Julian Alaphilippe houdt Alejandro Valverde af van zesde Waalse Pijl

woensdag 18 april 2018 om 16:25
Julian Alaphilippe houdt Alejandro Valverde af van zesde Waalse Pijl

foto: ASO/Thomas MAHEUX

Julian Alaphilippe heeft de 82e editie van de Waalse Pijl op zijn naam geschreven. De 25-jarige Fransman van Quick-Step Floors hield op de loodzware Muur van Huy Alejandro Valverde af en pakte zijn eerste grote klassiekerzege. Valverde, vijfmaal winnaar van de Ardennenklassieker, eindigde op de tweede plaats. Jelle Vanendert was derde.

Na een minuut stilte voor de overleden Michael Goolaerts, werd vanmorgen in Seraing het startsein gegeven voor de 82e editie van de Waalse Pijl. De koers was 198,5 kilometer lang, maar de grote angstgegner van de dag – de Muur van Huy – dook pas in de laatste zestig kilometer op. Meerdere aanvalspogingen animeerden de beginfase, maar de lange vlucht kwam maar moeilijk tot stand.

Kopgroep met acht
Uiteindelijk wisten zes renners zich los te rukken van het peloton. Romain Hardy, Anthony Roux, Cesare Benedetti, Anthony Perez, Romain Combaud en Patrick Müller pakten al gauw enkele seconden en zagen Kevin Van Mensen en Antoine Warnier enige tijd later aansluiten. Met dit duo aan boord groeide de voorsprong van de kopgroep naar 3’45”. Doordat het peloton moet wachten bij een gesloten spoorwegovergang, krijgen de vluchters nog wat extra tijd toegestoken.

Op de eerste beklimming van de dag, de Côte de la Vecquée, liep de achterstand van het peloton iets terug, maar de marge met de acht leiders was nog altijd zo’n vier minuten. Na de passage van La Redoute en de Côte de Mont was de voorsprong geslonken naar 2’45”. Door een valpartij waarbij ook Ben King was betrokken, moest Lawson Craddock – negende in de Amstel Gold Race – de strijd staken. Het was vervolgens wachten op de eerste beklimming van de Muur van Huy.

Op de grote angstgegner van de dag, die totaal drie keer moest worden bedwongen, loopt het wegdek aan gemiddeld 9,6 procent omhoog, met pieken van 19 procent. Van Mensen kreeg het moeilijk op de beruchte helling en verloor de aansluiting met zijn medevluchters. Intussen viel Robert Power aan en hij kreeg onder anderen Michal Kwiatkowski en Rui Costa met zich mee. Ook andere renners sloten aan, maar Movistar zette de scheve situatie recht.

Nibali geeft gas
Op de Côte d’Ereffe werd opnieuw aangevallen. Vincenzo Nibali ging op de pedalen staan en dichtte in één ruk het gat naar de kopgroep, die de voorsprong als sneeuw voor de zon had zien verdwijnen. Er ontstond een nieuwe situatie met een omvangrijke groep vooraan – met onder anderen Nibali, Costa, Ion Izagirre en Philippe Gilbert. Ook deze kopgroep bleef niet vooruit – slechts Nibali, Jack Haig, Tanel Kangert en Maximilian Schachmann en de vroege vluchters Cesare Benedetti en Anthony Roux hielden stand.

Opnieuw werd het peloton opgeschrikt door een val. Luis Angel Mate hield zijn fiets niet recht in een bocht en ging hard tegen de vlakte. Niet veel later viel ook onder anderen Maurits Lammertink. Tijdens de tweede passage van de Muur van Huy bepaalde Mikel Landa het tempo in dienst van Alejandro Valverde, die zijn vijfde zege op rij najaagde. De zes vluchters waren nog altijd buiten schot, de voorsprong schommelde tussen de halve en hele minuut.

Aan de voet van de laatste passage van de Côte de Cherave – de voorlaatste klim op zo’n zeven kilometer van de finish – was de marge nog altijd zo’n dertig seconden. Het uitgedunde peloton knabbelde op de lastige helling tien seconden van de voorsprong af. Terwijl Roux en Benedetti vooraan moesten afhaken, trapte Nibali vlakvoor de top het gaspedaal diep in. Haig, Kangert en Schachmann kraakten, maar lieten de winnaar van Milaan-San Remo niet wegrijden.

Alaphilippe de sterkste op de Muur van Huy
De Italiaan vergaloppeerde zich in de afdaling van de voorlaatste klim en reed samen met Kangert ineens op achterstand. Daardoor bleven Haig en Schachmann over als enige koplopers. Met het peloton niet ver weg, moest de Muur van Huy opnieuw de beslissing brengen. Het duo redde het nog tot de rode vod, maar capituleerde korte rijd later. Eerst werd Haig gegrepen, daarna was ook Schachmann aan de beurt.

Jelle Vanendert opende de debatten op de Muur van Huy, maar hij kreeg Julian Alaphilippe mee in zijn wiel. Alejandro Valverde liet zich niet verrassen en sloot aan. Het hoge tempo van zijn Franse opponent was hem teveel, waardoor hij zich moest laten terugzakken in zijn zadel. Daardoor kon de 25-jarige puncheur onbedreigd naar zijn eerste grote klassiekerzege rijden. Voor Valverde restte de tweede plaats, Vanendert was derde.

foto: ASO/Thomas MAHEUX

Dit artikel delen:

81 Reacties

Veloburto 18 april 2018 om 16:38

Matthews ook weer terug van (heel even) weggeweest!

grootverzet 18 april 2018 om 16:38

Verwacht scenario maar met nu dan eens een andere winnaar. Wellens had beter geknecht voor Vanendert dan andersom. Kon zondag in de finale ook alleen met hangen en wurgen bergop bijblijven. Stapt vast weer snel de bus in :-). Mollema nog velen ingehaald, maar die moet op stoom komen waar anderen dan instorten. Op naar de volgende koers.

Chrys 18 april 2018 om 16:39

@ditisdavid
Mohoric al vergeten?

KimJungPoels 18 april 2018 om 16:40

Mohoric zit bij Bahrain. ;)

Col du Bramont 18 april 2018 om 16:41

Belangrijkste en mooiste is dat Valverde niet wint! Ik ben geen fan van die oude Spanjaard :).

Sterk gedaan van Alaphilippe, Vanendert en Wellens hadden beter de rollen omgekeerd, Mollema prima gedaan. Begon wel wat te ver naar achteren.
Bye, ciao Nibali, knap geprobeerd maar niet goed genoeg.

Jacco van Stierop 18 april 2018 om 16:44

Leuke aanloop wel en mooie laatste kilometer. Sterk van Alaphilippe, verdiende winnaar. Vanendert verrassend naar het podium. Valverde zal er vannacht geen minuut minder om slapen, vermoed ik.
Waar kwam Bauke vandaan?

ah-ja 18 april 2018 om 16:46

Yes QUICK STEP!

fietsvriend 18 april 2018 om 16:47

De Wielerflits-mic bij dat NOS interview met Mollema – hihi

ON: leuke Waalse Pijl!

Javier 18 april 2018 om 16:48

Wauw. Matthews!

doeme80 18 april 2018 om 16:49

Laat Benoot en Wellens maar voor Vanendert rijden zondag.

Moosje07 18 april 2018 om 16:51

Eens dat Vanendert sterker was dan Wellens, al denk ik nou niet dat Vanendert Alaphilippe of Valverde nog voorbij was gekomen anders, had nu ook het voordeel dat hij al redelijk op kop zat. Ik had ook het idee dat Valverde(mede doordat de ploeg was opgerookt) niet in ideale positie aan de klim begon. Die man voor hem moest een gaatje laten waardoor de vogel al gevlogen was. Chapeau QS voor wederom een sterke koers en een terechte winnaar.

NDI22 18 april 2018 om 16:52

Met iets meer voorsprong wint Schachmann gewoon. In ieder geval een hogere klassering door z’n eigen team om zeep geholpen omdat ze dachten dat Nibali nog voorop zat. Alaphilippe dacht niet gewonnen te hebben, misschien ook wel de reden dat hij won haha.

speedline 18 april 2018 om 16:52

Eindelijk quick step hahaha. Keurige overwinning en niet geheel onbelangrijk Valverde verslagen in een direct gevecht dat geeft toch ff wat meer glans

Fabian. 18 april 2018 om 16:54

Het feit dat een Benoot Parijs Roubaix (vrij zekere top10) laat schieten voor een paar verre ereplaatsen in de heuvelklassiekers :-D

disodium 18 april 2018 om 16:59

Heeft Zonneveld al getweet?!

Frits des Jeux 18 april 2018 om 17:01

Ik zei t na de Amstel al, maar mijn topfavoriet voor Luik is Michael Matthews. Die reed in de Amstel gruwelijk sterk tot die lekke band. Leek m geen moeite te kosten.

Tippiemiljaan 18 april 2018 om 17:03

@Fabian. Bennoot is 24. nog 10 jaar om ereplaatsen te rijden. Laat hem eerst maar eens aftasten waar zijn mogelijkheden liggen.

ghostwriter 18 april 2018 om 17:07

Jongens, Roglic is in een eendaagse wedstrijd nog nooit in de top 20 geeindicht. Absurd om te denken dat hij hier wel even om de podiumplaatsen had meegedaan. Hij richt zich op de korte rondes waarin hij bij de absolute wereldtop hoort.

ah-ja 18 april 2018 om 17:10

Alla gaat Luik ook pakken let maar op

ah-ja 18 april 2018 om 17:11

Waar was D. Martin in de sprint met Alla en Piti? O ja, 61ste om 9’37”

Fabian. 18 april 2018 om 17:13

@Tippiemiljaan, ja maar het gaat om nogal niet wat geld he. Als lotto straks stopt of degradeert of wat dan ook omdat Benoot geen 5e plaats in P-R rijdt, is dat gewoon dom. En zeg niet dat het niet gebeurt.

Daarnaast stonden de Boonens, Schlecks en Contadors er al gewoon op 24 en dat vermijden van grote wedstrijden is iets typisch Belgisch/Nederlands blijkbaar. Ik zie namelijk Loetsenko ook gewoon de tour rijden op zijn 20e

Stablinksy 18 april 2018 om 17:27

@Fabian
Domme reactie, heb je dan niet gezien dat Benoot het gat tussen peleton en kopgroep eigenhandig heeft verkleind van 54″ naar 30″?

Erica-de-moeder-van-Niki 18 april 2018 om 17:32

Mollema zat er al de hele finale goed bij hoor, vrij voorin in de niet-meer-zo-grote groep der favorieten, maar werd (i.i.g. ook op Sporza) steeds niet opgemerkt tussen de rode Lotto’s. Sterk gereden, hopelijk belooft dat nog veel goeds!

ronddraaien 18 april 2018 om 17:33

@fabian
Lotto zal er zeker mee ophouden omdat Benoot er niet was in PR. Goed gezien.

dumoman 18 april 2018 om 17:39

Yes, feestje……

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair