Jumbo-Visma likt de wonden na bijltjesdag: “Niet makkelijker, maar nog steeds sterk”

zondag 17 juli 2022 om 20:23
Video

Jumbo-Visma ging tot aan de rit naar Mende crescendo, maar de overgangsetappe naar Carcasonne kunnen we bestempelen als diminuendo. Primož Roglič verscheen niet meer aan de start, Steven Kruijswijk brak bij een val zijn sleutelbeen, Jonas Vingegaard kuste – zonder erg – het asfalt en Tiesj Benoot strompelde als een oude man de bus uit. “Maar het vertrouwen is onveranderd groot”, vertelt Richard Plugge aan WielerFlits.

“We hebben een dag om de schade op te meten en te herstellen. Dat zullen we nodig hebben”, vatte Wout van Aert de tumultueuze dag van Jumbo-Visma treffend samen. Op de rustdag zal de ploeg haar wonden moeten likken, zucht ook ploegleider Arthur van Dongen. “We hebben zondag wel heel veel pech voor onze kiezen gehad. Gelukkig is Jonas (die de gele leiderstrui draagt, red.) niet al te gehavend, maar Steven missen is natuurlijk een bittere pil. Ook Tiesj Benoot zit onder de schaafwonden. Gelukkig is het maandag een rustdag.”

“Ik heb me al beter gevoeld”, geeft Benoot toe, die hinkend uit de bus kwam stappen beplakt met pleisters en een icepack op zijn bovenbeen. “Ik denk toch wel dat ik geluk heb gehad. Ik ging vrij hard neer; ik werd onverwacht aangetikt. Dat zijn vaak wel erge valpartijen, maar volgens mij heb ik niets gebroken. Wel serieuze schaafwonden en mijn heup is echt dik. Mijn knie, elleboog en ook mijn rug is een beetje geraakt. Ik was zelf eerst misselijk, maar hoorde dat Jonas snel terug vooraan was. Dat was het voornaamste.”

Vertrouwen onverminderd hoog
De Belg, Vingegaard en Kruijswijk vielen binnen een paar kilometer van elkaar. “In vijf tot tien minuten kregen we te maken met shitty moments”, lacht Christophe Laporte als een boer met kiespijn. “We bleven daarna samen en hebben ons best gedaan. We blijven een sterk team en met elkaar moeten we in staat zijn om ons werk te blijven doen. We gaan vechten komende week!” Waarin zes Jumboys het opnemen tegen zes van UAE Emirates, de ploeg van uitdager Tadej Pogačar. “Daar moeten we mee leven. Het is nu niet makkelijker, want Stevie was heel goed en had een belangrijke rol”, baalt ploegleider Grischa Niermann.

Ook algemeen manager Richard Plugge had flink de pest in de malaise waarmee Jumbo-Visma te maken kreeg. “Ontzettend vervelend. De ketting van Martijn Tusveld ligt eraf. Die ziet dat niet, wil aanzetten en slaat over de kop. Steven zit daar toevallig in de buurt… Dat andere moment haken de sturen van een paar renners in elkaar en Tiesj is daarvan het slachtoffer… Maar met het oog op de Pyreneeën denk ik nog steeds dat we een heel sterke ploeg hebben. Natuurlijk missen Steven en Primož in de bergen. Dat is altijd een aderlating, zo simpel is het. Maar uiteindelijk komt het toch op Jonas aan. Hij moet het doen.”

Plugge gaat in ieder geval niet bij de pakken neerzitten. “We gaan nu eerst even lekker de rustdag in, Tiesj oplappen en dan gaan we weer door. Het vertrouwen is onveranderd groot.” Vingegaard zelf liet weten dat het met hem oké gaat, behoudens wat schaafwonden aan de linkerzijde van zijn lichaam.

Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

22 Reacties

Wheely 17 juli 2022 om 21:00

Zijn nog steeds in het voordeel met tweeënhalve minuut voorsprong en super-Wout in het team.

0
xistnc 17 juli 2022 om 21:14

Als die super-Wout zijn krachten nuttig gebruikt, moet dat kunnen volstaan. Van Aert en vooral Laporte zullen in het begin van de etappes aan de bak moeten om riskante ontsnappingen te counteren. Hopelijk kan Van Aert daarbij minimaal een rol spelen tot de eerste berg opdoemt, daarna moet Kuss het overnemen. Desnoods moet het dan vervolgens maar zo snel mogelijk een man tegen man gevecht worden.

0
Natte spons 17 juli 2022 om 21:21

Wout moet nu gewoon tot de laatste berg in zijn hok blijven. Net als Kuss. De rest moet het daarvoor opknappen.

0
ti-raleigh 17 juli 2022 om 21:07

Nee hoor, het voordeel is weg. Ze zijn aangeslagen en als wolven bloed ruiken… Reken er maar op dat Vingegaard van alle kanten wordt aangevallen. De enige manier om dit te voorkomen is zelf aanvallen en dat zal erg lastig worden zonder een goeie ploeg die alles uit elkaar kan trekken.

0
Wim Kruithof 17 juli 2022 om 21:19

Wie is voor jou ‘van alle kanten’ dan? Thomas heeft mazzel dat Vingegaard en Pogacar het rustiger aandeden in het slot, want hij was al vierkant gelost bergop. Behalve Pogacar zie ik niemand die Vingegaard kan kraken.

0
ti-raleigh 17 juli 2022 om 21:47

Eén op één zal het Pogacar en Vingegaard worden, ben ik met je eens. Maar als Ineos als team herrijst en ietwat van de ‘vergane’ glorie van voorgaande jaren terugkrijgt, dan kan Vingegaard zijn borst nat maken. Treintje beginnend met Castroviejo, dan Van Baarle en dan Pidcock. Ik durf te wedden dat Vingegaard al snel alleen zal zitten en dan wordt het pokeren tegenover Thomas, Yates en Pogacar.

0
Hunt Shunt 17 juli 2022 om 21:56

Laat Ineos er inderdaad maar een ‘sky-trein’ van maken. Jumbo lacht zich verrot als dat gebeurd. Vingegaard haakt z’n karretje aan en bij de eerste aanval van Pogacar lost iedereen, op Vingegaard na normaal gesproken, dus inclusief de mensen die jij noemt zoals Thomas en Yates.

0
S. Morgenstern 17 juli 2022 om 21:57

Lijkt me een perfect scenario voor Vingegaard wanneer Ineos een treintje op zet, dan kunnen Van Aert en Kuss zich sparen en zit hij in een situatie waarin het dus uiteindelijk man tegen man wordt.

0
Gladiool 17 juli 2022 om 22:33

Ik denk eerder dat Pidcock dinsdag zowat bij de start demarreert om de boel alvast eens wakker te schudden.

0
ti-raleigh 17 juli 2022 om 22:55

Ik heb er vooralsnog niet veel vertrouwen in dat Kuss en Van Aert er nog lang bij zitten. Die zullen al vroeg door de concurrentie aan het werk gezet worden. Althans als ik tot de concurrentie zou behoren, dan zou ik zo’n scenario uitwerken. Yates, Thomas, Pogacar en Vingegaard zullen het gaan uitmaken. Wat als Yates gaat demarreren? Pogacar gaat zonder meer bluffen en laat het aan Vingegaard.

0
horsm 17 juli 2022 om 23:11

Als Yates op woensdag gaat, terugbluffen. Erop gokken dat Pogi hem de volgende dag uit het geel gaat proberen te rijden en dan in zijn wiel mee.

0
Tony 18 juli 2022 om 10:24

De enigste die kan aanvallen is Pogi. Thomas en zijn ploeg hebben mij niet kunnen overtuigen. Ik denk dat Thomas eraf gaat in de bergen. Jonas kan altijd rekenen op het “beest” Van Aert. Als Kuss goed is moet het geen probleem zijn voor Jonas. Hij moet alleen reageren als Pogi aanvalt. Hij moet alleen zorgen dat hij in het wiel blijft. 2.22 minuten rij je niet zomaar dicht op Jonas.

0
55x11 17 juli 2022 om 21:32

“bijltjesdag”
wat een leuk woord

0
AdZ 17 juli 2022 om 23:12

Over bijltjesdag gesproken…

Wanneer reed een Deense renner uit een Nederlandse ploeg voor t laatst in de gele trui met uitzicht op de eindoverwinning en waar haalde die toen z’n Waterloo?

Woensdag na de Aubisque gaat t gebeuren!

0
SteadyEddy 18 juli 2022 om 00:37

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst

0
Blackcanyon 18 juli 2022 om 04:06

Discovery en Ineos reden in t verleden altijd vooraan om het risico op valpartijen te verkleinen. Die focusten op geel en geel alleen. En ze waren met 9 man. Jumbo rijdt voor geel, groen en etappeoverwinningen.
Wie denken ze dat ze zijn? TI-raleigh of zo? Doelen te hoog gesteld waardoor alles in duigen valt.
De valpartijen van deze etappe kun je natuurlijk op pech schuiven maar waren vermijdbaar als ze de niet teveel doelen hadden gecombineerd.
Vermijdbare pech dus.
Nu ipv met 8 met 6 verder, waarbij Ties niet erg meer van nut kan zijn, maar Vingegaard zelf aangeschoten wild is.
De hyena's van Ineos zulken de aanval wel openen. Yates proberen in de vroege vlucht te krijgen, maar vergeet bijv Meintjes niet. Pogi kan daar van profiteren.
Vingegaard zegt nu natuurlijk dat het meevalt. Als hij zegt dat hij in de touwen hangt ruiken ze nog meer bloed. De anderen zijn echter niet achterlijk.

0
Jungle Man 18 juli 2022 om 06:15

Geluk om niet te vallen wordt ook deels een beetje afgedwongen. Pogacar is hier het levende voorbeeld van; die ontspringt de dans vaker dan menig andere wielrenner.

0
Merlinappa 18 juli 2022 om 07:23

‘aangeschoten wild’ LOL. overdrijven is ook een vak.

0
Hunt Shunt 18 juli 2022 om 09:29

Hij zal uiteraard de valpartij meenemen de komende dagen. Dat voel je altijd, maar ik ga er wel vanuit dat hij op overschot rijdt ten opzichte van de rest en dus gewoon meekan met de Thomas, Yates of Bardets van deze wereld.

Los daarvan, ik snap ook niet waarom ze gewoon niet met alle man voorin het peloton rijden in zulke etappes. Kasseien etappe exact hetzelfde. US-postal was dan ook wel een extreem voorbeeld, weet niet of Jumbo die machtspositie heeft ;)

0
Tony 18 juli 2022 om 10:32

De enigste renner die bij Pogi kan blijven als het zwaar wordt is Majka.Voor Ineos ben ik niet bang. Hebben mij niet kunnen overtuigen. Het gaat alleen tussen Jonas en Pogi. Of Pogi moet weer instorten op de laatste klim. Hij moet aanvallen en 2.22 minuten wegrijden van Jonas.Dat wordt een hele klus…

0
tdola 18 juli 2022 om 10:11

Voordeel komende 3 etappes is dat in 1e helft t redelijk vlak is en laporte en van hooijdonk en evt benoot controlerende rol kunnen spelen.
Als t gelijk steile col was geweest, was t ander verhaal geweest.

0
Jean Dumas 18 juli 2022 om 11:27

Je moet ook de positieve kanten belichten, zoals het goede rijden van Nathan en Laporte en het feit dat de INEOS-posities in de eerste plaats door Bardet, Gaudu en Quintana zullen worden aangevallen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone