Coen Vermeltfoort eindwinnaar Topcompetitie, Meijers wint Eurode Omloop

Coen Vermeltfoort eindwinnaar Topcompetitie, Meijers wint Eurode Omloop

foto: Léon van Bon / Topcompetitie

zondag 11 september 2016 om 16:19

De Eurode Omloop is gewonnen door Jeroen Meijers. De renner van Rabobank was na bijna 180 kilometer de sterkste in de Topcompetitie-wedstrijd met start en finish in Kerkrade. De strijd om de eindzege in de Topcompetitie duurde de gehele koers. Leider Coen Vermeltfoort kwam in de problemen, maar wist zich te herpakken en de Topcompetitie te winnen.

Spectaculaire openingsfase
Er stond een hoop spanning op de wedstrijd en dat was te merken in het koersverloop. Elf vluchters kregen in het Limburgse heuvelland weinig ruimte door een op hol geslagen peloton. Een groep van 21 wist zich los te maken, met daarbij de vier kanshebbers op de eindzege in de Topcompetitie (Coen Vermeltfoort, Jetse Bol, Hartthijs de Vries en Oscar Riesebeek).

foto: Léon van Bon / Topcompetitie

Kopgroep van zeven
Meerdere keren sloop Riesebeek mee met een vlucht, waardoor Join-S|De Rijke telkens moest achtervolgen. De blauw-gele formatie controleerde de koers en liet zeven renners ontsnappen. Gert-Jan Bosman (Jo Piels), Sjoerd Kouwenhoven, Jarno Gmelich Meijling (beiden Metec-TKH), Jan Maas, Cees Bol, Jeroen Meijers (allen Rabobank) en Jasper Ockeloen (Parkhotel Valkenburg) pakten een minuut.

Vermeltfoort kraakt
Metec-TKH liet de mannen van De Rijke niet rusten en versnelde. Weer was het Riesebeek die de knuppel in het hoenderhok gooide en De Vries met zich mee kreeg. Bol wist met enige vertraging alsnog de aansluiting te vinden. Vermeltfoort niet, hij kreeg het lastig op de heuvels en reed achter de feiten aan.

Koplopers voor dagwinst
Uit een kopgroep van zeven reden Jeroen Meijers en Peter Schulting weg. De klassementsfavorieten moesten deze mannen bijhalen om Vermeltfoort nog te kunnen passeren in de rangschikking. Op de laatste beklimming van het Duivels Bos breidde het kopduo de voorsprong uit tot een halve minuut. Dit gaven zij niet meer uit handen, waarna Meijers aan het langste eind trok.

Vermeltfoort trekt Topcompetitie naar zich toe
Rabo-renner De Vries wist dat hij moest aanvallen en ging op vijf kilometer van het einde met een groepje in de aanval, maar het bleek niet genoeg voor de eindoverwinning in de Topcompetitie. Na lang wachten en veel rekenwerk kwam het verdict: Coen Vermeltfoort wint de Topcompetitie, waardoor hij een contract aangeboden krijgt door Roompot-Oranje Peloton.

Jasper de Laat kroonde zich de beste clubrenner van de Topcompetitie, waardoor hij een aanbieding krijgt van Join-S|De Rijke. Hij heeft echter al getekend bij Metec-TKH voor 2017.

flag-nl Eurode Omloop 2016 (Nat.)
Uitslag: Kerkrade – Kerkrade (177 km)
1. flag-nl Jeroen Meijers (Rabobank) in 3u35m06s
2. flag-nl Peter Schulting (Parkhotel Valkenburg) op 2s
3. flag-nl Martijn Budding (Rabobank) op 7s
4. flag-nl Joey van Rhee (Jo Piels) allen z.t.
5. flag-be Jenthe Biermans (SEG Racing Academy)
6. flag-it Marco Zanotti (Parkhotel Valkenburg)
7. flag-nl Marc Goos (De Jonge Renner)
8. flag-nl Jan Maas (Rabobank)
9. flag-nl Daan Olivier (De Jonge Renner)
10. flag-nl Hartthijs de Vries (Rabobank)

18. flag-nl Oscar Riesebeek (Metec-TKH) op 50s
19. flag-nl Jetse Bol (Join-S|De Rijke) z.t.
31. flag-nl Coen Vermeltfoort (Join-S|De Rijke) op 8m32s

Eindklassement Topcompetitie
1. flag-nl Coen Vermeltfoort (Join-S|De Rijke) 348 punten
2. flag-nl Hartthijs de Vries (Rabobank) 340 punten
3. flag-nl Jetse Bol (Join-S|De Rijke) 325 punten
4. flag-nl Oscar Riesebeek (Metec-TKH) 313 punten
5. flag-nl Martijn Budding (Rabobank) 240 punten

Beste jongere (U23)
1. flag-nl Hartthijs de Vries (Rabobank) 340 punten
2. flag-nl Martijn Budding (Rabobank) 240 punten
3. flag-nl Jasper de Laat (TWC Tempo) 167 punten

Beste clubrenner
1. flag-nl Jasper de Laat (TWC Tempo Hoppenbrouwers) 167 punten
2. flag-nl Folkert Oostra (West-Frisia) 159 punten
3. flag-nl Sebastiaan Pot (Amstel – Bataaf – ZWC D.T.S. – Olympia) 100 punten

Bergklassement
1. flag-nl Robbert de Greef (Join-S|De Rijke) 88 punten
2. flag-nl Koos Jeroen Kers (Baby Dump) 48 punten
3. flag-nl Rob van Broekhoven (Willebrord Wil Vooruit) 40 punten

Ploegenklassement
1. flag-nl Rabobank 386 punten
2. flag-nl Join-S|De Rijke 340 punten
3. flag-nl Jo Piels 310 punten

Volledige uitslagen

Dit artikel delen:

18 Reacties

Hakkie2 11 september 2016 om 16:31

Jammer, ik zie liever de 20 jarige De Vries dan de 28 jarige Vermeltfoort de overstap maken. Zeker omdat Vermeltfoort al heeft laten zien moeite te hebben met een hoger niveau.

0
kelderfan 11 september 2016 om 16:33

Jeroen Meijers geeft toch wel zijn visitekaartje af. Gefeliciteerd. Hij had de overstap naar WT toch al verdiend. Coen Vermeltfoort mag nu hopen op een contract bij Roompot.

0
jessevdalen 11 september 2016 om 16:35

@kelderfan hopen, dat krijg je automatisch als je eindwinnaar bent

0
alsjewint 11 september 2016 om 16:37

@Hakkie2

Ben ik wel met jou eens. Komt bij dat Vermeltfoort volgens mij net wat te struis gebouwd is om op heuvelachtig terrein een rol van betekenis te spelen. Lijkt mij meer iemand voor het ruwe werk in winderige polders en op de kasseien. Maar goed, ben benieuwd hoe zijn tweede carrière als prof bij Roompot uit zal pakken. Denk wel dat hij de jonkies daar nog wat kan helpen en wegwijs maken.

0
kelderfan 11 september 2016 om 16:37

@Hakkie2
Hartthijs De Vries komt er wel. Hij heeft nu al een contract bij SEG Racing.

0
maklukzat 11 september 2016 om 16:45

Prima winnaar zo. Hartthijs De Vries kan beter nog een jaartje bij SEG rijden. Lijkt me een betere opleidingsploeg dan Roompot.

0
Hakkie2 11 september 2016 om 16:49

@maklukzat: maar nu zit Roompot met een oudere renner die niet eens het peloton kan volgen in de Eurode omloop omdat ze te hard gaan in de heuvels. Dan wordt het wel erg lastig om ook maar iets te scoren op UCI niveau.

0
Frits des Jeux 11 september 2016 om 17:09

@hakkie2 volledig met je eens. Maar Hartthijs komt er echt wel. Ongelooflijk talentvolle jongen. Net als Meijers trouwens.

0
vlek 11 september 2016 om 17:14

Volgens mij was De Vries er zelf nog niet uit of hij een eventueel aanbod van Roompot wel aan zou nemen. Ik denk dat het voor zijn ontwikkeling ook helemaal niet verkeerd is om nog een jaar op zijn terrein tegen leeftijdgenoten te rijden.

Vermeltfoort bij Roompot wordt hoe dan ook interessant. Dat hij niet goed genoeg zou zijn betwijfel ik zeer; heeft dit jaar wedstrijden gereden waar hij beter was dan de beste Roompot renner, dus dan zal hij daar vast niet de slechtste renner in de selectie zijn.

0
Marszzz 11 september 2016 om 17:16

We zien liever een jongere renner als De Vries dat contract bij Roompot binnenhalen, maar die kan er ook wel komen via SEG. Vermeltfoort rijdt al jaren goede uitslagen in het continentale circuit. Hij is misschien te beperkt voor de WorldTour maar hij verdient toch wel een plek in een Procontinentale ploeg als Roompot. Zelfde geldt eigenlijk ook wel voor anderen die de beloftecategorie voorbij zijn zoals Johim Ariesen, Ockeloen en Schulting. Te klein voor de tafellaken, te groot voor het servet.

0
AndriesW 11 september 2016 om 17:49

Ik heb de ontknoping niet gevolgd en net bijgelezen. Jammer dat het Hartthijs de Vries net niet is gelukt om de Topcompetitie te winnen. De eerste wedstrijd heeft hij niet gereden en daarna is hij helemaal komen bovendrijven.
De uitslag ziet er wel opvallend uit. Alsof De Vries de eindzege mist door als laatste in een groepje te eindigen in plaats van minstens middenin.
Voor de opbouw van zijn carrière denk ik dat hij bij SEG wel goed zit komend jaar. Hopelijk kan hij zich daar verder ontwikkelen tot winnaar / kopman en dan helemaal klaar voor soepele overgang naar de profs.

0
maklukzat 11 september 2016 om 17:59

@Hakkie Ik denk dat Roompot Vermeltfoort ook vooral gaat inzetten in de Vlaamse en andere vlakke koersen. Maar is inderdaad geen veelzijdig coureur.

0
horsm 11 september 2016 om 18:03

Wel leuk, die belofte van dat contract bij roompot. Daardoor staat er echt wat op het spel. En voor Vermeltfoort was het zijn laatste kans…

0
roaster 11 september 2016 om 18:06

Was al verbaasd dat Schulting niet in de voorbeschouwing stond, krijgt weinig aandacht maar rijdt goede uitslagen!

0
horsm 11 september 2016 om 18:07

Toch zie ik Vermeltfoort volgend jaar nog wel een overwinning pakken. En dat geldt voor niet alle renners van roompot.

0
xistnc 11 september 2016 om 18:30

Mooi dat Goos en Olivier het goed deden. Dat zal ze vertrouwen geven op hun weg terug naar de top, wat voor top dat dan ook moge zijn.

De suggestie dat Vermeltfoort zich 'herpakte' tijdens de koers is wat raar. Hij staat diep in de uitslag en wint het eindklassement, omdat zijn concurrenten net niet genoeg punten pakken om hem voorbij te steken. De Vries mist de eindzege op 3 plaatsjes.

Lennard Hofstede, volgens sommigen toch de grote favoriet, kwam er vandaag opnieuw niet aan te pas. Hij moest vroeg afhaken en staat niet in de uitslag. Daar gaat Giant nog werk aan hebben.

0
Verweggistan 11 september 2016 om 18:37

Ik dacht dat Budding wellicht nog wat te licht zou zijn om de overstap naar Roompot te maken, maar hij laat zich hier goed zien.

Ik heb de topcompetitie dit jaar wat meer gevolgd dan vorig jaar, en het begint steeds leuker te worden om te volgen. Goed bezig ook WF voor de voorbeschouwingen; maar de organisatie is ook goed, de koersen zijn aardig goed te volgen; de klassementen enz worden goed bijgehouden op de website, snel en overzichtelijk.

0
horsm 11 september 2016 om 23:23

eens met verweggistan: prima verslagen en voorbeschouwingen over topcompetitie op WF. Leuk.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone