‘Toch Italiaanse interesse in organisatie WK wielrennen’

donderdag 13 augustus 2020 om 09:09
‘Toch Italiaanse interesse in organisatie WK wielrennen’

Renato Di Rocco - foto: Cor Vos (archief)

Update

Terwijl de UCI naar een alternatieve locatie zoekt voor het WK wielrennen, lijkt een kandidaat-land zich al terug te trekken uit de race. Renato Di Rocco, voorzitter van de Italiaanse wielerbond en ook betrokken bij de UCI, zegt dat Italië geen interesse heeft in de organisatie. Daardoor lijken alle ogen gericht op Frankrijk.

De internationale wielerunie wil, na de afmelding van de Zwitserse regio’s Aigle en Martigny, de klimmers tegemoetkomen en hen alsnog een WK op heuvelachtig dan wel bergachtig terrein voorschotelen. Veel keuze is er dan niet in Europa, buiten de erkende wielerlanden. Uiterlijk 1 september wil de UCI duidelijkheid hebben over een alternatief WK tussen 20-27 september.

‘Nieuw Italiaans voorstel zou inconsequent zijn’
Di Rocco zegt tegen Tuttobiciweb dat de UCI moest wachten tot het definitieve besluit van de Zwitserse overheid. “Eerder kon de UCI geen contact leggen met andere landen, omdat Zwitserland dan imagoschade zou kunnen claimen”, aldus Di Rocco. “Nu is er twee weken de tijd om een nieuwe locatie te zoeken, die lijkt op het vorige parcours. Renners die hun programma hebben afgestemd op een klimparcours moeten gerespecteerd worden.”

Volgens de voorzitter van de Italiaanse bond heeft de UCI hem nog niet benaderd. “Eerlijk gezegd zijn er ook geen middelen beschikbaar, in welke regio dan ook. Je moet ook niet vergeten dat Italië zich gemeld had voor het WK 2020, maar dat het zich vanwege financiële problemen moest terugtrekken. Toen kwam Zwitserland naar voren. Een nieuw Italiaans voorstel zou dus tegen de stroom in gaan. Dat is niet consequent en er is ook geen geld”, verklaart Di Rocco.

‘Tijd speelt niet in ons voordeel’
De Italiaanse bondscoach Davide Cassani hoopt dat er snel een alternatief gevonden wordt, al ziet hij wel enige problemen. “De tijd speelt zeker niet in ons voordeel”, is hij van mening. “Maar we moeten positief blijven en wachten op de volgende berichten van de UCI.”

Eerder stond de Italiaanse regio Trentino al de organisatie van het EK 2020 af. De Europese wielerunie viel daarna terug op Plouay, waar van 24-28 augustus gestreden wordt om de Europese titels. (Donderdag 13 augustus, 09.09 uur)


Update 11.00 uur – Gazzetta: Vier regio’s willen WK op de weg organiseren

Volgens La Gazzettta dello Sport is er vanuit Italië wel degelijk interesse om het WK wielrennen alsnog te organiseren. Naar verluidt staan de regio’s Piemonte, Veneto, Abruzzo en Emilia-Romagna open voor koers op hun grondgebied. Het zou dan alleen gaan om de wegwedstrijden voor elite mannen en elite vrouwen. (Donderdag 13 augustus, 11.00 uur)

Dit artikel delen:

25 Reacties

Wielervolger 13 augustus 2020 om 09:28

Gewoon terug naar Innsbruck

Veloburto 13 augustus 2020 om 09:35

Klinkt alsof de Italianen gewoon willen dat de UCI de portemonnee trekt in deze

Krul 13 augustus 2020 om 09:47

Vanwege potentiele imagoschade die Zwitserland kan claimen is er geen overleg geweest met andere landen?

samsys 13 augustus 2020 om 10:06

Inderdaad, spelen gewoon het spel imo

Marik 13 augustus 2020 om 10:44

Inderdaad Veloburto, anders is het toch een simpel ja of nee? Dit is best doorzichtig.

Michelangelo 13 augustus 2020 om 09:38

Ook al ben ik wielerliefhebber in hart en nieren, en woon ik in Italie, toch mag van mij het WK ergens anders naar toe.
“We” doen het op dit moment corona technisch redelijk goed. Het binnenhalen van een dergelijk internationaal evenement, met bijbehorende fans, is vragen om problemen.

Aan het begin van de crisis was Italie het gevaar; nu komt het gevaar zo’n beetje uit alle landen behalve Italie (ook al beginnen ook hier de cijfers weer op te lopen).

Gewoon lekker naar Qatar of zo, daar komt toch geen hond op af. Dat hebben we een paar jaar geleden kunnen zien. Geen moeite met afstand houden. Veiligste oplossing imo.

Romāns Vainšteins 13 augustus 2020 om 09:46

Druppel op gloeiende plaat man, microscoop op amoebe, door bomen geen bos zien.

Heb je wel eens gehoord van toeristen, strand clubs en dat soort gedoe? Zouden die niet factor 1000000 meer gevaar brengen? Hmmmmmmmmm…

Michelangelo 13 augustus 2020 om 10:18

Het is ook niet zo dat ik op dit moment blij ben met de berg “alle regels aan hun laars lappende toeristen” hier in de laars.

En ik moet zeggen: de toeristen die het moeilijkst doen over het dragen van mondkapjes, die looproutes en andere regels negeren… Ja, precies: Ollanders!

Maar het is niet omdat het 1 gevaarlijker is dan het ander, dat je dan het ander maar gewoon moet doen.

guyremgabdel 13 augustus 2020 om 14:12

Michelangelo, het klopt dat jullie de voorbije 2 maanden heel goeie cijfers konden voorleggen. Helaas zie ik de voorbije week het aantal besmettingen in veel regio’s terug gezapig toenemen. Als ik hier mensen of beter toeristen op straat zie rondlopen zonder masker, dan kan je er bijna zeker van zijn dat het … het “nou” volkje is. Waarom precies weet ik niet, maar blijkbaar is discipline en regels volgen niet hun sterkste eigenschap.
Als jullie dit jaar nog een Giro willen, vergeet dan maar dat WK.

Arie den Blanken 13 augustus 2020 om 10:03

Ik blijf bij mijn mening: WK een jaar overslaan. En niet alleen het WK. Alles wat tot nu toe niet heeft kunnen plaats vinden is jammer dan.

Veloburto 13 augustus 2020 om 10:21

Oneens, gewoon een wk zonder publiek in Italië, Spanje, Oostenrijk of Frankrijk. Desnoods een wat korter parcours, of 3 de Mont Ventoux beklimmen ofzo

krypton 13 augustus 2020 om 10:28

Een WK in de Poolse bergen lijkt me ook wel wat. Waarom horen we alleen de “traditionele” landen?

Wheely 13 augustus 2020 om 10:42

Dat heeft wat met traditie te maken denk ik.

Marik 13 augustus 2020 om 10:43

Lekker naar IJsland, Ierland of Mallorca ofzo. Eilandje pakken gewoon en gas geven maar. Alhoewel een parcours in de Franse Alpen me zeker ook kan bekoren.

KnightBiker 13 augustus 2020 om 11:38

Een WK hoeft niet de tradities te volgen. De UCI kan het bij uitstek gebruiken een nieuwe regio op de kaart te zetten, of een goede organisatie te belonen met een WK. (al zal inkomen genereren het hoofd doel zijn)

in het verleden is het WK vaak genoeg naar vreemde landen gegaan: Japan, Canada, midden oosten. Nu met de Corona crisis is het alleen niet zo verstandig om een heel peloton met vreemde renners te laten vliegen naar een ver oord. (het midden oosten(Qatar?) was eerder dit jaar ook in beeld tot Zwitserland het aangaf het wel te kunnen organiseren. daarom wat raar dat ze daar nu terug kruipen)

Panache 13 augustus 2020 om 11:39

IJsland, hoe fantastisch zou dat zijn. Vol in de wind en veel korte supersteile molshopen op en af. Geen last van toeristen deze coronatijd en een adembenemend landschap. Ondanks dat er geen IJslandse prof is, mikt IJsland wel op toerisme (voor de toekomst weer) en dit kan een mooi visitekaartje zijn.

KimJungPoels 13 augustus 2020 om 11:45

Ijsland heeft wel heel veel gravel wegen op de stukken waar het echt zwaarder is haha. Maar het zou wel een gave optie zijn.

Aan de andere kant, het zou beter zijn voor dat land als het toerisme niet over gaat slaan in massatoerisme. Het mooie daar is toch wel vooral de wilde, desolate natuur. De stukken (golden circle) waar je met 1000-en mensen foto’s gaat staan schieten van de geysir zijn nou niet bepaald de tofste.

Jan Blokland 13 augustus 2020 om 12:29

IJsland, inderdaad een mooie locatie. Grotendeels Coronavrij. Alleen het weer zal minder zijn.

Minne 13 augustus 2020 om 11:26

Of waarom eens niet bij de Slovenen aankloppen? Vergeten stukje Alpen daar.

KnightBiker 13 augustus 2020 om 11:39

+1 – geen idee hoe het daar met Covid staat, maar de regio schijnt prachtig en met de renners die ze hebben zal de animo groot zijn. (helemaal als Roglic de tour wint)

(daarbij is het wel tijd voor een paar grote koersen in het voormalig Oost-blok)

Fred Postma 13 augustus 2020 om 12:10

Ja dat een goed id , dan kan Roglic zich daarop richten en in de tour als voorbereiding knechten voor Dumoulin. Dan is Jumbo ook van hun probleem Roglic af.

kelderfan 13 augustus 2020 om 12:38

@Fred Postma
Heeft TJV een probleem met kanjer Roglic. Dat is echt nieuws.

Fred Postma 13 augustus 2020 om 14:08

Ja het probleem is dat als dumoulin ook goed is , het bij de klanten van Jumbo, de zgn gewone Nederlandse consumenten, niet prettig overkomt dat hij zijn kansen dan opoffert voor een overigens sympathieke Sloveen.
De enige die daar mee kan lachen is Albert Heijn.

S. Morgenstern 13 augustus 2020 om 14:19

Lekker rustig boodschappen doen dan dus in die winkels. Heerlijk toch?

josi 13 augustus 2020 om 11:41

Als het een gelijksoortig WK moet worden, dus voor klimmers, zou ik voor Frankrijk kiezen als dat mogelijk is. Het grootste deel van de toppers zit daar dan toch al, net zoals de media trouwens. Dan beperk je het gereis.

Headlines

Materiaalzone

Populair