Jumbo-Visma haalt Olav Kooij per direct naar WorldTour, debuut in Omloop

donderdag 18 februari 2021 om 10:00
Jumbo-Visma haalt Olav Kooij per direct naar WorldTour, debuut in Omloop

foto: Cor Vos

Jumbo-Visma hevelt Olav Kooij per direct over naar de WorldTour-selectie. De 19-jarige sprinter zou eigenlijk pas op 1 juli 2021 de overstap maken van de Development-ploeg naar de hoofdmacht. Hij debuteert in de Omloop Het Nieuwsblad al meteen voor Jumbo-Visma.

De transfer van Kooij, die vorig jaar liefst zes keer wist te winnen, is onder meer vervroegd dankzij de blessure van Mike Teunissen. De Limburger zou een belangrijke rol spelen in de voorjaarsploeg, maar gevreesd wordt dat Teunissen de komende maanden niet in actie kan komen na een val tijdens het trainingskamp.

‘Overstap draagt bij aan zijn opleiding en ontwikkeling’
“Helaas vallen er steeds meer koersen weg uit het programma van ons developmentteam en tegelijkertijd ontstaat er in het profprogramma juist meer ruimte door het uitvallen van renners”, legt sportief directeur Merijn Zeeman uit. “Dat creëert voor Olav een situatie waarin een overstap het beste bijdraagt aan zijn opleiding en ontwikkeling.”

Kooij is blij dat hij deze maand al in actie kan komen voor Jumbo-Visma. “In de profkoersen kan ik een hoop leren”, zegt het Jachtluipaard van Numansdorp zelf over zijn transfer. “Die ervaring neem ik allemaal mee in mijn rugzak. Door nu deze stap te zetten ben ik iets meer verzekerd van het rijden van wedstrijden en dat is een belangrijk onderdeel van mijn ontwikkeling.”

In het jaar van zijn doorbraak werd Olav Kooij genomineerd voor de Gerrie Knetemann Trofee. De titel Renner van de Toekomst 2020 ging uiteindelijk naar Ceylin del Carmen Alvarado.

Dit artikel delen:

94 Reacties

hansiehansie 18 februari 2021 om 10:06

Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met de blessure van Mike Theunissen.
Ben benieuwd wat Kooij kan op het hoogste niveau.

harryjohan71 18 februari 2021 om 10:10

Dat wordt ook aangegeven. Door het wegvallen van Dumoulin en Teunissen ontstaat er ruimte bij het World Tour Team.

Wheely 18 februari 2021 om 11:08

Ja en het feit dat dat er op development niveau weinig wordt gekoerst momenteel. Logische en slimme zet dus.

Glorious 18 februari 2021 om 12:23

En Wynants en Martens stoppen eerder dit seizoen, Groenewegen pas in mei actief.

Arie den Blanken 18 februari 2021 om 10:16

Nooit van gehoord, aan zijn voornaam zou je afleiden dat het om een Noor gaat?

S'mon 18 februari 2021 om 10:20

Nee, een Nederlander.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Olav_Kooij

harryjohan71 18 februari 2021 om 10:20

Het lijkt wel of je alleen het veldrijden volgt. Dit is 1 van de grootste talenten in NL en heeft op 18 jarige leeftijd zijn 1e profzege behaald.

Limal 18 februari 2021 om 10:39

Arie, mogelijk zegt de naam van het Belgische talent Jordi Meeus je wél iets? Hij en Kooij waren in de wedstrijden die ze samen reden altijd sterk aan elkaar gewaagd. Ondanks dat Kooij drie jaar jonger is. Misschien toch maar proberen die naam te onthouden…

Fast Freddy 18 februari 2021 om 12:31

Sjonge nog serieuze reacties ook.
@arie, bijna tijd voor je zomerslaap lijkt me? Of blijf je ook deze zomer klagen dat wielrennen geen veldrijden is en vanwege corona eigenlijk helemaal niet door zou moeten gaan?

toiletduck 18 februari 2021 om 12:33

edit wf: niet doen

Panache 18 februari 2021 om 13:11

Ik dacht dat Jordi Meeus een Catalaan was aan de naam te horen?

S'mon 18 februari 2021 om 13:14

Ik denk dat je Gordi Meõs voor hebt ;)

Beer 18 februari 2021 om 10:18

Jammer genoeg geen directe versterking voor de wankele klassieker-kern.

S'mon 18 februari 2021 om 10:20

Wie weet ook wel.

Marik 18 februari 2021 om 10:27

Een hele mooie zet van de ploeg, wat een mooie kans krijgt deze jongen. En het zou zomaar eens kunnen dat hij al een zege pakt. Hoe mooi zou dat zijn? Meerdere renners die kunnen meestrijden voor de zege en niet alleen de uitgesproken kopman. Hier wordt de ploeg sterker door.

Yeez 18 februari 2021 om 10:36

@beer kom je hier nu elke keer alleen maar zeuren over de klassiekerkern? Volgensmij is je punt aardig duidelijk, of wil je van iedereen gelijk? Want dat mag je van mij hoor als je daar heel gelukkig van wordt

Vinyakke 18 februari 2021 om 10:55

Ik snap beer zijn bezorgdheid wel. Wat hij wil zeggen is misschien dat ze een kans laten liggen om een directe versterking te recruteren uit (pro)continentaal niveau of een type vermote of van keirsbulck. Mannen die de weg kennen en niet vies zijn van een kopbeurt. Op revanche schat ik hun directe meerwaarde ook hoger dan deze jonge knaap.

Kelder is de Man 18 februari 2021 om 11:11

De 1 denkt in beschikbare oplossingen, de ander ziet alleen maar beren op de weg.

Beer 18 februari 2021 om 11:26

Ik geloof graag dat het een talentvolle renner is met een mooie toekomst voor zich. De RvV of PR zal hij nu echter niet winnen. Een echte versterking voor die wedstrijden is het op dit ogenblik volgens mij ook niet. En dat is jammer. Voor zover ik hem ken, zie ik hem niet meteen op kop sleuren of in de finale van een klassieker een gat dichten.

Marik 18 februari 2021 om 11:36

Ik vind sowieso dat jonge renners een gedeelte van hun koersprogramma op kop moeten sleuren. Dat is goed voor de hiërarchie in de ploeg en het is een les in nederigheid. Het wielrennen is de afgelopen jaren geëvolueerd en er is veel anders dan vroeger, maar wat ik graag blijvend zou zien is dat jonge renners gewoon bidons halen en op kop sleuren. Dat is helaas al veranderd in de tijd van Thomas Dekker. Die vond dat hij daar te goed voor was. En nederigheid heb ik bij hem nooit kunnen ontdekken. (Ja eigenlijk pas in het programma Expeditie Robinson, maar dat geheel terzijde)

Dr op en dr over 18 februari 2021 om 11:46

leuk dat je het voor de vierduizendste keer nog even komt benadrukken Beer. Ik denk dat zelfs de allergrootste Jumbo-lovers het hier wel mee eens zijn. En dit is ook voor niemand een geheim verder, niet voor de fans, niet voor de pers en ook niet voor de ploeg zelf.
Enkel heeft de ploeg nu eenmaal andere hoofddoelen dan die paar World Tour races (7 in totaal) op Vlaamse/Franse steentjes. Er zijn daarnaast nog zo'n 160 koersdagen dit jaar die voor de ploeg blijkbaar een grotere importantie hebben.

Daarnaast heeft Woutje met z'n gezond verstand voor nog een HEEEEEEEEELE lange tijd bijgetekend, dus er zullen vanuit de ploeg wel bepaalde beloftes gemaakt zijn richting aankomend seizoen. En daarnaast is het natuurlijk maar gewoon eens even afwachten hoe jonge knapen als Dekker, Van Hooydonck of bijvoorbeeld een Olav zich dit seizoen ontwikkelen, want daar kan op dit moment niemand nog iets zinnigs over zeggen.

Daarnaast heb je met Roosen nog iemand die prima in staat zou moeten zijn top twintig te rijden op de steentjes, en Wijnants heeft bakken ervaring. Dus kan je concluderen dat ze enkel iemand missen die Woutje kan bijstaan in de aller, aller diepste finale. (Tsja die rol was nu net weggelegd voor Teunissen, dus als die wegvalt zit je met een probleem.)

Langs de andere kant hoeven we daar ook niet te dramatisch over te doen, aangezien 85% van de ploegen maar met hooguit één mannetje in de finale zal zitten. Het is tegenwoordig zelfs al mogelijk de Tour de France te winnen zonder ploeg. ;)

On-Topic … De enige juiste move van de ploeg. Zoals al wordt aangegeven zijn er voor de beloftes maar vrij weinig koersen. Dus is dit het moment bij uitstek om zulke jonge knapen al eens van het echte werk te laten proeven.

Romāns Vainšteins 18 februari 2021 om 12:22

Het is ‘in plaats van’ niet aanvullend. Hopen voor Olav dat van Aert een beetje op blijft letten op trainingskamp anders moet hij gat zelf dichten en 1 zegegebaar laten sneuvelen. Aangezien ze allemaal van esthetisch uitzonderlijk niveau zijn zou dat wel een overgrense naaistreek zijn.

ssj 18 februari 2021 om 14:21

@Vinyakke, goede toevoeging. Vraag me af of daaraan is gedacht. Een vd 2 zou je best een contract van een jaar kunnen geven om de klassiekerkern aan te vullen. Even ervan uitgaande dat ze redelijke salariseisen & ambities hebben.

S. Morgenstern 18 februari 2021 om 10:20

Leuk! Mooie koers om in te debuteren.

VespavanBern 18 februari 2021 om 10:33

Allemachtig wat heeft die jongen reuze stappen gezet. Kan me nog herinneren dat die subtop bij de Junioren was. 2 jaar later rijd ie de Omloop h Nieuwsblad. Toch vind ik het wel interessant hoe zoiets werkt, hoe kan het dat deze jongen afgelopen anderhalf jaar zo veel sneller is doorgegroeid dan zijn leeftijdsgenoten? Als iemand dit leest die hier verstand van heeft zie ik de reactie graag tegemoet.

Marik 18 februari 2021 om 10:36

Ik heb er op die manier geen verstand van. Wat je wel ziet is dat dit steeds vaker gebeurt de laatste jaren. Pakweg 10 jaar geleden was dit ondenkbaar en nu schieten ze als paddenstoelen uit de grond. Zeg het maar, een natuurlijke evolutie van de mens? Andere trainingsmethoden tijdens de jeugd? Voeding?

Lendilonus 18 februari 2021 om 10:54

Een antwoord op de vraag van Marik kan misschien zijn dat in tegenstelling tot 15 jaar geleden de meeste renners op dezelfde brandstof rijden. Waardoor jongere renners niet opeens en aan het sowieso al hogere niveau van volwassen kerels moeten wennen maar daarnaast ook nog ‘op medisch gebied’ een flinke inhaalslag moesten maken waardoor jonge renners eerst maar 2 jaar op kop moesten rijden om te wennen aan het andere niveau en het lichaam natuurlijk ook ff moest wennen aan de doping. Om op de vraag van VespavanBern een antwoord te kunnen geven: Ik denk dat dit jaar bij Jumbo veel heeft geholpen, je komt natuurlijk opeens in de structuur van een van de beste ploegen ter wereld terecht waardoor de begeleiding ineens optimaal is. Daarnaast zijn er natuurlijk een berg andere factoren, bijvoorbeeld het lichaam dat volwassen wordt, kijk bijvoorbeeld eens de beelden van het eerste wereldkampioenschap van Mathieu terug en zie het verschil met de kerel die er nu staat. Dat zijn natuurlijk het type ontwikkelingen die niet bij iedereen gelijk lopen, denk bijvoorbeeld ook aan het voetbal waar de ene 18 jarige(Brobbey) net zo lang als breed is waar de ander(Unavar) nog de bouw heeft van een 14 jarige, als jij tijdens die anderhalf jaar net die fysieke ontwikkeling doormaakt( niet perse het kweken van spiermassa maar vooral het volwassen worden van het lichaam) kan je opeens in een korte tijd relatief veel beter worden waar leeftijdsgenoten die die ontwikkeling al hebben doorgemaakt hun voorsprong verliezen.

Murcia 18 februari 2021 om 11:35

Zijn ontwikkeling kun je denk ik niet los zien van zijn keuze eind 2019 om 100% voor de weg te gaan ipv het schaatsen waarin hij ook een toptalent was.
Goede stap voor hem om de benodigde ervaring al eerder op te doen en als hij en de ploeg de realistische insteek mbt zijn prestaties vasthouden kan er niet veel fout gaan.

Groetjesaandevoetjes 18 februari 2021 om 11:55

Professionele ondersteuning kan al veel doen. Ik herinner me dat Bauke Mollema pas na enkele jaren er achter kwam geen onderbroek te dragen in zijn pakkie. Dat zal nu ondenkbaar zijn.

Oblomov 18 februari 2021 om 12:24

Olav Kooij was bij de junioren geen subtopper hoor. Als je als eerstejaars met een niet heel gunstige geboortedatum gelijk al overwinningen behaalt, inclusief een UCI wedstrijd, ben je een groot talent. Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen kunnen het hem niet nazeggen.

Panache 18 februari 2021 om 13:34

De fysieke en mentale groei van kind, puber, naar volwassene verloopt slechts zeer zelden lineair. Indien op jonge leeftijd de omstandigheden qua nature en nurture optimaal zijn dan pak je een voorsprong, zijn die omstandigheden nog niet optimaal dan heb je een tijdelijke achterstand. Door eigen gedrag (met name discipline in combinatie met specialisering) heb je ook sporters die op jonge leeftijd slechts op 70% van hun potentieel zitten en achter liggen op sporters die al op 90% van hun kunnen presteren. Bovenstaande verklaart (gedeeltelijk) waarom een Roglic op relatief oude leeftijd nog enorme progressie boekt, maar bijvoorbeeld Danny van Poppel op 19 jarige leeftijd 3e wordt in een Toursprint en vervolgens al aan zijn plafond blijkt te zitten.

Luca Quasi 18 februari 2021 om 10:40

Daarnaast zou het Development Team alleen maar wedstrijden rijden die hij vorig jaar al gewonnen heeft. Mooie stap, niet te veel van verwachten en lekker laten knechten.

Limal 18 februari 2021 om 10:52

Mooi! Ik had ‘vrije’ renners als Vermote en Van Keirsbulck ook zeker dit plekje gegund, maar kijk langs de andere kant veel meer uit naar wat Kooij al in zijn mars heeft op WT niveau. Als je bvb. naar Philipsen kijkt die al op zijn 20e mooie resultaten neerzette, dan sluit ik niet uit dat Kooij het enkele keren tot in de finale kan schoppen.

Lendilonus 18 februari 2021 om 11:40

Deels mee eens, zeker als Vermote zich weer wil schikken in een knechtenrol lijkt me dat een renner die WT-waardig is en zo zeker voor een goede kopman in de klassiekers een bijdrage kan leveren. Van Keirsbulck lijkt me over en uit en ook geen jongen voor bij Jumbo. Ik moet echter zeggen dat ik het leuk vind dat Jumbo op deze manier een open plek in de selectie invult(doorselecteren met jong Nederlands talent dat je al kent binnen de ploeg ipv weer een nieuwe pion) ipv met een tussenoplossing voor een jaar zoals Vermote en Van Keirsbulck zouden zijn.

platteprijs 18 februari 2021 om 12:47

Het management weet echt wel dat beide Vlamingen vrij zijn. Maar men kiest hier ondanks de capaciteitsproblemen niet voor. Ik snap dat ook wel, want dan kun je net zo goed Van Goethem uit zijn pensioen terughalen. Die rijdt aan het begin van een koers ook wel een paar uur op kop. Maar dat voldoet voor TJV blijkbaar niet.

Gr.R. 18 februari 2021 om 14:56

Je weet alleen niet hoe lang Teunissen en Dumoulin eruit liggen. Daar kun je moeilijk mensen op aannemen (of met hele korte contracten gaan werken). Dan is dit de meest logische oplossing.

Romāns Vainšteins 18 februari 2021 om 11:09

Oei, als ze hem maar niet over de kling helpen. Op fb, insta en tetter koekeloerde ie al wat arrogant uit de kassen zei mijn vriendin. Hardlopers zijn doodlopers hoorde ik laatst van een vrijetijdsfilosoof op dit forum.

Marik 18 februari 2021 om 11:12

Dat is inderdaad de grootste valkuil bij die jonge gasten. Ze denken meteen dat ze fantastisch zijn, mede door allerlei berichten in de media. Gelukkig wordt deze jongen niet meteen in allerlei tv programma’s uitgenodigd en staat ook niet elke scheet van hem in de krant. Verder gaat het om de nuchterheid van zijn begeleiding.

Groetjesaandevoetjes 18 februari 2021 om 12:25

Jumbo Visma begint nu al last te krijgen van een te dunne selectie. Ik ben normaal gesproken fan van jong talent doorselecteren, maar Kooij is nog maar 19. Vroeger was je op je 24e nog talent en werd je rustig gebracht. Dekker en Kooij worden nu beide best wel voor de leeuwen gegooid. Kan soms goed uitpakken als dit bewust gebeurd, maar heb nu het idee dat het vanuit de armoede van een niet brede selectie komt. Als er dit jaar nog enkele covid gevalletjes in de ploeg komen ben je echt de lul. Of Martens en Wynants moeten het jaar toch nog even afmaken.

harryjohan71 18 februari 2021 om 14:46

@Groetjesaandevoetjes JV heeft nog wel een talent in het Development Team, die op korte termijn kan doorschuiven. Daarnaast kunnen ze in de niet World Tour wedstrijden ook renners van het Development Team inzetten.

S. Morgenstern 18 februari 2021 om 15:27

Wat geeft het idee dat Dekker en Kooij niet bewust voor de leeuwen worden gegooid? Ze hadden voor beide in principe toch genoeg alternatieven voor de koersen waarin ze dan wellicht voor de leeuwen gegooid zouden worden?

Rond de bekendmaking dat Dekker in de Giro selectie zat, waren er bijvoorbeeld veel reacties over de afwezigheid van oa Oomen en Vingegaard.

Wat het vervroegd overhevelen van Kooij, vind ik het idee erachter ook vrij duidelijk uitgelegd. In plaats van het inpassen van bijvoorbeeld Hofstede, kiezen ze voor het bieden van kansen aan een (top)talent dat anders weinig had kunnen koersen door het uitvallen van veel koersen.

Groetjesaandevoetjes 18 februari 2021 om 16:05

Dat niet bewuste komt omdat Kooij nu opeens wordt overgeheveld, terwijl er eerst heel bewust gekozen werd om hem pas in Juli naar de WT ploeg te halen. Dekker is wel iets bewuster, al denk ik dat zonder het Groenewegen incident men Dekker nog niet direct de Giro had laten rijden. Ik hoop echt dat deze keuze niet verkeerd uitvalt en ik heb ook groot vertrouwen in de ploegleiding normaal gesproken, maar ik heb het idee dat er nu een soort van smoesje wordt verzonnen om de te dunne selectie te verdoezelen.

Ik weet dat ze talent uit het development team kunnen doorschuiven, maar dat lijkt me ook niet een ‘bewuste’ keuze, aangezien dat ook uit ‘armoe’ zal komen. Het is ook lastig plannen, aangezien je aan het begin van een seizoen niet verwacht dat je Dumoulin, Groenewegen en Teunissen niet kan inzetten op de plekken waar je wilt. En ik snap ook wel dat het budget op een gegeven moment op is (al helemaal als een contract van een veel verdiener is opengebroken). Maar ik heb al vaker gezegd dat ik vond dat ze een dunne selectie hadden, aangezien Dumoulin vorig jaar ook moest komen opdagen in koersen die hij niet wou rijden.

Martens stopt deze zomer en Wynants rijdt met Parijs-Roubaix zijn laatste koers. Dat betekend dat de ploeg na de zomer 26 renners heeft, terwijl het minimum van de UCI 27 is. Ze hebben goedkeuring gekregen van de UCI, aangezien ze aan het begin van het seizoen 27 renners hadden.

S. Morgenstern 18 februari 2021 om 16:18

Wanneer je er zonder problemen heel bewust voor kunt kiezen om Kooij in de zomer over te laten stappen, dan is het toch ook heel goed mogelijk om dat een paar maanden eerder te doen. De uitleg lijkt me er in ieder geval één die duidt op een hele bewuste keuze, waarvan ik de nadelen niet zo snel kan zien. Kooij rijdt met deze aanpassing waarschijnlijk een beter passend programma, dan wanneer hij enkel de overgebleven belofte koersen had kunnen rijden.

Dekker die de Giro rijdt in plaats van Groenewegen lijkt me een hele goede mogelijkheid. Maar wat wil dat zeggen? Toch vooral dat ze inschatten dat hij daar kans maakt op mooie uitslagen? Veel eerder dat dan dat hij er een gat op moet vullen, aangezien er dus veel andere opties waren voor die plek. Ik zie ook daar het smoesje niet.

Frank V 18 februari 2021 om 11:29

hoe hoe, is dat niet allemaal wat snel? Helpen ze die jongen zo niet naar de maan? Ik zie wel een haantje op de foto met stoere spierballengebaartjes. Dus waarschijnlijk wil hij het zelf ook wel héél graag. Misschien te graag?..

Het heeft al een bijnaam alvorens het 1 profkoers gewonnen heeft. Als dat maar niet naar zijn bol gaat stijgen. Maar dat draagt natuurlijk al bij aan 'het merk' Olav Kooij.

Lendilonus 18 februari 2021 om 11:34

Hij mist alleen nog het O.Ko kledingmerk en de meest hypocriete ploegbaas van het peloton als ik jou zo hoor?

Marik 18 februari 2021 om 11:38

Lendilonus, ik kan me geen eerdere reacties van je herinneren dan een paar van vandaag, maar wat ik zie bevalt me wel. Scherp, snedig en van toegevoegde waarde, leuk!

harryjohan71 18 februari 2021 om 11:39

@Frank V Hij heeft al een profkoers gewonnen.

Limal 18 februari 2021 om 11:48

En het zou maar raar zijn als je geen zegegebaar zou mogen maken wanneer je die profkoers wint…

Michelangelo 18 februari 2021 om 11:53

Ik heb gehoord dat het talent van Kooij dusdanig groot is, dat hij deze oversteek moeiteloos gaat maken. Hij heeft zelfs al de rugnummers van Groenewegen, Teunissen en Dumoulin in zijn achterzak gestoken, en hij gaat afhankelijk van hoeveel minuten voorsprong hij heeft kiezen welk van deze nummers hij boven gaat halen op de streep.

Gelukkig kan hij ook rekenen op zijn Belgische superknecht, de "kruiwagen van Lille", om het merk O-Ko op de kaart te zetten. Die gaat Kooij in zijn achterzak meenemen in zijn reis door het peloton, om hem in een zetel af te zetten als de echte finale begint.

Dus te snel…. hoezo?

Dr op en dr over 18 februari 2021 om 11:57

Lendilonus en Limal +1

Tuurlijk mag zo'n knulletje z'n spierballen laten zien als hij als snotpiek van 18/19/20 een profkoers weet te winnen.

En de conclusie die sommige daar blijkbaar uit trekken zegt volgens mij meer over hun eigen karakter. In de weinige interviews die ik van deze jonge gast heb mogen zien, komt hij op mij toch zeer bescheiden en realistisch over.

Ik ben in ieder geval super blij dat dit nog zeer jonge Nederlandse talentje al een paar keer tussen de "grote jongens" mag meedoen. Hij heeft nog zeer veel te leren, en er is geen betere leerschool dan goed te knechten voor de kopman.

Murcia 18 februari 2021 om 12:09

Frank, iedereen ziet natuurlijk wat hij wil zien op een foto. Ik zie een renner die zijn eerste profkoers heeft gewonnen als bengel van achttien en daar superblij mee is. Verder zijn de ploeg en de entourage van de renner niet bepaald bezig geweest met hem als supertalent uit te venten voor de media. Eerder het tegendeel, hij wordt gezien als een toptalent voor de sprints maar er zijn geen dagelijkse updates over zijn ontwikkeling en uitspraken over het winnen van touretappes en dergelijke. Hij is zelf ook vrij bescheiden naast de fiets. Het wordt gelijk ook duidelijk in het artikel dat hij door de afwezigheid van met name Mike en het gebrek aan programma voor het development-team nu het stapje hoger maakt, niet omdat ze verwachten dat hij wel eventjes de Omloop gaat winnen.

Lendilonus 18 februari 2021 om 12:09

Thanks Marik, weet niet of ik dat als compliment moet zien gezien mijn pak en beet 100 eerdere reacties ;p.

Marik 18 februari 2021 om 12:12

Haha, in dat geval mijn excuses, het is me vandaag pas opgevallen.

Romāns Vainšteins 18 februari 2021 om 12:15

Bij het jachtluipaard van Numansdorp is er makkelijk tijd voor 3 losse en toch subtiel met elkaar in verbinding staande zege gebaartjes in de laatste 150 meter hoorde ik. In de nieuwe dikke van Dale is er al ruimte voor een paginagrote foto gemaakt om ‘gemakkelijk’ te duiden op een manier die iedereen meteen begrijpt.

Me verplaatsend in nationaal sentiment kan ik me de ergernis van Wuyts wel voorstellen maar gelukkig is van Aert prof genoeg om zich te kunnen schikken in een rol van kort houden en sprint aantrekken. Dat er goede knecht in huist weten we inmiddels.

Gitan 18 februari 2021 om 12:22

*Marik gniffelt*

Marik 18 februari 2021 om 12:36

Gitan jazeker wel, wat vermaken wij ons hier toch met z’n allen hè?

Lalsacien 18 februari 2021 om 11:44

Fantastische stap voor hem!

Gitan 18 februari 2021 om 11:50

Het Jachtluipaard van Numansdorp. Klinkt goed.

Panache 18 februari 2021 om 13:57

Stukken beter dan ‘Beekse Bergen op de fiets’. Een cheetah heeft een succespercentage van 25-40% en deze bijnaam legt de lat hoog. 1 op de 4 sprints winnen is de belofte.

Roosje 18 februari 2021 om 11:56

Laten we gewoon blij voor hem zijn. Mooie kans voor hem en verder gaan we het wel zien.

rvb 18 februari 2021 om 12:20

Mooie stap omhoog. Veel succes.

Limal 18 februari 2021 om 12:43

Oei, ondertussen al 50+ reacties op dit nieuwsbericht. We gaan best stoppen nu want anders wordt Kooij klikgewijs zó interessant dat vanaf nu ook elk Instagrambericht van hem ‘nieuwswaardig’ wordt voor WF en co ;-)

platteprijs 18 februari 2021 om 12:50

Dat is te veel eer voor Kooij. Nee dit aantal is te danken (of te wijten) aan onze klikkanonnen Beer en Frank V :)

Gitan 18 februari 2021 om 12:52

https://www.instagram.com/p/BaVkx14Bct-/

Wat een patser op z’n brommer. Iemand moet dit ventje zijn smartphone afnemen hoor voor hij posten gaat.

platteprijs 18 februari 2021 om 13:17

@Gitan haha, maar wat moet Kooij met een scooter??
Ik heb op die leeftijd nooit zo’n ding gehad omdat ik bijna net zo hard kon fietsen. Bovendien waren extra trainingskilometers altijd meegenomen.

Panache 18 februari 2021 om 14:00

Het raadsel van de Vespa van Bern is hiermee opgelost.

toiletduck 18 februari 2021 om 12:50

Voor de mensen die bij voorbaat alvast wat op Kooij hebben af te geven: luister even de podcast met de Rode Lantaarn van afgelopen winter: https://vriendvandeshow.nl/derodelantaarn/episodes/special-een-dik-uur-met-olav-kooij-team-jumbo-visma. Heel leuk gesprek en op mij komt Kooij allesbehalve over als bralaap of iets van die strekking.

Als ik me goed herinner kwam daar ook de bijnaam ‘Jachtluipaard van Numansdorp’ uitgebreid aan bod. Ik weet niet meer precies wat ook alweer de oorsprong was…

Frank V 18 februari 2021 om 13:17

Een uur met een renner waar nog bijna niemand van gehoord heeft? Tja, het is de marge waarin het leeuwendeel van de podcasts opereert zeker? Om niet te zeggen dat er geen haan naar kraait. Moest hij écht bijzondere dingen gedaan hebben was hij door de grotere media opgevangen. Maar nee, als je als 19-jarige dan toch een uur gaat vollullen dan moet je jezelf wel heel graag horen spreken.

Hij is het nog niet, maar oppassen dat het geen eng mannetje wordt. Daar gaan wij over waken. Want ik ben er zeker van dat hij met ons rekening houdt!

platteprijs 18 februari 2021 om 13:18

Je hebt gelijk Frank, hij moet niet op Evenepoel gaan lijken.

toiletduck 18 februari 2021 om 13:38

@Frank haha, lekker zuur man, goed bezig. Ik vind het super leuk als een podcast wat meer buiten de gebaande paden gaat en met mij vele anderen. RodeLantaarn heeft serie gedaan met de ‘class of 2020’, een paar talenten van Nederlandse bodem over van alles en nog wat. Enorm leuk! Aanrader, mocht je zin hebben in een positieve invloed in je leven.

Frank V 18 februari 2021 om 13:53

Ja? Ging het in de diepte over te vroeg uitblussen en de freeliteit van hun uitzonderlijke talent? Dan ga ik wel eens langs.

Romāns Vainšteins 18 februari 2021 om 13:55

Zijn er ook podcasts met renners die het allemaal niet meer zien zitten?

Gitan 18 februari 2021 om 14:02

Heeft Team DSM nog geen eigen podcast?

Jean Dumas 18 februari 2021 om 12:54

Bij zo’n talent kan dat wel, zo’n snelle overstap, al heb je bij Thibau Nijs het gevoel dat het ook weleens te snel kan gaan.

thorsen 18 februari 2021 om 13:03

Anderhalve maand voor zijn 19e verjaardag:
https://www.procyclingstats.com/race/settimana-internazionale-coppi-e-bartali/2020/stage-1a

Geen WT top10 daar (uiteraard…), maar een zeer degelijke ProConti top10 zou ik zeggen.

harryjohan71 18 februari 2021 om 13:10

O.a. Phil Bauhaus sprintte mee.

Frank V 18 februari 2021 om 13:48

m.a.w. hij heeft al heel wat bewezen!

harryjohan71 18 februari 2021 om 14:06

@Frank V Als je als 18 jarige bijna elke sprint weet te winnen waar je aan meedoet, dan heb je bewezen dat je een heel goede sprinter bent op jonge leeftijd. Meer dan winnen kun je niet doen.

xistnc 18 februari 2021 om 13:09

Noodgreep die misschien niet eens een noodgreep is. En als toch wel, dan in ieder geval een slimme noodgreep.

Frank V 18 februari 2021 om 13:45

Inderdaad. Bij wie “Overstap draagt bij aan zijn opleiding en ontwikkeling” als rechtstreeks uit een managementzakboekje klinkt, is een zwartkijker.

Derierre de la course 18 februari 2021 om 13:45

Gefeliciteerd Olav, mooie stap.

tendam 18 februari 2021 om 13:53

Hij zal ook wel indruk hebben gemaakt op trainingskamp. Heeft daar gesprint tegen WT-renners. Ik denk dat hij van de aanwezige renners (m.u.v. misschien Van Aert) ook wel de rapste zal zijn geweest.

In de Omloop zal het wel knechten worden, hoewel… voor wie eigenlijk?

CechRepublic 18 februari 2021 om 14:10

“Het jachtluipaard van Numansdorp” is niet alleen veel te lang voor een bijnaam, maar het doet me ook vooral denken aan een lullige huiskat die te hoog in een boom is geklommen in een Vinexwijk.

Verweggistan 18 februari 2021 om 14:19

En het allitereert niet. Huiskat van de Hoeksche Waard dan?

Murcia 18 februari 2021 om 14:20

De Cheetah van de Hoeksche Waard is nauwelijks beter te noemen. In lijn van de ploeg zou je hem "De Wesp" kunnen noemen.

Barry Batsbak 18 februari 2021 om 14:29

Je staat qua flitsende bijnamen al wel behoorlijk op achterstand als je uit Numansdorp komt.

De Heerser van Hoekse Waard zou op zich nog wel kunnen, maar dan zullen er wel een paar knappe zeges bij moeten.

Wheely 18 februari 2021 om 14:50

De zandkat uit Zuid-Holland dan maar?
(schattige beestjes trouwens)

De term Jumbo-Visma stuurt hun kat krijgt wel een andere lading dan.

thorsen 18 februari 2021 om 14:56

“De Kooijvechter”

Romāns Vainšteins 18 februari 2021 om 15:46

Olavbek mocht hij een pussy met wringangst blijken straks in de spurts met de echten.
Maar dan heeft ie nog altijd het solo de rest op een ronde rijden als backup.

CechRepublic 18 februari 2021 om 20:19

De Tornado van Tiengemeenten.

Panache 18 februari 2021 om 14:11

Een mooie en verdiende stap voor deze sprinter. In 2021-2022 aan het hogere niveau wennen en wie weet wat 1.1 koersen of zelfs 1.pro sprints winnend afsluiten. Binnen topteam Jumbo Visma is een plek in de monumenten, grote ronden en koersen met grote reputatie vrijwel onmogelijk en volgens mij is er ook niemand die dat verwacht. Caleb Ewan brak door op zijn 21e, Groenewegen op zijn 22e. Niemand heeft nu verwachtingen of eist nu resultaat, de trolpogingen in dit topic zijn daardoor ook eerder een schreeuw om aandacht dan een spiegel voorhouden.

Frank V 18 februari 2021 om 22:06

“Binnen topteam Jumbo Visma is een plek in de monumenten, grote ronden en koersen met grote reputatie vrijwel onmogelijk en volgens mij is er ook niemand die dat verwacht.”

Goed dat we al alvast kunnen uitsluiten dat Kooijtje een monument zal rijden in 2021. Mocht Affini op z’n plaat gaan 1 week voor Roubaix dan ruilt kap’tein Zeeman schip voor fiets neem ik aan?

Zou het kunnen dat je over zijn opstelling in Omloop het Nieuwsblad gelezen hebt?

Lalsacien 18 februari 2021 om 22:16

Rustig afwachten en niet overal op reageren is het devies.

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone