Spekenbrink over Preidler: “Moeten niet denken dat alleen engeltjes bij ons willen rijden”

dinsdag 5 maart 2019 om 08:52
Spekenbrink over Preidler: “Moeten niet denken dat alleen engeltjes bij ons willen rijden”

Iwan Spekenbrink tijdens de ploegenpresentatie van Team Sunweb in Berlijn - foto: Cor Vos

De dopingbekentenissen van Georg Preidler en Stefan Denifl slaan in de wielerwereld in als een bom.  Zo ook bij Team Sunweb, de vroegere werkgever van Preidler. “Dit is zeer teleurstellend, ik word hier verdrietig van”, zegt ploegbaas Iwan Spekenbrink in gesprek met De Telegraaf in reactie op de bekentenis van de Oostenrijker.

Dopingschandaal dat in 2019 aan het licht kwam. De spil zou sportarts Mark Schmidt zijn. Diverse langlaufers werden betrapt in Seefeld (Oostenrijk). Schmidt werkte ook vanuit Erfurt (Duitsland).

Preidler was van 2013 tot en met 2017 actief voor de formatie van Spekenbrink. In zijn laatste jaar was hij één van de coureurs die tijdens de Giro d’Italia Tom Dumoulin bijstond op weg naar de eindzege. Spekenbrink geeft in het interview met de wakkere ochtendkrant aan geschokt te zijn over het nieuws van zijn ex-renner: “Dit is een op het oog jonge normale kerel die we destijds bij de ploeg hebben gehad en van wie je dit soort dingen niet verwacht. Als je dit dan hoort, denk je alleen maar: dit is superslecht voor de wielersport.”

“We blijven controles verscherpen”
In zijn bekentenis verklaart de Oostenrijker niet te hebben gebruikt tijdens zijn tijd bij Team Sunweb. “Bij ons werd hij regelmatig gecontroleerd”, vervolgt de 43-jarige manager van Team Sunweb, dat een zeer strikt beleid hanteert op gebied van doping . “Maar wij moeten ook niet denken dat alleen engeltjes bij ons willen rijden, en wij kunnen niet roepen dat we nooit een coureur zullen hebben die positief is”, waakt Spekenbrink voor naïviteit. “Wat we kunnen en blijven doen is de controles verscherpen. Daarom werken wij als ploeg intensief samen met het Duitse dopingagentschap NADA.”

De Oostenrijkse dopingzaak kwam afgelopen week aan het rollen. Het draait in de zaak vooral om de Duitse arts Mark Schmidt, die in het verleden actief was als ploegdokter van Gerolsteiner. In navolging van zijn bekentenis is Preidler met onmiddelijke ingang vertrokken bij Groupama-FDJ.

Dit artikel delen:

39 Reacties

west 5 maart 2019 om 08:59

Het feit dat hij nu aan de ene kant zegt; “je kan niet weten wie er wel of niet gebruikt”, maar anderzijds bij zijn aankoopbeleid onder het mom van “een schone ploeg” als een gek ethnisch profileert, is op z’n minst typisch…

leegloper 5 maart 2019 om 09:14

Heeft hij zelf ooit aangegeven etnisch te profileren?

EddyB1958 5 maart 2019 om 10:03

Etnisch of ethish?

AWestie 5 maart 2019 om 11:05

Sunweb zoekt zoals ze zelf zeggen naar Duitse talenten, maar dat heeft niet echt iets met hun anti-dopingprogramma te maken. Ben benieuwd of het een typo is van west of dat hij een paar begrippen door elkaar husselt.

Turtlehead 5 maart 2019 om 11:27

Etnisch profileren is nog eens wat anders dan ‘marginal gaines’. Begrijp wel dat je De Telegraaf uitzoekt om het naar buiten te brengen

EddyB1958 5 maart 2019 om 12:16

Etnisch profileren : het gebruik door de politie van criteria of overwegingen omtrent ‘ras’, huidskleur, etniciteit, nationaliteit, taal en religie bij opsporing en rechtshandhaving terwijl daarvoor geen objectieve rechtvaardiging bestaat.” Deze definitie is afkomstig van ECRI, een Europees mensenrechtenorgaan.
Ik zie hier echt geen verband in met deze bloeddoping affaire of marginale gains.

