Jasper Philipsen sprint naar winst in hectische Scheldeprijs

woensdag 7 april 2021 om 16:51
Jasper Philipsen sprint naar winst in hectische Scheldeprijs

foto: Cor Vos

Jasper Philipsen heeft de 109e Scheldeprijs gewonnen. In Schoten klopte de snelle man van Alpecin-Fenix, na een hectische wedstrijd, Sam Bennett en Mark Cavendish in de eindsprint.

Voor de vorige editie kreeg de Scheldeprijs geen toestemming om in het Nederlandse Terneuzen te starten, waarna de start naar Schoten werd verplaatst en de wedstrijd uit tien rondes door de Antwerpse gemeente bestond. In 2021 keerde de koers terug naar Zeeuws-Vlaanderen, al waren aan de passage over Nederlands grondgebied wel strikte voorwaarden gesteld om het gebeuren zo coronaproof mogelijk te laten verlopen. Zo werd het startsein niet in het Terneuzense stadshart gegeven, maar in de buurt van chemieconcern Dow, en werden er extra verkeersregelaars ingezet om mogelijke toeschouwers op afstand te houden.

Niet dat de weersomstandigheden het aantrekkelijk maakten om langs de kant van het parcours te gaan kijken. In aanloop naar de koers werden namelijk harde wind, hagel en sneeuw verwacht, waardoor een streep door de ploegpresentaties werd gezet. Wat de deelnemerslijst betreft, lieten Trek-Segafredo en Groupama-FDJ als gevolg van positieve coronagevallen de koers aan zich voorbijgaan. Daarnaast besloot Caleb Ewan dat hij zijn overwinning van afgelopen jaar niet zou verdedigen. Toch had de organisatie een rits fraaie namen aan het vertrek, onder wie Sam Bennett en Tim Merlier.

Al meteen breuken in het peloton
Om kwart voor een werd onder koude en natte omstandigheden het startsein gegeven voor de Scheldeprijs. Door de harde wind lag het tempo op het open Zuid-Beveland meteen erg hoog. Door een val brak het peloton en voor Kristoffer Halvorsen, Frederik Frison, ploegmakker van John Degenkolb, Ward Vanhoof en Florian Maitre zat de koers er al vroeg op. Uiteengeslagen in waaiers snelde de koers voort en pas na 43 kilometer kwam alles weer bij elkaar. Dat er erg hard werd gereden, bleek wel uit de cijfers. In het eerste uur werd immers meer dan vijftig kilometer afgelegd.

foto: Cor Vos

Een nieuwe val zorgde weer voor een breuk in het peloton. Met Taco van der Hoorn, Ivo Oliveira en Jérémy Lecroq zagen Danny van Poppel, Alexander Kristoff en Bryan Coquard allemaal een ploeggenoot wegvallen. Ook Bram Welten gaf op. Zijn kopman Nacer Bouhanni was overigens niet van start gegaan, nadat hij na zijn sprintincident met Jake Stewart racistische berichten en beledigingen had ontvangen. De voorste groep bestond uit dertien man, met daarbij ook Pascal Ackermann, Sam Bennett, Danny van Poppel, Giacomo Nizzolo en Jasper Philipsen. Mannen als Merlier, Alexander Kristoff, Cees Bol, Elia Viviani en Degenkolb ontbraken vooraan.

Kristoff en Merlier zaten in de eerste achtervolgende groep van vijftien renners, net als onder meer Florian Sénéchal. Net juist Kristoff en Merlier gingen op weg naar de ronde rond Schoten onderuit, waardoor zij werden teruggeslagen. Hoewel Deceuninck-Quick-Step met Sam Bennett en Michael Mørkøv voorin vertegenwoordigd was, was de ploeg er veel aangelegen om hun mannen Florian Sénechal, Bert Van Lerberghe en Mark Cavendish in de achtervolgende groep te laten aansluiten. Nog voor de plaatselijke ronde was de samensmelting van de eerste groepen een feit en kregen we een omvangrijke kopgroep met dertig man.

Zit de winnaar vooraan?
De kopgroep doorkruiste met nog vijftig kilometer te gaan voor de eerste keer de aankomst, met het peloton op ruim twee minuten achterstand. Met Ackermann, met vier ploeggenoten, Bennett, met vier ploegmaten, Sarreau, Van Poppel, Bol, Nizzolo en Philipsen vooraan, leek de winnaar in de eerste groep te moeten worden gezocht. In de eerste ronde hield iedereen zijn kruit droog en dus was het verschil bij het ingaan van de tweede omloop nog altijd twee minuten. Toch wilden Cofidis en Israel Start-Up Nation zich niet zomaar bij de situatie neerleggen; van achteruit bleven zij druk zetten.

foto: Cor Vos

In de tweede ronde hadden Cofidis en Israel Start-Up Nation samen met Bingoal Pauwels Sauces WB en UAE Emirates wat van het verschil afgehaald. Toch ging de kopgroep, met de mannen van BORA-hansgrohe en Deceuninck-Quick-Step op kop, met 1:40 minuut voorsprong de slotronde in. Met het oog op de eindsprint hielden die ploegen de deuren vooraan gesloten. Ook de wind nodigde niet uit om aan te vallen. Toch opende Piotr Havik op twee kilometer de debatten. Ook Brent Van Moer probeerde weg te rijden, maar telkens sloeg Deceuninck-Quick-Step de aanval af. Met nog anderhalve kilometer te gaan, was de orde hersteld.

Deceuninck-Quick-Step leek Bennett aan een nieuwe zege te helpen. Toch kwam Alpecin-Fenix met een eigen treintje met Dries De Bondt en Jonas Rickaert sterk opzetten voor Philipsen. De treintjes stormden zij-aan-zij op de aankomst af, waarbij Bennett wat ingesloten raakte. Toch was Philipsen ook gewoon erg sterk en wist hij de Ier af te houden tot aan de streep. Bennett werd tweede, zijn ploeggenoot Cavendish legde beslag op de derde plaats. Philipsen volgde op de erelijst Caleb Ewan op. Voor de 23-jarige Belg was het zijn eerste zege van het seizoen. Eerder was hij al tweede in Brugge-De Panne.

Dit artikel delen:

77 Reacties

de nieuweMerckx 7 april 2021 om 17:33

Miserabele kermiskoers. Gelukkig zijn we daar nu weer een tijdje vanaf.

Posterix 7 april 2021 om 19:23

Net als Milaan San Remo, maar dan iig nog met waaiers

Peter Lippens 7 april 2021 om 19:42

is anders toch een wedstrijd van de ProSeries, dus vlak onder de wereldbeker, hebben daar in Nederland wel een wedstrijd van …. vind het meestal wel een saaie sprintwedstrijd net als MSR maar de wind maakte het vandaag toch wat boeiender.

Gilberto 7 april 2021 om 17:40

Gerapporteerd, zit een herhaaldelijk patroontje in.

Redactie: niet anti-supporteren…

Jean Dumas 7 april 2021 om 17:45

Mag best zo’n opmerking.

Pol 7 april 2021 om 17:46

Hier werd vorig jaar Alpecin-Fenix het lagertje van het peloton beschreven.Moet van der Poel niet naar een grote ploeg. Nu hoor ik niemand meer over dat ploegje.

jooprioolpijp 7 april 2021 om 18:05

Chrappiche versgrijving, heb je toevallich noch lachers in je naaf? Maar ter zake, het ‘Alpecin is een kermisploeg’-argument is nooit erg overtuigend geweest.

Romāns Vainšteins 7 april 2021 om 17:47

Ik lees het als : de sprinttrein van Alpecin draait beter zonder dat MvdP in deze plaatsneemt. Is zoiets rapporteerwaardig terwijl Bouhanni IX verderop nog doorettert?

Gilberto 7 april 2021 om 17:51

Op zich, mag zo’n opmerking best, maar niet als er een patroon in gaat zitte.
En anti-supporteren mag niet hier, begrijp ik

Sven.99 7 april 2021 om 18:04

De Bondt en Rickaert met een geweldige lead-out. Ik denk dat de fout van DQS is geweest om Cavendish ook een kans te geven en niet gewoon de normale lead-out te doen.

Groningen 7 april 2021 om 18:09

Vreemde tactiek van DQS.
Ik had eigenlijk een aanval van Cav verwacht. Het is duidelijk dat ze willen proberen dat hij nog eens wint, maar op deze manier vergooien ze hun kansen (al raakte de hele trein wat van de rails door Alpecin). Laat Cav het gewoon op een kilometer of 4 van de finish proberen, dwing je gelijk andere ploegen op kop en hou je je beste sprinter achter de hand.

xistnc 7 april 2021 om 18:11

Tja, het patroon van prestaties van Alpecin in sprintkoersen vind ik toch echt veel interessanter dan het sprintje an sich.

Ook het Cav-dilemma van DQS vind ik noemenswaardiger. Verder prima hoor, ieder zijn meug.

Beer 7 april 2021 om 18:13

Wou eerder deze week nog schrijven dat Philipsen wat bleef hangen in zijn ontwikkeling. Mis dus :-) Knappe overwinning en die Rickaert is echt een topper in dit soort werk.

Verweggistan 7 april 2021 om 18:19

Vdp doet zijn best als sprinthulp, maar reed laatst bijv. het treintje onbedoeld stuk door te hard te gaan.

Michelangelo 7 april 2021 om 18:20

Wou eerder deze week nog schrijven dat Philipsen wat bleef hangen in zijn ontwikkeling. Mis dus :-)

Vooral ook mooi dat dit keer iedereen overeind bleef in de sprint. Dat is ook wel eens anders geweest in Schoten.

Knappe sprint van Alpecin Fenix, op een hele nette manier uiteindelijk de sprint van Bennett (of Cavendish?) onschadelijk gemaakt. En mooi afgemaakt door Philipsen.

ChefSpijker 7 april 2021 om 18:28

Philipsen is ook gewoon beter in het gewring dan Merlier (neem tenminste aan dat men doelt op de sprint in de Tirreno met Mathieu als knecht voor Rickaert en Merlier). Al is zo’n sprint als vandaag ook een stuk makkelijker dan in de Tirreno. Veel overzichtelijker.

Wheely 7 april 2021 om 18:28

Cees Bol slechts 20e, ben benieuwd wat daar achter zit. Mooi dat hij in deze groep zit maar dan moet hij normaal toch minstens mee sprinten voor een ereplaatsje. Van Poppel op zijn beurt sterk gereden, ook in de waaiers.

Poeksel 7 april 2021 om 18:48

Hij is niet zo goed in sprinten zonder leadout geloof ik. Dan nog is 20e wel erg matig.

Joaquim Agostinho 7 april 2021 om 19:17

Bol zat alleen en kan zich niet goed positioneren. Zal af en toe wel een ritje winnen, maar een topsprinter is hij zeker niet!

platteprijs 7 april 2021 om 19:08

Niemand zegt hier iets over de prima koers van Beat … Dan doe ik het maar: mooie koers van Beat vandaag als Contiploeg.

harryjohan71 7 april 2021 om 19:14

En ook de ploeg die de aanval zocht in de laatste kilometers.

Etika 7 april 2021 om 19:26

Dusan Rajovic regelt daarachter nog eventjes de pelotonsprint door aan te gaan vanop 250 meter met Viviani, Bonifazio en Kristoff in het wiel. Aangename kennismaking.

Verweggistan 7 april 2021 om 19:49

Ja, ik zag het net ook in de uitslag, geen Barbier maar Rajovic won het prestigesprintje.

Lance4eva 7 april 2021 om 22:33

Hoop dat die jongen wordt opgepikt door een WT-team. Kan best mee ergens.

dikkechaap 7 april 2021 om 20:35

Toch toch toch. Leest niet zo fijn.

Jose Maria 8 april 2021 om 02:19

Hier ben ik het mee eens. Zes keer begint een zin met ‘toch’, dat is teveel. Op de Hogeschool Journalistiek werd ons aangeleerd zo veel mogelijk synoniemen te gebruiken en zinnen niet op dezelfde manier op te bouwen, want dat leest veel prettiger. Met woorden als ‘toch’ en ‘echter’ in je artikel kon je rekenen op een dikke rode streep, zeker bij meervoudig gebruik.

freddy100 7 april 2021 om 22:16

Snap die negatieve blik op DQS niet helemaal, is toch super tof om Cavendish weer op (redelijk) niveau te zien sprinten!? Ik had dit niet meer aan zien komen…

WernerFranke 8 april 2021 om 00:16

Het is topsport, niet Make-a-Wish.

Headlines

Materiaalzone

Populair