Julian Alaphilippe houdt Alejandro Valverde af van zesde Waalse Pijl

woensdag 18 april 2018 om 16:25
Julian Alaphilippe houdt Alejandro Valverde af van zesde Waalse Pijl

foto: ASO/Thomas MAHEUX

Julian Alaphilippe heeft de 82e editie van de Waalse Pijl op zijn naam geschreven. De 25-jarige Fransman van Quick-Step Floors hield op de loodzware Muur van Huy Alejandro Valverde af en pakte zijn eerste grote klassiekerzege. Valverde, vijfmaal winnaar van de Ardennenklassieker, eindigde op de tweede plaats. Jelle Vanendert was derde.

Na een minuut stilte voor de overleden Michael Goolaerts, werd vanmorgen in Seraing het startsein gegeven voor de 82e editie van de Waalse Pijl. De koers was 198,5 kilometer lang, maar de grote angstgegner van de dag – de Muur van Huy – dook pas in de laatste zestig kilometer op. Meerdere aanvalspogingen animeerden de beginfase, maar de lange vlucht kwam maar moeilijk tot stand.

Kopgroep met acht
Uiteindelijk wisten zes renners zich los te rukken van het peloton. Romain Hardy, Anthony Roux, Cesare Benedetti, Anthony Perez, Romain Combaud en Patrick Müller pakten al gauw enkele seconden en zagen Kevin Van Mensen en Antoine Warnier enige tijd later aansluiten. Met dit duo aan boord groeide de voorsprong van de kopgroep naar 3’45”. Doordat het peloton moet wachten bij een gesloten spoorwegovergang, krijgen de vluchters nog wat extra tijd toegestoken.

Op de eerste beklimming van de dag, de Côte de la Vecquée, liep de achterstand van het peloton iets terug, maar de marge met de acht leiders was nog altijd zo’n vier minuten. Na de passage van La Redoute en de Côte de Mont was de voorsprong geslonken naar 2’45”. Door een valpartij waarbij ook Ben King was betrokken, moest Lawson Craddock – negende in de Amstel Gold Race – de strijd staken. Het was vervolgens wachten op de eerste beklimming van de Muur van Huy.

Op de grote angstgegner van de dag, die totaal drie keer moest worden bedwongen, loopt het wegdek aan gemiddeld 9,6 procent omhoog, met pieken van 19 procent. Van Mensen kreeg het moeilijk op de beruchte helling en verloor de aansluiting met zijn medevluchters. Intussen viel Robert Power aan en hij kreeg onder anderen Michal Kwiatkowski en Rui Costa met zich mee. Ook andere renners sloten aan, maar Movistar zette de scheve situatie recht.

Nibali geeft gas
Op de Côte d’Ereffe werd opnieuw aangevallen. Vincenzo Nibali ging op de pedalen staan en dichtte in één ruk het gat naar de kopgroep, die de voorsprong als sneeuw voor de zon had zien verdwijnen. Er ontstond een nieuwe situatie met een omvangrijke groep vooraan – met onder anderen Nibali, Costa, Ion Izagirre en Philippe Gilbert. Ook deze kopgroep bleef niet vooruit – slechts Nibali, Jack Haig, Tanel Kangert en Maximilian Schachmann en de vroege vluchters Cesare Benedetti en Anthony Roux hielden stand.

Opnieuw werd het peloton opgeschrikt door een val. Luis Angel Mate hield zijn fiets niet recht in een bocht en ging hard tegen de vlakte. Niet veel later viel ook onder anderen Maurits Lammertink. Tijdens de tweede passage van de Muur van Huy bepaalde Mikel Landa het tempo in dienst van Alejandro Valverde, die zijn vijfde zege op rij najaagde. De zes vluchters waren nog altijd buiten schot, de voorsprong schommelde tussen de halve en hele minuut.

Aan de voet van de laatste passage van de Côte de Cherave – de voorlaatste klim op zo’n zeven kilometer van de finish – was de marge nog altijd zo’n dertig seconden. Het uitgedunde peloton knabbelde op de lastige helling tien seconden van de voorsprong af. Terwijl Roux en Benedetti vooraan moesten afhaken, trapte Nibali vlakvoor de top het gaspedaal diep in. Haig, Kangert en Schachmann kraakten, maar lieten de winnaar van Milaan-San Remo niet wegrijden.

Alaphilippe de sterkste op de Muur van Huy
De Italiaan vergaloppeerde zich in de afdaling van de voorlaatste klim en reed samen met Kangert ineens op achterstand. Daardoor bleven Haig en Schachmann over als enige koplopers. Met het peloton niet ver weg, moest de Muur van Huy opnieuw de beslissing brengen. Het duo redde het nog tot de rode vod, maar capituleerde korte rijd later. Eerst werd Haig gegrepen, daarna was ook Schachmann aan de beurt.

Jelle Vanendert opende de debatten op de Muur van Huy, maar hij kreeg Julian Alaphilippe mee in zijn wiel. Alejandro Valverde liet zich niet verrassen en sloot aan. Het hoge tempo van zijn Franse opponent was hem teveel, waardoor hij zich moest laten terugzakken in zijn zadel. Daardoor kon de 25-jarige puncheur onbedreigd naar zijn eerste grote klassiekerzege rijden. Voor Valverde restte de tweede plaats, Vanendert was derde.

foto: ASO/Thomas MAHEUX

Dit artikel delen:

81 Reacties

Fabian. 18 april 2018 om 18:09

We kunnen het ondrrschatten, maar WT punteb zijn voor lotto natuurlihk wel belangrijk.

Ik snap gewoon niet dat je PR zonder kopman ingaat voor een extra knecht in WP, LBL

Stablinksy 18 april 2018 om 18:12

Fabian, Lotto had gerekend op Keukeleire en Maes voor P-R, maar die liggen in de lappenmand. Intussen staat Lotto-Soudal wel al 7e in de ploegenranking en normaalgezien pakken ze zondag weer punten.

De grote tegenvallers vandaag zijn Daniel Martin en Dylan Teuns.

Ivanoviclover 18 april 2018 om 18:15

Valverde zat in de laatste bocht toch gewoon in het wiel van Alaphilippe. Zien we hier het einde van een tijdperk? Zondag weten we meer.

oscarito1908 18 april 2018 om 18:26

Benoit vind ik nu niet een PR type. Daarvoor heeft hij totaal de bouw niet.

assen 18 april 2018 om 18:53

Voor mij is DE verrassing Matthews. Gezien zijn lijf heeft hij misschien wel het meeste vermogen geleverd op de klim. Echt indrukwekkend die gast, schrijf m maar op zondag!

Mollema, wat een geweldige gast… hij flikt het toch maar weer, een top10 plek in een klassieker.

Iedereen mee eens dat Gesink over zijn top is?

Oomen en Kruissie vielen me niet mee.

Explorer 18 april 2018 om 18:54

@stavlinsky,Dylan theuns? Had je die al verwacht? Prima renner hoor maar voor dit soort werk op deze leeftijd( nog) niet

achterhoeker 18 april 2018 om 18:59

Gesink toch nog mooi op plek 20…

adelaarvanantwerpen 18 april 2018 om 19:09

@Explorer
Ik weet niet of ji het weet maar Teuns is van hetzelfde jaar als Alaphilipe en werd vorig jaar derde. Teuns werd in België naast Valverde gezet en hij geloofde dat zelf nog ook. Ik denk niet dat jij op je 26ste jaar nog te jong bent. Ik ben blij dat hij nu met beiden voetjes op de grond is gezet

Domestique 18 april 2018 om 19:10

@Explorer: Teuns was vorig jaar derde…

schlossborn1995 18 april 2018 om 19:17

@Explorer – Die Dylan Teuns werd 3 jaar geleden al eens 13e. Oh en vorig jaar 3e, dus heeft zeker al patent op dit soort werk en was de uitgesproken kopman voor BMC.

Samlambeej 18 april 2018 om 19:31

Not sure if the Birdmen or Beardmen?

Guushovd 18 april 2018 om 19:43

Meest amusante WP om te kijken sinds heel lange tijd, fijn.

Guushovd 18 april 2018 om 19:44

Met een podium van baarden en baardjes

F e r o x 18 april 2018 om 19:47

Mirakel. Dit zullen we dan een complete offday voor Valverde noemen. Gebeurt eens om de 5 jaar zeker.

Vanendert in 2011 Gilbert vorm. Ongelooflijk. Hopelijk zien we hem nog later dit seizoen.

En Teuns een enorme ontgoocheling. Moet nu niet gemakkelijk zijn voor die jongen naar de ploeg toe. Hopelijk kan hij zich nog herpakken, maar vrees dat Luik ook niet zal lukken.

Romāns Vainšteins 18 april 2018 om 20:30

Ik schrijf Kreuziger met lichtgrijs op voor een solo in LBL, die is messcherp en met meer km op de teller taaier dan een overjarige taaitaaipop.

Kosmonaut 18 april 2018 om 20:35

Bling op de 5e plaats, toch wel met afstand de indrukwekkendste prestatie van vandaag. Dat wordt een probleem voor de rest Zondag.

xistnc 18 april 2018 om 20:50

Schachmann nog 8e, erg knap.

Mooie klasseringen voor Mollema en Slagter. Gesink mag relatief tevreden zijn met acceptabele optredens in de Amstel en vandaag. Ik had lang het idee dat Oomen op weg was naar een mooie prestatie, maar die zakte er flink doorheen.

wielrenner 18 april 2018 om 20:59

Stoere boys hoor, met die baarden…..

Stablinksy 18 april 2018 om 21:04

Kruiswijk zakte er wel erg snel doorheen. Anderzijds, Slagter lijkt aan een beter seizoen bezig. 12e is helemaal niet gek. Is dit het seizoen van de wederopstanding? Gesink ook netjes. Steff Cras mooi 30e als neoprof. Ik ben benieuwd voor L-B-L. Teuns heeft nog altijd moeite met lange afstanden, dus daar verwacht ik niet heel veel van. Het Lotto-trio Wellens/Benoot/Vanendert kan ver geraken. Het koppel Gesink/De Tier ook. Zolang het maar geen wachtkoers wordt, maar met Nibali aan de start is de kans klein.

Jacco van Stierop 18 april 2018 om 21:10

Dan schrijf ik met chocoladeletters Rudy Molard op voor zondag. Geruisloos, maar zijn vorm bevestigend, naar de 13e stek geslopen vandaag. Zal in Luik laten zien dat die voltreffer in Parijs-Nice geen toeval was.

Pietje Precies 18 april 2018 om 21:43

Via Mihai Cazacu:

Alejandro Valverde’s climbing times on Mur de Huy:
2018: 2:52
2017: 2:53
2016: 2:52
2015: 2:53
2014: 2:41 (ALL-TIME RECORD)
2006: 2:51

Oftewel: alle credits naar Alaphilippe voor een zeer indrukwekkende prestatie in een bovengemiddeld zware editie!

Bettinwel 18 april 2018 om 22:07

Valverde blijft natuurlijk een enorme held ondanks het eindresultaat. Groot respect voor Nibali en Quick Step als complete roedel. Zeer benieuwd naar de klimtijd van Mollema.

djerkson 18 april 2018 om 22:20

Teuns met voetjes op de grond? Hij zoekt geen excuses in interviews, had gewoon een slechte dag. Teuns is een topper die hier op een dag ooit wint, zeker weten.

Lennimator 18 april 2018 om 23:43

Ik ben gewoon blij dat een Fransman wint en dan ook nog eens van QS. Dat gebeurt me niet al te vaak…

Mwielerfan 18 april 2018 om 23:48

Vuillermoz had ik iets hoger verwacht

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair