Guillaume Martin over vroege opgave Mathieu van der Poel: “Respectloos”

dinsdag 13 juli 2021 om 14:16
Guillaume Martin over vroege opgave Mathieu van der Poel: “Respectloos”

foto: Cor Vos

Guillaume Martin heeft zich in een interview met L’Équipe uitgelaten over de vroege opgave van Mathieu van der Poel in de Tour de France. De kopman van Cofidis heeft geen goed woord over voor de ritwinnaar van Mûr-de-Bretagne, die zich voorbereidt op de Olympische Spelen. “Ik vind het respectloos tegenover de Tour”, aldus Martin.

De Franse klimmer vergelijkt de opgave van Van der Poel met een eerder incident met tennisser Roger Federer. “Toen hij verstek liet gaan voor de achtste finales van Roland Garros om zich voor te bereiden op Wimbledon kreeg hij felle kritiek, maar wanneer Van der Poel eigenlijk hetzelfde doet, zwijgt iedereen”, vertelt hij. Eerder liet ook Eddy Merckx zich al negatief uit over de opgave van MVDP.

‘Zeggen waarop het staat’
“Iedereen staat op de banken vanwege zijn spectaculaire manier van koersen, maar als je alles kunt geven omdat je toch weet dat je er na een week uitstapt, dan is dat respectloos tegenover de Tour”, vindt Martin, die in de Giro d’Italia hetzelfde zag gebeuren. “Tim Merlier won een rit en gaf op nog voor de bergen eraan kwamen omdat hij zogezegd vermoeid was, maar vijf dagen later won hij wel de Ronde van Limburg. Het is allemaal niet verboden, maar nobel is het toch ook niet.”

Martin, die als nummer negen van het klassement aan de slotweek van de Tour begint, durft het probleem aan te kaarten. “Ik ben op een punt in mijn carrière waarop ze mij om raad komen vragen zonder dat ik daarbij mijn carrière op het spel hoef te zetten. Het ligt in mijn aard om te zeggen waarop het staat, zonder de nuance uit het oog te verliezen”, geeft hij aan.

Dit artikel delen:

111 Reacties

Westland95 13 juli 2021 om 14:22

Als er geen corona was en Tokyo gewoon vorig jaar dan was er niks aan de hand. Gedoe om niks.

Pietspeed 13 juli 2021 om 18:14

Je hoeft in deze Van der Poel nog geeneens te ‘verdedigen’.

Erica-de-moeder-van-Niki 13 juli 2021 om 14:22

Martin moet toch ook snappen dat de omstandigheden dit jaar uitzonderlijk zijn, met de OS in Tokyo zo kort na de tour. VDP zou anders ongetwijfeld de tour graag uitrijden, en heeft dat ook gezegd.

Marszzz 13 juli 2021 om 14:34

Martin zeurt een beetje. Ja ideaal is het niet. Maar zo is nou eenmaal voor MvdP de situatie. Dat is gaan en voor zijn hoofddoel (de os) en de sponsorbelangen in de Tour. Merlier was toch echt moe en mocht starten van de Giro organisatie in Limburg. Die hadden het in kunnen tegenhouden als ze het ongepast hadden gevonden.

Rufusvb 13 juli 2021 om 14:35

Ik vond het respectloos hoe hij zich er, met notabene open truitje, af liet wapperen in de afdaling… als ie de Tour een beetje serieus had genomen had hij het daar niet zo laten lopen en had de Franse regie hem 82x per etappe in beeld kunnen brengen.

Drossard Kudus 13 juli 2021 om 14:41

Tja, voor iemand wie zijn eigen nuance prijst mist hij hier wel wat van dat. Hoeveel renners stappen uit voorzorg etc af in andere koersen. Is Alaphilippe respectloos naar de organisatie van de Ronde van Zwitserland als hij vlak voor het einde uit de ronde stapt voor een geboorte. Of behoort respect alleen toe aan de Tour/Giro?

Alfons Haavers 13 juli 2021 om 14:44

Alaphilippe insinueerde gisteren min of meer hetzelfde, maar wat zachter verwoord. De Fransen kijken wellicht toch anders naar de Tour, voor hen nog steeds veruit de grootste koers van het jaar.

Scott Sunderland 13 juli 2021 om 14:50

Goed punt. Wellicht is het voor een Fransman ondenkbaar om zoiets te doen. Een soort van heiligschennis.

Pascal De Kooning 13 juli 2021 om 19:47

Ik denk dat de Tour niet alleen voor de Fransen de grootste koers van ’t jaar is. Ik denk er iig ook zo over.

lampje 13 juli 2021 om 14:50

Guillaume heeft gelijk.

Derierre de la course 13 juli 2021 om 17:27

Helemaal eens. Al wilde de tour hem maar al te graag hebben terwijl ze dit wisten.

Aart van Woud 13 juli 2021 om 14:54

Normaal zou ik hem gelijk geven, maar dat MvdP dit jaar afstapte heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat de OS vorig jaar zijn uitgesteld. Dat is altijd het doel geweest en het is ook de reden dat hij afstapte. Martin kan zich beter druk maken om zijn eigen Tour.

Franco Ballerini 13 juli 2021 om 14:56

Eens. V.w.b. Merlier heeft hij wel een punt.

Aart van Woud 13 juli 2021 om 15:09

Wat Merlier betreft geef ik hem wel gelijk idd

Beer 13 juli 2021 om 15:16

Wat is dan het verschil tussen wat Merlier doet en wat VDP doet?

NiM 13 juli 2021 om 16:01

Naar mijn mening stapt Merlier helemaal niet af met voorbedachte rade. Hij mist gewoon inhoud waardoor hij effectief vermoeid is. Hij moet het hebben van de eerste de beste sprint zonder hindernis waar hij nog fris zit. Haalt wel het maximale uit zijn capaciteiten.

Groetjesaandevoetjes 13 juli 2021 om 17:22

Merlier staat 5 dagen later ergens aan de start. Terwijl vd Poel zich in alle rust voorbereid op een koers die een week na de Tour is.

Panache 13 juli 2021 om 19:47

Merlier zit niet vlak voor een ander persoonlijk groot doel dat bijt met het uitrijden van een Tour.

Fast Freddy 13 juli 2021 om 14:55

Lekker belangrijk wat deze fransoos ervan vindt.

LucasR 13 juli 2021 om 16:52

Haha, precies wat ik dacht.

Beer 13 juli 2021 om 14:58

Martin wijst hier een belangrijk punt aan. VDP maakt grote sier in de eerste week van de Tour, maar eigenlijk neemt hij gewoon deel aan een andere wedstrijd. Hij rijdt een rittenkoers van één week ipv een wedstrijd van 3 weken. Dan is het idd makkelijker om je die eerste week helemaal leeg te rijden en groots uit te pakken; er volgt nadien toch een rustperiode. Die rustperiode volgt echter niet voor de renners die nu nog wel in de Tour zitten.

Ook in dit interview klinkt verder wrevel door richting Alpecin en de opportunistische wijze waarop ze het aanpakken. Ze gebruiken de miskleunen in het reglement ten volle; oppassen dat dit zich in de toekomst niet meer en meer tegen hen gaat keren; zoals we al zagen op het BK & NK.

Reiger 13 juli 2021 om 16:33

Wat je nu doet is toch een slechte vergelijking? Dus omdat iemand een week mee rijdt heeft hij meer kansen op een overwinning? Volgens mij was het de 2de dag van de Tour en was iedereen nog fris dus was hij de sterkste. Wanneer er kansen liggen worden ze gegrepen door renners. Hoelang ze ook mee denken te rijden. Dan kun je ook zeggen dat Wout de etappe over de Mont Ventoux gewonnen heeft omdat hij zich de dagen er voor op 25 minuten heeft laten rijden (een paar halve rustdagen dus),terwijl het in de praktijk een wereldzege was! Totaal niets op aan te merken! En kun je elke overwinning in een voorjaar ook naar beneden halen door te tellen hoeveel klassiekers iemand al heeft gereden terwijl dat niets afdoet aan de kwaliteit van een overwinning. Wat ik wel met je eens ben is dat het geen structureel iets moet worden. Wanneer een renner dit elke rittenwedstrijd flikt getuigd dat niet van heel veel respect richting een organisatie. Maar voor nu was de achterliggende reden bekend bij VDP toch? Misschien krijg je in de toekomst alsnog gelijk maar voor nu geef ik VDP gelijk om voortijdig af te stappen.

Beer 13 juli 2021 om 17:22

VDP is elke dag tot het uiterste kunnen gaan (op de Mur de Bretagne, in de tijdrit, in de langste etappe…) zonder rekening te moeten houden met wat er nadien nog kwam. Toen was hij weg. Dat is iets helemaal anders dan wat de renners doen die 3 weken meerijden en op tijd in spaarmodus moeten om te overleven.

$kedel 13 juli 2021 om 17:22

Het staat Martin vrij om ook en een willekeurige week iets te presteren ;)

Reiger 13 juli 2021 om 17:31

Edit redactie: Niet doen.
Kan ik uitleg krijgen svp waarom deze reactie is verwijderd?

Franco Ballerini 13 juli 2021 om 18:01

Edit redactie: Niet doen.

Reiger 13 juli 2021 om 18:09

Edit redactie: Niet doen.

Westfalen 13 juli 2021 om 15:01

Kan Guillaume Martin niet helemaal ongelijk geven. Dit moet geen gewoonte worden. Met name de actie van Merlier door vrolijk te starten in de Ronde van Limburg was niet handig voor de beeldvorming.

D.Koch 13 juli 2021 om 15:13

Zijn nuance dus.

Luc La 13 juli 2021 om 15:15

Martin heeft een punt hoor. Nu goed, zonder os zou hij mogelijk later in de tour hebben afgestapt.

In rittenkoers en is er vaak een race in de race. Vaak worden de prestaties van matje erg groots gemaakt. Maar de nuance dat hij zich in 1 week leegrijdt om nadien te rusten klopt. Was ook zo in tirreno. Grote prestatie toen maar wel het perpectief dat pogi en wout daags voordien een bergrit au fond reden.

Wat matje steeds goed doet is pieken.

madeinstars 13 juli 2021 om 15:59

Ik zie het verschil niet zo tussen klimmers die de helft van de koers of meer niks doen en 3 dagen uitkiezen om voor etappes te gaan. Matje knalt alleen de eerste week gewoon praktisch elke dag.

Dan vind ik hoe een Fuglsang hier rondrijdt een stuk minder respectvol naar de tour. Die rijdt gewoon elke dag een veredelde training en draagt verder 0,0 bij aan het koersverloop.

lars de kan 13 juli 2021 om 15:15

Afgunst. Niet meer niet minder.

Anketieletje 13 juli 2021 om 15:18

Hij toont respect voor de belangen van zijn werkgever om tóch in de Tour te starten, terwijl hij al jaren aangeeft andere doelen te hebben en daarin ook gesteund wordt. Dat beide evenementen nu samen vallen is een gevolg van de pandemie. Iemand die vindt dat VDP respectloos handelt heeft een uitermate kort lontje en kan onmogelijk achterom kijken naar het verhaal erachter! En (maar dat is mijn subjectieve mening) deze personen zullen überhaupt niet blij zijn, als er straks mogelijk een Olympische gouden titel om zijn hals hangt.

jv88 13 juli 2021 om 15:32

Nee dat zijn een paar anti supporters. Die zoeken alles om anti te kunnen zijn.

Massimo Bataille 13 juli 2021 om 16:25

Waarom kan het niet gewoon beide zijn?

Ik begrijp perfect waarom VdP uit de Tour stapt en zijn voorbereiding start voor de OS.
Maar ik vind het ook wel een beetje respectloos en ‘gemakkelijk’ om eventjes wat publiciteit mee te pakken in de TdF en dan vlug te stoppen.

Ik ben ook van mening dat je een rittenkoers probeert uit te rijden en niet gewoon stopt wanneer jou etappes gedaan zijn ( idem voor Merlier of Ewan in de Giro).

NetNiet 13 juli 2021 om 15:23

Tuurlijk is het respectloos. Een grote koers vroegtijdig verlaten om elders in goede doen te verschijnen getuigt van weinig respect naar in dit geval de Tour. Neemt niet weg dat het een begrijpelijke keuze was van MvdP. OS waren zijn doel en heeft pech gehad dat die met een jaar waren uitgesteld. Dan snap ik dat je daar alsnog je hoofddoel van maakt.

Respectloos maar begrijpelijk

esims 13 juli 2021 om 15:35

Helemaal mee eens. Onbegrijpelijk, de 65% die oneens heeft ingevuld bij de poll.

lepel 13 juli 2021 om 18:19

Er verschijnen terwijl je eigenlijk niet wilt, getuigt juist van respect voor de tour.

Aart van Woud 13 juli 2021 om 20:13

De Tour wilde hem zelf ook graag aan de start hebben.

Emperor 13 juli 2021 om 15:25

Vroegtijdig een grote ronde is van alle tijden, zo zijn er renners uit koers gestapt omdat ze nog jong waren en de ploeg ervoor koos om heb niet op te roken.

klaasd 13 juli 2021 om 15:26

Een WvA knalt de 1e week ook gewoon 100% om het het geel te krijgen, heeft zich echt niet ingehouden, Klassementsrenners tov etappekapers benaderen een ronde nu eenmaal anders.

IlPirata 13 juli 2021 om 15:26

Mario Cipollini deed het elke Tour de France, na een aantal ritzeges. Hoorde je nooit iemand over hoewel de ASO het niet leuk vond. En ik hoor hem niet over Nibali btw.
MvdP heeft zich goed laten zien, zelfs gele trui, en had andere doelen, c'est ca.

evelineroos 13 juli 2021 om 15:30

Zijn ploeg werd om deze reden 4 jaar niet uitgenodigd voor de Tour. Dus ophef was er toen ook al.

IlPirata 13 juli 2021 om 15:43

@evelineroos 4 jaar weet ik niet, maar Leblanc heeft in 2001 geloof ik inderdaad Saeco geweerd om die reden. Maar vanuit het peloton hoorde je weinig, dat was mijn punt.

kleomantre 13 juli 2021 om 16:12

Niet alleen dat, zoveel sprinters klampen maar nauwelijks aan in de bergen en zijn snel genoeg weer thuis. En dan heb je de nog de gedesillusioneerde klassementsmannen die nergens heen rijden die dan ook maar afstappen.

Verder rijden er meer rond in de Tour met andere doelen elders. Die doen de Tour alleen als training en zie je enkel als dat blijkbaar goed binnen de trainingsdoelen past.

Hoop gezever om niks.

Pavlov 13 juli 2021 om 15:27

Dank voor uw mening. En tot ziens.

jv88 13 juli 2021 om 15:29

Ach gebeurt al jaren in de Vuelta. Dan hoor ik die chauvinistische Fransozen niet. Beetje grote jongen uithangen om punten te scoren bij de achterban!

Van der Poel had ook niet mee kunnen doen. Kijken of de Tour dat liever had…. denk het niet!

Jean Dumas 13 juli 2021 om 15:34

Spuit 9 geeft modder

Canyonracer 13 juli 2021 om 15:35

Whahaha….wat een lachertje. Respectloos…jaja…de TDF heeft gevoel… Dit is gewoon een zeikerige opmerking van Martin.
De organisatie wist van tevoren al dat MVP zou afstappen en ook waarom.
Als ze dat niet hadden gewild, dan hadden ze ‘m dat ook van tevoren kunnen mededelen.
Uiteraard deden ze dat niet, want MVP heeft voor enorm veel publiciteit gezorgd wat goed is voor de organisatie.

Paceline 13 juli 2021 om 15:36

Ach, ik vind het een vrij traditionele kijk op de zaak. Als filosoof zou Martin de zaak ook kunnen omdraaien. De Olympische Spelen, een evenement waarbij de Tour verbleekt staat voor de deur. Het uitrijden van de TDF is compleet zinloos, maar uit respect voor de TDF en zijn eigen ploeg start van der Poel toch en maakt er nog een spektakel van ook.

Dumoulinke 13 juli 2021 om 15:37

Wat een kul. V.d. Poel heeft uit respect voor de Tour en de gele trui de 8e etappe gereden. Hij wist vooraf al dat hij daar totaal kansloos zou zijn en dat het hem alleen maar de nodige krachten zou kosten. Maar uit koers stappen terwijl je de gele trui draagt, vond hij ongehoord. Hij heeft keurig gewacht totdat de trui om andermans schouders kwam te hangen. Er waren verder ook geen etappes meer die hem lagen: of te vlak of te veel bergopwaarts (vandaag, met een col van de 1e categorie had hij ook geen kunstje meer uitgehaald).

Martin is uitsluitend boos vanuit een chauvinistisch standpunt. Stap je ergens anders uit dan is er niks aan het handje maar o wee als het de Tour betreft, dan opeens is het huilie, huilie.

esims 13 juli 2021 om 15:53

Dus we moeten er geen chauvinisme achter zoeken dat je VDP gelijk geeft?

Dumoulinke 13 juli 2021 om 16:18

In de Giro of Vuelta stappen ze altijd met de bosjes uit als er een WK, de Spelen, of iets vergelijkbaars nadert. Dan doet niemand moeilijk, ongeacht een nationaliteit. Mijn standpunt heeft nul komma nul met chauvinisme te maken maar alles met een aversie jegens Martins kortzichtige standpunt.

Headlines

Materiaalzone

Populair