Nederlandse Dopingautoriteit: “Gebruik van ketonen door Jumbo-Visma is ongemakkelijk”
Team Jumbo-Visma - foto: Cor Vos
woensdag 29 januari 2020 om 12:43

Nederlandse Dopingautoriteit: “Gebruik van ketonen door Jumbo-Visma is ongemakkelijk”

De Nederlandse Dopingautoriteit raadt sporters af om gebruik te maken van ketonen. Dat vertelt voorzitter Herman Ram aan De Limburger. Hij is van mening dat er weinig bekend is over de gevolgen op lange termijn.

Over ketonen is de afgelopen jaren veel te doen geweest. Ketonen zijn lichaamseigen brandstoffen, maar worden in het wielerpeloton ook in exogene (niet-lichaamseigen) vorm gebruikt. Naar verluidt maakt Ineos (voorheen Sky) er al jaren gebruik van. Jumbo-Visma bevestigde afgelopen zomer ketonen te gebruiken, terwijl Team Sunweb dat niet doet vanwege het gebrek aan kennis voor de effecten op de gezondheid op lange termijn.

De Nederlandse Dopingautoriteit is sceptisch. “Het is een legaal voedingsmiddel, maar tegelijkertijd is er te weinig bekend over de eventuele gevolgen voor de gezondheid”, aldus Ram. “Dat maakt het een grijs gebied. Het staat dus niet op de dopinglijst, maar als wij vragen krijgen van sporters adviseren we ze om ketonen niet te gebruiken. Team Sunweb gebruikt ze om die reden ook niet. Dat Jumbo-Visma dat wel doet, vind ik ongemakkelijk.”

Experimentele basis
Voedingsdeskundige Asker Jeukendrup van Jumbo-Visma schat in dat de risico’s minimaal zijn. “Juist omdat ketonen lichaamseigen zijn, verwachten we niet dat er nadelige gevolgen voor de gezondheid op de lange termijn zullen zijn. Ik snap dat Ram vanuit zijn functie dit zegt, maar als je goed begrijpt hoe ketonen werken, zijn die zorgen overbodig.”

De ploeg werkt ermee op experimentele basis. “Omdat er zo weinig onderzoek beschikbaar is, testen we ze zelf. We doen dus ons eigen onderzoek. Omdat we ze vooral in wedstrijden gebruiken, spelen allerlei variabelen ook een rol. Daardoor denk ik dat het nog jaren gaat duren voordat we genoeg weten over de werking ervan.”

Desalniettemin zet Jeukendrup kanttekens bij de prestatiebevorderende werking. Deze zijn immers nog niet bewezen. “Het is zeker niet het wondermiddel dat velen erin zien”, oordeelt hij.

RIDE Magazine
86 Reacties
Sorteer op:
29 januari 2020 13:02
Het is natuurlijk ook lachwekkend achterlijk, aan de ene kant totaal uithongeren en aan de andere kant je voldouwen met stoffen die je lichaam alleen in pure paniek aanmaakt omdat je anders dood neerploft.

Van mij mag het morgen verboden worden en dat is niet alleen gericht op Jumbo maar iedereen die zich in dit onnozele spel heeft moeten onderdompelen.
    29 januari 2020 13:09
    +1
    Ik heb ook problemen met het nemen van stoffen waardoor je beter gaat rijden. Ze voldoen dan wel niet aan de definitie van doping, maar de definitie is volgens mij gewoon niet meer van deze tijd.
    29 januari 2020 13:21
    Lol ketonen maak je niet alleen in pure paniek aan. Je maakt ze bijvoorbeeld ook aan als je weinig koolhydraten eet.

    Het is een lichaamseigen brandstof die je in bepaalde inspanningszones (met name de lichte) gebruikt ipv de sneller opneembare brandstoffen, waardoor je in de finale meer energie over hebt.
    Je kan ook gewoon zoals Schippie elke 10 minuten een gelletje nemen trouwens, werkt praktisch hetzelfde als je de juiste verhouding in suikers hebt.
    29 januari 2020 13:47
    Verbieden lijkt me een nogal merkwaardig voorstel, voor iemand die geen moeite heeft met mensen die verboden middelen gebruiken. Welk probleem denk je dan op te lossen?
29 januari 2020 12:51
“Het is zeker niet het wondermiddel dat velen erin zien”

Maar het draagt natuurlijk wel iets bij aan de prestatie want als dat niet het geval is dan is er ook geen reden om ketonen te gebruiken.
    29 januari 2020 12:57
    Een placebo draagt ook bij aan een prestatie. Al is het maar 'er in geloven'. Mentale weerbaarheid, werkt natuurlijk ook hierin. Als je ergens in gelooft dan levert dat net beetje extra, ondanks dat het misschien helemaal niks toevoeg aan je prestatie. Ram kan beter zeggen dat alles wat extra wordt toegevoegd aan het lichaam om beter te kunnen presteren is niet toegestaan. Voor herstel/c.q blessures is een ander verhaal. Deels heeft hij gelijk dat het dubbel is.
    29 januari 2020 13:31
    Pasta draagt ook bij aan een betere prestatie. Ook maar verbieden?
    29 januari 2020 15:31
    Voldoende nachtrust; weg ermee!
29 januari 2020 12:55
Zou het, als de gevolgen op lange termijn nog niet genoeg bekend zijn, dan niet beter zijn het product voorlopig op de dopinglijst te zetten, tot we hier meer over weten?
In eerste instantie dan niet vanwege de prestatiebevorderende eigenschappen, maar om de gezondheid van de renners te vrijwaren?
    29 januari 2020 13:05
    Van mij mag het. Dan heeft iedereen weer dezelfde kansen en strijden ze met gelijke wapens. Nu toch een beetje anti-sportief wat mij betreft.
    29 januari 2020 13:33
    Mee eens
    29 januari 2020 14:33
    Van héél veel voedingsmiddelen in 'grotere hoeveelheden dan gebruikelijk' is niet bewezen dat het onschadelijk is. Zelfs vitamine b6 en onlangs b12 zijn verdacht. De redenatie zou een verbod op alle supplementen betekenen. Daarom werkt het ook niet zo. Bij normale voeding (met een fysiologisch effect en geen farmacologisch effect - leer dit verschil) gaat men uit van 'geen schade, tenzij anders bewezen wordt' en is het uitgangspunt niet 'verbieden, tot het product bewezen veilig is op de lange termijn'.
29 januari 2020 12:55
Ik denk dat het net wel bijdraagt aan de prestaties.
Als je de teams ziet presteren die openlijk ketonengebruik toegeven, zie je toch dat deze teams enorm goede resultaten halen als ploeg. Niet enkel de kopman.
Beetje vreemd bericht dit...
    29 januari 2020 13:06
    Nou ja, bv. Lotto-Soudal gebruikt het ook. Hadden die nou zo'n geweldig seizoen? Ja, een goede Tour.
    29 januari 2020 13:10
    Naar de renners die er rijden heeft Lotto toch een prima jaar gehad!? Wat had je verwacht dan, dat Benoot de RVV en Wellens Lombardije wint?
    29 januari 2020 14:39
    En de ploegen die het openlijk niet gebruiken (Sunweb en AG2R) hadden een flutseizoen. Het kan natuurlijk allemaal toeval zijn (Van Aert die in mei/juni ineens raketbrandstof vindt), maar ik vermoed dat sommige belanghebbenden het verband tussen duurvermogen én extra explosiviteit graag bagetelliseren, zodat het voordeel zo lang mogelijk van kracht blijft.
29 januari 2020 12:57
Ik weet niet meer wie het zei (De Plus of Van Aert?) die het vooral in België zo zot vond dat Jumbo-Visma - omdat TJV duidelijk aangeeft dat ze ketonen gebruiken - als dé ketonenploeg wordt gezien terwijl bij DQS en Lotto precies hetzelfde middel wordt gebruikt.

Over het middel zelf heb ik niks te zeggen maar ik waardeer de open houding van de ploeg. Ze onderzoeken, zijn transparant over het gebruik en zijn volgens mij wat betreft dopingcontroles en hun aanneembeleid zelfs een van de strengste jongetjes van de klas.
    29 januari 2020 15:46
    + 1, JV doet hier alles goed. Als er echt zorgen zijn over Ketonen moet het op de dopinglijst, en dan weet je waar de grens is. Nu is het gewoon een individueele keuze per ploeg.
29 januari 2020 13:01
Topsport hoort gezond te zijn? Opmerkelijk standpunt van Ram.
29 januari 2020 13:01
Asker Jeukendrup is natuurlijk wel een gerenommeerde naam ondanks zijn behoorlijk commerciële instelling.
    29 januari 2020 13:28
    Maar zat ook van 1994 tot 2009 bij Rabo cycling team en toen werden er niet alleen druppels tegen de jeuk genomen.
29 januari 2020 13:04
Hier is het laatste nog niet van gezegd. Voorlopig vind ik het moeilijk hierover zelf een uitgesproken mening te hebben. Wat ik wel niet kan verdragen is dat sommigen (Onder meer op dit forum) het wel heel lichtzinnig opnemen en zelfs de discussie niet willen voeren. Dat is bij deze toch weeral bewezen wat voorbarig te zijn!
    29 januari 2020 13:09
    Fans will be fans
    29 januari 2020 13:10
    Vind je het standpunt van Ram wel constructief dan? Hij komt op mij in ieder geval weinig topsport-minded over. Het zou al heel veel toevoegen als hij zich bijvoorbeeld uitspreekt over wat ze zelf doen aan het testen en onderzoeken van ketonen en of ze in gesprek zijn met Jumbo, liefst inhoudelijk.
29 januari 2020 13:05
Zout is ook een lichaamseigen stof, te veel is nog steeds niet goed voor je.
29 januari 2020 13:09
Die Herman Ram komt op mij nooit over als iemand die echt weet wat er speelt. Hij zegt wat de journalist wil horen.
    29 januari 2020 13:31
    Cortisol, insuline en adrenaline ook. En het is wetenschappelijk bewezen dat langdurige substitutie leidt tot vermindering van excretie van de lichaamseigen stoffen en dus afhankelijkheid van deze stoffen exogeen toeneemt.

    Dat laatste is waar de dopingautoriteit waakzaam op is.
    Het kan niet zo zijn dat het toelaten van stoffen leidt tot gezondheidsschade waarmee de er min of meer een beroepsziekte ontstaat en hierdoor een financiële erfenis ontstaat voor de maatschappij.

    Dit laatste is weer koren op de molen voor letselschade advocaten.

    Wel valt mij op dat het sport ethisch aspect van ketonen geen discussie meer is.
29 januari 2020 13:10
Die Herman Ram spreekt zonder kennis van zaken op dit gebied. Redelijk buiten z'n boekje, lijkt me.

Ook als 'dopingautoriteit' iets gaan zeggen - zonder inhoudelijke kennis - over een middel dat geen doping is... ik vind het erg onhandig.
    29 januari 2020 13:13
    Dat is toch het hele punt. Het lijkt erop dat niemand de kennis heeft wat het op de lange termijn met je doet. Tevens reageert hij waarschijnlijk gewoon op een vraag van een journalist. Vind dit helemaal niet zo'n gek antwoord.
    29 januari 2020 13:15
    Ik ben het 100% met je eens! De dopingautoriteit is er niet om zijn mening te ventileren over het gebruik van enig toegestaan middel.
    Ongepast en irrelevant. Of zoals wij vroeger thuis zeiden: "Wat je vindt moet je bij de gemeente brengen."
    29 januari 2020 14:16
    Herman Ram vond dat Froome niet buiten het boekje ging met z'n cortisonegebruik.
    29 januari 2020 14:27
    @samlambeej dat ging om salbutamol geen cortisonen
    29 januari 2020 14:45
    Dat hij waarschuwt is goed maar ik hoor graag eens iemand anders, of hem in samenspraak met iemand anders. Zou z'n autoriteit goed doen.
29 januari 2020 13:19
Joop Zoetemelk deed het op calve pindakaas....Nu weet ondertussen iedereen wat daar inzat en nog steeds inzit.
29 januari 2020 13:19
Zucht. Wanneer leest iedereen zich nou even in in ketonen..
Het is puur een brandstof, en doet verder niks met je lichaam. Het voordeel is dat je deze brandstof in bepaalde trainingszones eerder gebruikt dan suikers, waardoor je de snel opneembare energiebronnen langer kan bewaren, tot bijvoorbeeld in de finale.

Nee, het is geen doping. Verre van.
    29 januari 2020 13:25
    Ben normaal niet zo van de plus 1 cultuur.... maar deze verdient er meerdere. Dit product heeft echt niets met doping te maken. Het is net als de snelle suikers een extra brandstof. Niets meer en niets minder. Het is geen medicijn of andere vaag middel wat niet in het lichaam thuishoort. Het is een product wat net zoals een gel je extra energie geeft en alleen kan je die energie sneller gebruiken.
    29 januari 2020 13:27
    Shit, Dus met ketonen was M vd Poel in Engeland wereld kampioen geworden.
    29 januari 2020 13:33
    Dank je Rahimns.

    @Toke
    Wie zegt dat hij niet al ketonen had daar? ;)
    29 januari 2020 13:38
    Nou wat je zegt klopt deels, ik neem dat jij je ook ingelezen hebt. Ketonen zijn geen brandstoffen. Ze zorgen dat je vetten verbrand in acute lichaamsprestatie en niet de suikers. Door je vetten aan te spreken als krachtbron naast je suikers heb je meer te verbruiken. Daarnaast voegen ze ketonen toe aan je lichaam, niet degene die je hebt. Je hebt drie soorten maar dat terzijde. Er wordt iets toegevoegd, en niet zeggen dat lichaamseigen stof is want dat is epo, insuline, testosteron etc ook. Je bevind je gevaarlijk vaag gebied.
    29 januari 2020 13:47
    Dank je Explorer, ik oversimplificeerde het wat denk ik. Net zoals dat de suiker zelf ook niet de brandstof is, maar dat de glucose dat is waarin het wordt omgezet. Maar twee van de drie soorten ketonen worden wel degelijk als energie gebruikt, ik citeer van
    wikipedia:

    "De ketonen acetoacetaat en β-hydroxybutyraat worden dan gebruikt voor energie."
    -https://nl.wikipedia.org/wiki/Ketose_(metabolisme)

    Welke ketonen er precies in die drankjes zitten weet ik dan weer niet, haha.

    Anyway; je kan je lichaam ook gewoon trainen om vet efficienter te verbranden, en je bent vast ook wel bekend met ketose. In iede geval: ketonen zijn absoluut niet te vergelijken met epo of testosteron in wat ze doen.
    29 januari 2020 13:48
    Dat het een lichaamseigen stof is doet niet ter zake. Testosteron is dat ook. Het van buiten af toevoegen kent risico's zoals een ketoacidose en heeft bij een onderzoek onder wielrenners ook tot zulke verschijnselen geleid.
    https://www.runnersworld.com/nl/voeding/a27414016/ketonen-sportdrank-hardlopen-legale-doping-duursporters/
    https://diabetesmagazijn.nl/ketonen-wat-is-het-en-wanneer-testen/
    29 januari 2020 13:55
    @merlinappa, weet je wat het is, Tjv is hierin transparant en zoeken de media hierin op. Zeggen dat ze het gebruiken en dat het (nu) geen 'doping' is. Maar op lange termijn niet weten wat het met je lichaam doet? Ze zeggen wel dat het werkt bij topsporter en dat ze het intensief in blijven onderzoeken.... Ik zou als sporter en mijn management dit merkwaardig vinden. Het is vaag/grijs. Dekt tjv zich in voor de gevolgen op lange termijn? Medisch als op het gebied van doping? Tevens wordt het geapprecieerd binnen het team als toegevoegde lichaams eigen stof. Vooral dat 'toegevoegd' spreekt mij tegen. Waarom iets toevoegen aan je lichaam als je gezond bent? Bij medische indicatie snap ik het...
    29 januari 2020 14:00
    Explorer,
    Dat ze er zo open over zijn is toch juist goed? Wat mij betreft in ieder geval wel.
    En je moest eens weten wat professionele sporters aan supplementen nemen. Vaak lichaamseigen stoffen of dingen die je uit voeding kan halen.
    Stel nou dat er een nieuwe vorm van suiker ontdekt wordt die 2x zo snel wordt opgenomen en waarvan je tot 300 gram per uur kan opnemen? Is dat doping, of niet? En waarom?

    Roeleur,
    Testosteron heeft een anabole werking, ketonen niet. Enorm verschil.
    En als je teveel water drinkt krijg je ook watervergiftiging, alles is vergif in te grote hoeveelheden.
    29 januari 2020 14:08
    Klopt er zullen veel vitamines toegevoegd worden om het lichaam aan te vullen bij te korten. Deze 'ketonen' voegen ze niet toe omdat er tekorten in zijn, verre van. Ze voegen het toe omdat ze nu waarschijnlijk het idee hebben dat het de prestatie bevorderd op korte termijn zonder gedegen onderzoek op lange termijn. Helaas is de transparantie dan niet om te laten zien dat ze transparant zijn, meer om te zeggen op een later(misschien ongewenst) tijdstip dat ze het niet wisten.. Het mes snijd aan twee kanten. Het blijft gevaarlijk vaag. Sorry.
    29 januari 2020 14:11
    Explorer,
    Ik heb het niet alleen over vitamines, maar ook over spul zoals bietensap. Anyway, reageer eens op mijn suikerstelling ;)
    29 januari 2020 14:21
    @merlinappa, wat betreft het filosofisch gedeelte van je'snelle suikers' kan ik antwoord op geven. Maar dan gaan we speculeren/discussiëren over iets wat er nu niet is. Ik begrijp wel waar je naar toe wil hoor, ik hoor je. Maar wat we nu zien met ketonen is niet aanvullen maar toevoegen. Suikers vul je aan, omdat je er anders een tekort in krijgt een overkill heb je niks aan. Snelle suikers worden al toegepast dmv gelletjes. Te veel gelletjes of snellere op neembare gelletjes vullen tekorten aan.
    Toevoegen en aanvullen van te korten zit degelijk verschil in.
    29 januari 2020 14:35
    @roeleur stipt een belangrijk punt aan. De dag dat er een coureur helemaal slecht gaat op zo'n flesje gaan er hier een paar anders lullen.

    simpel geredeneerd:
    Het is erg prestatiebevorderend, het heeft een significante impact op het lichaam. Het voordeel: een stuk harder trappen, het nadeel: ?? Maar dat moet er haast zeker zijn aangezien het zo'n impact heeft op het lichaam.

    Graag vermeld ik ook nog even dat het een Amerikaans agentschap is die ketonen klasseert als 'voedingsmiddel'. Die gaan daar wat soepeler mee om. Om maar te zeggen dat deze classificatie niet definitief hoeft te zijn.
29 januari 2020 13:20
We hebben weer een nieuw "grijs" gebied en het heet ketonen. Als je dit op de dopinglijst zou gaan zetten, hoe is het "misbruik" hiervan dan aan te tonen aangezien het om een lichaamseigenstof gaat? De dopingautoriteiten en controleurs hebben het al lastig genoeg.... In deze kunnen alleen de ploegen / renners / sponsors een besluit nemen als ze voor een "schonere, transparantere wielersport" staan...
29 januari 2020 13:24
"We snappen dat Ram dit zegt vanuit hoofde van zijn functie, maar gaan toch door"

"Daardoor denk ik dat het nog jaren gaat duren voordat we genoeg weten over de werking ervan.”

"Deze zijn immers nog niet bewezen. “Het is zeker niet het wondermiddel dat velen erin zien”, oordeelt hij

Het is toch echt één en dezelfde man die dit alles zegt. Ik probeer het te rijmen. Het lukt alleen niet...
29 januari 2020 13:39
Resumerend: Ram kletst maar wat "uit hoofde van zijn functie" en JV gaat gewoon door met het gebruik van ketonen, hoewel ze "de werking op lange termijn niet kennen". Mag ik u er even aan herinneren dat de heer Jeukendrup ooit voedingsdeskundige was bij Rabobank in de periode dat ook die ploeg behoorlijk ter discussie stond. Boogerd, De Rooij, Dekker...vertelt eens wat over deze man !
    29 januari 2020 14:02
    Gelukkig voor jou alleen dat TJV dit als enige team gebruikt.... Oh. toch niet. Ga die andere teams ook eens analyseren. Of is dat niet interessant?
    29 januari 2020 14:37
    Het gaat over die man en zijn (gekleurde) mening, neem het niet zo persoonlijk @Lord Melchett
29 januari 2020 13:49
Onzen geimporteerden Hollander Otto-Jan Ham testte onlangs onder supervisie van dokter Hespel (Bakkala Academy, Quickstep) de ketonen.
Eerst placebo en daarna ketonen.
=> lagere hartslag
= minder gevoel van vermoeidheid
=> lagere verzuring
= meer vermogen kunnen produceren

dus...
    29 januari 2020 13:59
    Dus?
    Jouw conclusie is dat placebo en ketonen hetzelfde doen! Anders duidelijk formuleren.
    29 januari 2020 14:01
    Bij de placebo of bij de ketonen? Of bij beide?
    29 januari 2020 14:04
    Dus wat? De 'discussie' gaat over onbekendheid op langere termijn. Van de ketonen althans, niet van de placebo.
    29 januari 2020 14:11
    Gewoon ff aanstippen dat ze erg prestatiebevorderend zijn.

    De rest mag je zelf uitzoeken.
    29 januari 2020 14:33
    Dan zou je nog moeten kijken of de effecten bij een getrainde topsporter net zo groot zal zijn... zit nog al een verschil in.

    Dit komt ook uit het artikel van de Limburger:
    UM-hoogleraar Matthijs Hesselink zoekt de nuance: 'Het gebruik van ketonen bovenop een gewoon dieet is tegennatuurlijk.' Maar: 'Een wielrenner neemt meer risico als hij met vijftig per uur een blinde bocht aansnijdt dan met ketonen.
    29 januari 2020 14:38
    @rahims, dat een hoogleraar de nuance zoekt zegt al genoeg...
    29 januari 2020 18:25
    “Fijn! Team NTT rijdt vanaf nu op Placepo”, sprak Bjarne Riis
    29 januari 2020 22:09
    Water drinken is prestatiebevorderend (gigantisch zelfs).
    Een banaan eten is prestatiebevorderend. Net zoals suiker en cafeïne.
    Alle mogelijke vormen van sportvoeding en sportdrank zijn prestatiebevorderend. Meer zelfs, ze zijn speciaal ontwikkeld om zo prestatiebevorderend mogelijk te zijn!

    Het feit dat iets prestatiebevorderend en lichaamsvreemd is, volstaat niet om het op de dopinglijst te zetten.
29 januari 2020 14:10
Ik zie het probleem niet. Het is misschien prestatiebevorderend. Maar is dat een reden om het te verbieden. Bovendien als je al wilt verbieden. Hoe ga je handhaven? Na de finish zal de stof BHB (betahydroxyboterzuur) snel normaliseren. Als het al te meten is (daar heb ik onvoldoende kennis van). Het nemen van water met koolhydraten is ook prestatiebevorderend. Mogen supplementen dan ook niet??
29 januari 2020 14:34
Ik vroeger maar denken dat je van spinazie sterk werd.
    29 januari 2020 14:36
    Spinazie is ijzerrijk => minder vermoeidheid.
29 januari 2020 14:46
Ketonen zijn natuurlijk het extra randje dat Jumbo dit topjaar gaf.

Desondanks zijn ze er heel open over, zo van we zouden ook wel anders willen maar zolang andere ploegen er geheimzinnig over doen en het als streepje voor willen gebruiken... moeten wij ook wel.
29 januari 2020 14:47
Jeukendrup, op de loonlijst bij TJV, spreekt voor eigen parochie. In zoverre niet onafhankelijk en objectief. In dat opzicht is Ram meer onafhankelijk en objectief, neutraler. Betekent nog niet dat één van de twee meer gelijk heeft. Uiteindelijk blijft de vraag wat ketonen zijn en doen, een vorm van etiketteren of labelen vlg afgesproken regels. Vooralsnog lijken ketonen beschouwd te worden als presentatie en of herstelbevorderend bij (top) sportprestaties.
Is het voeding, een voedingssupplement, een drug of een geneesmiddel? Hoe is het te definiëren? Lijkt me vooralsnog een grijs gebied. Niettemin heeft het thans de schijn (tegen) een vorm van doping te zijn. Want waarom wordt het anders gebruikt? Vergelijkbaar met bloeddoping of Epo misschien. Het toevoegen van 'lichaamseigen' bloedcellen voor de opname van meer zuurstof, respectievelijk aanmaak van meer rode bloedcellen. Uiteindelijk gaat het er toch om dat het (veel) meer energie of beter herstel oplevert, anders dan door 'normale' voeding, voedingssupplement, drug of geneesmiddel. Of het al dan niet schadelijk is, is niet relevant. Te veel vitamines, supplementen etc is op lange termijn evenmin goed. Drogreden van Jeukendrup.
    29 januari 2020 14:57
    Ketonen kan je niet vergelijken met Epo of bloeddoping... dan geef je echt een verkeerd beeld af. De effecten van ketonen zijn ook veel kleiner als die van Epo of bloeddoping. Waarom zouden renners dan nog op hoogtestage gaan als ketonen het antwoord is op alles.
29 januari 2020 14:54
Of iets lichaamseigen is maakt volgens mij echt niks uit. We bestaan voor meer dan de helft uit water, maar zelfs water kan schadelijk zijn.

https://www.telegraaf.nl/vrouw/731868550/hoe-zit-het-nu-echt-met-watervergiftiging

Water meteen verbieden, levensgevaarlijk!
    29 januari 2020 14:57
    Maar elke dag een glas water is op de lange termijn niet ongezond. Dat stoffen schadelijk zijn als ze in te grote hoeveelheden geconsumeerd worden lijkt mij evident, dat betekend niet dat er bij langdurig gebruik van een op korte termijn niet schadelijke hoeveelheid op de lange termijn wel schade ontstaat.
    29 januari 2020 16:47
    @Reusjen, dat ligt er ook maar net aan wat er precies in het water zit.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2020/01/20/lood-in-drinkwater-bij-amsterdamse-creches-a3987477
29 januari 2020 15:23
Mag aannemen dat een doping autoriteit dit niet voor niets zegt. Ik vraag me af hoe groot de invloed van ketonen op de prestaties van de Jumbo sporters afgelopen seizoen is geweest.
    29 januari 2020 16:04
    Dat mag jij aannemen en je afvragen. Dat werkt zo'n holle kreet van de dopingautoriteit namelijk in de hand.
29 januari 2020 15:44
Zo, nu hebben we meteen de verklaring waarom Tom Dumoulin wegwilde bij Sunweb.
29 januari 2020 17:15
Wellicht dat je prestaties er 'slechts' een paar procent door verbeteren; toch voldoende om een verschil te kunnen maken. De meeste teams gebruiken ze (nog) niet. Als ze dit voordeel er niet bij hadden, zouden ze de ketonen ook niet gebruiken.

Reacties zijn gesloten.