Greg Van Avermaet pakt ook zege in Gent-Wevelgem

Greg Van Avermaet pakt ook zege in Gent-Wevelgem

foto: Sirotti (archief)

zondag 26 maart 2017 om 17:23

Greg Van Avermaet heeft Gent-Wevelgem 2017 gewonnen. De olympisch kampioen van BMC verkeert in bloedvorm na zijn eerdere overwinningen in de Omloop Het Nieuwsblad en E3 Harelbeke. Dit keer moest Jens Keukeleire het onderspit delven. Peter Sagan eindigde op ruime achterstand als derde, Niki Terpstra werd vierde.

Kopgroep met Reinders en Van Winden
Negen renners kleurden de eerste uren; Elmar Reinders van Roompot-Nederlandse Loterij en Dennis van Winden van Israel Cycling Academy zorgden voor de Nederlandse bijdrage. Hugo Houle (AG2R La Mondiale), Ryan Mullen (Cannondale-Drapac), Mark McNally (Wanty-Groupe Gobert), Christophe Masson (WB Veranclassic Aqua Protect), Jay-Robert Thomson (Dimension Data), Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise) en Loïc Chetout (Cofidis) waren met hen mee. De maximale voorgift van de leiders was acht minuten. Uiteindelijk zou Van Hoecke het het langst volhouden van de negen.

Harde koers
Het snelle tempo van het eerste uur (50,2 km) werd doorgezet op de open stukken. Nog voor De Moeren –waar het altijd waait – kwamen er scheuren in het peloton. Na De Moeren werd de rekening opgemaakt en bleek niets gebeurd te zijn. Een hergroepering in het peloton volgde. Kleine valpartijen kenmerkten het tussengedeelte, maar ook bleef altijd het gevaar op waaiers daar. Op de eerste beklimming van de Kemmelberg meldden de grote namen zich al van voren, maar de koers werd daarna pas echt geopend. Onder meer LottoNL-Jumbo liet zich zien met Lars Boom en door de tempowisselingen werd het peloton gedecimeerd.

Plugstreets
Op de plugstreets (onverharde wegen) draaide erkend veldrijder Zdenek Stybar de gashendel open, terwijl Arnaud Démare en Alexander Kristoff op het gravel lek reden. Desondanks kwam na het eerbetoon aan zij die vielen de Eerste Wereldoorlog alles weer bij elkaar. Door een crash op 45 kilometer van de streep werden Gianni Moscon en Tony Martin uitgeschakeld, Lars Boom kwam met de schrik vrij, maar hij wist niet meer terug te keren in de voorste gelederen. Enkele speldenprikken hadden geen resultaat; het was wachten tot de laatste beklimming van de Kemmelberg.

Grote namen vinden elkaar
Van Avermaet sloeg direct een gat met de rest, enkel Sagan en Degenkolb konden aansluiten bij de winnaar van de Omloop en de E3 Harelbeke. Ook Terpstra, Stybar en Boasson Hagen maakten de oversteek in het deel na de Kemmel. Een ander zestal (met Naesen, Matthews, Trentin, Keukeleire en Colbrelli) wist ook nog aan te sluiten bij de voorsten. Het gat groeide tot boven de halve minuut, maar de samenwerking was niet je-van-het.

Belgen profiteren van onderlinge strijd Sagan-Terpstra
Van die onrust profiteerde een vijftal met nog twintig kilometer voor de boeg: Van Avermaet, Keukeleire, Terpstra, Sagan en Kragh Andersen. De laatste twee hadden nog een ferme inspanning nodig om bij de andere drie te komen. Op zestien kilometer van de meet ontstond een opvallende situatie. Terpstra weigerde over te nemen van Sagan, waarna Van Avermaet en Keukeleire vrij baan hadden. De wereldkampioen speelde het spel hard met onze landgenoot. Hij poogde Terpstra te verrassen, maar dichterbij kwamen de drie (ook Kragh Andersen liet zich verrassen) niet. Het verschil was snel meer dan tien tellen.

Van Avermaet volgt Raas op
Sagan, Terpstra en Kragh Andersen wisten elkaar toch weer te vinden, maar dichter dan acht seconden kwam het trio niet. Onder de boog van de drie kilometer leek het doek gevallen voor de drie achtervolgers. Van Avermaet en Keukeleire bleven tot 1200 meter voor de finish goed samenwerken. Het pokeren begon daarna en Van Avermaet werd de kop op gedwongen. Hij begon de sprint laat en wist Keukeleire achter zich te houden. Door zijn overwinning volgt de Belg Jan Raas (1981) op als winnaar van de Omloop, de E3 Prijs en Gent-Wevelgem in één seizoen.

[poll id=”464″]

Dit artikel delen:

125 Reacties

Koel 26 maart 2017 om 17:46

Boeiende wedstrijd en een prima jonge SUNWEB renner gezien, die ondanks dat zijn kopman achter hem reed, het werk niet schuwde maar zich ook niet gek liet maken.
Daar gaan we nog meer van horen.
Boom een iets mindere dag waarschijnlijk.

leegloper 26 maart 2017 om 17:46

Sagan heeft vaak slepers gehad, terwijl die slepers in de achtervolgende groep geen goede sprinter had. In deze situatie was het een logische keuze voor Terpstra om niet mee te rijden. En dan gaat Sagan nu zo’n koers verspelen. Grappig.
Als Sagan demarreert gaan de eerste 200m heel snel, maar Terpstra kwam vlug terug.

klootje kriekeljon 26 maart 2017 om 17:47

Jan Janssen met de opmerking van de dag :)

Matisz 26 maart 2017 om 17:48

Kan iemand mij uitleggen waarom Terpstra moet meerijden. Hij is in een sprint zo plat als een grasspriet. Denk aan de RvV met Kristoff en nu weer. Oké ja een podium maar binnen vijf jaar wie weet dat nog…

Sagan heeft overigens mijn steun. Iedereen rijdt al genoeg op zijn wiel. Wat zeker is dit jaar is voor Greg.

kleomantre 26 maart 2017 om 17:48

Boom, zou beter bij de amateurs kunnen koersen. Dan kan ie daar de vedette uithangen.

Lennimator 26 maart 2017 om 17:48

Als je in een groep van 14 zit met drie Quicksteps en er rijden vijf mensen weg (incl. Terpstra), waaronder Sagan en Greg dan klopt er tactisch iets niet. Dat is volstrekt duidelijk.

Phally 26 maart 2017 om 17:51

Prachtige koers opnieuw en wat een rit van Andersen.

QS hun tactiek was echt klote vandaag.
Eerst zitten ze met 3 in de kopgroep doen ze niets kopwerk en is het Andersen die vrijwel al het werk doet en eens ze weg zijn wil Terpstra niets kopwerk doen omdat ze hij 2 ploegmaats erachter heeft?
QS en Terpstra hebben dit dubbel en dik verdiend en hulde aan Sagan om hen dat eens duidelijk te maken.

Stoempert 26 maart 2017 om 17:52

Sagan gooit een bijna zekere overwinning weg

Andreotti 26 maart 2017 om 17:52

Het kwam inderdaad wat knullig over, vooral omdat ze later nog weer bijna terug waren. En ik begrijp dat Terpstra met name in Belgie weinig vrienden heeft, maar aan de andere kant begrijp ik hem wel. Als hij volop meedraait wint hij ook nooit en wordt hij welicht ook 4e of zelfs 5e. Dat zou pas echt dom zijn….. Dus gegokt en verloren. Jens had wat dat bereft wel iets meer ballen mogen hebben en al eerder niet meer moeten overnemen. Zelfs als die 3 daarachter dan op een paar honderd meter voor de streep aan sluiten, heeft hij nog een goede kans op de winst. Nu liet hij zich toch nog een keer verleiden om over te nemen.

miguelon 26 maart 2017 om 17:55

Oef, oef, oef, Van Avermaet, zet zijn voet hier serieus naast die van Sagan

AZH 26 maart 2017 om 17:57

Lol @ miquelon. Omdat ie nu een paar voorbereidingskoersjes wint?

klootje kriekeljon 26 maart 2017 om 17:57

Geweldig clipje frustratie Etixx. Nagenietings!

Noud89 26 maart 2017 om 17:58

@Lennimator

Dat vond ik met name Trentin te verwijten. Stybar werkte vol mee met Degenkolb, Matthews etc. in die kopgroep en was volgens mij de grootste motor. Maar Trentin mocht zich sparen en op het wiel van de niet meedraaiende Sagan rijden.

Toen Sagan reageerde om het gat te dichten op Keukeleire ging Terpstra netjes mee, maar vergat Trentin helemaal dat hij Sagan moest volgen. Dat was misschien wel het allerslordigste moment van QS, want anders hadden ze gewoon met 2 vd 6 gezeten.

Koel 26 maart 2017 om 18:00

AZH – 26 maart 2017 om 17:57
Inderdaad, wacht maar tot Boom tot bloei komt, toch….?

Matisz 26 maart 2017 om 18:00

Overigens mooie en onderhoudende koers. Beter dan de E3 en DdV

flashke 26 maart 2017 om 18:03

@AZH
Van de vier Vlaamse eendagswedstrijden waar hij startte, won hij 3 keer. Kan wel tellen denk ik. Staat er dit seizoen (lees: niet over zijn hele carrière bekeken) een klein trapje boven.

Wielrennertje 26 maart 2017 om 18:04

Quickstep blijft zichzelf in de vingers snijden met hun tactieken. Ze moeten één duidelijke kopman aanwijzen en een renner carte blanche geven. Want nu zitten ze de hele tijd te linkeballen op goede renners, zoals Gaviria en Boonen, in het peleton. Ik vind die actie van Sagan ook echt dom. Wel grappig om te zien dat hij het gaatje niet dicht kon poefen.

robotour 26 maart 2017 om 18:04

Laat gewoon Greg van Avermaet wegrijden. Terpstra veel te vroeg zitten linkeballen, wordt zo alleen maar onsympathieker. Had beter semi-vol meekunnen rijden tot 4-5km van de finish en dan wat proberen. Zo was het helemaal kansloos.

Jacco van Stierop 26 maart 2017 om 18:04

Knap hoor van Greg, mooi rijtje. Had het overigens Keukeleire ook wel gegund.
Het gekissebis tussen Terpstra en Sagan is gewoon onderdeel van het spel en beiden durven ook te verliezen. Na de meet halen die de schouders op en gaan weer over tot de orde van de dag.

F e r o x 26 maart 2017 om 18:06

Van Avermaet zowaar toch nog een veelwinnar geworden. Wie had dat ooit enkele jaren terug voorspelt. Staat bijna geen maat op.

En Terpstra met een enorme blunder. Tja, niet de eerste keer.

Lennimator 26 maart 2017 om 18:08

Het peloton kwam ook nog dicht. Wie reed daar, na Lotto? Quickstep?

HSV 26 maart 2017 om 18:09

Met 3 topsprinters erbij was Terpstra altijd vierde geworden. En achter hem zaten Boonen en Gavira nog. Ik zie het niet graag maar snap em uiteindelijk wel. Sagan had angst voor van Avermaet. Terecht denk ik nu.

Lennimator 26 maart 2017 om 18:09

Respect voor Greg trouwens. Hij doet gewoon weer!

lemmens 26 maart 2017 om 18:11

Dat AZH huilie huilie doet als GVA wint weten al langer, maar zeggen dat de E3 en G-W maar ‘voorbereidingskoersjes’ zijn haha? Boom zijn carriere zou geslaagd zijn als hij één van deze twee wint, om maar een voorbeeld te geven. En G-W wordt niet voor niets al door sommigen het zesde monument genoemd.

lorenzvdg 26 maart 2017 om 18:13

@AZH: Jij bent zeker voorzitter van de GvA-haat-club? Die voorbereidingskoersjes zijn intussen wel WT en leveren hem en BMC toch lekker bijna 1500 punten op. Als hij nu nog RVV en PR kan winnen dan zet hij zelfs bijna zijn voet naast die van Lars Boom…

Headlines

Materiaalzone

Populair