Italië wil WK veldrijden 2026 naar Rome halen
Het WK veldrijden was in 2008 nog in Treviso - foto: Cor Vos
donderdag 7 januari 2021 om 09:48

Italië wil WK veldrijden 2026 naar Rome halen

Italië gaat een gooi doen naar de organisatie van het WK veldrijden 2026. Volgens bondscoach Fausto Scotti is de Italiaanse wielerbond van plan om het wereldkampioenschap naar hoofdstad Rome te halen. Eerder werd ook al gesproken over een Wereldbeker-manche in Rome.

“Een van de doelen is om het WK veldrijden dat in 2026 verreden wordt naar Rome te halen. Het zou dan plaats moeten vinden in het Circus Maximus”, vertelt hij aan Tuttobiciweb. Circus Maximus is een groot stadion in het centrum van Rome, dat in de oudheid gebruikt werd voor het toen populaire wagenrennen.

De laatste keer dat de UCI het WK veldrijden organiseerde in Italië, was in 2008. Toen gingen in Treviso de wereldtitels bij de elites naar Lars Boom en Hanka Kupfernagel. De Wereldbeker veldrijden streek in het seizoen 2016-2017 nog neer in Italië, toen Fiuggi (een uur ten oosten van Rome) het decor was.

Circus Maximus in Rome – foto: Tim van Hengel

Aru naar het WK?
Afgelopen weekend werd de laatste manche van de ‘Giro d’Italia di ciclocross’ afgerond en dus kan Scotti vooruitkijken. Eerst wacht het Italiaans kampioenschap en daarna zijn de ogen gericht op het WK veldrijden. Fabio Aru stelde zich al kandidaat voor het WK in Oostende, maar zeker van een plekje is Aru nog niet. “Hij heeft het goed gedaan en ik wil hem nog niet uitsluiten”, aldus Scotti.

“Maar ik kan hem een selectie voor het WK nog niet garanderen”, gaat de bondscoach verder. “We moeten eerst kijken hoe de Italiaanse kampioenschappen verlopen en dan naar zijn situatie bij zijn ploeg. Er is plek voor Fabio in de selectie, maar er is nog een lange weg te gaan naar het WK. Daarom wil ik ook weten wat zijn plannen zijn met Qhubeka ASSOS. Ik kan daar niet alleen over beslissen. We hebben nog bijna de hele maand om daar een beslissing over te nemen.”

Locaties WK veldrijden 2021-2025
2021: flag-be België (Oostende)
2022: flag-us Verenigde Staten (Fayetteville)
2023: flag-nl Nederland (Hoogerheide)
2024: flag-cz Tsjechië (Tábor)
2025: flag-fr Frankrijk (Liévin)
2026: Nog niet bekend

RIDE Magazine
29 Reacties
Sorteer op:
7 januari 2021 10:11
Nu al het Aru-effect. :)
7 januari 2021 10:42
Circus Maximus is gewoon een grote kuil dus een heel bijzonder parcours zal het dan niet worden vrees ik.
7 januari 2021 10:47
Is dit hetzelfde parcours waar vroeger de wereldbeker was? Een vrij saaie cross, maar wel altijd mooi om de power van Albert te zien.

Stukjes uit een verslag erover (2014):

"Het moreel van onze Belgen was ver zoek toen ze deze week de eerste verkenningen deden op de omloop in Rome. Bij deze verkenningen vonden ze het maar niks om op zo’n parcours een wereldbeker te laten rijden. Het was 50 % techniek en 50 % heel veel draaien en keren.

De regen had het parcours omgetoverd tot een waar motorcrossparcours. Dat was al meer iets voor onze renners te noemen. Zij voelden zich beter in hun sas op deze ondergrond.

Bij de beloften kregen we een mooie strijd tussen Mathieu Van der Poel en Wout Van Aert. Ook Laurens Sweeck voelde zich in zijn sas na de regenbuien van de dag. Hij ging er als een speer vandoor in een zeer verwarde start. Maar hij moest het tempo van de twee koplopers lossen. Hij kwam als tweede Belgische renner op de derde plaats op het podium. Wout Van Aert moest zich tevreden stellen als beste Belg als tweede, nadat hij kreeg af te rekenen met pech. De overwinning was dus voor Mathieu Van der Poel die ook zeker is van de eindoverwinning in de Wereldbeker. Ook Wout Van Aert mag zich al tevreden stellen met de tweede plaats in deze wereldbeker."

    7 januari 2021 12:41
    Nee want die WB was niet in Circus Maximus.
    7 januari 2021 13:05
    Ja heel vroeger, toen de veldrijders nog met 4PK reden en er >100.000 man op de tribune stonden! Ben-Hur was echter een topper in die tijd!
    7 januari 2021 13:58
    In 2014 was het op een paardenrenbaan herinner ik mij (dus een beetje zoals het WK in Oostende dit jaar).
    Misschien kunnen ze in dat Circus Maximus gebuik maken van de berm aan de zijkant om toch wat techniciteit in het parcours te steken. Dan krijgen we iets dat lijkt op Bogense.
    7 januari 2021 16:25
    Klopt Gala , en de laatste WB in Rome was niet in Rome maar in het 80 km zuidoostelijker gelegen Fiuggi. In de jaren 80 was er in Rome een aantal keren een SuperPrestige cross in een park van een hospitaal. Die was altijd op 8 december wat in Italia een een kerkelijke feestdag is.
7 januari 2021 13:54
edit wf: ontopic svp
    7 januari 2021 14:06
    Hoeveel Deense supporters waren er in Bogense? En hoeveel Denen zijn er op een crossfiets gekropen?

    Hetzelfde geldt voor Qatar. Daar was enige tijd terug een WK wielrennen. Wat denk je dat het daar gedaan heeft met de verkoop van fietsen en de doorstroming van Qatarese wielertalenten.

    Het organiseren van een wedstrijd wil niet zeggen dat een sport ineens "booming" is in een land. Maar ik vraag me af of jouw snappertje dat allemaal kan bevatten.
    Ergens denk ik van wel, maar ik denk vooral dat je erop kickt om sommigen op hun kap te zitten. Om dan wat aandacht te krijgen.
    Nou Frankje, bij deze heb je wat aandacht van Ome Michelangelo uit Italie. En nu je telefoon weg leggen en je topografie huiswerk maken, want dat is nodig. Daarna mag je weer buiten spelen met de andere kinderen!
    7 januari 2021 14:14
    Kennelijk geen nauwe contacten met de bond he. Hoe heetie daaro? UIC ofzoiets? Moet jij wel weten he.
    7 januari 2021 14:36
    Ik denk dat veldrijden in landen als Italië aan populariteit wint door aanwezigheid van Wout en Mathieu en, op langere termijn en als hij blijft crossen, Pidcock. Dat zijn mannen die ook op de weg potten breken en dat maakt de mensen nieuwsgierig om ook naar de cross te komen.
    7 januari 2021 15:15
    @Gala,
    Ik denk dat je net als in Belgie naar regio's moet kijken. Qua algemene kijkdichtheid landelijk gezien kan het nooit kwaad om toppers en publiekstrekkers als Mahtieu, Wout en Thomas te hebben. Maar of zich dat ook meteen vertaalt naar meer crossers....

    In Belgie zie je dat in sommige regio's (lees: Vlaanderen) de cyclocross leeft, terwijl in Wallonie veel meer en eerder naar de mountainbike wordt gegrepen. Ondanks de mooiste cross van het jaar in het Franstalige gedeelte blijft het gewoon een Vlaamse sport.

    Veel daarvan wordt ingegeven door de mogelijkheden die er zijn (en ook deels door de cultuur die er heerst). En er zijn sommige regio's in Italie die gewoon niet geschikt zijn voor de cyclocross. Vanwege de ondergrond, maar ook de belangstelling als geheel. En natuurlijk de behoefte om wat aan de belangstelling te doen bijvoorbeeld vanuit commerciele motieven.
    In de omgeving waar ik zit, zie je duidelijk volop belangstelling voor (e)MTB en de reguliere racefiets. De omgeving is daar perfect voor. En als je mensen al hoort over een ander type fiets, dan is dat de gravelbike. Vanwege de vele strade sterrate hier, de grindpaden.
    Mogelijk dat dit voor andere regio's anders is. In een ander topic is aangegeven dat in Veneto het crossen wel meer zou leven. En dat kan ik me voorstellen vanwege de omgeving. Hetzelfde kun je verwachten in Puglia (waar ook Monopoli ligt); een relatief vlakke landbouwstreek met veel modder ipv stenen. En wie weet ook de kustzone van Rome en omgeving. Maar hoe dat daadwerkelijk zit in deze andere regio's, daar kan ik vanaf mijn "desktop" niet over oordelelen.
    7 januari 2021 16:06
    Michelangelo
    Ik weet niet of dat allemaal wel klopt wat je schrijft. U geeft Wallonië als voorbeeld van een uitstekende MTB-regio. Ik heb nog geen enkele top-MTB'r uit Wallonië zien komen en evenmin is er een topevent MTB (vb WB ) in Wallonië. De WB cyclocross in Namur is wel weer immens populair en het zijn heus niet allemaal Vlamingen die daar op afkomen (ik spreek uit ervaring).
    Volgens mij hangt alles af van vedetten en/of klinkende namen die zich manifesteren. Wout, Mathieu en Thomas spreken aan (ook buiten België en Nederland). En als er zich morgen één of meerdere top-italianen manifesteren, ben ik er van overtuigd dat de belangstelling in Italië nog zal toenemen. We hebben dat al eens meegemaakt indertijd in Italië met Pontoni en Bramati. In Zwitserland waren dat Frischknecht en Zweifel.
    Je ziet dat trouwens ook in andere sporten. Tennis is in België eens immens populair geweest toen Clijsters en Henin top waren. Inmiddels is het weer wat minder.
    7 januari 2021 16:08
    Michelangelo :Wat kinderachtig op de persoon spelen.
    7 januari 2021 16:26
    "Gewoon wat grote namen, en dan komt het goed" is wat te simpel gesteld. Het gaat ook om faciliteiten en cultuur. Er komen niet ineens allerlei Spaanse schaatstalenten als je een schaatsbaan in Spanje neerlegt. Waarschijnlijk is die baan binnen een jaar failliet. Want het zit niet in de cultuur (en vaak met een reden).

    En zo zit het crossen niet in de Waalse cultuur. Dat wil niet zeggen dat er niemand naar de cross kijkt of dat er geen crossfietsen in Wallonie te vinden zijn. Maar dat het qua wedstrijden, deelnemers, geinteresseerde jeugd e.d.niet te vergelijken is met Vlaanderen.
    En zelfs een cross als Namen gaat dat niet zomaar veranderen. Net zoals een WK in een bepaald land dat niet gaat veranderen. Als het al gebeurd, dan is inderdaad de route via rolmodellen waarschijnlijker. Maar dan nog is de kans klein dat je ineens massa's mensen op een crossfiets kijgt enkel door een rolmodel.
    Denk ook hier weer even aan schaatsen: Bart Swings heeft gezorgd voor een paar Belgische schaatsers, maar het zijn er niet veel. En waarom? Dan kom je toch weer uit op cultuur (Belgen hebben niks met schaatsen, is ook eigenlijk nooit op TV) en op structuur (het BK wordt gehouden in Eindhoven).

    Hopelijk begrijp je wat ik bedoel...
    7 januari 2021 17:23
    @Michelangelo
    Op de site van de Italiaanse wielerbond valt te lezen dat men gezien de huidige populariteit “wil doorgaan met het stimuleren van het veldrijden, met name bij de jeugd”. Het organiseren van het WK lijkt me prima daarmee in het verlengde liggen.
    Op welk niveau dan ook, in Italië is het veldrijden springlevend. Natuurlijk zijn er regionale verschillen, maar die zijn er ook bij het wegwielrennen. Zo komen er uit Basilicata nauwelijks profrenners, Pozzovivo is een uitzondering.

    Als jij het niet ziet (“niks”) wil dat niet betekenen dat het niet bestaat. Wat vind je nou zelf van de vergelijkingen met Denemarken en Qatar?
    Je laat zien een crossliefhebber te zijn, je bezoekt graag koersen; maar als er op een paar luttele kilometers van je huis een cross wordt georganiseerd blijf je liever thuis achter je computer stukjes tikken.
    Misschien toch wat vaker wat frisse lucht opsnuiven.
    7 januari 2021 17:31
    @Gaia

    Houffalize heeft jarenlang deel uitgemaakt van de WB MTB, maar dat was wel in het vorige millennium en begin jaren 2000.

    Werd door de toenmalige top aanzien als 1 van de mooiste omlopen in het WB circuit.

    Net zoals Spa-Francorchamps voor F1...er valt wel wat te organiseren in Wallonië :)
    7 januari 2021 18:46
    Zowel Michelangelo als Gala lullen maar een end weg is mijn indruk. We doen het allemaal wel eens voor de lol. Maar pretendeer dan niet de 'lokale kenner' / te weten hoe de vork in de steel zit.

    Wat dat betreft heb ik meer interesse voor @Jacco van Stierop. Die komt vaak met subtiele feitjes die meteen aantonen dat hij wel degelijk ingelicht is.
    7 januari 2021 19:08
    Gelukkig is het jouw indruk, Frank V. En die is 0,0 onderbouwd. En mijn indruk is dat dit wel vaker het geval is. En ik neem jouw indruk dus maar niet te serieus, aangezien je wel vaker uit bent op het spelen op de man dan op de inhoud. Zoals ook deze keer weer.

    Ik hoop dat WF daar een keer op in gaat grijpen.
    7 januari 2021 20:00
    edit wf: niet doen
    7 januari 2021 20:40
    @Michelangelo
    “Waarschijnlijk is die baan binnen een jaar failliet. Want het zit niet in de cultuur.”

    Al vele jaren open, van eind november tot aan Los Reyes Magos:
    https://www.visitvalencia.com/nl/activiteitenagenda/valencia-ice
    7 januari 2021 21:19
    edit wf: niet doen
    7 januari 2021 21:59
    @Jacco,
    Dat was inderdaad dezelfde schaatsbaan waar ik laatst Bart Swings zijn rondjes zag draaien op zijn klapschaatsen tijdens zijn stage in Spanje. En da's dezelfde baan waar al die Spaanse "snelschaatsers" vandaan komen, toch?

    Datzelfde soort baantjes liggen ook gewoon hier in Pisa en Lucca. Leuk voor de kinderen om wat rond te krabbelen, maar dat heeft niks met de schaatscultuur te maken waar ik het over had. Ik had het over schaatsbanen zoals Thialf, De Uithof, Eindhoven, Groningen, etc. Maar ik mag hopen dat je dat doorhad toen ik het had over schaatscultuur en Bart Swings. En dat soort banen hebben in het buitenland eigenlijk nauwelijks een kans van bestaan omdat de cutuur er niet is. Volgens mij is de Olympischee schaatsbaan van Albertville ook weer gesloten. Vanwege een gebrek aan schaatscultuur.
    En de cultuur die nodig is om structureel grote internationale crosswedstrijden te organiseren in dit deel van Italie, die heb ik in deze regio gewoon nog niet gezien.

    En wat ik al zei, voor andere regio's kan ik dat niet beoordelen.

    Voor de rest: ik weet niet wat ik je misdaan heb, maar je toon is vijandig. Je hoeft het niet met me eens te zijn, maar van mij mag je dat op een iets andere manier laten merken. Het stoort me, en ik merk dat ik er zelf ook niet vriendelijker van word...
    7 januari 2021 23:18
    @Michelangelo
    Het is maar wat je onder ‘cultuur’ verstaat, en in hoeverre dat in verband staat met topsport. Die relatie is veel weerbarstiger dan dat jij wilt doen voorkomen.
    De schaatssport is meer dan alleen langebaanschaatsen; ja, de baan in Albertville zal wel gesloten zijn, maar het kunstrijden is in Frankrijk nog springlevend.
    Amsterdam heeft een veel grotere fietscultuur dan Parijs, maar er hebben meer Parijzenaars de Tour gewonnen dan Amsterdammers.
    Een Touretappe in Nederland trekt duizenden bezoekers, bij een etappe van de Binckbank-Tour komt geen hond kijken.
    Als men in Italië niet in staat is blijvend een grote, internationale cross te organiseren wil het niet automatisch zeggen dat daar geen veldrijcultuur is. En in de zandbakken weet men wel blijvend wegkoersen te organiseren zonder dat daar een wielercultuur bestaat.
    Kortom: behalve cultuur zijn er dus tal van andere factoren die een rol spelen bij het wel of niet slagen van een evenement.

    Wat je laatste punt betreft: je zegt regelmatig zinnige dingen, maar ik houd je ook medeverantwoordelijk (je bent immers niet de enige) voor nogal wat vervuiling en polarisatie bij diverse nieuwsberichten op deze site. Ik ben daar geen liefhebber van, nee, en ik geef me er rekenschap van dat de opgewekte wrevel daarover doorsijpelt in mijn reacties, ja.
7 januari 2021 16:16
Laat de UCI er bij een eventuele toewijzing gelijk bij eisen dat ze vanaf volgend seizoen jaarlijks een topveldrit organiseren.
    7 januari 2021 16:32
    Fiuggi zou leuk zijn voor de WB.
    7 januari 2021 16:33
    Die hebben ze al ,ze noemen het daar Strade Bianchi
7 januari 2021 18:52
De bondscoach doet er beter aan om Fabio wel te selecteren want dan heb je nog een beetje publiciteit. Welke toppers hebben ze daar verder in de aanbieding?

Reacties zijn gesloten.