Hoogerheide hoeft niet te vrezen voor WB-status: “Staat niet ter discussie”
foto: Cor Vos
maandag 6 februari 2023 om 10:01

Hoogerheide hoeft niet te vrezen voor WB-status: “Staat niet ter discussie”

De organisatie achter de cross in Hoogerheide maakte zich in aanloop naar het WK ernstige zorgen over de sportieve toekomst, maar er is volgens UCI-topman Peter Van Den Abeele geen reden tot paniek: Hoogerheide zal ook volgend seizoen deel uitmaken van de Wereldbeker. “Voor mij staat dat niet ter discussie”, is Van Den Abeele duidelijk in gesprek met Sporza.

Hoogerheide organiseert al achttien jaar een cross op het allerhoogste niveau. Dit betreft meestal een wereldbekermanche, maar Hoogerheide was ook drie keer het decor van het WK veldrijden (2009, 2014 en 2023). Toch werd er in aanloop naar het WK gevreesd voor de verdere sportieve toekomst van de cross, maar Van Den Abeele stelt de organisatie gerust. Hoogerheide zal zijn plekje in de Wereldbeker behouden.

“Voor mij staat dat niet ter discussie”, reageerde Van Den Abeele na de WK-wedstrijd bij de elitemannen in de televisiestudio van Sporza. “Hoogerheide is een klassieker en verdient dit. Ze hebben hier al 3 WK’s en 16 Wereldbekers georganiseerd. Het was een supermooi WK en er was geen vijandigheid. Dit was weer een WK zoals voor de COVID-periode. Helaas is er maar één winnaar, maar de sport wint zeker en vast.”

“Er wordt onderhandeld met New York”
Hoogerheide hoeft dus niet te vrezen voor zijn Wereldbeker-status, maar hoe ziet de kalender voor het komende veldritseizoen er eigenlijk uit? Zeker is al dat de GP Beekse Bergen niet zal terugkeren als wereldbekercross, maar de volledige kalender wordt pas op 24 februari vrijgegeven. “Aan de vooravond van de Omloop het Nieuwsblad. Er zijn nog enkele heikele punten die moeten worden opgelost”, schetst Van Den Abeele.

Toch licht de oud-veldrijder alvast een tipje van de sluier op. “Fayetteville (een van de Amerikaanse wereldbekermanches, red.) was ontgoocheld met het kleine deelnemersveld en ik denk dat we volgend seizoen wellicht maar één wedstrijd in de VS hebben. Of dat dan nog zin heeft? Het maakt de trip minder lang voor de renners en de kostprijs gaat naar beneden.”

Daarnaast is de UCI in gesprek met enkele potentiële crosslocaties, al zal dit nog niet voor volgend seizoen zijn. “Londen en München? Dat kan in de nabije toekomst, ja. En wat met New York? Absoluut. Daar wordt mee onderhandeld. Dat zou fantastisch zijn.” Flanders Classics, de organisator van de Wereldbeker, wil zich in de toekomst meer gaan richten op citymarketing. Kort gezegd: grote steden moeten het gaan overnemen van de oude vertrouwde lokale crosslocaties.

 
5 Reacties
Sorteer op:
6 februari 2023
Het zou toch belachelijk zijn wanneer een van de twee sterkste veldritlanden geen wereldbekercross meer binnen zijn grenzen zou hebben. laat al die symbolische crossjes aan de overkant van de oceaan toch lekker zitten. Niemand interesseert zich daar voor veldrijden en het kost alleen maar CO2 en een hoop geld voor de nationale wielerbonden. Veldrijden is een Europese sport en het hoort hier thuis.
Tja city marketing, dan houd je alleen parkcrossen over waarschijnlijk en bovendien crossen zonder historie. Dat laatste argument van die historie moeten we misschien los laten als je graag een internationaal klassement wilt organiseren, maar zo'n wereldbeker moet toch een aantal mooie, spectaculaire en klassieke parkoersen hebben? Ik heb het idee dat het sportieve belang wat ondergeschikt is aan de wens om in grote steden iets te organiseren.
    6 februari 2023
    Voor mijn part laten ze de klassieke crossen in de superprestige / eendjes-competitie. Hetgene wat ze gewoon mee moeten stoppen is elke zondag inpalmen zodat de zaterdagcross het moeilijk krijgt (voornamelijk bij verre WB-cross de zondag). Voor mij mogen ze gerust naar munchen, maar combineer dit met Tabor (+-400km) zodat je een dubbel WB-weekend hebt. En +-10a12 crossen (waarvan +-helft in lage landen) is ideaal. Niet naar 16 of meer crossen gaan. Uiteindelijk zal dat ook een natuurlijke halt op komen. Het prijzengeld ligt nu ng niet zover uit elkaar. Denk toch niet dat een Iserbyt of Sweeck elk weekend naar het buitenland zullen reizen voor WB-manche. Dan zullen ze gewoon een belgisch route fietsen met SP / x2o-trofee en de belgische manches. Je ziet dat ze nu al het maximum bereikt hebben, want sommigen laten nu al WB-crossen liggen. Ik moet wel toegeven, een cyclocross in Central Park in New York lijkt me toch wel best spectaculair
6 februari 2023
Zo'n ambiance als de afgelopen dagen in Hoogerheide krijg je nergens. Maar voor de UCI telt alleen de kassa en niet het sportieve publieksgevoel. Liever 5000 toeschouwers bij neen grote, dikbetaalde stad dan 40.000 in een klein dorp. Ik moet het nog zien dat Hoogerheide blijft, want Van den Abeele is niet de baas !
6 februari 2023
Ik blijf het nonsens vinden dat ze Gieten uit de Superprestige hebben gedwongen. De X2O is al een Belgische competitie, laat de Superprestige dan tenminste een Benelux (evt Noord-Frankrijk) competitie zijn. Veldrijden blijft echter commercie en dat geldt zelfs voor de Wereldbeker. Niet de sport maar het geld staat centraal.

Reacties zijn gesloten.