzondering, red.). De Australiërs werd geadviseerd om van ploeg te wisselen, omdat hun kansen kleiner werden in 2019.”

Groves was maar wat blij dat hij zich bij SEG Racing Academy kon voegen. Een simpele keuze, vertelt hij. Maar het betekende wel dat hij moest verhuizen. “Ik geniet van de Europese levensstijl. Ik krijg de beste hulp van de staf en mijn ploeggenoten bij SEG Racing Academy. Maar belangrijker nog: mijn familie ondersteunt me enorm. Ik verblijf in Girona (de Spaanse plek waar ook Jetse Bol en Robert Gesink wonen, red.). Of tenminste, als ik geen koersen in Nederland, België of Frankrijk rijdt. Een geweldige plek, het ademt wielrennen. Er wonen ook veel coureurs, waaronder een aantal Australiërs.”

“Het grootste verschil met Australië is op de eerste plek het klimaat”, gaat hij verder. “De seizoenen zijn hier precies andersom en het is hier een stuk kouder dan ik gewend ben. Ook de taalbarrière is soms een probleem, maar ik doe mijn best om de Spaanse taal onder de knie te krijgen.” Girona is omgeven door veel reliëf in het landschap. Niet meteen het terrein van een sprinter. “Ik ben wel iets completer”, legt hij uit. “Ik kan korte klimmetjes overleven en ik zorg ervoor dat ik ook op de kleine categorie beklimmingen erbij blijf. En met de ploeg om me heen, heb ik het vertrouwen dat ik ook zwaardere bergjes kan overleven.”

Dat belooft voor de Ronde van Vlaanderen U23 komend weekend. Of tenminste, dat zou je zeggen. “Ik heb nog niets gehoord van de Australische bond”, openbaart Groves. “Niets wat betreft de selectie voor Vlaanderen, maar ook niet voor de andere Nation’s Cup-koersen. Ik denk zelfs dat Australië niet start in De Ronde dit jaar. En dat zou triest zijn nadat we het er vorig jaar zo goed gedaan hebben, toen James Whelan wist te winnen en Rob Stannard derde werd.” Op het moment van schrijven is er nog geen deelnemerslijst voor de Ronde van Vlaanderen voor beloften beschikbaar, maar volgens Groves start Australië dus niet.

De jonge Aussie boekte al drie profzeges. Twee in de Tour of Fuzhou (één in 2017, één in 2018) en één in de Tour of Qinghai Lake. “Op papier waren dat mijn grootste overwinningen, maar alle zeges zijn speciaal voor mij. In Le Triptyque waren het mijn eersten in het Europese beloftencircuit én in de kleuren van SEG Racing Academy. Dat betekende veel voor me. Deze ploeg heeft de beste reputatie als het gaat om het klaarstomen van U23-renners voor het profpeloton. Ik zit dus op de beste plek. Natuurlijk droom ik van een profcarrière en het zou voor mij als jonge Australiër een grote eer zijn om voor Mitchelton-Scott te rijden.”


Ploegwatchers

Alecto – Maxim Horssels

BEAT – Nick Doup

Metec-TKH – Julian Dubbeld

Monkey Town-à Bloc – Youri IJnsen

SEG Racing Academy – Youri IJnsen

Vlasman CT – Maxim Horssels

Nieuwstips: [email protected]

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone