Doemscenario voor cross in Hoogerheide? “Houden er rekening mee dat het na WK over is”

zondag 29 januari 2023 om 11:58
Doemscenario voor cross in Hoogerheide? “Houden er rekening mee dat het na WK over is”

foto: Cor Vos (archief)

Hoogerheide is traditiegetrouw de afsluitende manche van de Wereldbeker veldrijden en komend weekend organiseert men op de Brabantse Wal weer eens het WK veldrijden, maar dit zou ook weleens de laatste wedstrijd kunnen zijn in het geboortedorp van Adrie van der Poel. “We hebben nu te maken met een ander speelveld”, klinkt het in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Hoogerheide organiseert al achttien jaar het WK veldrijden (2009, 2014 en 2023) of een manche in de Wereldbeker veldrijden. Onder aanvoering van voorzitter Jan Prop en naamgever, oud-wereldkampioen en parcoursbouwer Adrie van der Poel groeide de cross uit tot een vaste waarde binnen het belangrijkste regelmatigheidsklassement in het veldrijden. De UCI roept Hoogerheide ook al jaren uit tot de best georganiseerde Wereldbeker.

Toch hangen er nu donkere wolken boven de cross in Hoogerheide. Dit heeft alles te maken met de nieuwe koers die Flanders Classics, sinds het seizoen 2020-2021 de organisator van de Wereldbeker veldrijden, vaart. “We hebben nu te maken met een heel ander speelveld”, schetst voorzitter Prop. Zo zijn er financiële pijnpunten, maar op de achtergrond speelt er nog iets groters: dat van een veranderend businessmodel.

Naar de grote steden
Flanders Classics wil zich in de toekomst meer gaan richten op citymarketing. Grote steden moeten het gaan overnemen van de oude vertrouwde lokale VIP-tenten. Benidorm, Dublin, Antwerpen en het Italiaanse skigebied Val di Sole zijn goede voorbeelden, maar daar blijft het volgens Prop niet bij. “We hebben begrepen dat Londen voor volgend jaar in beeld is om daar in een park de finale van de Wereldbeker te rijden. München staat ook al jaren klaar om iets te doen.”

Hoogerheide lijkt kortom zijn plek als afsluitende Wereldbeker te verliezen, maar de voorzitter schetst een nog zwarter beeld. “Waar blijft Hoogerheide als er – net als in de marathonwereld – wordt gekozen voor de steden waar het geld zit en Flanders Classics overal haar sponsors meebrengt? Je kunt van een gemeente als Woensdrecht met 22.000 inwoners niet verlangen dat het mee kan gaan in zo’n model. Of dit WK ook meteen de laatste cross is? Ik durf er nog geen antwoord op te geven. In je achterhoofd houd je er ergens rekening mee, maar het zou voor ons een enorme teleurstelling zijn wanneer het er niet meer zou zijn.”

Onzekerheid 
“We weten nog van niks. Ik ben benieuwd wat de UCI zegt als ze de voorlopige kalender gaan opstellen en wij er niet bij staan. Ik vind dat wij het verdienen om op onze manier in de Wereldbeker te blijven. Als wij onze sponsoring moeten aanpassen op wat Flanders Classics doet, dan kunnen we niet meer organiseren op dit niveau. Stiekem hebben we altijd gehoopt dat we na de carrière van Mathieu op dit niveau door zouden gaan als de Grote Prijs Mathieu van der Poel. Het zou triest zijn als het zover niet komt.”

Flanders Classics zal komende week meer duidelijkheid verschaffen over de (nieuwe) koers. Tomas Van den Spiegel, de CEO van Flanders Classics, heeft al laten doorschemeren dat er twintig kandidaten zijn voor veertien manches. De voorlopige kalender wordt donderdag in Hoogerheide bekendgemaakt op het halfjaarlijkse congres van de internationale wielerunie UCI.

Dit artikel delen:

25 Reacties

Jan 29 januari 2023 om 12:16

Hele goed dat dit eens wordt uitgelicht hier
De bal ligt overduidelijk bij de UCI
Ik zou nog als tip willen geven dat de Nederlandse crossen zich verenigen voor statement
Gieten is al geschiedenis….

4
Oblomov 29 januari 2023 om 13:28

Er valt niet veel te verenigen. Ze zijn elkaars concurrenten en volledig afhankelijk van de UCI en Flanders Classics. Buiten één van de drie klassementen bestaat er gewoon geen commerciële basis voor grote professionele veldritten in Nederland. Je hebt die Belgische renners, fans en vips nodig.

2
Martijn Arensman 29 januari 2023 om 16:47

Waarom zou de bal bij de uci liggen?

Flanders classics is de organisator en ze doen precies wat er gevraagd wordt. Volgens mij kijken er genoeg mensen en loopt er volk zat langs het parkoers.

Denk je echt dat de uci wakker ligt van het bestaan van “traditionele” crossen?

-2
girardengo 29 januari 2023 om 21:18

Plusjes en minnetjes passen perfect in de tijdgeest, maar dragen voor mij niet bij aan een redelijke en waardevolle discussie. Ze mogen wel weer weg.

3
Oblomov 29 januari 2023 om 13:18

Zo is Valkenburg ook aan zijn einde gekomen. Eerst jarenlang een vast en gerespecteerd onderdeel van de Wereldbeker om na een wereldkampioenschap niet meer terug te mogen keren en te moeten stoppen.

2
Patrick 29 januari 2023 om 14:37

Het is een schande wat er aan het gebeuren is. De Wereldbeker vernietigd het veldrijden op deze manier. En dan hoorde ik zojuist zelfs in de uitzending op Eurosport dat er dan maar helemaal geen wedstrijden meer op zaterdag gereden moeten worden want Wereldbeker op zondag, misselijkmakend. Tomas Van den Spiegel is een schande voor het veldrijden. We moeten terug naar maximaal 8 Wereldbeker wedstrijden, niet meer voor weken naar Amerika plus niet enkel wedstrijden op zondag. Stop met het vernietigen van andere wedstrijden!

2
Oblomov 29 januari 2023 om 15:46

Maar wat wordt er vernietigd dan? De massa’s stonden er toch weer rond de kerstperiode? Gister ook genoeg volk. Vandaag ook een mooie opkomst. Afgaande op Eurosport waren de kijkcijfers dit seizoen ook keurig. Dat de toppers de klassementen niet meer rijden heeft vooral te maken met hun ambities in andere disciplines. Ik verwacht dat bij de vrouwen volgend seizoen ook.

Het is lullig voor Hoogerheide dat ze waarschijnlijk zullen moeten concurreren met Hulst en Beekse Bergen om twee Nederlandse plekken, maar het zou ook onzin zijn om nieuwkomers uit te sluiten.

3
Patrick 29 januari 2023 om 17:12

Nog één keer dan omdat er helaas nog steeds een groep is die het maar niet door lijkt te hebben. Volgend jaar zullen er 14 wedstrijden zijn in de Wereldbeker. De Wereldbeker wordt een steeds belangrijker klassement waarbij andere klassementen totaal in de schaduw zullen staan, het slurpt alle andere klassementen totaal op. In de toekomst zullen steeds minder renners kiezen voor bijvoorbeeld op zaterdag in Vlaanderen en zondag een wedstrijd in Spanje of Italie. Klassieke Wereldbekerwedstrijden in Vlaanderen en Nederland, zoals een Valkenburg, Hoogerheide zullen daarnaast in de toekomst verdwijnen vanwege de keuzes van de UCI. Je krijgt nog meer exotische tripjes zoals naar de VS. Ook grotere klassieke Vlaamse wedstrijden, wedstrijden die al vele tientallen jaren lang op de kalender staan, gaan het steeds moeilijker krijgen. Die klassementen worden steeds minder belangrijk en er zullen steeds minder toppers aan de start staan wanneer er 1000km+ verderop de dag erna een Wereldbeker start. Zeker ook omdat de Wereldbeker door de groei ook financieel steeds belangrijker wordt, in de Vlaamse niet-Wereldbeker wedstrijden gaan renners in de toekomst nog maar een fractie verdienen van wat ze bij de Wereldbeker gaan verdienen. De Vlaamse ziel van het veldrijden gaat verdwijnen en alle macht gaat naar de UCI met zijn Wereldbeker. Er is een radicale wijziging nodig: maximaal acht wedstrijden, niet meer naar Amerika en niet alleen op zondag Wereldbekers. Daarnaast gewoon weer drie volwaardige klassementen en niet zoals nu één grote: enkel de Wereldbeker.

2
De Zeboe van de Zoncolan 29 januari 2023 om 18:14

Maar waarom is dat zoveel beter dan?

1
Oblomov 29 januari 2023 om 18:44

De bedreiging voor alle drie de klassementen, is dat de toppers ze niet meer rijden. En met toppers bedoel ik dan Van der Poel, Van Aert en in mindere mate Pidcock. Ik verwacht vanaf volgend seizoen dat ook Van Empel, Van Anrooij en Pieterse geen enkel klassement meer volledig zullen rijden.

Maar met de uitbreiding van de wereldbeker heeft dat toch niets te maken.

Dat is het gevolg van het feit dat ze alle zes een deel van hun prioriteit bij andere disciplines hebben liggen. Bij de mannen is dat nog nooit voorgekomen, zeker niet in deze extreme mate. Klassementen zijn een zaak voor de subtoppers/full-timers geworden en om die aan de start te krijgen, moeten X2O en Superprestige gewoon startcontracten aanbieden die lucratief genoeg zijn.

Zolang Van Aert en Van der Poel dominant zijn, zal het veldrijden er aan moeten wennen dat de beste renners part-timers zijn. Het is nu eenmaal niet anders.

3
FeitenZijnFeiten 29 januari 2023 om 20:48

Fie andere wedstrijden vernietigen zichzelf wel, geen moeite

0
HSV 29 januari 2023 om 13:09

Er zijn een paar Belgen wrs veel geld aan het verdienen…

1
Cyclejo Schwanen 29 januari 2023 om 14:36

Weinig gevoel voor traditie.

1
Gebruikersnaam 29 januari 2023 om 13:36

Vlaanderen (of beter gezegd Vlaams geld) houdt al decennia de cross recht. Ofwel behoud je dat concept, blijft het een lokale folklore/kermis met een occasionele uitstap naar elders en stopt men met zeuren dat er te veel Vlaamse crossen tussen zitten. Of anders wil je echt internationaliseren, moet je 't geld elders gaan halen en dan zullen degenen die het niet zelf kunnen betalen beginnen sneuvelen.

Het is het één of het ander. Wie betaalt, bepaalt.

0
Fast Freddy 29 januari 2023 om 13:40

Als eerste sneuvelen de Nederlandse crossen lijkt het. Bijna allemaal. Schiet dan lekker op met de internationalisering.

2
Gebruikersnaam 29 januari 2023 om 13:47

Als Nederlandse crossen massaal zouden bezocht worden door een Nederlands publiek, zou er geen probleem zijn.

(wat trouwens niet plots minder waar wordt als er vrijgevig minnetjes aan worden uitgedeeld, wat hier vaak de stijl van het huis is als men iets niet wil horen/lezen)

1
Brabander 29 januari 2023 om 14:06

Daar krikg je van mij een plusje voor ;)
Maar het stoort me ook enorm hoor, die minnetjes-brigade. Haalt het plezier echt naar beneden

-1
Romāns Vainšteins 29 januari 2023 om 16:43

Exact hetzelfde als ovaalglijden: mondiaal gezien orenkrabberij en hier een vol stadion met geschminkte bekken en live hoempapaherrie.

0
DonQuijote 29 januari 2023 om 16:44

Dat minnetjes en plusjes gedoe past goed in de maatschappij waar we langzaamaan in zijn komen te leven. Straks komt het ook op je telefoon en krijg je minnetjes en plusjes voor je koopgedrag etc. En straks kan je buurman je beoordelen over hoe een gehoorzame burger je bent, met alle gevolgen dien.
Nou daar werkt Wielerflits dus fijn aan mee om dat alvast een beetje te laten inburgeren.

Ik gok op minimaal 5 minnetjes voor deze reactie! Zet 'm op!

1
Michiel 29 januari 2023 om 16:53

Don, de Rabobank heeft al een co2 meter in de app gepleurd die je uitstoot meet

En laten we een enquete doen over die plus en minoptie hier op WF. Durf er vergif op te nemen dat een overgrote meerderheid er vanaf wil

-2
Gebruikersnaam 29 januari 2023 om 21:42

@Michiel

Tenzij die enquête verloopt door het geven van minnetjes of plusjes, dan zullen de lurkers wel massaal pro zijn.

0
Fast Freddy 29 januari 2023 om 13:38

Ronduit belachelijk allemaal. Het zou mooi zijn als de organisatoren van de klassiekers zich bundelen in een van de twee andere reeksen. Met een dikke vinger naar de UCI en flanders.
Een half startveld in Val di Sole, de US, besançon. Wat een succes die nieuwe internationale crossen…

0
De Zeboe van de Zoncolan 29 januari 2023 om 18:13

Wat boeit dat halve startveld. Nr. 50 tot 100 zijn gewoon lokale amateurs die niet meer bijdragen dan de entreegelden van buren en familie.

2
FeitenZijnFeiten 29 januari 2023 om 20:47

Bizonder zure reactie. Hoog tijd dat de UCI die startgelden op de schop zet; zullen snel eebmn pak Vlaamse crossen minder zijn !

0
Blackcanyon 31 januari 2023 om 07:05

Londen gaat er toch niet komen. Ze zijn daar alleen geïnteresseerd in een hoop herrie.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone