Herstellende Van Avermaet en D’Hoore winnen Kristallen Fiets

Herstellende Van Avermaet en D’Hoore winnen Kristallen Fiets

foto: Sirotti (archief)

donderdag 1 december 2016 om 10:47

Greg Van Avermaet en Jolien D’Hoore zijn in België uitgeroepen tot respectievelijk Wielrenner en Wielrenster van het Jaar. Naast de twee verwachte winnaars, vielen ook Iljo Keisse (beste helper), Kevin De Weert (beste ploegleider) en Bjorg Lambrecht (beste jongere) in de prijzen.

‘Olympische titel met niets te vergelijken’
Voor Van Avermaet was het al de derde keer op rij dat hij de Kristallen Fiets mee naar huis nam. “De voorbije jaren was ik nerveuzer”, vertelt hij aan Sporza. “Ik heb dergelijke trofeeën ook steeds meer leren appreciëren. Als ik nu volgend jaar eens niet zou winnen, zou dat wel aan mij vreten. […] De olympische titel heeft me veel vertrouwen gegeven. Met alle respect, maar dat is groter dan de Ronde van Vlaanderen of het WK winnen. Het is met niets te vergelijken.”

Olympisch brons geeft de doorslag bij D’Hoore
Voor de vrouwen was er voor het eerst in de geschiedenis een Kristallen Fiets te winnen. “Ik ben heel trots”, zegt D’Hoore tegen Sporza. “Die eerste titel betekent toch iets. Ik merk toch dat mijn bronzen medaille in Rio de Janeiro heel wat in beweging heeft gezet. Het is niet dat ik nog vaak aan de Spelen denk, dat ik er elke dag mee opsta en ga slapen. Maar op zo’n gala-avond word je er meer dan ooit nog eens aan herinnerd en dat doet wel deugd. Het blijft een ontzettend mooie prestatie, waar heel wat is voor moeten wijken en waar ik ontzettend trots op ben.”

Jolien D'Hoore - foto: Rudie Ottens

Jolien D’Hoore – foto: Rudie Ottens

Van Avermaets herstel ligt op koers
Woensdag gaf BMC in een persbericht ook een status-update mee over het herstel van de olympisch kampioen na zijn enkelbreuk. “Over een week à tien dagen zal hij weer op de weg mogen trainen. Dat is exact tijdens ons eerste trainingskamp, dus dat komt goed uit”, voorspelt dokter Max Testa. Van Avermaet zelf is ook positief. “Ik zat vandaag voor het eerst op de rollen en dat ging uitstekend. Als ik het rustig aan doe, heb ik geen pijn meer. Ik moet gewoon zorgen dat ik niet overdrijf. Ik ben vandaag ook gaan zwemmen. Het is leuk dat ik weer actief kan zijn.”

‘Ik ben blij met de terugkeer van de Muur’
Van Avermaet nam in het persbericht ook de tijd om te reageren op het nieuwe parcours van de Ronde van Vlaanderen. “Het is een groot verschil met het oude parcours. Helemaal omdat de route langs mijn woonplaats voert. De Ronde is daar nog nooit gepasseerd. Om nu een van de favorieten te zijn in de eerste keer dat dit wel gebeurt, geeft een fijn gevoel. Ik kijk ook uit naar de Muur van Geraardsbergen, omdat het een helling is waar ik van houd. Het is goed dat de organisatie de laatste tachtig kilometer niet veranderd heeft. Het is erg belangrijk om deze hetzelfde te houden. Ik vind het een leuke finale en we gaan zien hoe dat zich uitpakt, maar ik denk dat De Ronde in 2017 een mooi parcours heeft.”

Dit artikel delen:

7 Reacties

Peter de Grote 1 december 2016 om 13:03

Van Avermaet en D’Hoore verdienen het allebei want over het hele jaar bekeken zijn het gewoon de beste in het Belgische wielrennen.

Mac-S 1 december 2016 om 13:10

Sorry Greg, maar de Olympische Spelen zijn niet groter dan De Ronde. Bij lange na niet.

Tiim 1 december 2016 om 13:33

Een Belg die roept dat de OS groter is dan de RvV. Wat maakt Greg hier zichzelf even onsterfelijk belachelijk.

Peter de Grote 1 december 2016 om 13:34

@Mac-S: Van Avermaet kan wel zeggen dat hij Olympisch Kampioen is en dat hij dat vier jaar lang van genieten. Een gouden medaille op de Spelen schat ik eerlijk gezegd hoger in dan de Ronde van Vlaanderen winnen. De Ronde winnen is ook heerlijk om op je palmares staan maar het zijn twee totale verschillende parcoursen en peloton. Het hoogste dat een topsporter kan winnen in zijn carrière is het winnen van een medaille op de Spelen.

achtpuntzes 1 december 2016 om 13:44

kan me best voorstellen da van Avermaet zijn gouden plak hoger inschat dan winst in de RvV. in de laatste vind hij een parcours op maat in een wedstrijd die elk jaar plaats vindt en bovendien zijn er minder kanshebbers, want is voor de specialisten. de OS is maar 1 keer in de 4 jaar, het parcours ws niet zo op zijn maat en er was veel meer concurrentie.

fringale 1 december 2016 om 14:30

@Tim : aantal belgen olympisch goud (op de weg) versus aantal belgen winnaar rvv, normaal dat je als belg dan olympisch goud hoger inschat. In Nederland ligt die verhouding waarschijnlijk anders, gegeven het armtierige lijstje rvv-winnaars. En ze zullen daar nog wat meer geduld moeten hebben, zolang de zoon van de laatste Nederlandse winnaar in het veld blijft crossen.

TykkeThor 1 december 2016 om 16:00

@fringale
Armetierig? Alleen de Belgen en Italianen hebben het beter gedaan in de geschiedenis van de Ronde. En die laatstgenoemden hebben er maar eentje meer gewonnen dan de Nederlanders.

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair