Iwan Spekenbrink: “Ontluiking van een speciaal talent”

maandag 14 september 2015 om 09:30

Iwan Spekenbrink stond met dubbele gevoelens aan de eindstreep in Madrid. De ploegmanager van Giant-Alpecin zag in de straten van de Spaanse hoofdstad John Degenkolb de derde etappezege van zijn team binnenslepen, terwijl hij de dag ervoor de ronde verloren zag gaan met Tom Dumoulin. “Het is een grote tegenstelling”, beschrijft hij tegen de NOS.

“Dit is de op één na mooiste manier om een ronde af te sluiten”, aldus de Twent. “De mooiste is natuurlijk om de ronde te winnen, maar over een week zijn we allemaal heel trots over de zesde plaats van Dumoulin in Spanje.”

“Winnen met Degenkolb op de slotdag en een dag eerder de ronde verliezen. Het betekent dat de ploeg een enorme progressie heeft doorgemaakt”, kijkt Spekenbrink naar het laatste Vueltaweekend. “Tom zou de Vuelta niet rijden en na zijn uitvallen in de Tour zou deze ronde in het teken van die van volgend jaar staan.”

‘Een begin van iets dat heel mooi kan en gaat worden’
Spekenbrink, naast ploegbaas ook voorzitter van de belangenvereniging voor wielerploegen AIGCP, heeft lovende woorden over voor de 24-jarige Limburger. “Als je zesde wordt in een grote ronde heb je gewoon een ontzettend goed klassement gereden. Dit was totaal niet verwacht, niet gepland. We hebben hier de ontluiking van een speciaal talent gezien, een begin van iets dat heel mooi kan en gaat worden.”

Eind 2016 loopt het contract van Dumoulin af. Spekenbrink wil de tweevoudig ritwinnaar steunen, en is bereid te investeren in eventuele steun. “Tom is heel waardevol voor ons en wij zijn heel waardevol voor Tom. We hebben samen veel progressie gemaakt. Wij durven keuzes te maken en een aantal terreinen te laten liggen. Qua fysiek kan hij ook een Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix aan. Hij kan heel veel en dat is niet gevaarlijk. Alleen een massasprint zal niet gaan.”

Minstens drie wereldtoppers in de ploeg
“Ik denk dat we een goed huwelijk hebben”, aldus Spekenbrink. “Ik heb er wel vertrouwen in. Komend jaar kent de ploeg weer nieuwe gezichten. We houden nu al rekening met wijzigingen. We hebben met Marcel Kittel, Degenkolb, Warren Barguil en Dumoulin twee sprinters en twee renners voor het klassement, van wie Tom ook nog een tijdritspecialist is. We zullen met minimaal drie verder moeten. Vier is vrij veel. Drie pijlers van wereldtop is wel het minste dat we als ploeg voor ogen hebben.”

Dit artikel delen:

62 Reacties

Kingstown 14 september 2015 om 09:34

Dit klinkt alsof er afscheid genomen gaat worden van Kittel.

GROCERY 14 september 2015 om 09:36

Kittel is klaar! Er is een einde gekomen aan zijn heerschappij

NumberSeventeen 14 september 2015 om 09:36

4 Is vrij veel? Daar denken ze bij bv Astana wel anders over. Die vinden 4 knechten vrij veel.

xistnc 14 september 2015 om 09:38

ja, zo klinkt het inderdaad. Maar die heeft nog een contract voor 2016, net als de andere drie.

Vage situatie ten opzichte van Kittel. Na de Tour klonk het ‘beste Tour ooit’, terwijl Kittel toch 2x 4 ritzeges heeft geboekt. En na de Vuelta klinkt het opnieuw ‘beste grote ronde ooit’.

Aan de andere kant, hij is er zelf nog niet helemaal uit: met minimaal drie verder, vier is vrij veel, drie pijlers is wel het minste. Drie is dus het minimum, maar vier is al vrij veel. Okee.

Romāns Vainšteins 14 september 2015 om 09:39

Die gaan idd Kittel buitenboord schoppen zo lijkt het hoewel ik ook enigszins vrees voor Barguil, Degenkold en Dumoulin zullen ze koste wat kost willen behouden.

Romāns Vainšteins 14 september 2015 om 09:41

Overigens zijn het allemaal verschillende toppers.

Kittel > Púre massaspurter
Degenkolb > Klassieke keienman, hardcore sprinter
Barguil > Pure berggeit
Dumoulin > All round AK-man en chronospecialist

aoyen 14 september 2015 om 09:41

Voor Dunoulin en Barguil mag wel wat meer steun gehaald worden, die twee kunnen nog zoveel talent hebben, zonder een goede ploeg gaan ze daar nooit het maximale uithalen.

schipperaar 14 september 2015 om 09:41

Leuk voor Kittel als je waarschijnlijk nog van niks weet.

Omhoog73 14 september 2015 om 09:42

Kittel is uitgekieteld dus!
Maar beste Iwan begin een aantal goede versterkingen te halen voor de bergen, minstens 3 renners. Anders zou het een verspilling van talent zijn (qua grote rondes) om Tom te houden.

Toevoeging: Het zou in principe wel vreemd zijn als Kittel weggaat, het is immers een duitse ploeg met shampoo en hij heeft "goede look" voor een uithangbord!

r_nijman 14 september 2015 om 09:46

@ Nr17: Misschien bedoeld Iwan wel dat met het huidige budget 4 topverdieners een beetje veel is. Geen idee hoe de budgetten van Giant Alpacin en Astana zich verhouden, maar volgens mij verdiend alleen Nibali (4 miljoen p. jaar) al meer dan de hele Vuelta-ploeg van Giant

aeroventiel 14 september 2015 om 09:47

Maar hoe komen jullie erbij dat kittel dan weg gaat/moet? Staat hier toch helemaal niet in de tekst?

AZH 14 september 2015 om 09:49

Uit welke zin merken jullie op dat ze Kittel gaan lozen? Ik dacht gelijk aan Barguil namelijk.

Koel 14 september 2015 om 09:53

@schipperaar – 14 september 2015 om 09:41
Kittel heeft alleen maar lopen jammeren, zeuren en DNF's achter zijn naam.
Hij wil graag met zijn vriend T. Martin rijden en zal op termijn wel die kant op gaan.
Fantastisch sprinter natuurlijk, mits in vorm, maar wel een handenbindertje, een molshoop en je bent hem kwijt…

Guushovd 14 september 2015 om 09:54

Hij doelt met ‘vier is vrij veel’ natuurlijk op de financiële kant. Kittel was al duur en blijft dat vooralsnog. Degenkolb is dit jaar ook in waarde gestegen en nu komt Dumoulin daar bij. Barguil is alleen al duur omdat het een enorm talentvolle Fransman is. Als die iets bijzonders doet dan gaat hij meteen over het miljoen.

Kittel laten gaan is natuurlijk een probleem, de ploeg is sinds dit jaar Duits, dat is niet omdat ze daar Dumoulin en Barguil zo graag zien winnen (niet dat ze dat erg vinden, maar toch).

Barguil en Dumoulin hebben hele andere knechten nodig als Kittel en Degenkolb dat levert voor de ploeg ook personele problemen op. Ze hebben een luxe probleem, maar het wordt wel puzzelen.

Kwouter 14 september 2015 om 09:55

Ik verwacht eerder dat ze kittel en degenkolb willen houden met oog op de duitse sponsor.

T zal er ook aan liggen, wie niet wil blijven. Zou zomaar kunnen dat Kittel het wel voor gezien houdt.

Tevens wat xistnc al opmerkte is de laatste zin wel heel vreemd vermeldt/uitgesproken

Jan 14 september 2015 om 09:58

veel ploegen “likken hun vingers af” bij zoveel luxe.
Tis ook een gave om hier trouwens goed mee om te kunnen gaan binnen 1 ploeg.

Wheely 14 september 2015 om 10:09

Degenkolb en Dumoulin zijn by far de meest interessante renners die ze hebben.

horsm 14 september 2015 om 10:18

Ik heb er nooit helemaal zicht op gekregen wat nou uiteindelijk het probleem van Kittel was, dit seizoen. Suggesties dat het tussen de oren zat werden altijd weggewimpeld – maar wat zou ’t anders kunnen zijn?

horsm 14 september 2015 om 10:21

Ik denk trouwens wel dat Dumoulin hier echt op zijn plek zit. Bij Giant heeft hij de ruimte om volledig zijn eigen plan te trekken, en zich, bijvoorbeeld, te concentreren op een voor een sponsor veel minder interessante Olympische Spelen, i.p.v. de Tour.

ti-raleigh 14 september 2015 om 10:21

Ik ben iig blij dat ze Tom willen behouden. De rest zullen ze wel een mouw aan breien. Als Kittel niet snel uit zijn fietsdepressie komt, dan…..

Front-runner 14 september 2015 om 10:24

@Wheely
Op wielergebied wel, maar een sponsor kijkt ook naar andere dingen. De commerciële waarde van Kittel is natuurlijk nog steeds enorm.

ikbenprocycling 14 september 2015 om 10:27

@horsm: Ik heb het fijne er ook nooit van vernomen, maar denk dat het vooral een mentale reactie is op het megasucces van 2014, concreet: het (na een schijnbaar redelijke vorm in de vroege winter, toch) niet opnieuw goed kunnen opladen voor (voor hem) extreme suffering op die 'scheiss Bergen', en het voldoen aan het hoge verwachtingspatroon.
Het virusverhaal is uiterst vaag.

vinnievidefietsen 14 september 2015 om 10:31

Tja, er moet gewoon geld bij en flink ook, maar ze hebben in potentie met alle 4 goud in handen, dat lijkt me duidelijk. Oleg T legt zo 2 miljoen per jaar op tafel voor Tom, gegarandeerd, dus er zal wat moeten gebeuren, maar veel belangrijker, hij moet knechten voor in de bergen hebben, fatsoenlijke om dus voor de eindoverwinning mee te kunnen doen. Types als Nieve, Moreno, Sicard, Arroyo, dat soort types, die lang mee kunnen bergop. Degenkolb is gegroeid, ook bergop en een enorme teamplayer geworden. Barguil heeft flinke stappen gemaakt als klassementsrenner en als Klittel alles weer op een rijtje heeft en mentaal ook een topper wordt, dan rijgt hij de overwinningen ook weer aan elkaar, dat kan niet anders. Met de Kort en Curvers hebben ze 2 toppers als team/weg kapiteinen. Team Lotto Jumbo heeft voorlopig het nakijken (en dat vind ik dan wel weer jammer, maar het is zoals het is). Mooie toekomst voor het Nederlandse wielrennen in ieder geval!

ikbenprocycling 14 september 2015 om 10:35

Allemaal aan de Alpecin shampoo en op Giant racer. In mijn geval: Reeds dubbelchecked.

Moosje07 14 september 2015 om 10:40

Is barguil al een wereldtopper?

Headlines

Materiaalzone

Populair