Greipel: “Onbegrijpelijk dat de bond nog geen keuze voor het WK heeft gemaakt”

Greipel: “Onbegrijpelijk dat de bond nog geen keuze voor het WK heeft gemaakt”

foto: Sirotti

dinsdag 20 september 2016 om 11:24

André Greipel is niet te spreken over de handelswijze van de Duitse wielerbond. De Duitse kampioen weet nog altijd niet of hij naar het WK mag volgende maand. Volgens Greipel moet de Duitse bondscoach kiezen tussen hem en Marcel Kittel, zegt hij tegen Het Nieuwsblad

Luxeprobleem
Onze oosterburen mogen op het WK volgende maand in Qatar maar met zes renners starten, terwijl ze met Kittel, Greipel én John Degenkolb drie potentiële kanshebbers op goud hebben. Tot op heden lijkt alleen de laatstgenoemde zeker van een selectie, omdat hij de koers ook na waaiers af zou kunnen maken. “We willen met de Duitse ploeg zo goed mogelijk onze kansen verdedigen. En ik denk niet dat we dat kunnen doen in een ploeg met Marcel én mij”, oordeelt Greipel. “Ik begrijp de bond helemaal niet. Ik wil me zo goed mogelijk voorbereiden op het WK, maar ik ben niet zeker dat ik mag gaan. Ik kan mijn reis niet eens plannen. Drie weken voor het WK zou het niet door je hoofd mogen spoken of je mag meedoen of niet. Voor Marcel is dat precies hetzelfde. Dit is gewoon een heel lastige situatie voor ons allebei.”

Dit artikel delen:

36 Reacties

Belkinrabo 20 september 2016 om 11:35

toch logies als je maar 6 mee mag nemen en 3 daarvan zijn kanshebbers.

xistnc 20 september 2016 om 11:39

Kittel en Greipel laten beide niet echt een hoogvorm zien, momenteel. Ik zou Kittel thuislaten. Greipel is veelzijdiger en bovendien loop je met Kittel het risico dat hij niet voor Duitsland maar voor Lefrevre rijdt.

Mac-S 20 september 2016 om 11:42

Misschien wil de Duitse bondscoach nog even kijken wie er het beste in vorm is… op basis van gisteren moet je dan concluderen dat Kittel en Greipel allebei wel thuis kunnen blijven. (Maar ja, dat is maar één dag.)

malinwa 20 september 2016 om 11:45

Wow zelfs hier kan Lefevere bij betrokken worden…

Mkay 20 september 2016 om 11:46

@xistnc: haha, denk je echt dat Kittel de sprint gaat aantrekken voor Boonen of Gaviria?

Romāns Vainšteins 20 september 2016 om 11:48

Greipel speelt het gewoon hard en verwijt de coach openlijk klotenloosheid en disrespect, ik snap hem wel eigenlijk, kool en geit sparen leidt meestal tot ellende.

Vastaranta 20 september 2016 om 11:52

Tja misschien dat de Duitse bond liever geen klagers mee neemt dan kan kittel zijn ticket alvast boeken.

Robs234 20 september 2016 om 11:59

Ze hebben dan ook wel een enorm luxeprobleem. Ik zou zelf voor Greipel gaan. Betere waaierrijder en ook meer ervaring met lange koersen. Je hebt ook nog iets aan hem als hij niet om winst meedoet.

TomVD 20 september 2016 om 12:02

Degenkolb, Greipel, Sieberg, Burghardt, Kittel en Martin. De wedstrijd dragen kan je toch niet met 6 man dus extra knechten zou ik niet meenemen. Als Kittel er nog bij zit aan het einde zou ik altijd de kaart Kittel trekken. Ik zie Greipel wel gemakkelijker overleven. Martin en Degenkolb ideale kerels om te laten meeschuiven in een vlucht in de laatste 2-3 rondes. Sieberg erbij om Greipel goed te ondersteunen, Burghardt voor Kittel. Martin zit wel in dezelfde ploeg als Kittel maar zou ik eerder een vrije rol geven. De vroege vlucht terughalen zullen andere landen we gaan doen en indien er toch een massasprint aan zou komen kan je met deze namen wel een snoeihard treintje opzetten.

Orakel 20 september 2016 om 12:08

TomVD denk jij dat andere landen Duitsland in een zetel naar de massasprint brengen indien zij hun renners sparen voor de vlucht en de sprint?
Duitsland moet verantwoordelijkheid in de koers nemen, net als Engeland en Frankrijk.
De overige landen zullen juist een pure massasprint willen voorkomen (zelfs Noorwegen en Colombia).
Wanneer de Duitsers het laten afweten dan zijn Engeland en Frankrijk waarschijnlijk niet sterk genoeg als controleur.
Dat risico kunnen de Duitsers niet nemen met een echte topfavoriet in huis.

jooprioolpijp 20 september 2016 om 12:29

Er zal naar zowel Duitsland als Engeland gekeken worden om het gat met de vlucht van de dag dicht te rijden als ze geen mannetje mee hebben. In beide scenarios (meezitten of dichtrijden) heb je niks aan twee sprint-kopmannen (of drie als je Degenkolb meetelt). Greipel lijkt me dan de logische kandidaat (taaier, veelzijdiger) maar kennelijk wil de Duitse bondscoach last-minute info over de vorm, wat me gezien de recente prestaties van beide heren ook niet gek lijkt.

Thailand 20 september 2016 om 12:44

@ jooprioolpijp, orakel en TomVD, Duitsland zal idd moeten gaan kiezen voor Kittel of Greipel. En dus naast Degenkolb 4 knechten mee nemen.
Want door hun toppers zijn ze beperkt in hun mogelijkheden. Ze zullen met 6 man moeten gaan rijden als LottoNL deed op het NK, iemand mee laten springen met de kop die dan vervolgens in het wiel gaat zitten voor de controle. En vervolgens aansturen op massasprint.

Als NL-er ben ik blij met een talent als Groenewegen, maar ik neem aan dat gezien zijn talentstatus ze beseffen dat het niet aan NL is om de kopgroep terug te gaan halen. Zelfde geld voor Colombia met Gaviria. Dus het zal echt op Duitsland en Engeland gaan aankomen verwacht ik.

aeroventiel 20 september 2016 om 12:45

Eneco tour is de laatste grote voorbereidingskoers op het wk toch? Waarschijnlijk dat die bondscoach eerst de eneco tour wilt afwachten voor hij zijn keuze maakt.
Kittel is de snelste van de 2 maar Greipel is veelzijdiger net zoals Degenkolb dus dan zou mijn keuze vallen op Kittel.

TomVD 20 september 2016 om 12:45

@ Orakel: Ja, dat denk ik idd ja. Als je slechts 6 renners hebt dan mag je gwn het gewicht van de wedstrijd niet gaan dragen want dan ben je vrijwel vooraf kansloos. Er zijn nog genoeg landen die belang hebben om de finale te starten vanaf 50km voor het einde en de vroege vluchters terug te halen (wil daarom niet zeggen massasprint). Duitsland moet zich gwn wegstoppen achter het feit dat ze slechts 6 starters hebben en landen met 9 starters het werk laten doen om dan vanaf 50km voor het einde wel mee de finale te rijden. Dan denk ik aan landen als Groot-Brittannië, Italië, België, Nederland, Frankrijk en Noorwegen. Het zou mij verwonderen dat ze een vlucht laten wegrijden waar al deze landen in vertegenwoordigd zijn met een kandidaat winnaar.

Sunrider 20 september 2016 om 12:52

Dit wordt geen normaal kampioenschap natuurlijk. De woestijnwind zal het peloton op de kant zetten. Greipel is m.i. beter bestand tegen de elementen heeft een meesterknecht en zal desnoods niet te beroerd zijn Degenkolb te lanceren.

Stofzuigert 20 september 2016 om 12:56

Zowel Kittel als Greipel heeft een luxe trein nodig om tot goede resultaten te komen. Er zullen best wel wat keren zijn dat ze zonder lead-out hebben gewonnen, maar ze kunnen zich echt niet zo goed plaatsen als een Cavendish of een Sagan. Als je daarvan uit gaat, dan mag je concluderen dat beide meenemen tegendraads gaat werken. Ik zou altijd voor Kittel gaan (geen Greipel-fan), want die heeft de meeste pure snelheid. Doe er dan Degenkolb bij voor als de wedstrijd heel zwaar was en voor de rest hardrijders en een goede lead-out.

tvm 20 september 2016 om 12:56

Persoonlijk zou ik voor Greipel kiezen, hij is dit seizoen constanter dan Kittel. Echter als je Degenkolb ook meeneemt is misschien de best bijpassende renner. Kittel voor de pure sprint(in vorm is hij de topfavoriet). Degenkolb in de aanval bij een harde koers, Kittel bij de massasprint.

Al schrijvende denk ik dat ze ook alledrie mee kunnen. Degenkolb mee in de aanval om de boel af te stoppen. Greipel en Kittel kijken in de race wie het best in vorm is, de een werkt voor de ander.

HF2013 20 september 2016 om 12:59

Ik ben benieuwd of het zou werken om ze alledrie mee te nemen en te verwachten dat ze voor elkaar rijden. Aan de andere kant ook zonde om één van deze mannen thuis te laten.

GreenDay 20 september 2016 om 13:00

TomVD: Wat kan het die andere landen schelen dat Duitsland maar 6 renners heeft? In elk scenario zal het gewicht van de wedstrijd op hun schouders vallen, net als op die van Engeland (Cav) en Frankrijk (Bouhanni, ev. nog anderen). Ik zie Colombia ook wel aansturen op een massasprint. België, Noorwegen en Italië hebben allemaal baat bij een harde koers, zij moeten er juist voor zorgen dat DUI, ENG en FRA zich volledig oproken zodat er van controle geen sprake meer kan zijn. Boonen en Kristoff willen dat Greipel, Kittel, Gaviria, Cavendish, Bouhanni, etc. niet meer weten van welke parochie ze zijn en dat ze volledig geïsoleerd aan de laatste ronde beginnen. Dan kun je niet verwachten van BEL, ITA en NOO dat ze vrolijk gaan meedraaien om een kansloze kopgroep met een Iranees, een Oekraïner en een verdwaalde Marokkaan terug te pakken. Je selectie snijdt wel hout, maar Sieberg en Martin zullen zich toch echt moeten leegrijden in dienst van Kittel/Greipel. Degenkolb zie ik wel als lachende derde een coupje opzetten met andere sterke beren zoals Sagan, Van Avermaet of Kristoff.

Petros 20 september 2016 om 13:01

Als ik het voor het zeggen had zou ik sowieso Degenkolb, Greipel, Sieberg, Burghardt en Martin meenemen. Zowel Degenkolb, Sieberg en Burghardt hebben zich bewezen om mee te kunnen in harde wedstrijden. Greipel deed dat dit jaar ook behoorlijk en Martin is en blijft de grootste hardrijder van het peloton. Kittel kan goed sprinten, maar daar blijft het ook bij. Zeker zonder sprinttrein zie ik hem niet per se winnen. Greipel en Degenkolb zouden dat wel kunnen zonder echte sprinttrein. Op basis van wat voorjaarsuitslagen en mogelijke kwaliteiten voor de sprint kwam ik tot de volgende namen voor de 6de man: Selig, Arndt of Wagner. Wat denken jullie?

robotour 20 september 2016 om 13:17

Gewoon Greipel en Kittel beiden thuis laten, zijn momenteel alletwee niet in vorm. Gokken op een massasprint lijkt mij zowiezo al niet bijster slim als je weet dat Cavendish mee doet.
Kan je beter op een ontsnapping gokken en daarvoor rijders selecteren zoals Voss, Martin, Bauhaus, Degenkolb, Thurrau, Schwarzmann.

GreenDay 20 september 2016 om 13:26

@robotour: Want Voss, Bauhaus, Thurau en Schwarzmann zijn natuurlijk echte favorieten voor de wereldtitel in Qatar… :/ Volgens mij zou je de meest controversiële bondscoach in de geschiedenis der bondscoachen zijn, hoe kun je nu geen enkele van de twee meest succesvolle sprinters meenemen naar een WK op een plat parcours? Dan gooi je toch je eigen ruiten in? Dat zou hetzelfde zijn als Nibali die zegt, “ik ga niet naar de Tour, want Froome is er ook”. Cavendish is bijlange na niet meer zo dominant als vroeger, momenteel springt er geen enkele sprinter bovenuit.

Baukema Tomoulin 20 september 2016 om 13:34

Kittel is waardeloos zonder treintje, dat zag je gisteren ook in de eneco-tour. Ik weet eigenlijk niets hoe waardevol Greipel zonder trein is. Met maar ruimte voor 6 man in de Duitse selectie zouden ze toch echt serieus rekening moeten houden met het uiteindelijk ontbreken van een treintje. Gezien het controleren en de afstand etc. Kittel dus niet, Greipel misschien, Degenkolb ja, Arndt nee, Schwarzmann geen idee of hij de afstand aankan, Sieberg/Burghardt/Martin sowieso wel.

TomVD 20 september 2016 om 13:36

@ GreenDay: Het kan andere landen uiteraard niets schelen dat Duitsland slechts 6 renners heeft, maar als die landen geen juiste man in de kopgroep hebben zullen zij wel gaan rijden. Duitsland moet gwn pokeren, die andere landen willen ook wereldkampioen worden en dan niet rijden wil zeggen dat ze ook geen kans maken. Zoals je zelf aan haalt zou het me verwonderen dat Engeland, Frankrijk en Colombia niet zouden rijden. Noorwegen, België, Italië en enkele anderen hebben idd meer aan een harde koers, maar bv door het proberen trekken van waaiers haal je ook vluchters terug. Als Duitsland vanaf het begin 2-3 mensen gaat laten rijden om de vlucht terug te halen zijn ze sowieso kansloos want zowel Greipel als Kittel zijn 2 renners die echt steun nodig hebben in de finale. Kittel is gwn de snelste als hij gelanceerd kan worden en Greipel kan je achter de hand houden indien Kittel niet kan overleven. Greipel moet je gwn altijd opnemen in de selectie, ik zie geen enkele duitse knecht (die ik niet noemde in die selectie) die zo sterk is als Greipel. Indien Kittel zich echt goed voelt en er in de finale nog bij zit kan Greipel ook nog gwn vol als knecht ingezet worden. Degenkolb zou zoals je aanhaalt idd wel de lachende 3de kunnen zijn, want dat scenario van een coup van renners als Sagan, Van Avermaet/Vanmarcke, Kristoff, Degenkolb, Kwiatkowski, Thomas/Stannard, … is een bijna te verwachten logisch scenario en als die mannen vertrokken zijn zie je ze gwn niet meer terug.

vlek 20 september 2016 om 13:38

Kittel is vrij matig in koersen met veel waaiers, dus ik zou voor Greipel gaan bij dit WK.

Headlines

Materiaalzone

Populair