Iwan Spekenbrink: “Ontluiking van een speciaal talent”

maandag 14 september 2015 om 09:30

Iwan Spekenbrink stond met dubbele gevoelens aan de eindstreep in Madrid. De ploegmanager van Giant-Alpecin zag in de straten van de Spaanse hoofdstad John Degenkolb de derde etappezege van zijn team binnenslepen, terwijl hij de dag ervoor de ronde verloren zag gaan met Tom Dumoulin. “Het is een grote tegenstelling”, beschrijft hij tegen de NOS.

“Dit is de op één na mooiste manier om een ronde af te sluiten”, aldus de Twent. “De mooiste is natuurlijk om de ronde te winnen, maar over een week zijn we allemaal heel trots over de zesde plaats van Dumoulin in Spanje.”

“Winnen met Degenkolb op de slotdag en een dag eerder de ronde verliezen. Het betekent dat de ploeg een enorme progressie heeft doorgemaakt”, kijkt Spekenbrink naar het laatste Vueltaweekend. “Tom zou de Vuelta niet rijden en na zijn uitvallen in de Tour zou deze ronde in het teken van die van volgend jaar staan.”

‘Een begin van iets dat heel mooi kan en gaat worden’
Spekenbrink, naast ploegbaas ook voorzitter van de belangenvereniging voor wielerploegen AIGCP, heeft lovende woorden over voor de 24-jarige Limburger. “Als je zesde wordt in een grote ronde heb je gewoon een ontzettend goed klassement gereden. Dit was totaal niet verwacht, niet gepland. We hebben hier de ontluiking van een speciaal talent gezien, een begin van iets dat heel mooi kan en gaat worden.”

Eind 2016 loopt het contract van Dumoulin af. Spekenbrink wil de tweevoudig ritwinnaar steunen, en is bereid te investeren in eventuele steun. “Tom is heel waardevol voor ons en wij zijn heel waardevol voor Tom. We hebben samen veel progressie gemaakt. Wij durven keuzes te maken en een aantal terreinen te laten liggen. Qua fysiek kan hij ook een Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix aan. Hij kan heel veel en dat is niet gevaarlijk. Alleen een massasprint zal niet gaan.”

Minstens drie wereldtoppers in de ploeg
“Ik denk dat we een goed huwelijk hebben”, aldus Spekenbrink. “Ik heb er wel vertrouwen in. Komend jaar kent de ploeg weer nieuwe gezichten. We houden nu al rekening met wijzigingen. We hebben met Marcel Kittel, Degenkolb, Warren Barguil en Dumoulin twee sprinters en twee renners voor het klassement, van wie Tom ook nog een tijdritspecialist is. We zullen met minimaal drie verder moeten. Vier is vrij veel. Drie pijlers van wereldtop is wel het minste dat we als ploeg voor ogen hebben.”

Dit artikel delen:

62 Reacties

nickdt 14 september 2015 om 13:33

LTD zou de perfecte versterking zijn voor Dumoulin. Kan hem gidsen in de bergen met zijn ervaring, is een Nederlander. En als ze echt afscheid gaan nemen van Kittel, dan komt er natuurlijk budget vrij.

Hein-Jan 14 september 2015 om 13:33

LtD kan vast nog wel één of twee jaar zijn ballen uit z’n broek draaien voor z’n maat Tom. Ik zou dat mooi vinden, Amerika kan nog wel even wachten.

Jan 14 september 2015 om 13:35

nu nog een warm nest voor Tom/ .

sorry Nickdt/ Heinjan, ik verslik me haast in m'n brood.
LTD wordt een parodie van zichzelf. had hem gesierd om direct na de eerste valpartij uit de Tour te stappen en zich 100% op de Vuelta te storten. (zie Tom) ipv als een anoniem rond te rijden.

Mark 14 september 2015 om 13:49

Ik vraag me af of 4 wel echt te veel is. Alle vier de renners vullen elkaar goed aan. Kittel is intrinsiek de beste sprinter, Degenkolb de beste kasseienvreter met een goede sprint (goed genoeg voor etappes in de grote rondes), Dumoulin is een van de beste tijdrijders, met een grote motor berg op en Barguil is een van de meest getalenteerde klimmers. Zowel de twee sprinters als de twee klimmers kunnen elkaar bijstaan.
Als het financieel niet haalbaar is zou ik als Spekenbrink toch kijken wat er te regelen valt, betere resultaten betekent ook meer sponsorwaarde, dus kan het budget ook wat omhoog van Alpecin of Giant.

Overigens zie ik Barguil echt niet vertrekken naar FDJ of een andere Franse ploeg, daar is hij te eigenwijs voor. Dan nog eerder naar MTN, IAM of Lotto Soudal, waar hij (voor zijn gevoel) meer ruimte krijgt en meer kan ontwikkelen.

tendam 14 september 2015 om 13:50
Quote:
horsm – 14 september 2015 om 10:21
Ik denk trouwens wel dat Dumoulin hier echt op zijn plek zit. Bij Giant heeft hij de ruimte om volledig zijn eigen plan te trekken, en zich, bijvoorbeeld, te concentreren op een voor een sponsor veel minder interessante Olympische Spelen, i.p.v. de Tour.

Je kunt je tijdritfiets wel lekker in de markt zetten met de Olympisch kampioen tijdrijden erop…

Die Spekenbrink wordt altijd geprezen om z’n filosofie en om z’n plan, maar als ik interviews met hem lees zijn het vooral holle frasen. Dit keer ook weer, wat zegt hij nu eigenlijk? Maar goed, de winnende coach heeft altijd gelijk.

Hein-Jan 14 september 2015 om 13:56

@Jan
Ik snap je niet helemaal. Concretiseer je punt. Omdat hij niet is afgestapt na zijn val in de Tour wordt hij een parodie op zichzelf en daarom is hij niet goed genoeg om als knecht in de bergen voor Tom te fungeren?
Je kan onmogelijk verwachten dat iemand als Gesink, Kelderman of Kruijswijk als knecht voor in de bergen wordt aangetrokken. Om maar even verder te denken over de vraag wie er als knecht moet worden aangetrokken.

SvB 14 september 2015 om 14:01

Barguil als superknecht voor Dumoulin
En als het andersom moet zijn vanwege het parcours, waarom niet?

Romāns Vainšteins 14 september 2015 om 15:42

@SvB

Omdat Barguil geen ‘type knecht’ is en een totaal ander type klimmer dan Dumoulin, dat is nu juist iemand van veel versnellen en gas terugnemen.

ti-raleigh 14 september 2015 om 16:21

@ tendam
Holle frasen ? Ach wat maakt het uit. Een coach heeft toch geen invloed…;-)

KnightBiker 14 september 2015 om 20:14

Ter verdediging van Barguil, die is nog altijd maar 23, is inderdaad nog meer talent dan topper maar op 21 jarige leeftijd 2 bergetappes winnen in de Vuelta is snel vergeten… grote kans dat het een topper wordt en anders op zijn minst de luxe meesterknecht die top 10 kan rijden maar Tom liever naar de overwinning rijdt. Barguil vind ik nog te jong te jong voor die keuze en moet eerst maar een paar jaar voor zichzelf proberen te rijden/winnen.
Barguil zal we niet een veel winnaar worden, want heeft geen wapen zoals Dumoulin maar 1x een goed klassement en hij is vertrokken.

Ik hoop op 2 jaar LTD voor Dumoulin, die kennen elkaar goed en Dumoulin kan vast veel opsteken van de mentaliteit en kennis van Laurens… maar 1 jaar heeft niet zo veel zin. (LTD heeft zijn carriere doel gehaald: top 10 in de tour, en een nieuw carriere doel zou kunnen zijn iemand aan de tour overwinning helpen en zelf de tour of California winnen.)

Veel mensen roepen de Giro 2016 voor Dumoulin maar dat lijkt mij niet zo geweldig. De betere combi voor volgend jaar lijkt mij: Parijs-nice, klassieke voorjaar en/of Romandie & de Dauphine: in die wedstrijden kan hij head to head gaan met de beste klassementsrenners. Als de Olympische spelen dan niet samen vallen met de Vuelta die eventueel nog. (dus, een leerjaar klassementen rijden met ruimte om de tijdrit te trainen voor Rio)

Romāns Vainšteins 14 september 2015 om 20:18

Helemaal eens knightbiker met als bijsluiter dat niet iedere goede klimmer ook knecht kan zijn. Naast hard fietsen heb je daar ook concentratie en overzicht voor nodig, liever wat oudere renners daarvoor.

Coldeportes 14 september 2015 om 23:54

Tom praat zelfs over extra ondersteuning voor hem en Barguil, waarna hij naar Warren verwijst als "die fransman". Barguil lijkt me overigens de minste teamspeler.

Toch meen ik ook tussen de regels te lezen en horen dat men van Kittel afscheid gaat nemen. Die heeft in het Oosten van Nederland de liefde gevonden bij een langbenige volleybalster en brengt daar meer tijd door dan op de fiets (kennelijk).

Vrij vertaald: Kittel kittelt teveel en traint te weinig ;)

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair