Stuyven blijft favorieten voor in Milaan-San Remo, Van der Poel vijfde

Stuyven blijft favorieten voor in Milaan-San Remo, Van der Poel vijfde

foto: Cor Vos

zaterdag 20 maart 2021 om 16:38

Jasper Stuyven heeft Milaan-San Remo gewonnen. De renner van Trek-Segafredo demarreerde op drie kilometer van de meet en hield de favorieten in de slotkilometer nipt van zich af. Caleb Ewan werd tweede, Wout van Aert derde.

Met bijna driehonderd kilometer is Milaan-San Remo de langste wedstrijd op de hedendaagse wielerkalender. Zaterdagochtend vertrok La Primavera om tien uur vanuit Milaan naar… San Remo.

Vlucht met Van der Hoorn
In de eerste uren was het vooral te doen om de vorming van een vroege vlucht. Acht renners kregen na tien kilometer al de zegen van het peloton. Daaronder de Nederlander Taco van der Hoorn, maar ook Matthias Norsgaard, Mattia Viel, Filippo Tagliani, Nicola Conci, Alessandro Tonelli, Andrea Peron en Charles Planet.

De vlucht reed vervolgens een voorsprong van acht minuten bij elkaar, maar daarna lieten de ploegen van de veelbesproken ‘Grote Drie’ zich zien aan het front. Mannetje op kop van Alpecin-Fenix, mannetje van Jumbo-Visma en een mannetje van Deceuninck-Quick-Step: met nog 140 kilometer te gaan was het gat weer controleerbaar.

foto: Cor Vos

De Colle del Giovo voegde daarna, naast een aantal hoogtemeters, weinig toe aan de wedstrijd. Het was duidelijk wachten op de passage van de Capo Mele, Capo Cervo en Capo Berta. Volgens velen het begin van de finale.

Tre Capi zonder aanvallen, Van der Hoorn capituleert als laatste
Op de eerste van de Tre Capi, de Capo Mele zagen we Deceuninck-Quick-Step het initiatief nemen. Tot een verandering in de koers leidde het echter niet, ook niet op de Capo Cervo. Op 43 kilometer van de meet genoten de koplopers nog altijd van een voorsprong van anderhalve minuut.

De kopgroep zagen we uit elkaar vallen op de Capo Berta. Tonelli reed weg, maar werd even later in Imperia weer tot de orde geroepen door. Op de Cipressa werd Van der Hoorn vervolgens als laatste ingerekend.

Oomen maakt tempo op Cipressa
Sam Oomen gidste daarna op kop van het peloton Van Aert naar de top van de beklimming: het betekende dat de Cipressa dit jaar zonder aanvallen bleef. Wederom zou de beslissing op de Poggio vallen.

foto: Cor Vos

In de afdaling van de Cipressa brak het peloton nog even in twee stukken, maar vlak voor de Poggio kwam alles weer bij elkaar. Met BORA-hansgrohe, Alpecin-Fenix en INEOS Grenadiers aan het front begonnen de renners aan de 3,7 kilometer lange slotklim.

Ganna leidt op de Poggio, Ewan volgt
Filippo Ganna nam het eerste deel van de beklimming voor zijn rekening. Achterin zagen we menig sprinter de rol lossen, maar Ewan niet. De Australiër zat keurig in het wiel van de Italiaan. Even verder zaten met Alaphilippe, Van Aert en Van der Poel de favorieten hun kans af te wachten.

foto: Cor Vos

Aanval van Alaphilippe
Pas op 800 meter voor het einde van de Poggio viel Alaphilippe aan. Van Aert ging vlot mee, Van der Poel moest vanuit de achtergrond een gat dichtrijden. De Nederlands kampioen bracht daarmee een aantal renners terug, waaronder de imponerende Ewan.

Stuyven wint Milaan-San Remo na late uitval
Op drie kilometer van de meet probeerde Stuyven de zege naar zich toe te trekken met een late uitval. Even ging de Belg solo, maar even later sloot Søren Kragh Andersen aan. Mede dankzij de inspanningen van de Deen kon Stuyven met een beperkte voorsprong aan zijn sprint beginnen.

Hij bleek voldoende voorsprong te hebben om de aanstormende favorieten achter zich te houden. Caleb Ewan, Wout van Aert, Peter Sagan en Mathieu van der Poel kwamen nog heel dicht, maar niet dicht genoeg.

Dit artikel delen:

178 Reacties

timmetje94 20 maart 2021 om 19:32

Met Dumoulin had van Aert gewonnen (of Ewan)

VerstandOpNul 20 maart 2021 om 19:34

Ineos reed onbegrijpelijk idd.. Hele koers lamgelegd door die grandioos sterke Ganna, waardoor Pidcock naar een verdienstelijke 15e(!) plaats reed..
En daarmee hebben ze de koers ook niet bepaald attractiever gemaakt..

Posterix 20 maart 2021 om 19:39

Ik snap niet dat ze dit een monument noemen. Monumentaal saai en overdreven langdradig. Zo’n rit waarbij Tom Dumoulin al 100 x uitgebreid geeuwend in de camera kijkt. Snel vergeten deze farce en snel terug naar mooie koersen. Om het even wie er dan wint

Posterix 20 maart 2021 om 19:40

Ik snap niet dat ze dit een monument noemen. Monumentaal saai en overdreven langdradig. Zo’n rit waarbij Tom Dumoulin al 100 x uitgebreid geeuwend in de camera kijkt. Snel vergeten deze farce en snel terug naar mooie koersen. Om het even wie er dan wint

Gelei 20 maart 2021 om 21:04

Kunnen we best Luik ook meteen degraderen.

assen 20 maart 2021 om 19:49

Waarom lees ik geen harde woorden over domme ploegentaktiek?

Had DQS de wedstrijd niet veel harder moeten maken op de Cipressa? Nu waren er veel niet moe (genoeg). Gokken op twee paarden (Bennett en AlaPh) pakte erg slecht uit.

Wel mooi dat iemand kan ontsnappen omdat er geen koppeltjes zijn. Hoewel, die koppenschudder van Bora had op kop kunnen rijden voor Sagan.

SvB 20 maart 2021 om 22:01

Quickstep wachtte op Bennett voor de cipressa

De Speedies 20 maart 2021 om 19:52

Wat een gezeik over hoe saai dit monument zou zijn… ten eerste verdiep je eens in de historie, ten tweede doen die kilometers echt wel wat met de benen; de laatste 10km zijn zo spannend door de 290km daarvoor met als resultaat een top 10 die op een wk niet zou misstaan.

VerstandOpNul 20 maart 2021 om 20:31

Tja, als je ze op 10km van de voet van de Poggio laat starten krijg je misschien ook nog wel een geinige race van een krap half-uurtje..

SvB 20 maart 2021 om 22:13

Oneens speedmans. Komt louter door de laatste 35-40 km waarbij het gedrang door de wt-ploegen en de kwaliteit van de top 20 renners die je de top van de poggio over ziet komen. Die een identieke rit in de Giro in de eerste week en je ziet louter vluchters winnen. Doe een kasseien etappe in de tour en een kasseienkletser of een veelzijdige klassementsman (nibali bijvoorbeeld, die niet toevallig deze ook gewonnen heeft)

Posterix 21 maart 2021 om 05:22

Je noemt het gezeik en vervolgens geef je een beschrijving, waarbij de saaiheid eraf druipt. En ik ken de geschiedenis van “de lente”, die is SAAI!

Frank V 20 maart 2021 om 19:53

Krijgen we geen "Zo won Jasper Stuyven Milaan Sanremo"?

Max1 20 maart 2021 om 20:24

Voor mij moet Milaan Sanremo vooral blijven zoals het nu is. Ik kijk altijd naar vanaf de voet van de Poggio en krijg zo een korte leuke finale van een kwartier. Voor de rest kan je heel de namiddag lekker buiten zitten in de zon zonder dat je iets mist in de koers.

Gelei 20 maart 2021 om 21:07

Amen. Lekker taart gebakken met MSR op de achtergrond. Bij de Cipressa voor TV en genoten van de finale.

Max1 20 maart 2021 om 20:28

Vorig jaar begon Jasper Stuyven ook al erg goed met winst in de Omloop en zag een mogelijk erg goed voorjaar in het water vallen door corona. Dus dik verdiend dat het toch eens raak is.

YogiBear 20 maart 2021 om 20:57

Leuk filmpje van De NOS op Twitter met de overwinningsmuziek in de bus van Trek.

Jacob Lohof 20 maart 2021 om 21:07

Je merkt gewoon dat ze met plezier Koersen bij Trek !! En durven te gokken.
Misschien ploeg voor Dumoulin?
Stuk meer vrijheid en Steven de Jongh als ploegleider

Romāns Vainšteins 20 maart 2021 om 21:20

Geen gekke gedachte eigenlijk.

Har77 20 maart 2021 om 21:48

Trek heeft iets dat de ‘no asshole policy’ heet, in alle geledingen van het bedrijf, incl de ploeg. Mantra van John Burke. Iemand die 4x van fiets wisselt omdat zn zadel niet goed zou staan is daar om die reden dus vrij vlot klaar.
Je wil die bende wilde honden toch niet opzadelen met zo’n serieusneus zeker?
Laat die gast lekker studeren. Ship has sailed.

Overigens: Steven heeft thuis een rondje gefietst vandaag. Niet in Italie

Posterix 21 maart 2021 om 05:27

@Har77 knap hoor, toch weer iemand die zich niet kan verdedigen een trap na geven, terwijl jij lekker anoniem voor je scherm zit.

Frank V 20 maart 2021 om 23:34

Op 3.0 vertrekt Stuyven en lost hij Pidcock en Turgis. SKA kwam er pas bij op 0,9 en nam over op 0,650. Kragh Andersen ging meteen op de trappers staan maar kreeg Stuyven niet los en reed dan maar door. Stuyven begon te sprinten op een kleine 200 meter van de finish.

Tot zover "de domme Kragh Andersen die Stuyven naar de meet bracht."

Headlines

Materiaalzone

Populair