Stuyven blijft favorieten voor in Milaan-San Remo, Van der Poel vijfde
foto: Cor Vos
Julian Dubbeld
zaterdag 20 maart 2021 om 16:38

Stuyven blijft favorieten voor in Milaan-San Remo, Van der Poel vijfde

Jasper Stuyven heeft Milaan-San Remo gewonnen. De renner van Trek-Segafredo demarreerde op drie kilometer van de meet en hield de favorieten in de slotkilometer nipt van zich af. Caleb Ewan werd tweede, Wout van Aert derde.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Met bijna driehonderd kilometer is Milaan-San Remo de langste wedstrijd op de hedendaagse wielerkalender. Zaterdagochtend vertrok La Primavera om tien uur vanuit Milaan naar… San Remo.

Vlucht met Van der Hoorn
In de eerste uren was het vooral te doen om de vorming van een vroege vlucht. Acht renners kregen na tien kilometer al de zegen van het peloton. Daaronder de Nederlander Taco van der Hoorn, maar ook Matthias Norsgaard, Mattia Viel, Filippo Tagliani, Nicola Conci, Alessandro Tonelli, Andrea Peron en Charles Planet.

De vlucht reed vervolgens een voorsprong van acht minuten bij elkaar, maar daarna lieten de ploegen van de veelbesproken ‘Grote Drie’ zich zien aan het front. Mannetje op kop van Alpecin-Fenix, mannetje van Jumbo-Visma en een mannetje van Deceuninck-Quick-Step: met nog 140 kilometer te gaan was het gat weer controleerbaar.

foto: Cor Vos

De Colle del Giovo voegde daarna, naast een aantal hoogtemeters, weinig toe aan de wedstrijd. Het was duidelijk wachten op de passage van de Capo Mele, Capo Cervo en Capo Berta. Volgens velen het begin van de finale.

Tre Capi zonder aanvallen, Van der Hoorn capituleert als laatste
Op de eerste van de Tre Capi, de Capo Mele zagen we Deceuninck-Quick-Step het initiatief nemen. Tot een verandering in de koers leidde het echter niet, ook niet op de Capo Cervo. Op 43 kilometer van de meet genoten de koplopers nog altijd van een voorsprong van anderhalve minuut.

De kopgroep zagen we uit elkaar vallen op de Capo Berta. Tonelli reed weg, maar werd even later in Imperia weer tot de orde geroepen door. Op de Cipressa werd Van der Hoorn vervolgens als laatste ingerekend.

Oomen maakt tempo op Cipressa
Sam Oomen gidste daarna op kop van het peloton Van Aert naar de top van de beklimming: het betekende dat de Cipressa dit jaar zonder aanvallen bleef. Wederom zou de beslissing op de Poggio vallen.

foto: Cor Vos

In de afdaling van de Cipressa brak het peloton nog even in twee stukken, maar vlak voor de Poggio kwam alles weer bij elkaar. Met BORA-hansgrohe, Alpecin-Fenix en INEOS Grenadiers aan het front begonnen de renners aan de 3,7 kilometer lange slotklim.

Ganna leidt op de Poggio, Ewan volgt
Filippo Ganna nam het eerste deel van de beklimming voor zijn rekening. Achterin zagen we menig sprinter de rol lossen, maar Ewan niet. De Australiër zat keurig in het wiel van de Italiaan. Even verder zaten met Alaphilippe, Van Aert en Van der Poel de favorieten hun kans af te wachten.

foto: Cor Vos

Aanval van Alaphilippe
Pas op 800 meter voor het einde van de Poggio viel Alaphilippe aan. Van Aert ging vlot mee, Van der Poel moest vanuit de achtergrond een gat dichtrijden. De Nederlands kampioen bracht daarmee een aantal renners terug, waaronder de imponerende Ewan.

Stuyven wint Milaan-San Remo na late uitval
Op drie kilometer van de meet probeerde Stuyven de zege naar zich toe te trekken met een late uitval. Even ging de Belg solo, maar even later sloot Søren Kragh Andersen aan. Mede dankzij de inspanningen van de Deen kon Stuyven met een beperkte voorsprong aan zijn sprint beginnen.

Hij bleek voldoende voorsprong te hebben om de aanstormende favorieten achter zich te houden. Caleb Ewan, Wout van Aert, Peter Sagan en Mathieu van der Poel kwamen nog heel dicht, maar niet dicht genoeg.

RIDE Magazine
178 Reacties
Sorteer op:
20 maart 2021 16:48
Sagan 4e, niet verwacht en heel sterk.
    20 maart 2021 16:55
    Maar wel licht gelost op de Poggio.
20 maart 2021 16:48
SKA ging niet enkel voor de winst maar voor het podium, en Stuyven grijpt de geboden kans met beide handen. Echt blij voor de immer sympathieke Jasper dat hij zo'n prestigieuze koers wint!!

Voor de rest snel die 295 openingskilometers vergeten en op naar de kasseien!
20 maart 2021 16:49
Zo mooi dat Stuyven zijn kans vol waagde door beneden aan te gaan en niet gokte op een sprint voor plaats 5.
Toen er niet direct iemand meeging, dan weet je dan bij tegenaanvallen er rap iemand op het wiel zal zitten, waardoor de benen stil gehouden worden.

Vanderpoel viel echt stil in de sprint. Toch niet de vdp uit de Amstel ;)
    20 maart 2021 17:01
    Minder moto’s hé
    20 maart 2021 17:18
    en paar andere tegenstanders om te sprinten.
    20 maart 2021 21:53
    Want de Amstel was ook 300km?
20 maart 2021 16:49
Met een goede klimmer (roglic?) moet jumbo hier volgend jaar toch wel de sprinters uit het wiel rijden. Mooie overwinning voor Stuyven en de grote drie weer met de voetjes op de vloer.
    20 maart 2021 17:01
    Dumoulin had hier inderdaad niet misstaan als tempomaker bergop
    20 maart 2021 18:45
    Roglič zie ik deze koers zelf nog wel winnen als Van Aert en de andere bijtjes eerst iedereen op Cipressa kapot rijden.
20 maart 2021 16:50
Iets heel anders, door die Zwift reclame probeer ik Eurosport zoveel mogelijk te vermijden. Hoor liever Wuyts nog wat verder huilen over Roglic op het WK dan die reclame nog een keer te moeten ondergaan.
    20 maart 2021 16:52
    Hahahahahaah, dat kutdeuntje ook, en dan: ‘Fun is fast’. Hij zit er ook al heel lang op indd.
    20 maart 2021 16:55
    Nog nooit die reclame moeten doorstaan op de Player en het (Engelstalige) commentaar was heel aangenaam.
    20 maart 2021 16:56
    Nou idd, dat k-muziekje.... En iedere reclameblok begint en eindigt ermee. En het is ook geen korte spot.
    20 maart 2021 17:02
    Bij dat muziekje moet ik altijd aan de vogeltjesdans denken - buitengewoon geschikt om iedereen acuut van de zender te verjagen.
    20 maart 2021 17:11
    Ik heb altijd het beeld dat G snoeihard achterop een geparkeerde auto knalt wanneer hij ons aan het einde onnozel blij aanstaart.
    20 maart 2021 17:12
    tranen Romans flauw maar grappig.
20 maart 2021 16:50
Prachtig voor Jappe, het zij hem gegund.

Maar wat een suffe wedstrijd is dit toch.. Onderweg gebeurt er niks en de uitslag is altijd nogal random.. Alsof je 25 renners in een grote bingo-molen gooit..
20 maart 2021 16:51
Wout sterkste op poggio, volgens mij had ie ook flip kunnen lossen. Vdpoel harkend. Mooie zege jappe
    20 maart 2021 16:54
    Hij kon Ewan niet eens lossen, dus zo sterk was hij niet.
    20 maart 2021 17:12
    Er was helemaal niemand het sterkst daar. Wat mij betreft Ewan sterkste man in koers dat hij er daar nog bij zit.
    20 maart 2021 17:16
    Wout wachtte op een aanval van Alaphilippe.. Maar die was niet krachtig genoeg. Toen Wout dan aanzette was het al minder steil en kon Ewan volgen. Denk toch ook dat Wout misschien een kloofje had kunnen maken indien hij als eerste vol gaat op het steile stuk en blijft doorgeven tot de top. Een beetje twijfel in eigen kunnen als puncher tov Julian en Mathieu? Schrik van een counter?
20 maart 2021 16:51
Was op z'n Adrie's in de tuin aan het werk, laatste 30km af en toe op de telefoon gekeken maar exact op de Poggio viel mijn mobiel uit. Binnen laatste 2km en sprint gekeken. Verdiende winnaar maar geen koers waar ik voor op de bank ga zitten.
20 maart 2021 16:52
Stuyven, een prachtige overwinning, Zat op de goede plek en demarreerde, de enige manier hoe hij nog kon winnen. Ewan erg sterk, leek op het gemak te zitten de Poggio omhoog maar gegokt en verloren. Van Aert sterke sprint en goede plaatsing. Sagan als een duveltje uit een doosje. Van der Poel mooie uitslag maar zat veels te ver op de Cipressa en de Poggio. Alaphillipe niet zo sterk als vorig jaar of de rest is allemaal flink gegroeid.
20 maart 2021 16:52
Mvdp was de enige die iets kon forceren op de Poggio, alleen jammer dat hij van plek 10 naar plek 3 moest rijden. Als MvdP wel goed zit zijn met zijn 3e weg.
    20 maart 2021 16:59
    Hij is op weg naar de Cipressa en daarna richting Poggio verschillende keren een pak plaatsen verloren. Toch iets waar hij moet aan werken, zich zonder veel energie te gebruiken vooraan houden in de groep. Je kan niet elke koers op 50 km van de meet demarreren :-)
20 maart 2021 16:52
Geweldig voor Stuyven. Afgewacht tot het juiste moment om aan te vallen, koel gebleven, zich ietsje kunnen sparen om vervolgens opnieuw op het juiste moment de sprint aan te gaan. Een met grote precisie uitgevoerde operatie, heel knap.
    20 maart 2021 16:54
    Grote precisie... gewoon goed gegokt. Hij kan op een andere manier niet winnen, dus waagt hij het erop. Prima gedaan, maar het is geen rocket science ofzo.
    20 maart 2021 16:55
    Ook niet met de pocket rocket vlak achter je?
    20 maart 2021 17:20
    Nee de Grote drie die gaan op de Poggio, das fascinerende wetenschap..
    20 maart 2021 19:06
    Wat Stuyven vandaag hier geflikt heeft is zo het moeilijkst denkbaar scenario feilloos uitvoeren in de moeilijkst te winnen koers van het jaar, veel dichter bij rocket science ga je niet komen in de wereld van wielvliegende verenmannetjes.
20 maart 2021 16:55
Maar uh.. kunnen we de 'monument-status' van Milan -San remo niet even heel snel ruilen met de Strade Bianche? Wat een verschrikkelijke koers blijft dit toch altijd, zowel om te kijken als voor de renners om te rijden.
20 maart 2021 16:56
@Cech
Ik ook. Toch genoten. Ligt aan je verwachtingen denk ik.
20 maart 2021 16:56
Ik vind dit wél een mooie koers, met een super typische en altijd nagelbijtend spannende finale. Je kan ook een zelf bijvoorbeeld een stukje fietsen en niet klagen dat er weinig gebeurt als je op zaterdag 7 uur voor de tv gaat zitten.

Van der Poel leek me op de Poggio eigenlijk het sterkste, hoe ie iedereen voorbij reed richting Alaphilippe en Van Aert. Maar hij heeft het zelf ook precies vern**kt door zo ver weg te zitten.

De clown van de dag prijs gaat overigens naar Ineos. Waar sloeg dit op? Die reden alsof ze een top sprinter in de gelederen hadden.
    20 maart 2021 17:00
    Ineos reed voor het creëren van een klein groepje waar zij als enige twee man in hadden; door hard te rijden op de Poggio iedereen onder druk zetten in een poging de aanval van de grote drie zo lang mogelijk uit te stellen. Prima tactiek.
20 maart 2021 16:56
als Ewan meedoet aan de streep, is helder dat de finale mat was. Flets was de beklimming van de Poggio, de groep bleef grotendeels in takt. Tegen beter weten in hoopte ik op Sagan, verraste mij dat hij er nog bij zat. Stuyven derhalve is wel een winnaar die de erelijst siert.

Precies omdat hij het alleen op
zijn Stuyvens kan. Een aanval welke loont is altijd prijzenswaardig.

Onderaan de streep ben ik blij dat ik eerst ben gaan vliegvissen, zo werd dit een toetje, ipv hoofdgerecht.
    20 maart 2021 17:02
    Ben zelf geen visser, maar dit moet echt een heerlijke dag zijn geweest om ergens in de natuur met een hengel te staan.
    21 maart 2021 02:29
    ja precies... en on the side MSR meepakken. Dat ga ik volgend jaar niet anders doen. On the side is ‘ie prima te behappen.
20 maart 2021 16:58
@Ab, fair enough. Na de laatste edities waren die misschien toch wat onrealistisch.
20 maart 2021 17:00
Hij wint hier omdat Andersen zo hard op kop rijdt voor hem. Niet echt moederziel alleen
20 maart 2021 17:01
Moederziel alleen in het wiel van SKA?
20 maart 2021 17:02
Beetje een tegenvaller deze koers. Geen van de grote favorieten heeft ook maar iets geprobeerd. Gezien de afgelopen weken weten we dat van Aert, van der Poel en misschien Alaphilippe de versnelling in huis zouden moeten hebben om iedereen los te rijden op de Poggio, maar ze bleven maar naar elkaar kijken. Hetzelfde gold eigenlijk in de laatste kilometer, ik had continue het gevoel dat als iemand een jump aandurfde ze de vluchters nog hadden kunnen achterhalen.
20 maart 2021 17:02
Mooie voor Stuyven, 2x gegokt en terecht gewonnen. Enige manier om MSR echt spannend te maken is door met kleine ploegen te starten en dan bedoel ik echt klein. 3 a 4 man per ploeg en gewoon 50 ploegen uitnodigen
20 maart 2021 17:03
Je gunt het hem ook zo he.
20 maart 2021 17:04
Heerlijke apotheose, ‘de grote 3’ verkloten hier zelf hun koers met een gebrek aan dadendrang. Ik denk niet dat de Antwerpse wonderboys hier hun koers af hadden moeten stemmen op primair de spurt of anders het moment dat veel te laat Flip gaat. Nu nemen ze nota bene Ewan mee de top over.

En wat Stuyven betreft, een wonderwel uitpakkende combi van uitgenastheid (precies het juiste demarreermoment), moed (durven gaan vd winst ipv ereplaats) brute mazzel en wellicht wat koopmanschap (Kragh die achterop komt en hem meesleurt) en tenslotte ijskoude zenuwen om pas op 150 te gaan. Zeer verdiende zege van een meer dan geweldig coureur!
    20 maart 2021 17:06
    Goede analyse en helemaal mee eens.
    20 maart 2021 17:15
    denk dat de weersomstandigheden gewoon te mooi waren en bovendien rugwind op de Poggio, tja als zelf Calef al fluitend in het wiel als tweede boven op de Poggio doorkomt dan weet je het wel, gelukkig wint met Stuyven iemand die durft te gaan en daarna durft te gokken en geluk had dat Andersen bleef gaan wellicht voor een ereplaats.
    20 maart 2021 17:30
    Ook dit is San Remo, met Stuyven een terechte en verdiende winnaar. Ik kan er verder niet de vinger op leggen of hier nou de sterkste heeft gewonnen of de slimste of degene met de meeste mazzel maar dat maakt het juist mooi en heel typisch voor MSR.
20 maart 2021 17:04
Mooie.koers hoor. En al dat gezeik over dat de eerste 280 km saai is hoort erbij. Is traditie, hoort bij dit monument
20 maart 2021 17:05
En ik maar voor de grap op Stuyven stemmen in de sporza poll.
20 maart 2021 17:07
Vdpoel nog niet hersteld denk ik, tja, hij wint wel in tirreno he.. Nu zou hij wel willen ruilen peis ik..
    20 maart 2021 17:11
    Ja kan, leermomentje wellicht al vond ik het als kijker meer dan waard om hem zo diep te zien gaan in de Tirreno en de Strade.
    20 maart 2021 17:13
    denken is kennelijk niet je sterkste kant
    20 maart 2021 17:27
    Klassevolle reactie Peter, jou goed onderbouwde mening is een ware openbaring...

Reacties zijn gesloten.