Grosu wint stormachtige tweede rit in Ronde van Kroatië

woensdag 18 april 2018 om 17:27
Grosu wint stormachtige tweede rit in Ronde van Kroatië

foto: Sirotti (archiefbeeld)

Eduard Michael Grosu heeft een dubbelslag geslagen in de tweede etappe van de Ronde van Kroatië. De 25-jarige Roemeen van Nippo-Vini Fantini was in de smalle straten van Zadar Giacomo Nizzolo en Riccardo Minali te snel af in de sprint en mocht tevens de leiderstrui aantrekken. Klassementsleider en winnaar van de eerste rit Niccolo Bonifazio zag door een val zijn kansen in rook opgaan in deze rit, die werd geplaagd door een stevige wind.

Karlovac was de startplaats van de tweede rit van de Ronde van Kroatië. Na 234,5 kilometer was de finishlijn getrokken in Zadar. Verschillende renners probeerden een ontsnapping op touw te zetten, aanvankelijk zonder succes. Uiteindelijk wisten vijf renners een mooie voorsprong bij elkaar te sprokkelen. Deni Banicek, Jon Bozic, Fabian Lienhard, Guy Sagiv en Riccardo Stacchiotti hadden na een kwart van de etappe vijf minuten voorsprong.

Koers geneutraliseerd
In de eerste 170 kilometer ging het parcours op en af. Op de eerste van twee beklimmingen kwam Stacchiotti als eerste boven. Opnieuw speelden de weersomstandigheden een prominente rol. Gisteren regende het hard, vandaag maakte de wind de koers lastig. Na de ravitaillering brak het peloton in twee stukken. De voorste dertig renners zetten de achtervolging in op de vluchters en rekenden hen niet veel later in. Ook kon het tweede peloton weer aansluiten.

Peter Koning probeerde het vervolgens alleen en pakte zo’n twee minuten voorsprong. Door de heftige windstoten zag de organisatie zich genoodzaakt de koers stil te leggen op de top van de tweede beklimming van de dag. Koning werd staande gehouden en zag het peloton aansluiten. De afdaling werd daarop geneutraliseerd afgelegd. Toen de omstandigheden weer verantwoord waren, mocht de 27-jarige Nederlander zijn weg als eenzame vluchter vervolgen.

Terwijl het peloton wachtte, mocht de renner van Aqua Blue Sport zijn twee minuten voorsprong weer inhalen – met nog 35 kilometer voor de wielen tot de finish in Zadar, de geboorteplaats van Real Madrid-voetballer Luka Modric. Op de lange rechte wegen zag de koploper het grote pak steeds een beetje dichter komen. De verschillende treintjes wilden namelijk hun sprinters zo goed mogelijk in stelling brengen. Op zestien kilometer van de finish was het over voor Koning.

Late uitval Mohoric
Toen Koning werd ingerekend, zagen Ludwig De Winter en Charles Planet hun kans schoon om te versnellen. Ze pakten in korte tijd enkele meters voorsprong, maar het peloton verloor het duo nooit uit het oog. In de laatste tien kilometer werden ze weer bijgehaald en maakte het peloton zich op voor een massasprint. Onder anderen de renners van Roompot-Nederlandse Loterij joegen het tempo de hoogte in voor hun sprinter Wouter Wippert.

Bij het ingaan van de lokale ronde van 4,5 kilometer pakte Matej Mohoric zijn kans en versnelde vanuit het peloton. In de bochtige en smalle straten van Zadar kwamen enkele renners ten val, onder wie klassementsleider en winnaar van de eerste etappe Niccolo Bonifazio. Die weer kon opkrabbelen, maar zijn kansen op een tweede dagsucces in rook zag opgaan. Mohoric had bij het ingaan van de laatste kilometer nog een nipte voorsprong.

Grosu blijft overeind en wint
Het peloton was echter vlakbij en rekende de Sloveen van Bahrain Merida weer in. In de ontregelde slotfase sprintte Eduard Michael Grosu sneller dan Giacomo Nizzolo en Riccardo Minali. Voor de 25-jarige Roemeen van Nippo-Vini Fantini is het zijn eerste zege van het seizoen. Vorig jaar werd hij de nationaal kampioen tijdrijden van zijn land. Grosu is tevens de nieuwe drager van de leiderstrui. In het algemeen klassement heeft hij acht tellen voorsprong op Nizzolo.

Dit artikel delen:

4 Reacties

Titaantje 18 april 2018 om 18:29

Wippert 125e… zat hij bij die val, of werkte roompot dan voor iemand anders?

BartBrouwer 18 april 2018 om 18:50

@titaantje
Op riesebeek na ging alles wat aan roompot voorin zat tegen de grond dus ik denk dat hij daar wel bij lag

skylimit 18 april 2018 om 20:06

Jammer van Koning en de neutralisatie.

123poetertjes 18 april 2018 om 21:19

YASSSSS :)

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair