Jasper Philipsen sprint naar winst in hectische Scheldeprijs

woensdag 7 april 2021 om 16:51
Jasper Philipsen sprint naar winst in hectische Scheldeprijs

foto: Cor Vos

Jasper Philipsen heeft de 109e Scheldeprijs gewonnen. In Schoten klopte de snelle man van Alpecin-Fenix, na een hectische wedstrijd, Sam Bennett en Mark Cavendish in de eindsprint.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

Voor de vorige editie kreeg de Scheldeprijs geen toestemming om in het Nederlandse Terneuzen te starten, waarna de start naar Schoten werd verplaatst en de wedstrijd uit tien rondes door de Antwerpse gemeente bestond. In 2021 keerde de koers terug naar Zeeuws-Vlaanderen, al waren aan de passage over Nederlands grondgebied wel strikte voorwaarden gesteld om het gebeuren zo coronaproof mogelijk te laten verlopen. Zo werd het startsein niet in het Terneuzense stadshart gegeven, maar in de buurt van chemieconcern Dow, en werden er extra verkeersregelaars ingezet om mogelijke toeschouwers op afstand te houden.

Niet dat de weersomstandigheden het aantrekkelijk maakten om langs de kant van het parcours te gaan kijken. In aanloop naar de koers werden namelijk harde wind, hagel en sneeuw verwacht, waardoor een streep door de ploegpresentaties werd gezet. Wat de deelnemerslijst betreft, lieten Trek-Segafredo en Groupama-FDJ als gevolg van positieve coronagevallen de koers aan zich voorbijgaan. Daarnaast besloot Caleb Ewan dat hij zijn overwinning van afgelopen jaar niet zou verdedigen. Toch had de organisatie een rits fraaie namen aan het vertrek, onder wie Sam Bennett en Tim Merlier.

Al meteen breuken in het peloton
Om kwart voor een werd onder koude en natte omstandigheden het startsein gegeven voor de Scheldeprijs. Door de harde wind lag het tempo op het open Zuid-Beveland meteen erg hoog. Door een val brak het peloton en voor Kristoffer Halvorsen, Frederik Frison, ploegmakker van John Degenkolb, Ward Vanhoof en Florian Maitre zat de koers er al vroeg op. Uiteengeslagen in waaiers snelde de koers voort en pas na 43 kilometer kwam alles weer bij elkaar. Dat er erg hard werd gereden, bleek wel uit de cijfers. In het eerste uur werd immers meer dan vijftig kilometer afgelegd.

foto: Cor Vos

Een nieuwe val zorgde weer voor een breuk in het peloton. Met Taco van der Hoorn, Ivo Oliveira en Jérémy Lecroq zagen Danny van Poppel, Alexander Kristoff en Bryan Coquard allemaal een ploeggenoot wegvallen. Ook Bram Welten gaf op. Zijn kopman Nacer Bouhanni was overigens niet van start gegaan, nadat hij na zijn sprintincident met Jake Stewart racistische berichten en beledigingen had ontvangen. De voorste groep bestond uit dertien man, met daarbij ook Pascal Ackermann, Sam Bennett, Danny van Poppel, Giacomo Nizzolo en Jasper Philipsen. Mannen als Merlier, Alexander Kristoff, Cees Bol, Elia Viviani en Degenkolb ontbraken vooraan.

Kristoff en Merlier zaten in de eerste achtervolgende groep van vijftien renners, net als onder meer Florian Sénéchal. Net juist Kristoff en Merlier gingen op weg naar de ronde rond Schoten onderuit, waardoor zij werden teruggeslagen. Hoewel Deceuninck-Quick-Step met Sam Bennett en Michael Mørkøv voorin vertegenwoordigd was, was de ploeg er veel aangelegen om hun mannen Florian Sénechal, Bert Van Lerberghe en Mark Cavendish in de achtervolgende groep te laten aansluiten. Nog voor de plaatselijke ronde was de samensmelting van de eerste groepen een feit en kregen we een omvangrijke kopgroep met dertig man.

Zit de winnaar vooraan?
De kopgroep doorkruiste met nog vijftig kilometer te gaan voor de eerste keer de aankomst, met het peloton op ruim twee minuten achterstand. Met Ackermann, met vier ploeggenoten, Bennett, met vier ploegmaten, Sarreau, Van Poppel, Bol, Nizzolo en Philipsen vooraan, leek de winnaar in de eerste groep te moeten worden gezocht. In de eerste ronde hield iedereen zijn kruit droog en dus was het verschil bij het ingaan van de tweede omloop nog altijd twee minuten. Toch wilden Cofidis en Israel Start-Up Nation zich niet zomaar bij de situatie neerleggen; van achteruit bleven zij druk zetten.

foto: Cor Vos

In de tweede ronde hadden Cofidis en Israel Start-Up Nation samen met Bingoal Pauwels Sauces WB en UAE Emirates wat van het verschil afgehaald. Toch ging de kopgroep, met de mannen van BORA-hansgrohe en Deceuninck-Quick-Step op kop, met 1:40 minuut voorsprong de slotronde in. Met het oog op de eindsprint hielden die ploegen de deuren vooraan gesloten. Ook de wind nodigde niet uit om aan te vallen. Toch opende Piotr Havik op twee kilometer de debatten. Ook Brent Van Moer probeerde weg te rijden, maar telkens sloeg Deceuninck-Quick-Step de aanval af. Met nog anderhalve kilometer te gaan, was de orde hersteld.

Deceuninck-Quick-Step leek Bennett aan een nieuwe zege te helpen. Toch kwam Alpecin-Fenix met een eigen treintje met Dries De Bondt en Jonas Rickaert sterk opzetten voor Philipsen. De treintjes stormden zij-aan-zij op de aankomst af, waarbij Bennett wat ingesloten raakte. Toch was Philipsen ook gewoon erg sterk en wist hij de Ier af te houden tot aan de streep. Bennett werd tweede, zijn ploeggenoot Cavendish legde beslag op de derde plaats. Philipsen volgde op de erelijst Caleb Ewan op. Voor de 23-jarige Belg was het zijn eerste zege van het seizoen. Eerder was hij al tweede in Brugge-De Panne.

Dit artikel delen:

77 Reacties

Marik 7 april 2021 om 16:52

Heel leuk voor Philipsen, dat verdient hij wel. Ik snapte alleen DQS niet zo goed. Reden die nou voor Cavendish of Bennett? Ze zaten in ieder geval een beetje te slapen.

0
Merlinappa 7 april 2021 om 16:55

Had het idee dat ze beiden mochten sprinten. Gekke situatie wel idd

0
Turtlehead 7 april 2021 om 16:53

Mooi hoor! Wel weer die afschuwelijk gevaarlijke finishlijn. Met 60 man en een beetje regen breken er weer een paar wat, let maar op.

0
Murcia 7 april 2021 om 16:53

Klasse van Jasper!
Dit had hij nodig, kies toch voor de sprint jongen de klassiekers komen later wel. Bij DQS is er die obsessie om Cavendish te laten winnen en dat kost ze hier de zege. Misschien voortaan gewoon alle ballen op de snelste sprinter in de ploeg.

0
Jandepandaman 7 april 2021 om 16:54

Leadout van Philipsen deed perfect de deur dicht voor DQS, daar werd de sprint van Bennett volledig ontregeld.

0
Posterix 7 april 2021 om 17:32

Zo zag ik het ook! Heel mooie lead-out en dan ook nog sterk afgerond door Philipsen! Echt super mooi gedaan. Hoe rustig Rickeart ook naar voren rolde en De Bondt vond. Dikke prima en worldtourwaardig

0
WernerFranke 7 april 2021 om 16:54

Ik heb het al meerdere keren gezegd: al dat sentimentele gedoe rond Cav zal DQS zeges kosten.

0
stalle 7 april 2021 om 17:04

Nonsens.Heb je wel naar de koers gekeken.

0
WernerFranke 7 april 2021 om 17:31

Ja, heb jij ook gekeken? Als ze Cav inzetten in de leadout hoeft Morkov niet zo’n lang stuk te doen en wordt Bennett beter afgezet. Ik dacht dat elke ploegleider ondertussen wel wist dat je in de sprint best maar één kaart trekt.

0
lo squalo dello Stretto 7 april 2021 om 19:13

Mooi voor Philipsen, zeker na de min of meer bagger de voorbije weken en de onzin dat hij een verkeerde keuze gemaakt zou hebben door naar Alpecin-Fenix te gaan.

Ben wel benieuwd naar de keuzes voor het Tour-team. Giro Modolo, Tour Vdp en 1 sprinter en Vuelta de andere sprinter wellicht?

0
Merlinappa 7 april 2021 om 16:55

Knap hoe je dit om Mathieu probeert te laten draaien.

Prachtige sprint van Philipsen, dik verdiend!

0
Peetvader 7 april 2021 om 16:55

Waar heeft Bora nu voor zitten rijden?

0
David Janssens 7 april 2021 om 16:59

Ackermann naar de 6e plaats loodsen zo te zien….

0
Jean Dumas 7 april 2021 om 17:47

Ze moesten Politt afremmen. Die gast had Asgreen nog bijgehaald.

0
David Janssens 7 april 2021 om 16:55

Tsja… mooie overwinning voor Alpecin! Maar verder: erg teleurstellend! 30 man in de kopgroep, velen daar van weten dat ze kansloos zijn in een sprint en dan is er maar 1 aanvalspoging in de finale?? En dan nog wel van een continental team ook. Chappeau Beat overigens.
En ja: veel mensen gaan nu zeggen dat velen in dienst moesten rijden, maar dan nog blijven er er renners over waarvan je toch een aanval zou mogen verwachten. Maar nee: dom op kop rammen tot aan de finish. Het maakt het wielrennen er niet leuker op op deze manier!

0
Merlinappa 7 april 2021 om 16:57

Het hoge tempo icm de wind zorgde ervoor dat aanvallen echt praktisch niet te doen was helaas.

0
Duh 7 april 2021 om 16:55

De (sympathieke maar overmoedige) van DQS keuze om Cav achter Bennett te plaatsen afgestraft.

0
Sven.99 7 april 2021 om 18:05

Eens, hierdoor kwam Morkov te vroeg op kop.

0
Dolfy 7 april 2021 om 16:57

Wat een sterke sprint van Philipsen, maak het werk van de ploeg sterk af, Bennett en Cavendish kwamen er eigenlijk niet in de buurt. Van Poppel netjes 4e.

0
BlingSagan 7 april 2021 om 16:59

Sprinttrein van Bora ontspoorde ergens

0
Punchbox 7 april 2021 om 16:59

Goeie move van Alpecin om dat treintje van DQS op een of andere manier te ontregelen. Daarna krachtig afgemaakt door Philipsen.

Wat is er toch met Ackermann aan de hand de laatste tijd? Een jaar of 2 geleden was hij nog een van de beste sprinters maar daarvan heeft hij al een hele tijd niet echt meer iets laten zien. Hier ook weer een zwakke sprint.

0
zietemgaan 7 april 2021 om 17:01

ja, Vreemd hoor wat er met Ackermann aan de hand is. Hij sprint met lood in de benen of zo? Weird.

0
BlingSagan 7 april 2021 om 16:59

Sprinttrein is vast lastig, maar Bora is daar dit seizoen nog niet zo sterk in.
Mooie overwinning van Philipsen !

0
Peetvader 7 april 2021 om 17:00

Rickaert ging ook gewoon sneller dan Morkov.

0
Groningen 7 april 2021 om 18:15

Rickaert is echt goud waard, niet alleen vandaag.

0
Nils96 7 april 2021 om 17:01

Je zou maar zo in het leven staan. Sneu voor de omgeving zou ik zeggen.

0
Nils96 7 april 2021 om 17:02

Hele mooie overwinning! Laat zien minimaal op gelijke hoogte te staan met Merlier in dit soort koersen.

0
Derrick 7 april 2021 om 18:43

Dat vind ik nu wel overdreven. Je kan ook stellen dat het de eerste echte topprestatie is van Philipsen in loondienst van Alpecin. Merlier heeft ondertussen toch al meerdere keren bevestigd. Maar het blijft natuurlijk wel een heel mooie overwinning.

0
ChefSpijker 7 april 2021 om 20:44

Philipsen was ook al tweede in De Panne. Merlier wint dit jaar wel drie koersen, maar die staan toch wel onder de koersen waarin Philipsen op het podium stond. Zou Merlier als pure sprinter wel wat hoger inschatten, Philipsen is dan weer meer compleet.

0
S'mon 7 april 2021 om 17:02

De vraag vooraf: Wie klopt Bennett?
Wel het antwoord luidt als volgt: Alpecin-Fenix. Zeer straf nummertje van de ploeg, zo goed naar voor gebracht en dan Rickaert die Morkov perfect in de tang zet. Verdiende overwinning, heeft er lang op moeten wachten.

Vraag me wel de tactiek van DQS af, voor Cavendish rijden als je Bennett hebt? Mooi op papier, maar als e wilt winnen weet je dat je het met Bennett zal moeten doen, hoe zeer ik het Cav ook gun.

En wat dan over Bora: geen trap teveel gegeven en dan 6de worden, dan geef je de moed toch op in Ackermann. Ze zullen wel spijt hebben dat ze Bennett hebben laten gaan.

0
Massimo Bataille 7 april 2021 om 17:07

Ik denk vooral quickstep tactiek nekt Bennett.

Als ze niet half voor Cavendish rijden zie ik ze Bennett nog iets beter afzetten.
Ik geef toe Bennett zag er niet meer 100% fris uit, maar met de 'ideale' leadout zie ik hem nog winnen.
Vooral vreemd om Morkov zo vroeg op kop te zetten, het leek echt ofdat Bennett leadout ging doen voor Cav, maar ze dan toch plots denken, sprint gewoon met 2.

Wat niet wil zeggen dat Philipsen niet sterk was en het onverdiend is.

0
stalle 7 april 2021 om 17:12

Heb jij wel naar de sprint gekeken?

0
S'mon 7 april 2021 om 17:15

Ja, en ik zag dat Bennett de lead-out voor Cav ging doen, tot het moment dat het zover is. Dus het plan zal wel zijn geweest om met Cav te sprinten, maar ja… geen idee wat er uiteindelijk gebeurd.

0
S'mon 7 april 2021 om 18:26

Blijkbaar ging Cavendish de sprint aantrekken voor Bennett heb ik zo juist gelezen. Maar dat was er toch niet aan te zien. Als je op 300m van de streep in het wiel zit van de man waarvoor jíj de sprint ging aantrekken, moet je toch nog eens oefenen.

0
Peter Lippens 7 april 2021 om 19:36

geloofd dat sprookje toch niet dat Bennet de sprint zou mennen voor Cav, hilarisch, op zich geen slechte taktiek om Cav te posteren in het wiel van Bennett want dat is in elke massasprint een gegeerde plaats maar de QS trein werd kundig de pas afgesneden door die van Alpecin zocat Bennett wat te laat zijn sprint kon rijden. Gebeurt in elke sprint maar in Schoten weet je dat je daar zeker niet links van de weg moet zitten, raak je meestal altijd ingesloten en gelukkig dit jaar voor een keer zonder valpartij.

0
Wheely 7 april 2021 om 17:04

Dit is echt precies wat Philipsen nodig had! Hele belangrijke overwinning voor hem want hij maakt nu de aansluiting bij Merlier en VdP. De kers op de taart van het voorjaar van Alpecin-Fenix.

0
A.M.M. Jonkers 7 april 2021 om 17:06

Deze zege geeft weer aan dat de Gebr. Roodhooft echt heel goed weten waar ze mee bezig zijn.
Team Alpecin-Fenix staat als ProTeam gewoon in de top 5 voor een heleboel World Tour Teams.
Is belangrijk om ook in 2022 weer direct toegelaten te worden tot alle wedstrijden van de World Tour.
En…een sponsor als Alpecin zal echt wel een grotere financiële bijdrage gaan leveren, als deze resultaten zo blijven.
Zo stoven de Gebroeders een aantal (kapitaalkrachtigere) teams mooi een kool!

En graag de talrijke critici nu over de opmerkelijke transfer van Jasper Philipsen?

0
Derierre de la course 7 april 2021 om 21:42

Over die top 5. Het helpt enorm dat er veel koersen verreden zijn die het team goed liggen. Wanneer de Giro en wat andere bergkoersen geweest zijn zullen ze ze wel wat wegzakken.
Blijft natuurlijk nog knap.

0
horsm 7 april 2021 om 17:08

Toch een behoorlijk voorseizoen voor Danny van Poppel, al met al.

0
Groningen 7 april 2021 om 18:14

Zeker, ik had hem eigenlijk al meer dan eens afgeschreven, maar laat zich dit voorjaar toch aardig zien.

0
zietemgaan 7 april 2021 om 17:12

wie is Clement Russo overigens? :D

0
S'mon 7 april 2021 om 17:16

Zat o.a. in het groepje Sagan in de RVV.

0
blix 7 april 2021 om 17:25

Een ex-crosser!

0
blix 7 april 2021 om 17:25

Prachtige overwinning, net wat hij nodig had!
Toch vind ik hem nog niet de sprinter die Merlier is.
Gaat naar eigen zeggen ook naar de Tour. Ik hoop dat ze dan ook nog Merlier meenemen, en beiden hun ritten laten uitkiezen.

0
non-believer 7 april 2021 om 17:30

De enige manier hoe ze die cav nog laten winnen is met een kinderzitje voor op het stuur.

Een bijzondere manier om je team te laten verliezen ondanks die meerderheid in de kopgroep.

0
jooprioolpijp 7 april 2021 om 17:30

Net even de sprint teruggekeken. Geniaal van Alpecin, zonder iemand in gevaar te brengen het DQS treintje volkomen in de soep laten lopen. Het kan dus wel. Zo is sprinten mooi.
Slim (van DQS) of niet, het doet mij goed Cavendish op dit nivo te zien. Als je ziet wat die achter zich houdt, gaat die nog wel iets winnen dit jaar.

0
Jean Dumas 7 april 2021 om 17:49

Het speciale van deze aankomst is dat je er moeilijk meer overheen komt, eenmaal op snelheid. Heel goed gedaan dit.

0
Peter Lippens 7 april 2021 om 19:37

klopt, in Schoten mag je daar nooit links van de weg zitten tenzij je trein helemaal los is, maar knappe trein van Alpecin en mooie zege, dat ploegske doet het toch prima

0
Thijs E 7 april 2021 om 17:33

Rickaert erg goed, De Bondt netjes en Philipsen maakt het meer dan keurig af, 3/4 fiets op Bennet.

Arme Senechal, zoveel kopwerk voor P2 en P3

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone