Iwan Spekenbrink: “Ontluiking van een speciaal talent”

maandag 14 september 2015 om 09:30

Iwan Spekenbrink stond met dubbele gevoelens aan de eindstreep in Madrid. De ploegmanager van Giant-Alpecin zag in de straten van de Spaanse hoofdstad John Degenkolb de derde etappezege van zijn team binnenslepen, terwijl hij de dag ervoor de ronde verloren zag gaan met Tom Dumoulin. “Het is een grote tegenstelling”, beschrijft hij tegen de NOS.

“Dit is de op één na mooiste manier om een ronde af te sluiten”, aldus de Twent. “De mooiste is natuurlijk om de ronde te winnen, maar over een week zijn we allemaal heel trots over de zesde plaats van Dumoulin in Spanje.”

“Winnen met Degenkolb op de slotdag en een dag eerder de ronde verliezen. Het betekent dat de ploeg een enorme progressie heeft doorgemaakt”, kijkt Spekenbrink naar het laatste Vueltaweekend. “Tom zou de Vuelta niet rijden en na zijn uitvallen in de Tour zou deze ronde in het teken van die van volgend jaar staan.”

‘Een begin van iets dat heel mooi kan en gaat worden’
Spekenbrink, naast ploegbaas ook voorzitter van de belangenvereniging voor wielerploegen AIGCP, heeft lovende woorden over voor de 24-jarige Limburger. “Als je zesde wordt in een grote ronde heb je gewoon een ontzettend goed klassement gereden. Dit was totaal niet verwacht, niet gepland. We hebben hier de ontluiking van een speciaal talent gezien, een begin van iets dat heel mooi kan en gaat worden.”

Eind 2016 loopt het contract van Dumoulin af. Spekenbrink wil de tweevoudig ritwinnaar steunen, en is bereid te investeren in eventuele steun. “Tom is heel waardevol voor ons en wij zijn heel waardevol voor Tom. We hebben samen veel progressie gemaakt. Wij durven keuzes te maken en een aantal terreinen te laten liggen. Qua fysiek kan hij ook een Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix aan. Hij kan heel veel en dat is niet gevaarlijk. Alleen een massasprint zal niet gaan.”

Minstens drie wereldtoppers in de ploeg
“Ik denk dat we een goed huwelijk hebben”, aldus Spekenbrink. “Ik heb er wel vertrouwen in. Komend jaar kent de ploeg weer nieuwe gezichten. We houden nu al rekening met wijzigingen. We hebben met Marcel Kittel, Degenkolb, Warren Barguil en Dumoulin twee sprinters en twee renners voor het klassement, van wie Tom ook nog een tijdritspecialist is. We zullen met minimaal drie verder moeten. Vier is vrij veel. Drie pijlers van wereldtop is wel het minste dat we als ploeg voor ogen hebben.”

Dit artikel delen:

62 Reacties

Di_Rossi 14 september 2015 om 10:46

Voor Kittel zal veel afhangen van volgend jaar, mocht hij er niet bovenop komen dan wordt het een snel afscheid bij Giant. Duitse sponsor maakt dan niet uit, bij geen prestaties verdampt de marktwaarde als sneeuw voor de zon.
Of ze Barguil kunnen houden zal afhangen van franse belangstelling. Als een franse ploeg diep in de buidel gaat tasten + emotie, dan zal je die niet kunnen behouden.

Kirsipuu 14 september 2015 om 10:51

Hulde voor Spekenbrink trouwens. Echt heel knap wat hij in al die jaren heeft opgebouwd van Skil tot nu.

Van een procontinentale ploeg naar een toonaangevende ploeg in de World Tour die klassieker wint, etappes in grote rondes en bijna het eindklassement. En dat met renners die bij de ploeg tot wasdom zijn gekomen.

Ook is hij een van de weinige managers die de afgelopen jaren steeds méér sponsorgeld wist los te peuteren.

Jay 14 september 2015 om 10:51

Dan zal Kittel dus wel vertrekken

Olifanto 14 september 2015 om 11:06

Dumoulin wordt ten onrechte op een te groot voetstuk geplaatst. Froome viel, Nibali gediskwalificeerd en verder concurrenten die of de TDF of de Giro al in de benen hadden. Gesink en Mollema zijn duidelijk betere ronderenners en ook Kelderman en Kruijswijk schat ik hoger in

Noud89 14 september 2015 om 11:07

Barguil is voor mij nog geen wereldtopper, en ik vraag me af of hij dat ooit gaat worden. Van de renners met die leeftijd denk ik toch meer aan Aru, Majka, Quintana, Pinot, Bardet (Allen een jaar ouder), de gebroeders Yates (jaar jonger) en op termijn Miguel Angel Lopez die echt tot de wereldtop (kunnen gaan) behoren.

Barguil en Kelderman gaan denk ik meer subtoppers worden, al is ontwikkeling natuurlijk nooit lineair. Dumoulin is lastig in te schatten omdat die zich nooit eerder op dit werk heeft gericht, daardoor zou het voor hem mogelijk moeten zijn veel sneller een extra stap te maken. Maar ook dat is theoretisch.

Bert Oosterbosch Fan 14 september 2015 om 11:11

Dacht zelf meteen aan Barguil, Kittel afserveren na een minder jaar getuigt van opportunisme. Maar ik vind Barguil nog helemaal geen topper, dus laat ze gewoon alle 4 blijven.

LyndaLid 14 september 2015 om 11:13

Kittel weg? Het is wel een ploeg die op de Duitse markt indruk moet maken hè, dat lijkt mij een rare move. Dan dacht ik eigenlijk eerder aan Barguil die weg gaat.

ti-raleigh 14 september 2015 om 11:26

Wie zegt dat Alpecin zich puur op de Duotse markt richt ? Met al die NL’ers is de ploeg sowieso verre van Duits. Ik denk dat dat dus geen argument voor Kittel is.

slice 14 september 2015 om 11:30

Ik dacht ook eerder aan een afscheid van Barguil. Is toch de minste 'topper' van de vier

watson1987 14 september 2015 om 11:31

Ik denk dat Kittel zelf vertekken gaat na 2016, naar dit jaar zonder Tour…

chasse patat 14 september 2015 om 11:35

De moeilijkheid voor Spekenbrink is nu vooral om keuzes te maken in de breedte. Uitbouwen van het talent van Dumoulin en Barguil kan alleen als ze een sterkere rondeploeg om zich heen hebben. Die is nu duidelijk te zwak tov de concurrenten. Andere keuzes vraagt echter ook om andere keuzes in de sprinttrein samenstelling. Wat dat betreft lijkt het mij logisch om afscheid te nemen van Kittel die laat zien dat hij afhankelijk is van een sprinttrein. Ik denk daarom dat het accent van de ploeg weer wat meer gaat verschuiven naar de klassiekers en de etappekoersen. Dat betekent ook een omzetting van sprinttrein types naar tempobeulen die ook behoorlijk een heuvel over komen. Ik kan mij dan ook voorstellen dat Spekenbrink er nog niet uit is. Gezien de sponsor zou er nog wel eens vanuit de Bora ploeg geshopt kunnen worden. Een Buchmann lijkt mij een mooie versterking, maar ik weet niet of hij contractvrij is en naar een ProTour ploeg mag.

Grintametbrinta 14 september 2015 om 11:40

Denk ook aan barguil. Ik denk namelijk niet dat hij in dienst van dumoulin wil rijden en voor een eigen klassement komt hij wat tekort. Kittel is commercieel erg interessant mits hij er weer bovenop komt..

Kirsipuu 14 september 2015 om 11:46

@Olifanto:
Ik heb afgelopen week van mensen als Aru, Rodriguez, Tinkov, Martinelli, Froome, Brailsford, Jansen en Zoetemelk toch echt wat anders gehoord. Unzue die hem vergelijkt met Indurain, net. Maar misschien heb je er meer verstand van, dat kan.

Rikkert 14 september 2015 om 11:56

Snap niet zo goed waarom 4 wereldtoppers te veel is, daarbij is Barguil zeker nog geen wereldtopper maar een leuk talent. Ik vind Geschke bijvoorbeeld een betere renner dan Barguil. Bij Etixx rijden wel 8 wereldtoppers, al kon je dit voorjaar wel zien dat dat niet altijd een positieve uitwerking heeft. Maar als je die toppers goed verdeeld hoeft het geen probleem te zijn.

GROCERY 14 september 2015 om 12:19

Oleg Tinkov want's to buy Tom Dumoulin.
Stemmingmakerij maar serieus ik zie het wel gebeuren en met zo'n Russische zak geld is Tom weg….

Liefhebbertje 14 september 2015 om 12:25

Barguil blijft en gaat natuurlijk voor Tom rijden in de Giro en Barguil mag in Tour de France voor eigen kansen gaan (Dan is Tom met z’n gouden plak bezig).

Wheely 14 september 2015 om 12:31

Het hangt er vooral van af wat Tom wil, een hoop mensen zien hem als een enorm rondetalent.
http://cyclingquotes.com/news/brailsforddumoulin_should_focus_on_the_tour/

klootje kriekeljon 14 september 2015 om 12:52

Idd. no-brainer als het een keuze zou zijn. Weg met Barguil! Moet het nog maar zien met hem. Past in mijn ogen ook het minst in deze ploeg. Is zelfs een smet op het prettige imago.

girardengo 14 september 2015 om 13:09

Volgens Dumoulin zelf komt er versterking voor de bergen in de ploeg (interview op Radio 1 met Erben Wennemars)

klootje kriekeljon 14 september 2015 om 13:17

Quote uit dat gesprek:

“Ik voel me heel fijn in de ploeg. We zijn een soort vriendengroep die samen gaat fietsen. We hebben lol samen. Er wordt van bovenop weinig druk op ons gelegd. Er zijn andere ploegen waar renners misschien meer verdienen, maar die wel de helft van het jaar ongelukkig zijn omdat ze niet presteren en boze mailtjes van managers krijgen. Daar heb ik geen zin in.”

schipperaar 14 september 2015 om 13:18

@wheely
Natuurlijk moet ie de tour doen, qua klimwerk een stuk relaxter dan vuelta en veel geleidelijker klims. Ideale bondgenoot voor Froome.

chasse patat 14 september 2015 om 13:20

Aan het interview te horen betekent dat inderdaad een verschuiving in het knechten arsenaal. Ik gok op Buchmann.

Spruch 14 september 2015 om 13:21

@aoyen
In het interview gisteravond gaf Spekenbrink duidelijk aan dat hij ondersteuning wil halen voor Dumoulin en Barguil.

Uit het interview gisteren leek het er erg sterk op dat men afscheid gaat nemen van Kittel. Klonk tussen de regels door.

Milanos Kateros 14 september 2015 om 13:26

Dumoulin/Barquill als GC mannen en daarachter Preidler, Craddock, Geschke + Nieve of Sicard.. die moeten toch wel redelijk de bergen doorkomen?

Toppie 14 september 2015 om 13:27

Ik zal stoppen met Kittel,

Kittel is goed als een team voor hem werkt en hij wint de sprint, alles voor Kittel (Petacchi)

Degenkolb kan winnen met 1 lead-out voor hem, in een sprint, na een heuveltje of na een strook kasseien

Tom, is al een topper, kan in potentie alles winnen. (Iemand noemde een type Eddy) 70 kilo en zoveel power in de pootjes.

Barguil kan een goede ronderenner worden

Headlines

Materiaalzone

Populair