Herman Ram over Froome: “Geen bijzondere zaak”

Herman Ram over Froome: “Geen bijzondere zaak”

foto: Sirotti

woensdag 13 december 2017 om 10:31

Volgens Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, is de Salbutamol-zaak rondom Chris Froome helemaal niet zo bijzonder. Volgens hem komen dit soort zaken vaker voor. “Dat ik vandaag door journalisten wordt gebeld, komt alleen door de grote naam van de renner”, vertelt hij aan NUsport

‘Volstrekt logisch’
“Het is volstrekt logisch dat hij niet voorlopig geschorst is”, legt Ram uit. “Dat kan alleen als de bond de stellige overtuiging heeft dat er sprake is van een zware overtreding op de dopingregels. Het is nog helemaal niet duidelijk of dat bij Froome het geval is. […] Er zijn natuurlijk ontzaglijk veel astmapatiënten in de sport, er zijn dan ook voortdurend zaken over dit middel. Dat ik vandaag door journalisten wordt gebeld, komt alleen door de grote naam van de renner. Maar op zich is dit geen bijzondere zaak.” In het verleden werden renners om hetzelfde vergrijp zowel geschorst als vrijgesproken. Omdat het menselijk lichaam een rol speelt, is iedere zaak uniek en is er dus geen duidelijk scheidslijn.

Bal ligt bij kamp-Froome/Sky
In het statement van Sky stelt de ploeg dat er allerlei factoren zijn die invloed kunnen hebben op de uitslag van Froome’s test. “Er is een bepaalde maximum hoeveelheid per dag vastgesteld, maar het is niet zo dat een dosering van het astmamedicijn bij ieder persoon op dezelfde manier in zijn afscheiding terechtkomt”, vertelt Ram. “Zo werkt het menselijk lichaam niet. […] Salbutamol is een van de drie astma-middelen die bij een kleine hoeveelheid niet verboden zijn (1000 nanogram per milliliter is toegestaan, red.). Het gaat ook om de manier van toedienen. Sky zegt dat Froome pufjes heeft gebruikt, dat is toegestaan. Froome zal moeten aantonen dat hij dit middel alleen als medicijn heeft gebruikt.”

Dit artikel delen:

33 Reacties

roelieman2 13 december 2017 om 14:43

@DerLothar
Goede heldere uitleg! Lijkt me buiten het geval Froome, dat er duidelijkere en concretere richtlijnen moeten worden opgesteld waarmee te beoordelen is of de claim op inspanningsastma terecht is.

Wielrennertje 13 december 2017 om 15:03

Geen bijzondere zaak? Meen me te herinneren dat Froome Bilharzia (ook wel Schistosoma genoemd) heeft gehad…
http://www.cyclingnews.com/news/froome-free-of-parasitic-disease-bilharzia/
Nu kwam ik hier achter:
http://research.longfonds.nl/database/naar-een-vaccin-tegen-astma-met-moleculen-van-de-worm-schistosoma
Oftewel, erg knappe jongen als je astma hebt én Bilharzia hebt gehad.. Riekt naar de misdaad.
Maar goed, geen bijzonder zaak volgens onze kenner..

fvtende 13 december 2017 om 16:16

@Wielrennertje.

Er staat in dat onderzoek enkel dat die worm voor betere bescherming zorgt. Er staat zeer zeker niet dat Astma en Bilharzia niet samen kunnen gaan.

Retro Lex 13 december 2017 om 17:39

Vooral dat laatste zinnetje: “Froome zal moeten aantonen dat hij dit middel alleen als medicijn heeft gebruikt.” Zet me aan het denken. Hij zou het middel dus ook om een andere reden gebruikt kunnen hebben ?

Als hij meer last had van z’n astma had hij ook kunnen afstappen. Een schorsing lijkt me op z’n plaats.
Kom maar op met de Poll.

dikkechaap 13 december 2017 om 23:39

@Wielrennertje
Mooi dat je als anonieme internetexpert, op basis van een eigenhandig gefabriceerde (totaal onzinnige)conclusie, de directeur van de Nederlandse dopingautoriteit probeert af te serveren als “kenner”.

dikkechaap 13 december 2017 om 23:40

@Schipperaar
Je begint de laatste tijd wel echt ongelooflijk veel rare dingen te zeggen. Astma gaat over door jarenlange zware inspanning? Toch nog maar eens inlezen denk ik.

KnightBiker 14 december 2017 om 01:54

@cero – dat hoeft niets met astma te maken te hebben. Naar de finish gaat er hard aan toe: 1500 meter kuchje.

schipperaar 15 december 2017 om 13:41

@dc
Misschien zou je Jantje v Dalen(duell) eens moeten contacteren, ging op dokters advies wielrennen en was binnen een jaar van zijn astma af al was de lucht onder de rook vd botlek niet de aller zuiverste, maar de duinen brachten verlichting. Dus denk eens na of zoek het op voor je alles en iedereen af serveert.
@kb
Exact, gevolg van te hevige inspanning, niks met astma van doen.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair