Greg Van Avermaet vrijgesproken van dopinggebruik

donderdag 7 mei 2015 om 11:59
Greg Van Avermaet vrijgesproken van dopinggebruik

foto: Sirotti

Greg Van Avermaet is niet schuldig bevonden aan het gebruik van verboden middelen in de zaak rond ‘ozondokter’ Chris Mertens. Dat meldt Sporza. Er was een schorsing van twee jaar tegen de renner van BMC geëist. Ook hing een boete van 265.000 euro hem boven het hoofd.

Voor het gebruik van cortisonen én het gebruik van Vaminolact kon de procureur van de bond niet genoeg harde bewijzen vinden om de Belgische profrenner te schorsen. Het herstelmiddel Vaminolact had dokter Mertens wel voorgeschreven aan Van Avermaet, maar die kon op zijn beurt bewijzen dat hij het nooit afgehaald, dan wel gebruikt heeft, schrijft Het Laatste Nieuws.

De Belgische wielerbond KBWB, de UCI en het WADA kunnen nog in beroep gaan tegen dit besluit. Eerder al werd Tom Meeusen vrijgesproken van dopinggebruik rond dokter Mertens.

Dit artikel delen:

39 Reacties

krypton 7 mei 2015 om 12:03

Was natuurlijk al zeker na de uitspraak in de zaak van Meeusen, geen verrassing. Wel zonde want ze starten geen zaak tegen een bekende renner uit eigen land als er helemaal geen aanleiding voor is. Ze hebben wel mails gevonden over zaken die het daglicht niet kunnen verdragen werd bij de hoorzitting bekend. Blijkbaar vindt de rechtsprekende instantie het bewijs te dun, maar het is niet dat er geen bewijs is.

0
Tutu888 7 mei 2015 om 12:15

Hoe je het ook went of keert imagoschade is er wel. Nu nog wachten op de tweets van Henderson!

0
miguelon 7 mei 2015 om 12:21

Natuurlijk

0
Noud89 7 mei 2015 om 12:23

Desalniettemin,…

0
Romāns Vainšteins 7 mei 2015 om 12:25

Hangt een dikke zweem van schuld overheen dus de imagoschade moet hij maar mee zien te leven, het er nooit meer over hebben is de beste tactiek in deze. Vrijspraak volkomen logisch vanwege flinterdun bewijs.

0
peervaneynthoven 7 mei 2015 om 12:33

“Niet schuldig bevonden” is iets anders dan “niet genoeg harde bewijzen gevonden”. Wat is het nu? Het laats wil niet zeggen dat vA “brandschoon” is. Ik heb overigens niets tegen vA maar zou hetzelfde standpunt innemen bij elke andere willekeurige renner. Mertens is overigens wel een omstreden dokter waar hij is geweest en/of contact mee heeft gehad. Als ik een medisch advies, in welke vorm dan ook, zou willen hebben dan mijd ik de Conconi’s/Ferrari’s en Fuentes’ om elke link/verdachtmaking uit te sluiten. Op zijn minst niet slim van vA want hij had de nu toegebrachte “imagoschade” zelf kunnen vermijden.

0
Lander 7 mei 2015 om 12:40

Leuk nieuws! De attractiviteit van de koers kan er alleen maar wel bij varen. Een blije belg!

0
theking 7 mei 2015 om 13:00

Dat Greg bereid is vals te spelen is in ieder geval duidelijk. Dat een rechter op basis van de het huidige bewijs niet kan overgaan tot een straf neemt niet weg dat we hem op dezelfde manier moeten bekijken als andere dopingzondaars.

0
schipperaar 7 mei 2015 om 13:02

Als je onschuld wil bewijzen, doe het dan goed. Vragen om een herstelmiddel en de dokter weet dat je het nooit afgehaald hebt. Ik dacht dat je daarvoor naar de apotheker moest maar misschien had doc een eigen labo. Opsporen heeft duidelijk geen zin meer, omkopen wordt ook steeds makkelijker, rechters varen er wel bij dunkt me.

0
DirkDeWolf 7 mei 2015 om 13:10

@peer, Nee, zolang er geen harde bewijzen zijn is iemand onschuldig.

Jammer dat Greg dit heeft gedaan. Ik zou hem zo graag blijven aanmoedigen, dat kan nu niet meer zonder een dubbel gevoel.

0
Dougi 7 mei 2015 om 13:14

Briljant, De dokter heeft het voorgeschreven maar er is geen bewijs dat hij het opgehaald heeft. En o ja, een klein detail maar. Vaminolact is voor baby of peuters.
Moet deze dokter dan niet uit zijn ambt gehaald worden als hij dit voorschrijft aan een volwassen man? Oh nee was natuurlijk een vergissing.
pffff……….

0
oudebriek 7 mei 2015 om 13:30

In België weet men maar al te goed of je het hebt afgehaald of niet, het gebeurt met pas of je ziekte kaart

0
schipperaar 7 mei 2015 om 13:32

@dougi
Waarschijnlijk verwaarloosd in zijn kindsjaren, lijkt op een inhaalslag, gelukkig is er slachtofferhulp tegenwoordig anders zou ik het ergste vrezen.

0
achtpuntzes 7 mei 2015 om 13:38

Vaminolact is geen herstelmiddel, maar een medicijn voor zieke babies.

0
hadock 7 mei 2015 om 14:24

Yes, eindelijk!! mooiste nieuws van dit seizoen voor mij!!!

0
Lover16 7 mei 2015 om 14:28

Greg Van Avermaet is niet schuldig bevonden aan het gebruik van verboden middelen.
Dit klinkt beter als vrijgesproken.
Dus voor mij is Greg onschuldig, proficiat maat.

0
dikkechaap 7 mei 2015 om 14:42

Niet bewezen, wel gebruikt. Next!

0
west 7 mei 2015 om 15:09

Het feit dat Van Avermaet het recept niet heeft afgehaald, zou ook kunnen betekenen dat hij het zelf niet vertrouwde. Als je naar een dokter gaat dan ga je daar heen met de vraag: “Er is iets mis met mij, wat is het en wat kan ik er aan doen?” Niet met de vraag “Doe eens doping geven.” Dan kan een dokter iets raars voorschrijven en dan kun je achteraf zelf bedenken dat je dat dus niet gaat doen. Dat lijkt mij een logische gang van zaken dan dat profrenners bewust ergens heengaan om doping te laten voorschrijven die ze achteraf zelf bij de Apotheek moeten gaan ophalen. Da’s wel een heel onbenullige manier van valsspelen.

Maar ja, als je “realistisch” en “niet naief” bent (lees Cynisch en verbitterd) moet je de zaken wel zo draaien dat iedereen achtelijk is en doet behalve jijzelf.

Daarnaast is blijven volhouden dat vaminolact alleen voor baby’s is ook een beetje onbenullig. Voor ongeveer alle geneesmiddelen wordt nadat ze op de markt komen nog andere toepassingen gevonden. Voornamelijk voor en door niet-dopinggebruikers.

0
Wielerfan1987 7 mei 2015 om 15:44

Van te voren al verwacht en aangekondigd, als je werkelijk denkt dat de Belgische justitie/Bond een eigen top renner gaat schorsen dan ben je bijzonder naief…. een knecht van een knecht van een knecht schorsen ze misschien wel, maar dan nog alleen als het niet toevallig een Belgisch publiekslieveling is….

0
jan jansen 7 mei 2015 om 15:56

Weer een overwinning voor de ongeloofwaardigheid van het wielrennen

0
schipperaar 7 mei 2015 om 16:04

Ach Jan, misschien moeten we melk ook op dokters recept zetten want alleen alles wat verboden is, is werkzaam, 2 liter per dag, werkt echt maar brengt niks op.

0
Har77 7 mei 2015 om 16:04

Wat een mooi land voor topsporters dat Belgie….als sportheld hoef je je nooit zorgen te maken, tenzij je natuurlijk ruzie maakt met de bij de bonden werkzame artsen en bobo’s.

0
oudebriek 7 mei 2015 om 16:12

Als je de familie van Avermaet kent weet je dat het allemaal harde en eerlijke mensen zijn, Greg heeft geen doping nodig, als hij het talent van andere renners had en gekoppeld aan zijn werkkracht, dan won hij alles

0
Orakel 7 mei 2015 om 16:52

Zijn de mails in te zien?

Procureur: "…dat er hier sprake is van "het rijden op cortisone" en niet zozeer van "het behandelen van een blessure". "Er is weliswaar een attest voor het gebruik van die cortisone", gaf hij toe. "En er is geen direct bewijs, maar de teneur van de mails tussen beide heren wijst op die typische mist rond het gebruik van cortisone in die tijd om de prestaties te verbeteren."

0
Wim Kruithof 7 mei 2015 om 17:42

Tutu888, het wendt… (oh nee, went :D)

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone