Hesjedal laat Olympische Spelen schieten

zaterdag 4 juni 2016 om 09:24
Hesjedal laat Olympische Spelen schieten

Foto: Sirotti

Ryder Hesjedal zal deze zomer niet voor de vierde keer op rij deelnemen aan de Olympische Spelen. De Canadees stelt zich dit seizoen andere doelen en heeft daarom besloten zich niet beschikbaar te stellen, laat hij weten via Twitter.

Hesjedal, rijdend voor Trek-Segafredo, deed in Londen (2012) en Peking (2008) mee aan de wegwedstrijd. In 2004 in Athene kwam hij in actie op de mountainbike.

Eerder deze week gaf Tejay van Garderen al te kennen niet naar Rio de Janeiro af te reizen. De Amerikaan besloot daartoe uit angst voor het zika-virus en de mogelijke gevolgen daarvan voor zijn zwangere vrouw.

Dit artikel delen:

14 Reacties

pirazzi 4 juni 2016 om 09:44

Intelligente man.

krypton 4 juni 2016 om 09:45

Onbegrijpelijk zoiets, de Olympische Spelen zijn toch geweldig om mee te maken. Ook al is het je vierde keer. Welke "andere doelen" zijn belangrijker dan? Bovendien fiets hij toch geen deuk in een pakje boter meer dit jaar, dan beter nog één keer genieten van de Spelen.

blanco 4 juni 2016 om 09:59

Wat een aderlating zeg dat de enige exhte Hesjedal niet mee doet…

Polkadots 4 juni 2016 om 10:18

Rijdt hij de Tour eigenlijk? Heeft de Giro natuurlijk niet uitgereden en leek op weg naar een top 10 klassering. Zou wel pijnlijk zijn als hij de Tour rijdt en gaandeweg beter blijkt te zijn dan Mollema.

Thijs E 4 juni 2016 om 10:52

Als hij slim is, dan zet hij in op etappewinst in de Vuelta.

nasibal 4 juni 2016 om 11:05

@Krypton

Zou dat voor fietsers ook zo zijn? Ik weet dat er complete takken van sport zijn (volgens mij bv voetbal.) die niet in het olympisch dorp zitten en ver van de 'rest' hun wedstrijdjes afwikkelen etc. Officieel zijn ze dus wel onderdeel van de OS maar de echte Olympische Spelen feeling krijgen ze niet mee. Hoe zou een wielrenner dat beleven? Iemand die voor 1 dág komt uit hele programma en de rest waarschijnlijk veel op de fiets zit of op bed ligt?

Bij sommige sporten, bv tennis (en ook weer voetbal), zijn de OS ook niet het hoogst haalbare. Sporters beleven dat dan automatisch anders en stellen andere prioriteiten. Hoe is dat bij wielrennen?

Daarbij lijkt me sowieso het algemene argument dat iedereen zelf kan bepalen wat hij wel of niet fantastisch vind? Misschien heeft Hesjedal het inderdaad wel gezien en valt het in zijn beleving allemaal wel mee die hype. Ook dat kan ik me goed indenken. Misschien ter illustratie: Ik ben nu 3 keer in Manhattan geweest. Als ik nu weer naar Amerika ga laat ik New York mooi links liggen, dat heb ik nu wel gezien. Sterker nog, de 3e keer vond ik er al geen ruk meer aan. Vrienden van mij die er nog nooit geweest zijn verklaren me voor gek.

maklukzat 4 juni 2016 om 11:14

@nasibal. De wielrenwedstrijd is rond Rio. Dus afgezonderd zitten ze niet. Snap ook niet dat figuren als Hesjedal en van Garderen zo maar afzeggen. Je bent sporter of je bent het niet.

TykkeThor 4 juni 2016 om 11:19

@Polkadots

Daar hoef je niet op te rekenen hoor, Hesjedal bakt er niks van dit seizoen.

Reynaerde 4 juni 2016 om 11:31

@krypton Ik vind die mensen die koste wat kost naar die spelen toe willen, om daar als een veredelde wielertoerist rond te rijden en het ‘mee te maken’ (of noem eens een paar van die generatie Y hipster termen) nu juist onbegrijpelijk. Zo kan iedereen er op zijn eigen manier naar kijken, Hesjedal ook.

@maklukzat Je kunt ook zelfkennis hebben, je realiseren dat je niet bepaald een kanshebber bent in Rio en je daarom volledig op andere wedstrijden richten waar je wel kans maakt een resultaat te halen. Je bent sporter of je bent het niet.

NairoQ 4 juni 2016 om 11:37

nasibal heeft een punt dat wielrenners waarschijnlijk minder het Spelen-gevoel zullen hebben dan andere sporters, die na het afronden van hun wedstrijden letterlijk een ‘rustperiode’ hebben waarin ze zich volledig kunnen laten gaan (zie Gijs Van Hoecke).

Romāns Vainšteins 4 juni 2016 om 12:14

Ik snap het algehele gedweep met de OS en het veelal eraan vastgeknoopte statement ‘het hoogst mogelijke dat je mee kan maken als sporter’ ook voor geen meter. Een halfbakken WK waarin toch wel redelijk respect en aanzien voor de sport vanuit de organisatie ontbreekt mijns inziens. Vorige keer waren ze al aan het nuilen van ‘zo’n oneerlijke sport, hoort dat wel hier thuis?’ en kregen ze met het Vino-Uran onderonsje een mooie f*ck-you voorgeschoteld, ik hoop dat de wegwedstrijd ook nu weer met een truc gewonnen wordt zoals je dat alleen in de wielrennerij ziet, hup Zakarin !

nasibal 4 juni 2016 om 12:18

@Maklukzat

En als sporter moet je per defintie meedoen met de OS hype? OS zijn met name zo speciaal omdat "men" dat nou eenmaal vind. Heeft vooral te maken met traditie en de vroeger nog bestaande "meedoen is belangrijker dan winnen" mentaliteit. Je moest er simpelweg bij zijn. Maar die dingen veranderen of zijn al veranderd.

In het voetbal en tennis is het op sportief vlak (al lang) niet (meer) het hoogst haalbare en volgens mij geldt dat voor een hoop wielrenners inderdaad ook. Als sportfan is er de sentimentele waarde natuurlijk, maar voor veel sporters zijn er bangrijkere zaken dan sentiment.

"Je bent sporter of je bent het niet" is wat mij betreft dus een wat bekrompen statement en weinig getuigend van inlevingsvermogen. Past in mijn ogen prima in hetzelfde rijtje als " je moet trots zijn om voor je land uit te komen en daar dus altijd voor klaarstaan". Juist het sporter zijn is mijns inziens het perfecte argumentnom wat verder te kijken dan sentiment en je volledig te richten op het sportieve aspect. Past de OS daar niet bij? Jammer dan.

Overigens, stellen dat v Garderen maar gewoon de OS laat schieten is ook wat "makluk" en kort door de bocht vind je niet? Die jongen wil nul risico lopen voor zn aankomende kind. Wie zijn wij om dat te veroordelen om welke reden dan ook?

ThorHushovdd 4 juni 2016 om 12:41

Volledig eens met nasibal!

Hoop dat Hesjedal wat moois kan laten zien in de wedstrijden die hij wel rijdt, is en blijft een held en renner die leuk kan koersen.

ThorHushovdd 4 juni 2016 om 12:44

Overigens heeft TJ een hele goede reden om niet te gaan, gaat om de gezondheid van z’n toekomstig kind..

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair