João Almeida voelt geen druk voor Giro: “Mooie strijd uitvechten met grote blokken”

woensdag 4 mei 2022 om 15:47
João Almeida voelt geen druk voor Giro: “Mooie strijd uitvechten met grote blokken”

João Almeida won de jongerentrui in Parijs-Nice 2022 - foto: Cor Vos

João Almeida is de uitgesproken kopman van UAE Emirates in de Giro d’Italia. De Portugees werd al eens vierde (2020) en zesde (2021) in de Italiaanse ronde en hoopt nu opnieuw een gooi te doen naar een goed algemeen klassement. “Ik ben blij met mijn vorm en voel geen druk, maar ik voel wel verantwoordelijk voor de hele ploeg”, vertelt hij op de persconferentie in aanloop naar de Giro.

“Ik voel niet veel druk”, gaat Almeida verder. “Ik heb hard gewerkt om hier in mijn beste vorm te staan. Ik zit vol vertrouwen, maar heb ook weer niet te veel vertrouwen. De trainingen zijn goed gegaan en dat was allemaal in opbouw richting dat ene doel. Daar ga ik alles voor geven. Het hoofddoel is het algemeen klassement, maar mijn ploeggenoten mogen zeker hun kans gaan in andere etappes. Ik ben de eerste die zegt dat zij hun eigen kans mogen gaan. Maar het klassement houden we wel in gedachten.”

Vroeg in de roze trui?
Al in de eerste drie dagen in Hongarije liggen er kansen voor Almeida, die met zijn sterke eindschot al kan scoren in de openingsrit. Ook de tijdrit op dag twee ligt hem goed. “Maar die is wel kort, en er zijn veel goede renners hier. Mathieu van der Poel is een goed voorbeeld. Hij kan een goede tijdrit rijden”, aldus de Portugees. “Er is een scenario dat ik na de tijdrit al de roze trui heb. Het is misschien te vroeg om het roze te pakken, maar ik ga er alles aan doen om tijd te pakken op de concurrentie. In dat geval zou ik er toch heel blij mee zijn.”

“We hebben ook een nieuwe tijdritfiets die erg goede cijfers laat zien in de windtunnel. Dat is zeker een voordeel en ik kijk ernaar uit om die fiets voor de eerste keer in koers te gebruiken”, zegt Almeida, die het cliché eruit gooit dat elke bergrit belangrijk is. “In de tweede en de derde week zitten heel zware etappes met ook veel bekende beklimmingen, maar de Etna gaat ook heel belangrijk zijn. Je kan daar de Giro niet winnen, maar wel verliezen. Die gaat dus al cruciaal zijn.”

Almeida droeg meerdere dagen het roze in de Giro 2020 – foto: Cor Vos

Balans vinden
Vorig seizoen deelde Almeida bij Deceuninck-Quick-Step het kopmanschap met Remco Evenepoel. Toen reed hij, na het uitvallen van de Belg, een sterke slotweek. Daardoor werd hij nog zesde in het eindklassement. “Elke dag is belangrijk, maar de etappes worden later in de ronde natuurlijk ook steeds belangrijker. Daar moet je een goede balans in zien te vinden, maar ook mentaal moet je altijd aan staan”, laat hij weten aan WielerFlits. “Ik ben blij met deze Giro als ik niet val, als ik niet ziek geraak en als ik voorin eindig. Ik zou natuurlijk graag een etappe winnen, maar dat is en blijft moeilijk.”

De concurrentie kwam ook nog aan bod. Angst voor de andere ploegen heeft hij niet, zegt hij. Jumbo-Visma noemt Almeida helemaal niet als het gaat om de teams die met een brede klimploeg verschijnen. “Bahrain Victorious en INEOS Grenadiers hebben echt sterke ploegen. Zij kunnen de koers bepalen en meerdere kopmannen uitspelen, terwijl wij slechts een troef hebben. Uiteindelijk kan maar een iemand winnen, maar ik denk dat we een mooie strijd gaan uitvechten”, aldus Almeida, die geen vrees heeft voor de vele hoogtemeters de komende weken. “Het wordt een heel veeleisende Giro, maar dat geldt voor iedereen.”

voor


Dit artikel delen:

4 Reacties

KJP 4 mei 2022 om 16:24

Goede allround coureur, die als hij zijn mindere dag dit keer kan vermijden wel kans kan maken op een podium of meer. Maar dit is niet de ronde waar je met allround zijn heel veel tijd kan winnen, en het zal dus vooral op klim vermogen aankomen. Ik denk eigenlijk dat ze Almeida op dat vlak wel weer een paar keer pijn zullen gaan doen, ook in deze Giro.

0
Mr. Tornado 4 mei 2022 om 16:46

Vorig jaar was hij in de slotweek wel één van de sterkste klimmers. En al heeft hij het lastig bergop, hij kan lang aanklampen en lost niet snel. In de slottijdrit rijdt hij in principe zijn concurrenten op een minuut, dus voor mij is hij toch een topfavoriet.

0
KJP 4 mei 2022 om 16:51

Ja eens, maar ik vind toch dat hij bergop vooralsnog te vaak net wat tijd verliest. Ik denk ook dat als het er echt om gaat in de slotweek, dat ze hem al voor de slotklimmen pijn kunnen doen.

Vorig jaar was hij in de slotweek inderdaad goed, maar wel met de kanttekening dat hij al dusdanig ver achter stond dat de anderen hem ruimte konden geven, en ook niet meer tegen hem reden op de momenten dat het wat minder ging bij hem. Als ik het me goed herinner kreeg hij daarom ook wel af en toe een voorgift voordat de echte podiumkandidaten eraan begonnen.

Als hij er goed voor staat mag hij echt geen steekje laten vallen in de slotweek, want dan gaan ze natuurlijk wel tegen hem rijden. Wil hij echt kans maken hier dan zal hij dus sterker moeten zijn dan vorig jaar denk ik. In Catalonie bijvoorbeeld hebben Carapaz en Higuita hem toch ook weer veel pijn gedaan op een col die 140 kilometer van de finish lag. Almeida lijkt slecht weer ook niet altijd goed te verteren.

Persoonlijk denk ik dan toch dat Carapaz, Yates, Landa, Lopez bijvoorbeeld klimmend net iets sterker zijn en hem daardoor pijn kunnen doen. Daarbij vind ik Bahrain en Ineos ook een stuk sterker dan UAE.

0
pirazzi 4 mei 2022 om 16:43

Cruyffiaanse uitspraak dat je de Giro op de Etna niet kunt winnen maar wel kunt verliezen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone