Jury hield Tony Martin in Dauphiné na lange discussie met Grischa Niermann
foto: Cor Vos (archief)
vrijdag 14 augustus 2020 om 14:10

Jury hield Tony Martin in Dauphiné na lange discussie met Grischa Niermann

Een uur lang was Tony Martin geschrapt uit de uitslag en het klassement van het Critérium du Dauphiné: de Duitser van Jumbo-Visma was buiten tijd geëindigd op de Col de Porte, nadat hij tijdens een hagelstorm ging schuilen langs de kant. Ploegleider Grischa Niermann moest vervolgens hemel en aarde bewegen om Martin in koers te houden. De jury hield namelijk voet bij stuk.

Volgens CyclingOpinions was het argument van Niermann over het ‘Extreme Weather Protocol’ niet genoeg om de UCI-jury te overtuigen. Volgens de Italiaanse juryvoorzitter zou dat niet meer in werking treden als de winnaar al over de finish was gekomen. Dat was overigens Jumbo-Visma-kopman Primoz Roglic, die in – toen nog – droge weersomstandigheden de rit wist te winnen.

De jury liet aan Niermann weten dat Martin een risico had genomen door te gaan schuilen langs de kant. Daarop zei de ploegleider dat het een totaal onbegrijpelijke ‘drogreden’ was om zijn renner door deze situatie uit koers te halen.

Na een discussie van ongeveer een uur kreeg de Duitse ploegleider van Jumbo-Visma alsnog te horen dat de tijdslimiet aangepast werd, waardoor Martin (en Jérôme Cousin van Total Direct Energie) vandaag toch mochten starten in de derde etappe.

In onderstaande beelden komt ploegleider Arthur van Dongen erachter dat Tony Martin schuilt voor de enorme hagelbui:

Israel Start-Up Nation maakte beelden van Martin aan de kant van de weg:

RIDE Magazine
33 Reacties
Sorteer op:
14 augustus 2020 14:16
Mogen ze blij mee zijn, Ik ben overigens altijd tegen jury beïnvloeding door ploegleiders maar ik denk dat hier de coulance van de jury op zijn plaats was.
14 augustus 2020 14:18
Vreemd om een protocol zijn werking te laten verliezen zodra de eerste over de finish is gekomen.
    14 augustus 2020 14:30
    Slaat inderdaad nergens op. Nog gekker is een jury die per se aan zo'n regel wil vasthouden.
    15 augustus 2020 13:23
    Dus Roglic heeft een voorsprong (ik zeg maar wat van zo,n 7 min ) hij komt alleen binnen en het noodweer breek uit ,het hele peloton schuilt ergens en komt vervolgens veel te laat binnen ,gaan de jury die dan ook uitsluiten ???? Denk het niet maar ja een a twee man durven ze het wel lastig te maken
14 augustus 2020 14:21
Lekker met het publiek "knuffelen", zonder er een waarde oordeel aan te geven maar die Corona protocollen in de topsport zijn echt een lachtertje.
Zie Perez in de F1 bijvoorbeeld, allemaal schone schijn!
    14 augustus 2020 14:27
    Kom op, Miko, hij helpt een kind.

    Wat een bizarre regel trouwens: protocol kan niet meer in werk gesteld worden als de eerste over de finish is.
    14 augustus 2020 14:27
    Denk op dit moment dat het risico door grote hagelstenen groter was dan het coronavirus.
    14 augustus 2020 15:01
    Haha, als of daar iemand met Corona wordt besmet! Get a life!
    14 augustus 2020 16:52
    Wat een domme reacties....Corona is daar inderdaad niet...
    Nergens toch? Wat ik zeg, ik geef er geen waarde oordeel over. Vind het ook mooi om te zien. Maar die hele bubbels werken zo toch niet, het is enkel een zeepbel.
    Overal in de topsport trouwens!
    14 augustus 2020 20:51
    Yep
14 augustus 2020 14:22
Ik vond het de enige juiste keuze van de jury gezien de omstandigheden. De keuze is nog steeds de juiste. Alleen wat een wereldvreemde jury leden/uci dat ze dit eerst zelf niet konden inzien.
    14 augustus 2020 14:32
    Ik denk dat vriend en vijand begrip hebben voor de beslissing. Het was niet dat hij daar was gaan zitten om uit te rusten op een ligzeteltje.

    Als het Niermann echt zoveel moeite kostte om de jury te overtuigen, dan denk ik dat de wedstrijdjury de plank mis slaat. Die zaten waarschijnlijk met hun neus in een glas dure wijn in de VIP voorzieningen ipv met hun hoofd in de hagelbui.

    Iets met letter en geest van het reglement...
    14 augustus 2020 15:18
    Ik kan die regel helemaal niet vinden in de regelementen van de UCI (als iemand hem wel kan vinden hoor ik dat graag).
    Zowiezo is het hele bad weather protocol nogal dubieus/kan daar nog een hoop aan verbeterd worden. Er moet voor de start besproken worden wat te doen bij slecht weer, en alleen als er slecht weer verwacht wordt. En als de partijen het niet eens worden ligt de beslissing bij de organisator en President of the Commissaires’ Panel (geen idee wie dat is).

    Ik denk dat ze zich beter hadden kunnen laten leiden door 2.6.032 Finishing deadline:
    "In exceptional cases only, unpredictable and of force majeure, the commissaires panel may extend the finishing time limits after consultation with the organiser."

    Edit: heeft iemand zijn reactie gewijzigd, of heb ik hem zelf onder de verkeerde reactie geplaatst?
14 augustus 2020 14:26
Zag ik daar een prachtig JV luchtbedje in beeld bij Toni Martin voorbij komen ?. Iemand waar ik dat kan gaan bestellen ?
    14 augustus 2020 14:30
    Die zijn nergens meer kon je bij de jumbo krijgen vorige zomer
    14 augustus 2020 14:30
    edit wf: dergelijke berichten mag je achterwege laten
    14 augustus 2020 14:42
    Glorious, held haha
14 augustus 2020 14:30
Hartstikke mooi dat Tony Martin dat kind helpt. Dan ben je een held.
    14 augustus 2020 15:02
    Je bent tegenwoordig al snel een held
    14 augustus 2020 15:08
    Je hoeft enkel een link naar een opblaaspop te posten.
14 augustus 2020 14:34
De UCI is een anachronisme.

Laten ze zich beperken tot het WK en geef de WT aan een joint venture van ASO, RCS en Flanders.
14 augustus 2020 14:41
Zoals zo vaak bij starre juryleden (en juristen): niet verder kijken dan de formele regel en niet een situatie toetsen aan de gedachte achter een regel. Juist dat laatste is nu wat iemand een goed jurylid maakt!
    14 augustus 2020 14:54
    Precies. Overigens is het vreemd dat die regel zo in het reglement staat. Je mag toch wel schuilen voor zulke hagelstenen, ook na de finish van de winnaar, zou ik denken. Voor onweer dat boven je hangt geldt hetzelfde.
14 augustus 2020 14:57
Verbijsterend dat de UCI-jury aanvankelijk weigerde Martin en nog een paar anderen in koers te houden. Overmacht is nooit duidelijker geweest. De aanvankelijke houding van de jury is ook in schril contrast met het vaak niet optreden tegen allerlei soms zware overtredingen van renners, ploegleiders, motorrijders. Maar hier moest het jurylid perse de letter van de wet toepassen. Om van te kotsen. Hij zal ongetwijfeld gevreesd hebben niet op tijd te zijn geweest voor het avondeten in zijn hotel.....
14 augustus 2020 14:59
Toont nog maar eens aan dat de UCI weinig geeft om veiligheid van de renners.

Tony Martin is een beest van een renner. Niet veel grote kampioenen zouden nog blijven fietsen als ze niet meer kunnen winnen, maar hij is momenteel één van de meest waardevolle knechten in de WT.

Wel bizar dat hij al op relatief vroege leeftijd over zijn piek heen was (hij was nog "maar" 31 jaar bij zijn laatste grote overwinning). Philippe Gilbert won bijvoobeeld nog de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race op 34-jarige leeftijd, Parijs-Roubaix op 36-jarige leeftijd en twee mooie Vuelta etappes op 37-jarige leeftijd.
    14 augustus 2020 16:40
    Ik denk dat er nog zat renners zouden blijven fietsen en daadwerkelijk ook deden met alle gevolgen van dien. De jury moet een duidelijke grens trekken, want renners kunnen dat niet. Op een gegeven moment is het gewoon spelen met de gezondheid van mensen, dat de overheid dat doet (en voor een deel daaraan ook weinig kan doen en het volk deels zelf laat kiezen) is al erg zat.
14 augustus 2020 15:36
Jury kwam er na 55 minuten achter dat ook Cousin enige tijd 'vermist' was en te laat was binnengekomen, daarna was het oprekken van de tijdslimiet in minuten beklonken.
Overigens miste Martin die aanvankelijke tijdslimiet maar op een haar...
14 augustus 2020 15:44
Ik ben het niet eens dat de jury na een besissing zich laat overhalen door een individu met belangen om de beslissing te veranderen. Ik vind wel dat de jury als eerst een domme beslissing heeft genomen. Jury mag alleen van mening veranderen door invloed van een onafhankelijk persoon. Een soort wieler-ombutsman.
    14 augustus 2020 17:14
    Als de jury een foutieve beslissing neemt moeten ze deze terugdraaien, onafhankelijk van wie ze op de fout wijst.
14 augustus 2020 18:02
Goed zo Girsha!
JV neemt de rol van Ineos ook op dit punt over.
Brailsford staat (stond) immers ook altijd als eerste bij de jury, bijv. na een rennende Froome op de Mont Ventoux.
Zo werkt dat kennelijk in de grote mensen wereld.
    15 augustus 2020 09:09
    Dus ze denken boven de wielerregels te staan??

    Ahhhhh, #debowlingbal #tijdlimiet
14 augustus 2020 20:36
Waarom zet je dat ventje niet gewoon in de ploegwagen? #opgelost
14 augustus 2020 20:36
Waarom zet je dat ventje niet gewoon in de ploegwagen? #opgelost

Reacties zijn gesloten.