‘Italiaanse ploegen lieten renners contract kopen’

vrijdag 16 september 2016 om 14:59
‘Italiaanse ploegen lieten renners contract kopen’

foto: Sirotti

Het Italiaanse olympisch comité (CONI) is met een onderzoek bezig naar drie Italiaanse ploegen. De teams zouden renners hebben laten betalen om te koersen en zelfs afkoopsommen hebben opgeëist van renners die vertrokken. Dit is tegen de regels van UCI.

Het nieuws komt naar buiten via de Italiaanse krant Corriere della Sera. De zaak, aangezwengeld door de Italiaanse wielerfederatie FCI, zou al twee keer zijn gesloten en door inspanningen van het CONI weer heropend. Olympisch omniumkampioen Elia Viviani heeft als kroongetuige een verklaring afgelegd.

“Viviani heeft niet betaald om te koersen, maar bevestigde tijdens zijn getuigenverklaring op 14 juni dat Bardiani-CSF om geld heeft gevraagd bij Marco Coledan”, staat te lezen in het artikel. Coledan, die momenteel onder contract staat bij Trek-Segafredo, ontkent de aantijgingen. De 28-jarige renner reed tussen 2012 en 2014 bij de Italiaanse ProContinentale ploeg.

Minstens zes andere wielrenners hebben bekend te hebben betaald voor een contract of een sponsor te hebben meegebracht, die betaald heeft voor de contracten. Naast Bardiani worden ook de wielerploegen Wilier-Southeast en Androni Giocattoli-Sidermec verdacht van deze illegale praktijken. Volgens de krant worden de teams ook verdacht van het werven van renners vanuit financieel oogpunt in plaats van om sportieve redenen. Deze verboden praktijken zouden ook plaatsvinden in de Italiaanse voetbalwereld.

Dit artikel delen:

25 Reacties

Laatste man 16 september 2016 om 15:02

Edit redactie: aangepast.

xistnc 16 september 2016 om 15:02

Hebben de Russen nu weer iets onthuld wat we al wisten?

Gebeurt toch ook in België en ‘zelfs’ in Nederland?

tendam 16 september 2016 om 15:04

Dit is toch geen nieuws? Wie was ook alweer die Venezolaan (of zoiets) met die rijke vader die bij zo’n Italiaans ploegje reed?

achtpuntzes 16 september 2016 om 15:10

@ tendam:
het nieuws is dat ze er nu iets aan gaan doen.

Hakkie2 16 september 2016 om 15:10

Nieuws is wel dat managers van de betreffende ploegen misschien geschorst gaan worden.

Talenten vragen om te betalen voor een plekje vind ik trouwens ook niet kunnen. Anders wordt het als het andersom gaat: een sponsor die zegt “we betalen alleen als X (bijvoorbeeld het zoontje van de sponsor) ook bij jullie kan komen fietsen”. Dan wordt er feitelijk ook voor een plekje betaald, maar eisen van sponsors heb ik geen problemen mee. Of die nu een Chinees of een plekje voor zijn zoontje eist.

thomasbx. 16 september 2016 om 15:11

@tendam

http://www.procyclingstats.com/rider/Ramon_Carretero

Dit was hem volgens mij.

Hakkie2 16 september 2016 om 15:23

@thomas: maar daar was de vader gewoon sponsor en een sponsoreis was dat zijn zoontje mee mocht fietsen. Dat is wat anders dan een talentvolle belofte benaderen met de opmerking: ‘als je betaalt kun je bij ons fietsen, anders niet’. Bij dat laatste maak je talenten zonder geld het heel moeilijk om door te breken.

Mkay 16 september 2016 om 15:29

Dat was toch al bekend toen die Panamees (Carretero) met een rijke pa een vorig jaar de Giro reed terwijl hij er niets van bakte, ook al was hij gedopeerd?

EDIT: was dus al genoemd…

Jan Spek 16 september 2016 om 15:38

En met de teruglopende budgetten gaat dit vaker voorkomen. Er zijn legio profs in Nederland en België die hun eerste contract zelf betalen. Daarbij ook voldoende renners die de subtop hebben bereikt. Wielrennen is meer dan hard trappen. De sport is ook managen en jezelf verkopen. Welkom in 2016!

Kirsipuu 16 september 2016 om 15:44

Zouden Hoogerland en Van Hummel zo bij Androni Giocatolli terecht gekomen zijn? Een jaartje betalen in de hoop op een echt contract het seizoen daarop, om maar in het peloton actief te kunnen blijven? Ik vond dat altijd zo’n rare transfer.

Maxim Horssels 16 september 2016 om 15:51

@Kirsipuu,

Eind 2014 lag Hoogerland in de clinch met Savio over loon dat hij nog te goed had. http://www.wielerflits.nl/nieuws/29991/hoogerland-voor-2300-euro-gekort-op-salaris.html

KnightBiker 16 september 2016 om 15:54

@kirsipuu – dit waren 2 renners met niveau en palmares die hebben niet zelf hoeven betalen.

Het gaat hier om relatief jonge renners met een klein of geen palmares en niet bewezen talenten. Zodra ze een palmares weten op te bouwen zullen ze geen suikeroom meer nodig hebben, maar niet veel renners halen ooit dat niveau.

Kirsipuu 16 september 2016 om 15:56

@Maxim
Dat is inderdaad een aanwijzing die tegen mijn vermoedens in gaat, maar ik meen mij ook een wielerflits artikel over dit onderwerp te herinneren waarin wordt gesteld dat renners geld mee moeten nemen voor de ploeg en dat ze vervolgens wel salaris gestort krijgen om de autoriteiten om de tuin te leiden.

@knightbiker
Is dat een feit of een vermoeden? Mij lijkt het niveau van wanhoop leidend. Dat kan een jonge renner zijn die anders het prof wielrennen niet in komt of een oudere renner die vrest geen plek meer te kunnen bemachtigen in het peloton en speculeert op enkele goede uitslagen.

storm-biker 16 september 2016 om 16:04

What’s new?

Chaba 16 september 2016 om 16:06

Dit had ik tijd geleden al eens gelezen. Het blijft toch een vreemde situatie en ik vind dat ze hier wat tegen moeten doen. Wel apart dat Coledan dit ontkent terwijl Viviani in zijn getuigenverklaring aangeeft dat hij dit heeft gezien.

KnightBiker 16 september 2016 om 16:09

@Kirsipuu
Het is vrij simpel: als je palmares heb vertegenwoordig je punten, die punten heeft een team nodig. het zal allicht gebeuren dat er renners zijn die te weinig krijgen voor de punten die ze vertegenwoordigen maar in het geval van deze 2 was het gewoon een buitenkansje voor Gianni Savio. er zijn wel heel veel profs die nooit resultaat rijden en toch bij een leuke ploeg rijden, dikke kans dat die of geld meenemen of vriendjes hebben. Hoogerland en van Hummel wonnen nog wel eens wat tot dat jaar.

Kirsipuu 16 september 2016 om 17:13

Ok helder, bedankt.

Polleke 16 september 2016 om 17:20

Niks nieuws onder de zon… Het was jaaaren aaan een stuk gebruikelijk in Belgie en het zou mij zeer verwonderen als het niet meer zo is…

roadrider 16 september 2016 om 17:32

In Belgie leven ploegen als Wanty, Vastgoedservice, Veranda’s Willems, enz daarvan…

F e r o x 16 september 2016 om 18:46

@roadride, ik zou opassen met deze uitspraak. Was inderdaad vroeger schering en inslag (en vooral in het amateurcircuit). Maar je mag zeker zijn dat bij een ploeg als Wanty dat niet meer gebeurt.

IlPirata 16 september 2016 om 19:56

Hoe heet die Chinees van giant. O ja, Cheng Yi, die zal vast wel betaald hebben om op dat voor hem iets te hoge niveau te koersen.
Of enkel voor de sponsor aantrekkelijk gezien zijn nationaliteit.

Verweggistan 16 september 2016 om 20:01

Er is wel een verschil tussen een sponsor die als eis van investering zijn zoontje in de ploeg wil en ploegen die renners vragen hun eigen sponsors mee te brengen. Of in ieder geval geld mee te brengen.
Bij het eerste, dat heel veel gebeurt, wil een sponsor geld investeren (bijv. 1 mlj) in een ploeg en heeft als eis dat zijn zoon in de ploeg wordt opgenomen (a een salaris van 20.000 euro per jaar), die jongen heeft dan gewoon een geldig contract en ontvangt zijn salaris.

Bij dit geval worden de Italiaanse ploegen er van beschuldigd dat renners die, meestal, gewoon het niveau hebben/talent hebben en solliciteren (zelf of door hun manager, of soms worden ze zelfs gevraagd) bij een ploeg. De renner krijgt te horen dat hij bijv. 40.000 euro moet betalen om bij de ploeg te mogen rijden. De renner haalt dat geld dan op bij de lokale middenstand die trots is op een prof uit het dorp, of bij zijn familie, of leent bij de bank.
De renner krijgt dan officieel een profcontract voor bijv. 20.000 euro, maar moet iedere maand zijn verdiende zijn verdiende geld weer naar de ploeg terugstorten (via omwegen) en daarnaast dus ook nog eens 40.000 aan de ploeg betalen. Dat is heel wat anders dan eisen van de sponsor. Het is gewoon verboden en erg kwalijk.

GreenDay 17 september 2016 om 00:29

Ferox: “je mag er zeker van zijn dat dit bij Wanty niet meer gebeurt”, dat is één van de meest naïeve opmerkingen die ik ooit al heb gelezen tijdens mijn jaren hier op Wielerflits. Ik ken een renner die destijds uitkwam voor de ploeg Landbouwkrediet, en daar betaalde de helft van de ploeg zijn eigen plekje. Ook ploegen zoals Vacansoleil, Wanty, Vastgoedservice, Veranda’s Willems, etc. maken zich hier schuldig aan. Een jonge renner hoopt op een contract bij een goede ploeg, desnoods te betalen uit eigen zak, om daarna resultaten bijeen te rijden en een aangepast contract te krijgen. Helaas, het gebeurt nog steeds voortdurend, en heus niet alleen in Italië.

Romy2007 17 september 2016 om 07:58

@ferox, dan mag jij me een reden geven waarom napolitano daar volgend jaar rijdt?
Ook bij wanty gebeurt dit nog steeds, bij Roompot ook en zelfs bij WT-ploegen als BMC gebeurde het tot twee jaar geleden ook. Sponsor van ongeveer 50.000€ meenemen is plekje in de ploeg

liske 25 september 2016 om 16:47

vraag rob ruijgh maar waarom hij in nederland en belgie al 3 jaar geen contract meer krijgt………
hij neemt geen sponsor (of geld) mee……..

Headlines

Materiaalzone

Populair