Ivar Slik verdedigt titel in Unbound Gravel tegen onder meer Laurens ten Dam en Jan Bakelants
dinsdag 30 mei 2023 om 09:14

Ivar Slik verdedigt titel in Unbound Gravel tegen onder meer Laurens ten Dam en Jan Bakelants

Ivar Slik verdedigt komende week zijn titel in Unbound Gravel. De Noord-Hollander, die ooit twee jaar prof was bij Roompot-Nederlandse Loterij, neemt op zaterdag 3 juni in het Amerikaanse Kansas op tegen onder meer Laurens ten Dam, Jan Bakelants en Thijs Zonneveld. Slik zal het wel moeten doen zonder een aerostuur.

De organisatie van Unbound Gravel heeft voor de aankomende editie namelijk enkele regelwijzigingen doorgevoerd. Zo is het gebruik van een aerodynamisch stuur, verlengstukken en bevestigingsklemmen niet meer toegestaan voor elite-categorieën tijdens de Amerikaanse gravelkoers.

Vorig jaar ging de zege in Unbound Gravel nog naar de Nederlander Ivar Slik. Hij maakte, net als winnares Sofía Gómez Villafañe bij de vrouwen en veel andere deelnemers, gebruik van een opzetstuur. Dat mag dus niet meer. Daarnaast gaat de organisatie willekeurige dopingcontroles uitvoeren bij de elite-categorieën en gaan de elite-mannen (om 5.50 uur ’s ochtends), elite-vrouwen (2 minuten later) en de amateurs (10 minuten later) in verschillende groepen van start.

Organisator Life Time hoopt met die wijzigingen de dynamiek in de wedstrijd op een positieve manier te veranderen en voor een veilige en meer competitieve ervaring te zorgen in de wedstrijd.

Slik, Bakelants, Ten Dam
Unbound Gravel is een van de zwaarste gravelkoersen ter wereld in de Amerikaanse staat Kansas. Eerder heette de wedstrijd Dirty Kanza. De hoofdwedstrijd is ieder jaar de 200 mijl, ook wel 322 kilometer over onverharde wegen. Die wedstrijd wordt dit jaar verreden op zaterdag 3 juni. In totaal doen er tijdens deze zeventiende editie 4.000 deelnemers mee aan de verschillende afstanden.

Het gravelen wint elk jaar aan populariteit, dat is ook te zien aan de bekende namen die meedoen aan de elite-wedstrijd in Kansas. Ivar Slik verdedigt zijn titel bij de mannen, tegen onder meer Jan Bakelants, Laurens ten Dam, Jasper Ockeloen, Thijs Zonneveld, Piotr Havik, Paul Voss, Lachlan Morton, Keegan Swenson, Peter Stetina, Alex Howes, Alexey Vermeulen en Ian Boswell.

 
12 Reacties
Sorteer op:
30 mei 2023 09:41
Best leuk om zelf te doen, dat gravellen.. maar het blijft een kleine sport die niet echt de moeite waard is om live te volgen. Het feit dat uitgerangeerde profs en renners die het in andere disciplines niet redden hier de dienst uit maken zegt genoeg over het niveau.
  30 mei 2023 14:44
  Het vraagt toch echt wat anders van je als renner dan 6 uur meebollen in een peloton. Super aërobe renners komen op gravel veel beter tot hun recht.
30 mei 2023 09:56
Doet Valverde niet mee? Die was toch ook aan het gravellen?
  30 mei 2023 14:43
  Die is bang voor de dopingcontroles
30 mei 2023 09:57
De Dutch Maffia breidt zich steeds verder uit. Zonneveld ziet zichzelf overigens als kanshebber
  Op zich past het gravelen goed bij zonneveld. Zie ook zijn uitslagen bij beach-races. Uitdaging gaat vooral de afstand zijn denk ik.
  31 mei 2023 13:57
  Ik vrees dat het nokkie af gaat zijn voor Zonneveld bij ca. 200 km, heb hem ook geen trainingen van 6 uur of meer zien maken op Strava de laatste tijd. Snap dan niet zo goed waarom je denkt een race van 9 uur winnend af te kunnen sluiten.
30 mei 2023 10:32
Goeie naam wel voor een graveler
30 mei 2023 10:22
Je moet het wegwielrennen en gravelen helemaal niet uit elkaar trekken maar gewoon mooie gravelkoersen ontwerpen om de strijd aan te gaan met het bestaande programma. Laat de spurters dan maar inclusief entourage aftaaien naar 'Rundum die Euro-eyes'-achtig gedoe waar je hier dan later even leest en vergeet dat spurter a, b, c of d het redde tegen e, f, g (die de snelste spurt reed) en h (was eigenlijk c maar week van zijn lijn en werd teruggezet). Dan kijk ik wel naar een toffe koers over onverhard.
  30 mei 2023 16:56
  Gravel is een participatiesport. Vorig jaar zijn ze halverwege gestopt met het uitzenden van die Lifetime-wedstrijden. Was geen publiek voor en het bleek ook te moeilijk om het goed in beeld te brengen. Misten ze vorig ook de finish van Slik niet?
  30 mei 2023 18:34
  Juist vér uit elkaar gooien die verschillende disciplines… laat iedereen in zijn specialiteit, wie een keer wil overstappen is welkom, zie al die crossers… Maar ga het niet mixen, die rage om halverwege een wegwedstrijd een karrepad in te duiken is er al over.. Dat is het equivalent van een 30 km asfaltstrook in een cyclo-cross of mountain-bike koers…not done…
  31 mei 2023 14:00
  Da's toch juist het tegenovergestelde i.p.v. het equivalent?

Reacties zijn gesloten.