Mwielerfan 5 maart 2019 om 14:31

Sunweb weert duidelijk renners met een bepaalde herkomst, of anders is iedereen op dit forum daar wel van overtuigd want het wordt vaak als argument genoemd om een bepaalde renner die een versterking zou zijn niet te halen

ThorHushovd 5 maart 2019 om 09:05

Wat een onzin West, hij reageert uiterst bekwaam en realistisch vind ik juist. Sterker nog, heb bewondering voor zijn reactie. Het is helaas onderdeel van de sport-dna geworden dat er zo nu en dan dopinggebruikers gaan opduiken, hij doet er alles aan om dat niet te laten gebeuren bij zijn ploeg. Overigens dat van sport-dna geldt ook bij gewichtheffen en atletiek bijvoorbeeld en misschien wel andere duursporten zoals zwemmen e.d.

Mwielerfan 5 maart 2019 om 14:32

Een goede reactie, maar dat zegt niks over de manier van renners selecteren

Baik-Baik 5 maart 2019 om 09:18

@redactie
Is Preidler nou ontslagen of heeft hij zelf ontslag genomen? Zie laatste zin.

rvb 5 maart 2019 om 09:21

„De komende weken worden zwaar. Namen van andere zondaars ken ik, maar ik kan me voorstellen dat er een internationale ’doping-storm’ zal komen.”

G. Preidler

Merk er niks van .

leegloper 5 maart 2019 om 09:50

Je vergeet het woordje niet. Hij kende geen andere dopinggebruikers. (Naar eigen zeggen dan he.)

dikkechaap 5 maart 2019 om 11:05

Wacht nou maar tot alle bloedzakken met behulp van DNA zijn gematcht aan atleten… Dit zijn pas de inleidende beschietingen.

xistnc 5 maart 2019 om 09:21

Misschien komt het Spekenbrink juist wel goed uit. Zijn procedures en regeltjes werden afgelopen maanden nogal beschimpt door vertrekkende renners en rensters. Nu kan hij het belang ‘positief’ benadrukken en ze wellicht nog wat uitbreiden en aanscherpen.

Plavka 5 maart 2019 om 09:54

Ff een vraagje aan de overige leden hier. Ik zocht op de Sporza site berichtgeving over de oostenrijkse ellende. Zoek ik verkeerd of staat daar echt niks op???????

JaBo 5 maart 2019 om 10:19

In Belgie zijn ze misschien minder sensatie bewust?

dikkechaap 5 maart 2019 om 10:58

In België komt de timing heel slecht uit, daar wil men het gewoon over koers hebben nu.

MarkPeeters 5 maart 2019 om 13:13

Misschien gewoon omdat er tot op heden geen Belgische ploegen en/of Belgische renners in betrokken zijn?

EddyB1958 5 maart 2019 om 13:42

Gisteren was het maandag en op maandagavond is het extratime voetbal. Tijdens de voetbalcompetitie wordt die uitzending van a tot z ontleed en elke wind dat de analisten lossen wordt uitgevoerd beschreven op Sporza. En een analist of vijf en een wind of vier per analyst, dus dan is er nog weinig plaats voor wielrennen en andere sporten. Morgenavond zal bloeddoping wel aan bod komen in extratime koers op Canvas.

Mwielerfan 5 maart 2019 om 14:51

Hoezo is iemand die nauwelijks ooit met een uitslag het nieuws haalt, opeens nieuws als ie doping pakt?
Nlse pers is door genante ophemelen van overduidelijke dopinggebruiker Armstrong daarna heel erg hierop gefocust. Bovendien is er een grote link want hij was waarschijnlijk ook gebruiker tijdens de grootste nlse overwinning van de laatste 30 jaar. Die natuurlijk eigenlijk nu ingeleverd moet worden.

Lapjestrui 5 maart 2019 om 10:46

“(…) slaan in de wielerwereld in als een bom”

Als een natte scheet van een neo groot nieuws is dan zeker maar dit valt wel mee toch?

dikkechaap 5 maart 2019 om 11:00

Je hebt gemist dat er 40 bloedzakken zijn gevonden, plus een boel administratie, en dat de dokter meewerkt aan het onderzoek?
Zelfs als maar 10% daarvan wielrenners zijn, is deze affaire nog lang niet voorbij.

Bertvd 5 maart 2019 om 11:14

De grootste dreun is (denk ik) vooral het besef dat je niet weet hoe groot dit is. Dus wantrouwen. Preidler is vorig jaar meerdere keren gecontroleerd. Oa na zijn zege in Polen. Maar dus niet gepakt. Denifl hetzelfde verhaal.

Wat zegt dit? Dat het bloedpaspoort en controles verre van waterdicht is. Dus dat voor hetzelfde geld Dumoulin, Froome, Thomas en Evenepoel allemaal onder de bloeddoping zitten (note: dit is geen verdachtmaking, ik zeg dat dat mogelijk is op basis van de huidige lab-uitslagen).

EddyB1958 6 maart 2019 om 09:52

En Evenepoel is er ook al bij, waarom niet eens Mathieu van der Poel of Wout Van Aert of Dylan Groenewegen of Robert Gesink of Pogacar of Superman Lopez?

Bertvd 5 maart 2019 om 11:21

En oja, iedereen die Valverde een held vindt; er is maar een verschil: Valverde bleef ondanks bloedzak en administratie ontkennen. En Preidler geeft vanwege bloedzak en administratie gewoon toe…

Turtlehead 5 maart 2019 om 11:33

Aha, Preidler=Piti. Natuurlijk, dat ik daar niet zelf opgekomen ben. Dank!
En Denifl=DENIeuweFroomedumouLin.
Zo, ik hoop dat Herman Ram meeleest, we hebben het opgelost!

Bertvd 5 maart 2019 om 11:40

@ Turtlehead: begrijpend lezen is moeilijk hè.

Mwielerfan 5 maart 2019 om 14:57

Valverde is al jaren consistent in prestaties. Dumoulin is als een ware indurain en Ulrich van tijdrijder een klimmer geworden, die als pantani ook nog twee podia in giro en tour in één jaar rijdt. Je bent wel selectief in je verdachtmakingen

dneddy 5 maart 2019 om 12:19

Wat blijft steken (als oud renner) is dat er veel meer aan de hand is, en dat er langlaufers op heterdaad worden betrapt. Desondanks is de (nederlandse) media louter geinteresseerd in de wielrenners. Tot aan nu.nl, Nos nieuws etc.

Voetballers, Langlaufers, Atleten, ze vallen ook door de mand, maar nooit lees je erover. Uiterst zwak van het journaille dat bij het woord doping altijd en alleen wordt gekeken naar de wielersport. Er gaat nu bij het schaatsen ook langzaam een deurtje op een kier, maar je merkt aan alles dat men niet kritisch mag of wil zijn. (of is het naiviteit)
Maar goed, dit typend begrijp ik dat dit natuurlijk een andere discussie is.

FritsvanHoefelen 5 maart 2019 om 12:42

Schaatsen is een technische sport aldus de helden van weleer. Grootste doofpotclub van allemaal.

Tennis is er jaloers op.

dikkechaap 5 maart 2019 om 14:09

Toen deze zaak naar buiten kwam (berichten op o.a. NOS) ging het alleen over langlaufers. Dus het is aantoonbaar onjuist dat over andere sporten niet geschreven wordt. Uiteraard is daar wel minder aandacht voor, NL doet niet mee aan langlaufwedstrijden en het grote publiek zal dat dan ook een worst wezen. Net zoals de meeste takken van atletiek.
Voetbalaffaires komen zeker wel in het nieuws als de media er lucht van krijgt, maar dat wordt intern nog veel meer in de doofpot gestopt waarschijnlijk (of nationaal, zoals in de zaak Fuentes).

Mwielerfan 5 maart 2019 om 14:58

Als je sport journalisten nog serieus neemt heb je daar alleen jezelf mee

Mwielerfan 5 maart 2019 om 14:59

Wielrennen heeft hier wel een connectie want hij reed voor nl team, beste nlse wielrenner

doorak 5 maart 2019 om 15:18

In de tijd dat de ARD stopte met uitzenden van koersen hebben we een brief geschreven aan de ARD.
Waarom men wielrennen niet meer uitzend en waarom wel Biathlon en langlaufen. In die tijd liepen er in een paar jaar tientallen atleten tegen de lamp met Epo en allerlei andere doping. Maar door de week en vooral elke zaterdag zondag was er wel een glijwedstrijd op de ARD/ZDF te zien. Kwam er één of ander totaal onzinnig antwoord over moraal etc.
Op de reactie dat men hypocriet was en suggestie dat Duitsland kennelijk een identiteit crisis heeft n.a.v. WOII en men vooral uitermate correct wil overkomen waardoor men het wielrennen boycotte maar hun eigen (zuidelijke) volkssport wel uitzond kwam geen reactie : )

Spinergy 5 maart 2019 om 14:13

Rasmussen schrijft op Twitter dat hij heden ten dage weg zou kunnen komen met zijn bloedpaspoort tussen 2005 en 2007, dus ga er maar vanuit dat er massaal gebruikt wordt….

vlek 5 maart 2019 om 14:21

Als dat waar is.

doorak 5 maart 2019 om 17:49

Daar kan hij wel eens voor een keer de waarheid spreken. Zeg niet dat het niet kan.

Fernandi 5 maart 2019 om 17:02

Rasmussen zou heden ten dage ook niet meer in Italie trainen en zeggen dat die ergens anders was zeker.
Iets met achteraf wonen.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair