Jochem Hoekstra en Thijs Zonneveld naar Parkhotel Valkenburg
Parkhotel Valkenburg - Foto: Marcel Koch
vrijdag 16 oktober 2015 om 16:26

Jochem Hoekstra en Thijs Zonneveld naar Parkhotel Valkenburg

Een opmerkelijke transfer in het Nederlandse circuit. Algemeen Dagblad-journalist Thijs Zonneveld (35) koerst het komende seizoen namelijk voor Parkhotel Valkenburg, een Continental-team dat uitkomt op het derde niveau binnen de UCI. Jochem Hoekstra maakt de overstap van Jo Piels naar de formatie van Paul Tabak. 

Zonneveld als joker
Zonneveld toonde zich in de winter van 2014-2015 bedrijvig tijdens de Strandrace Competitie. Hij dankt zijn contract vooral aan zijn tiende plek in de zware Slag om Norg, een koers die komend seizoen het predicaat UCI 1.2 heeft. Hij kon in de finale – als eenling – goed mee met de beste Continental-renners van Nederland. “Ik heb gemerkt dat ik met relatief weinig training een acceptabel niveau kan halen, en – belangrijker nog – dat ik er een hoop lol in heb. Daarnaast vind ik het in het kader van mijn werk als journalist van groot belang dat ik contact houd met de sport en de sporters zelf; ik wil voorkomen dat ik vanuit een ivoren toren over wielrennen schrijf.”

In het verleden reed Zonneveld als jonge renner veel wedstrijden in Frankrijk en Spanje. Hij was zelfs een seizoen prof bij het Discovery Channel Marco Polo Team, wat in 2007 het eerste professionele wielerteam uit China was. “Bij Parkhotel Valkenburg zal ik het komende seizoen als een soort joker een beperkt aantal koersen rijden. Ik kijk er met heel veel plezier naar uit om nog een aantal keren tussen de huidige generaties talentvolle renners rond te rijden”, besluit Zonneveld.

Hoekstra wil stap hogerop
Jochem Hoekstra (bijna 23) is, ondanks zijn lange gestalte, een renner die zich in zijn sas voelt op de Limburgse heuvels. Juist op dat terrein haalde hij dit seizoen zijn beste prestaties in de Topcompetitie. Zo won hij de Ronde van Limburg en werd hij tweede in de Eurode Omloop, maar wist hij ook de nationale klassieker Omloop der Kempen en het bergklassement in Olympia’s Tour op zijn naam te schrijven. Met een nieuw programma bij een nieuwe ploeg, hoopt de Groninger door te groeien naar een hoger niveau.

RIDE Magazine
29 Reacties
Sorteer op:
16 oktober 2015 16:27
Dat is inderdaad een hele verrassende stap. Misschien kan hij ook wat sprints aantrekken voor snelle Marco.
16 oktober 2015 16:30
Haha lachen. Wat je ook van thijs vind. Ik stond wel te kijken van die uitslag, geen koekenbakker. Voor de ploeg hangt er natuurlijk wat extra publiciteit aan vast.
16 oktober 2015 17:03
Als Thijsie er in zijn tijd gewoon de spuit in had gezet was het nu meer dan waarschijnlijk een gewaardeerde prof geweest ipv een gefrustreerde journalist. Ach ja, blijkbaar heeft hij er zelf ook spijt van.
16 oktober 2015 17:05
Die Thijs, succes kerel ! Het was te merken dat hij met het jaar gretiger -en beter- werd.
Hoekstra mag me ook gaan verrassen.

PS Menchov: Waarom gefrustreerde journalist ? Ik vind zijn commentaren en columns vrijwel altijd spot on. Eigenlijk iha zoals ik zelf ook tegen de wielerdingen aankijk (haha)
16 oktober 2015 17:15
Beetje een gefrustreerde opmerking Menchov...

Mooie stunt van Thijs!
16 oktober 2015 17:19
Hier zit een prima gedachte (verantwoording) achter en nu kan het nog.

Go Thijs!
16 oktober 2015 17:34
Respect hiervoor, ik zie Kerckhofs dit nog niet doen.

Die zit dus mooi wel vanuit zijn ivoren toren mensen af te zeiken zonder enige kennis van zaken.
16 oktober 2015 17:38
Is helemaal geen goede gedachtengang juist, als journalist moet je namelijk altijd objectiviteit hoog in het vaandel houden. Maar ach, hij zal het leuk vinden.
16 oktober 2015 17:41
@rosanero
Toch vind ik die sportjournalisten met overgewicht altijd iets zieligs hebben... als een literatuurcriticus die nooit leest. Ik vind de ervaringen van Zonneveld in het peloton zeker iets toevoegen aan zijn werk als journalist.
16 oktober 2015 17:48
@Rosanero: ik heb ook helemaal niets met Zonneveld (en al helemaal niet als hij de zogenaamde onderzoeksjournalist uit hangt), maar dit zal zijn objectiviteit toch niet raken? Hoe vaak moet hij over dit team schrijven?
16 oktober 2015 18:21
ik vind het een raaaaar mannetje, maar dit getuigd wel van karakter en lef.
16 oktober 2015 18:30
Ik ben ook absoluut geen fan maar ik kan dit toch wel waarderen.
16 oktober 2015 19:27
Nou dat is wel een verassende transfer ja ....
16 oktober 2015 19:40
Ik snap niet waarom een renner als Hoekstra overstapt van Piels naar Parkhotel?
Wat is de meerwaarde van Parkhotel t.o.v. Piels?
16 oktober 2015 19:56
“Ik heb gemerkt dat ik met relatief weinig training een acceptabel niveau kan halen"

Jaja dat vertrouw ik niet hoor, zul je zien dat Thijs zelf zwaar blijkt te pakken. ;)
16 oktober 2015 20:43
Is deze Thijs die kwal van de tv? Of is dit een ander (veel jonger?) persoon.
16 oktober 2015 20:45
Het is de journalist die je wel eens op tv hebt gezien. De leeftijd van de aanwinst staat in het artikel ;)
16 oktober 2015 20:59
Blijkbaar is het een type dat een sterke mening oproept. Ik ben fan in ieder geval.
16 oktober 2015 21:08
Mooi verwoord Thijs, dat ik er lol in heb. Leuke afwisseling naast zijn werk en valt minder in herhaling dan Ducrot, ook wat kritischer dan Sporza die vinden dat het fietsen niet meer zonder elektronisch schakelen kan.
Dat ie wat ballerig of licht bekakt praat misschien, kan ie niks aan doen, maakt het juist leuker.
16 oktober 2015 21:29
Thijs rules.

Nu al de verrasendste comeback sinds Armstrong.
16 oktober 2015 21:37
Dit vind ik wel leuk. Ik vraag me af wat hij allemaal gaat fietsen en of ze hem ook als kopman uitspelen of niet. Hij heeft deels zijn contract verdient door solo in Slag om Norg 10de te worden. Verwacht de ploeg weer zo een resultaat dan van hem of is het slechts een marketing praatje?
16 oktober 2015 21:46
Hij wil zeker zijn eigen koers (Veenendaal) een keer winnen.

Verder vind ik hem juist een verademing ten opzichte van al die "gatlikkers" van de NOS. Iemand die een mening heeft en die ook durft te uiten.

Ik zou wel het wel grappig vinden als hij ooit nog een koers rijdt waarin Astana ook aanwezig is. Kijken of hij de berm in wordt gereden.
16 oktober 2015 21:52
Praat als een bal maar durft tenminste wel de kat te bel aan te binden.

Ik vin helemaal mooi man :p
16 oktober 2015 22:08
Als je als TV commentator PR vrouw bij een ploeg kunt zijn kun je ook renner en journalist zijn. Die eerste combi is trouwens nog een stuk linker wat Been doet. Ze heeft t iets te vaak over Wanty als die meekoersen.
16 oktober 2015 23:05
Daar is ze dan ook pr dame voor. Niet helemaal een koosjere combo als je het mij vraagt, maar die vrouw heeft zich als fan zijnde toch mooi het wereldje in gewerkt. Daar heb ik respect voor, ook al weet ik dat veel wjelerflitser haar irritant vinden. Maar om weer on topic te gaan: go Thijs! Heb hem tijdens Tour bezoek vaak een col op zien klappen (ter verkenning voor het journalistieke!) en ik miet zeggen: dat was meestal (altijd) behoorlijk indrukwekkend. Een journalist die weet waar ie het over heeft en dat ook nog eens correct onder woorden kan brengen. Het kan slechter dacht ik zo.

Reacties zijn gesloten.