Intxausti over hardnekkig virus: “Herstellen is niet eenvoudig”

Intxausti over hardnekkig virus: “Herstellen is niet eenvoudig”

foto: Team Sky

woensdag 22 november 2017 om 13:20

Beñat Intxausti kwam in de winter van 2015-2016 met hoge verwachtingen over van Movistar naar Sky. Klierkoorts strooide meermaals roet in het eten, want de 31-jarige Bask kwam in twee jaar tijd slechts tot achttien koersdagen voor de Britse ploeg. “Ik hoop dat het off season mijn lichaam de rust geeft die het nodig heeft”, vertelt hij aan Zikloland.

Medisch gezien: gezond
Intxausti kreeg in 2016 af te rekenen met het Epstein-Barrvirus, in Nederland beter bekend als de Ziekte van Pfeiffer. “Onderzoeken tonen aan dat het virus uit mijn lichaam is, maar het lichaam reageert daar nog niet op. Vorig jaar leek alles goed te gaan en kon ik voluit trainen. Totdat ik een nieuwe inzinking kreeg en het virus weer terug kwam. Dat is waarom je geduld moet opbrengen en hier voorzichtig mee om moet gaan. Uiteindelijk moet je naar je lichaam luisteren. Herstellen is niet eenvoudig. Als ik de training weer oppak, wil ik 100% in orde zijn. Mijn gezondheid staat op de eerste plaats.”

Te snel terug op de fiets
Dat het virus terugkeerde was een hard gelag voor de Spanjaard, al denkt hij wel te weten waardoor het komt. “Hoewel ik bijna niet gekoerst heb, heb ik met aanzienlijke mentale vermoeidheid en een beetje stress destijds de training hervat. Ik heb mijn lichaam niet voor honderd procent laten rusten. Daarom hoop ik dat het off season mijn lichaam de rust geeft die het nodig heeft om me weer een wielrenner te laten voelen.” Dit seizoen koerste Intxausti alleen in de Clásica San Sebastián (die hij niet uitreed) en anderhalve etappe in de Gree-Tour of Guangxi.

Vertrouwen bedanken
Ondanks zijn lange absentie, verlengde Sky wel zijn aflopende contract. “Dat was voor mij uitermate belangrijk om kalm te blijven. Ik ben daarom blij met het vertrouwen van het hele team. Dat is het beste medicijn wat ik heb gehad. Teammanager David Brailsford, de ploeggenoten, de artsen, het personeel en de ploegleiders kennen mijn situatie. Zij ondersteunen me en moedigen mij aan. Sky heeft me de mogelijkheid gegeven om nog een jaar door te gaan. Dat waardeer ik enorm. Ik heb daar geen woorden voor en wil ze dat vertrouwen zo snel mogelijk terug betalen.”

Dit artikel delen:

5 Reacties

nietram 22 november 2017 om 13:41

Lijkt me moeilijk om mee om te moeten gaan.

Mathieu Moller 22 november 2017 om 13:59

Ik vind het echt wel netjes van Sky dat ze zijn contract verlengen, ook al hadden ze genoeg redenen om hem de deur te wijzen.

klootje kriekeljon 22 november 2017 om 14:14

Edit WF: Opgelost.

123poetertjes 22 november 2017 om 22:03

Het is toch bijna niet voor te stellen dat deze knul al twee volledige seizoenen ontbreekt in het profpeloton, tijdens wat eigenlijk de beste jaren voor een renner zouden moeten zijn. Ik mis hem enorm en begin eerlijk gezegd het vertrouwen in een goede afloop te verliezen. Waarom van alle renners nu juist hij..?

Verder kudos voor Beñat dat hij niet al definitief de handdoek heeft geworpen, misschien komt dat wel doordat hij praktisch zijn gehele carrière al klap na klap heeft moeten verwerken.

havana 23 november 2017 om 14:27

Kan uit eigen ervaring vertellen dat herstellen van deze ziekte niet evident is, zeker niet als je wat ouder bent. Ik kreeg deze ziekte ook op mijn 31e en het heeft bij mij zeker 2-3 jaar geduurd voordat het echt weg was. En dan fiets ik nog maar op Mickey-mouse niveau.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair