Jan-Willem van Schip openhartig over mentale problemen: “Ik vind het leven nog steeds geen aanrader”
foto: Cor Vos
woensdag 9 augustus 2023 om 14:33

Jan-Willem van Schip openhartig over mentale problemen: “Ik vind het leven nog steeds geen aanrader”

Geluk was de afgelopen jaren geen zekerheidje voor Jan-Willem van Schip. De afgelopen dagen liet de Nederlander zich in verschillende media uit over de mentale problemen waar hij de laatste jaren mee kampte. “Ik vind het leven nog steeds geen aanrader”, zei hij na de gewonnen koppelkoers voor de camera van de NOS.

“Ik heb het echt, echt moeilijk gehad. De laatste keer dat ik een interview probeerde te halen, vertelde ik dat ik het leven zo moeilijk vond”, aldus Van Schip dinsdagavond. Daarna gaf hij aan het soms nog steeds zwaar te hebben. “Maar af en toe lukt het wel en schuiven we een fase op.”

Het was de tweede keer in evenveel dagen tijd dat Van Schip zich uitliet over zijn mentale problemen. Dinsdagochtend publiceerde de NOS al een uitgebreider interview met de Nederlander. Daarin blikt Van Schip terug op een nooit uitgezonden interview met de publieke omroep na het omnium op het EK in Grenchen, waarin hij net naast het podium viel.

In die video vertelde hij huilend over de zwaarste periode in zijn leven, de druk van het “anders zijn” en zelfs over momenten dat hij niet meer wilde leven. “Soms laat ik de video aan mensen zien”, doet de goudenmedaillewinnaar zijn verhaal. “Sommigen zeggen dan: dit is vet, dit is cool. Maar er zijn ook mensen die raar gaan doen. Mensen willen veilig blijven. Het is misschien mooi als ik mezelf kwetsbaar toon, maar het geeft heel veel gezeik.”

Geen profcontract na Roompot-tijd
Van Schip liet al eerder doorschemeren moeite hebben met het ‘anders zijn’. Of eerder: moeite te hebben met de interpretatie van anderen dat hij anders is. Toen Roompot-Charles in 2019 ophield te bestaan, kon de Nederlander ondanks goede prestaties geen profploeg vinden. Daarna tekende hij bij BEAT. Van Schip dacht toen ook al dat het ‘anders zijn’ ervoor zorgde dat hij geen profcontract kreeg.

“Ik vind het moeilijk, omdat ik denk dat ik het wel waard ben en ook zeker zou moeten kunnen, maar het niet krijg. Ik kan knetterhard fietsen en ik kan de hele dag op kop rijden”, zei hij in 2019 in een interview met WielerFlits. “Het is ook niet dat ik de technische vaardigheden niet heb, want ik rijd ook goed in de Slag om Norg of Dwars door het Hageland.”

“Ik heb wel eens gezegd: als iemand je badkamer komt verbouwen, dan komt ‘ie binnen en zegt ‘ie: ik ga even dit muurtje weghalen, ik ga het zus en zo doen. En dan denk je: ik zou het zelf niet kunnen, maar ik snap het wel en ben blij dat het is uitbesteed. Dat kun je nog volgen. Het vinden van een ploeg kan iemand je uitleggen, maar ik snáp het gewoon niet.”

Jan-Willem van Schip in zijn tijd bij Roompot – foto: Cor Vos

Acceptatie
De afgelopen jaren lijkt Van Schip zich bewuster te zijn geworden van zijn gedrag en de gevolgen van zijn gedrag voor zijn omgeving, maar juist dat maakte het mentaal zwaar.

In het interview met de NOS vertelt hij. “Ik ben soms een betweter, maar ik heb ook moeites met die keuzes maken. Als je iemand hebt die een andere keuze maakt, heeft dat weerslag op de hele groep. Stel je gaat naar de disco en iedereen is lekker aan het dansen, maar er is er een die de hele tijd onzeker om zich heen aan het kijken is of hij wel goed danst. Daar wordt iedereen ongemakkelijk van. Die guy was ik”, gaat hij verder.

Het accepteren van zichzelf, dat hij ‘anders’ was, was lastig voor Van Schip. Zeker als personen daar continu om lachen. “In Vive le Vélo werd ooit hard gelachen om mijn ingekorte stuurpen en op maat gemaakt aerostuur. Het is bewezen dat het werkt, maar nooit is iemand naar mij toegekomen om te vragen: mag ik dat ook proberen?”

“En nog steeds als ik in een peloton rijd, schelden allemaal gasten me verrot omdat ik met een te smal stuur rijd. What the fuck?“, gaat hij verder. “Ben je dan zelf onzeker, omdat je zelf geen eigen stuur erop mag schroeven? Ben je bang dat ik echt sneller ben? Het geeft zo veel gezeik. Dat is zo verschrikkelijk moeilijk.”

Verbetering door psycholoog, balans met Havik
Praten met een psycholoog heeft de kersverse wereldkampioen geholpen. Om te accepteren dat hij ‘anders’ mag zijn. “Nu merk ik ook dat ik er normaler over kan communiceren, dat ik mensen mee kan krijgen en dat het ook mág verschillen”, aldus Van Schip. Havik bevestigde in het flashinterview na afloop van de gewonnen koppelkoers: “Wij hebben de perfecte combi gevonden in wat we wel toelaten van hem en wat niet. Ik ben zo trots op hem.”

Van Schip eindigde: “Dit is zo fijn. Zo zie je dat de sport je van de straat houdt. Het geeft me weer rust.”

RIDE Magazine
23 Reacties
Sorteer op:
9 augustus 2023 16:31
Ik ken Havik alleen van de post-wedstrijd interviews, en zo op het eerste gezicht lijkt mij dat een totaal andere persoonlijkheid dan van Schip - ik meen oprecht dat ik het ontroerend vind hoe die twee elkaar proberen te begrijpen, ruimte voor elkaar maken en samen tot grote hoogte stijgen. Wat mij betreft sportploeg van het jaar.
9 augustus 2023 15:45
Ik ben heel benieuwd naar dat onuitgezonden interview.
Heeft iemand daar een link van?
  9 augustus 2023 15:59
  Jazeker. Die staat hier.
  Dank Solitary Shell. Ik vind dat de interviewer ook wel heel erg op de tranen uit is door de vragen die die stelt. Niet heel chique.
  9 augustus 2023 18:13
  @solitaryshell: I see you are a man of culture.. ;-)
  9 augustus 2023 19:38
  Heftig man. Ik kreeg er echt een brok van in mijn keel.
9 augustus 2023 17:14
Bij JW Schip gaan er duidelijk meer en andere laatjes open in zijn hoofd. Geniet van de rondleiding die je af en toe krijgt.
9 augustus 2023 19:34
Kijken altijd met heel veel lof naar JW, iemand die het diepgaan en alles eruit halen tot een kunstvorm heeft verheven. Zijn ABB- stuur verdient een plekje in the hall of fame! Of zoals wij voor elke wedstrijd zeggen; JW for gold!
9 augustus 2023 21:03
Dat het leven geen aanrader is ben ik volkomen met hem eens en de anekdote over teveel zelfbewustzijn in de disco herken ik ook meteen. Maar zo hard en succesvol als Jan-Willem heeft gefietst is mij, verlamd als ik was door faalangst, nooit gelukt. Dus prijs je rijk Jan-Willem! Het is je gelukt en niet op de Paralympics!
9 augustus 2023 17:27
JW v Schip is een geweldig personen een niet alleen een sieraad voor onze sport.
9 augustus 2023 19:28
Sterkte, Jan-Willem. Hopelijk kom je snel in rustiger vaarwater. Het is je gegund.
9 augustus 2023 16:10
een hoop vagerij rond zijn persoonlijkheid, maar weinig duidelijkheid wat hem dan 'anders' (of niet) zou maken. Verder gun ik hem het beste. Hard fietsen kan hij zeker.
9 augustus 2023 18:24
Iemand enig idee waarom ze hem uitschelden met zijn smal stuurtje.
  9 augustus 2023 19:27
  Ze denken dat hij daarmee minder goed kan sturen en dat hij daardoor een gevaar in het peloton is.
  9 augustus 2023 19:53
  Maar is dat zo?

  Kijk zo'n noviteit als een smal stuurtje is best leuk om op te vallen maar als je er daadwerkelijk een gevaar door bent in het peloton dan snap ik wel dat ze zo op hem reageren.
  9 augustus 2023 21:06
  Welnee. Als je daar eenmaal aan gewend bent, voelt het normaal en kun je er perfect mee sturen.

  Na mijn afstuderen kocht ik een nieuwe fiets met een veel breder stuur. Voelde eerst raar, maar omdat ik die fiets het meest gebruikte begon juist mijn oude fiets raar en instabiel te voelen. Het probleem: mijn stuurbewegingen waren te grof geworden voor dat smalle stuur. Een fiets waar ik vijftien jaar probleemloos op had gefietst.

  De stuurbewegingen van Van Schip zijn al lang aangepast aan zijn smallere stuur. Is een onbewust proces.
9 augustus 2023 17:15
Ik vind het wel apart dat je het je aantrekt als mensen commentaar hebben op jouw gepersonaliseerde stuurpen. Als jij weet dat het werkt, hetzij fysiek en/of mentaal, waarom zou je je dan door anderen iets aan laten praten?
9 augustus 2023 17:20
Jammer dat de link van SolitaryShell is verdwenen.
  9 augustus 2023 21:42
  Weet iemand al waar hij te vinden is?
9 augustus 2023 15:20
nou die zit idd aardig in de knoop met zichzelf...
  9 augustus 2023 15:28
  Mwoah, hij is gewoon én heel slim én heel erg zichzelf, en ook nogal uitgesproken. Dat is iets waar veel mensen toch wel moeite mee hebben zo blijkt. Goed dat hij alles nu een plek kan geven en dat hij handvaten heeft om niet weg te zakken. :)
  9 augustus 2023 16:34
  Als ik het goed heb heeft hij een autismespectrum "stoornis". Die stoornis zet ik tussen haakjes want het is dikwijls een gave waar de zogenaamde normale mens het moeilijk mee heeft. Ik las ooit eens "zonder autisten leefden we allemaal nog in grotten". Ik denk wel dat daar een waarheid in schuilt.
  9 augustus 2023 19:43
  Autisme een gave? Ik vraag me af of mensen met ass daar mee kunnen instemmen.

Reacties zijn gesloten.