John Lelangue: “Een gebrek aan respect voor een kampioen als Degenkolb”

zondag 30 augustus 2020 om 08:12
John Lelangue: “Een gebrek aan respect voor een kampioen als Degenkolb”

foto: Cor Vos (archief)

De eerste etappe van de Tour de France 2020 is dramatisch verlopen voor Lotto Soudal. De Belgische formatie zag met John Degenkolb en Philippe Gilbert twee belangrijke pionnen wegvallen. Gilbert brak zijn knieschijf bij een van de vele valpartijen, een gehavende Degenkolb finishte dan weer buiten de tijdslimiet.

Degenkolb was onderweg betrokken bij een van de vele valpartijen, waardoor hij op achterstand raakte. De Duitser reed de wedstrijd nog uit, maar kwam te laat over de finish. Voor de volledigheid: Degenkolb kwam 17’58” na Alexander Kristoff over de finish in Nice, terwijl de tijdslimiet was vastgepind op 15’50”.

De jury was echter onverbiddelijk en besloot de onfortuinlijke Duitser uit koers te halen. Volgens teammanager Lelangue verdient een renner als Degenkolb meer respect. “John heeft hard zijn best gedaan om de eerste etappe uit te rijden. Het is niet zo dat hij bewust traag reed, om zo in de volgende dagen toe te slaan.”

Geen breuken voor Degenkolb 
“Als je dan hoort dat hij na zo’n incidentrijke etappe amper twee minuten te laat over de finish komt en niet opgevist wordt… Dat is een gebrek aan respect voor een kampioen als Degenkolb.” De sterke sprinter liet na afloop van de etappe röntgenfoto’s maken, maar heeft geen breuken opgelopen na een tumultueuze etappe in en rond Nice.

Degenkolb zal de komende periode wel moeten rusten, aangezien hij last heeft van vochtophoping rond het kniegewricht. Zijn ploeggenoot Gilbert zal nog langer uit de roulatie zijn met een gebroken knieschijf. Lelangue: “Het is nog afwachten hoe Gilbert hiervan herstelt. Het was een lastige dag. Ik heb in 27 jaar nooit zo’n openingsrit gezien met zóveel valpartijen.”

Dit artikel delen:

30 Reacties

de_nis_ 30 augustus 2020 om 08:24

Dit soort jury beslissingen zijn altijd onterecht door empathie met bepaalde renners. En beslissing voelt ook subjectief. Regels zijn duidelijk, pas ze dan consequent toe (ook als helft peloton naar huis moet) of pas de regels aan.

Het wielrennen is gebaat bij objectieve beslissingen.
Regels consequent handhaven, en als dat moeilijk is (doordat dan soms een half peloton naar huis moet) dan regels aanpassen.

Groningen 30 augustus 2020 om 09:56

Eens. Juist het feit dat soms wel renners in koers gehouden worden zorgt voor onduidelijkheid.
Bovendien, Degenkolb als kampioen zou mogen blijven, een willekeurige knecht niet? Natuurlijk is het zuur, maar beter consequent zijn (en hopelijk wel ook blijven)

skylimit 30 augustus 2020 om 08:25

In principe is buiten tijd buiten tijd en ben je afhankelijk van de coulance van de wedstrijdjury, maar in deze maakt het volgens mij toch niet uit aangezien Degenkolb toch niet verder zou hebben gekund vanwege vochtophoping rond het kniegewricht.

Bazzz 30 augustus 2020 om 09:12

Klopt, maar dat is natuurlijk een principe kwestie. Dan had hij zelf de keuze gemaakt.

SnellePelle 30 augustus 2020 om 08:31

Gezien het feit dat hij niet meer kon aanhaken bij het tempo van het peloton, Lotto geen knecht heeft gestuurd om te helpen, hij letsel heeft en de ploegleider krokodillen tranen huilt is het een zege voor John dat hij naar huis kan om te herstellen.

Het is zuur, maar deze tijdsoverschrijding zou wel eens een heel goede zijn in dit geval.

Gewoon een gezondheidsmaatregel.

Glorious 30 augustus 2020 om 08:34

Gewoon te laat dus terecht uit koers.

dwerg 30 augustus 2020 om 08:40

Hij was bijna achttien minuten te laat. Niet twee minuten.
En blijkbaar vond Lelangue het ook weer niet zo belangrijk, anders was er wel iemand bij Degenkolb gebleven.

Doordrijver 30 augustus 2020 om 09:51

Twee minuten. Waar haal je 18min te laat mijn beste??

Ainu 30 augustus 2020 om 13:32

Dit was een uitzonderlijke rit, ik zou er geen probleem mee hebben als de tijdslimiet wordt uitgebreid. Er zijn al renners opgevist in minder extreme omstandigheden.

josi 30 augustus 2020 om 08:42

Heeft Lotto Soudal dan geen gebrek aan respect getoond door geen mannetje op hem te laten wachten? Met z’n tweeën hadden ze die tijdslimiet vast wel gehaald, maar blijkbaar was hij ze dat dan toch niet waard.

Boogie-dope 30 augustus 2020 om 12:40

Dan riskeer je om met 2 man buiten tijd te finishen, en dat was ook geen optie natuurlijk.

rosencrantz 30 augustus 2020 om 08:47

Ze hebben al traag gereden. Als je dan nog buiten tijd aankomt, dan lijkt het mij wel terecht

Bummetje 30 augustus 2020 om 09:43

Precies dit. Het was grotendeels al een wandeletappe. Dan nog te laat betekent gewoon erg traag gereden.

Romāns Vainšteins 30 augustus 2020 om 08:52

Oneens, Degenkolb is een prima kerel maar als ze wel doorgereden hadden was hij vierkant buiten tijd gereden. Lotto had gewoon de gok moeten nemen en hem aan de klink terug bij een groter groepje achtervolgers moeten brengen.

Jan Blokland 30 augustus 2020 om 08:53

De Tour wacht op niemand is meestal de slogan. Dat geldt dus ook voor Degenkolb. Wat betreft de omstandigheden. Die horen er nu eenmaal bij in de Tour.
Als je hiermee gaat sjoemelen is het eind zoek. Daarbij komt ook nog dat twee minuten niet weinig is.
M.a.w. een terechte uitsluiting en misschien maar goed ook gezien de blessure (vochtophoping in de knie)
En ook niet onbelangrijk: zijn ploegmaten hebben ook niet op hem gewacht, om te zorgen dat hij op tijd binnen kon komen.
Heel vervelend voor Degenkolb, maar ook dat is dan weer respectloos denk ik dan JOHN LELANGUE. Het is maar hoe je het bekijkt.

FritsvanHoefelen 30 augustus 2020 om 08:55

Ploegleider wil dus dat er verschil gemaakt wordt tussen renners.

Er werd gisteren rustig gefietst in het tussenstuk. Als je daar niets goed kan maken, dan heb je niets meer te zoeken in de Tour

salem 30 augustus 2020 om 08:56

Dat de jury gisteren ‘iets’ had kunnen doen om de veiligheid te waarborgen staat buiten kijf.

De uitspraak dat een kampioen zoals John Degenkolb meer respect verdient vind ik een drogreden. Dat hij grote wedstrijden heeft gewonnen betekend niet dat hij boven de regels staat.

de_nis_ 30 augustus 2020 om 09:02

Wij moeten af van de willekeur van jury’s, regels zijn regels, consequent toepassen, Degenkolb naar huis (terecht, ongeacht blessure), maar dan ook als er ergens 20+ renners buiten tijd binnenkomen.

de_nis_ 30 augustus 2020 om 09:04

Elke sport is gebaat bij consequentie, en als dat soms schuurt met wat de organisatie wil dan moet je de regels aanpassen maar niet de regels selectief toepassen.

toiletduck 30 augustus 2020 om 09:21

Interessant om in de uitslag van de poll te lezen dat het merendeel voor coulance is, terwijl in de comments zp ongeveer alleen maar aangegeven wordt dat het goed is dat de jury consequent is. Doet mij vermoeden dat de stemmen vóór Degenkolb vooral door gevoel ingegeven worden. Dat vind ik toch wel mooi aan het supporteren voor deze sport.

Er valt wat mij betreft voor beide kanten iets te zeggen. Echter in dit geval overheerst bij mij toch wel het gevoel dat ze coulanter hadden mogen zijn. Na de eerste gevaarlijke situatie hadden ze wat mij betreft het extra tijd % na een hogere categorie mogen verplaatsen. Dat doen ze toch wel vaker als de rit lastiger blijkt door externe omstandigheden? Dat er nu maar één renner bij gebaat zou zijn, is voor mij niet zo’n belangrijk argument.

Dumoulist 30 augustus 2020 om 09:21

Met die redenatie zou je de kampioen ook wat meer ondersteuning kunnen bieden om op tijd binnen te komen.

Doordrijver 30 augustus 2020 om 09:51

Redenering *

xistnc 30 augustus 2020 om 09:30

Lelangue en de jury hebben hier allebei boter op het hoofd, ik denk niet dat de een het van de ander wint.

Als de jury clementie zou hebben getoond, dan verklaren ze indirect zichzelf schuldig voor het niet (eerder) neutraliseren van de koers. Zo’n mea culpa hoef je van een UCI-orgaan helaas niet te verwachten.

Lelangue had uit respect voor Degenkolb best een knecht en/of een volgauto mogen laten afzakken. In plaats daarvan speculeerde hij op coulance en dat was helaas een verkeerde inschatting. Los daarvan: de Duitser moet nu een aantal dagen rusten, dus had sowieso niet verder gekund.

user5697 30 augustus 2020 om 09:42

Het is inderdaad het inconsequente gedrag van de “jury” dat tegen de borst stoot. Tientallen voorbeelden bestaan er waarbij renners wel gratie kregen. Ofwel omdat het er veel waren (wat is het verschil met een individuele renner die het nog veel moeilijker heeft om, gekwetst, alleen binnen te rijden ?), ofwel omdat er Fransen bij betrokken waren.

Paul Bus 30 augustus 2020 om 09:42

Ik hoop alleen dat de jury eens altijd consequent is en niet een algemeen l pardon geeft aan een half peloton wat te laat is bij een bergetappe.Zo’n soort flauwekul is vaak genoeg gebeurd.te laat is te laat.

Polleke 30 augustus 2020 om 10:38

Wat de organisatie en de UCI met regels doet hebben we deze week al mogen beleven… Lotto is nu 2 man kwijt maar bij consequent handelen hadden ze niet eens mogen starten…dus John mag eigenlijk niet te veel klagen….

Baukema Tomoulin 30 augustus 2020 om 10:41

2 minuten bovenop 16 minuten is ongeveer 17% te laat tov de uiterste tijd. Dat is behoorlijk veel, veel meer dan als de limiet 45 minuten is en je pas op 50 minuten binnenkomt

koos1 30 augustus 2020 om 10:49

Hoe jammer het ook is, maar te laat is te laat. Hij is niet een paar seconden, maar ruim 2 minuten te laat. Dat de jury de tijdslimiet niet aanpast is dan gewoon terecht.

PoisRouges 30 augustus 2020 om 11:00

Alleen al ter bescherming van de gezondheid van Degenkolb zou je hem uit koers moeten nemen. Het is waanzin dat je na een val, waarna je niet meer het peloton kan bijhouden, je de volgende dag gewoon weer zou moeten starten.

Jungle Man 30 augustus 2020 om 11:29

Ook al Degenkolb niet uit de koers worden genomen kan ie geen potten meer breken. Met vocht in de knie is ie toch gehavend.

Headlines

Populair

Materiaalzone