Scheldeprijs kan onder strenge voorwaarden in Terneuzen starten
foto: Cor Vos
woensdag 31 maart 2021 om 11:15

Scheldeprijs kan onder strenge voorwaarden in Terneuzen starten

Op 7 april wordt de Scheldeprijs weer de eerste wielerwedstrijd voor mannen op Nederlandse bodem. De eerste pakweg zeventig kilometer van de sprintersklassieker voeren over Nederlands grondgebied. Dat gebeurt wel onder strikte voorwaarden, meldt NOS.

Vorig jaar kreeg de organisatie geen toestemming om in het Zeeuwse plaatsje te starten. Nu hebben de Veiligheidsregio, het ministerie van VWS en de politie ingestemd met de komst van het evenement, al zijn er wel strenge eisen gesteld. De start van de koers zal niet in het centrum van Terneuzen plaatsvinden, maar er wordt uitgeweken naar een afgeschermde locatie nabij chemieconcern Dow om publiek eenvoudiger te kunnen weren. Onderweg worden er extra verkeersregelaars en politiemotoren ingezet om eventuele toeschouwers op afstand te houden.

“De Scheldeprijs valt onder de topsportregeling. Alleen omdat de organisatie kan voldoen aan strenge voorwaarden om de wedstrijd coronaproof te organiseren, kan de wedstrijd doorgaan”, zegt burgemeester Jan Lonink over de koers die vorig jaar werd gewonnen door Caleb Ewan.

“Natuurlijk is het jammer dat publiek niet bij de start en langs het parcours aanwezig kan zijn”, voegt verantwoordelijk wethouder Jack Begijn toe aan het verhaal van Lonink. “We stellen samen met de provincie alles in het werk om beelden van de aankomst van de rennersbussen, podiumpresentatie en de start via een livestream uit te zenden.”

Het parkoers van de wedstrijd die ook wel het officieuze WK voor sprinters wordt genoemd voert door de Westerscheldetunnel en komt door de gemeentes Borsele, Reimerswaal, Kapelle en Woensdrecht. Vervolgens wordt de grens met België gepasseerd en wordt koers gezet richting het aankomstcircuit met finish in Schoten. Er is voor het eerst ook een vrouwenwedstrijd, maar deze voert niet over Nederlands grondgebied.

De enige UCI-koers die dit jaar in Nederland plaatsvond is de Healthy Ageing Tour. Na de Scheldeprijs is de Amstel Gold Race de eerste Nederlandse wedstrijd op de wielerkalender. Voor die wedstrijd is gekozen voor een lokale omloop van 17 kilometer in het Heuvelland tussen Valkenburg en Maastricht. In dit traject zitten de beklimmingen van de Cauberg, Geulhemmerberg en Bemelerberg.

RIDE Magazine
3 Reacties
Sorteer op:
31 maart 2021 13:42
Dus 70k in lijn kan wel op Nederlandse bodem. Onbegrijpelijk dat ze van de AGR een circuitkoers maken.
31 maart 2021 13:43
Gevaarlijk om toch in Nederland testarten met de ruggengraat van suiker hier bij veel bestuurders.
31 maart 2021 16:30
Woehoe, stel je maar eens voor dat..
Dat??

Reacties zijn gesloten.