Greg Van Avermaet pakt ook zege in Gent-Wevelgem

Greg Van Avermaet pakt ook zege in Gent-Wevelgem

foto: Sirotti (archief)

zondag 26 maart 2017 om 17:23

Greg Van Avermaet heeft Gent-Wevelgem 2017 gewonnen. De olympisch kampioen van BMC verkeert in bloedvorm na zijn eerdere overwinningen in de Omloop Het Nieuwsblad en E3 Harelbeke. Dit keer moest Jens Keukeleire het onderspit delven. Peter Sagan eindigde op ruime achterstand als derde, Niki Terpstra werd vierde.

Kopgroep met Reinders en Van Winden
Negen renners kleurden de eerste uren; Elmar Reinders van Roompot-Nederlandse Loterij en Dennis van Winden van Israel Cycling Academy zorgden voor de Nederlandse bijdrage. Hugo Houle (AG2R La Mondiale), Ryan Mullen (Cannondale-Drapac), Mark McNally (Wanty-Groupe Gobert), Christophe Masson (WB Veranclassic Aqua Protect), Jay-Robert Thomson (Dimension Data), Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise) en Loïc Chetout (Cofidis) waren met hen mee. De maximale voorgift van de leiders was acht minuten. Uiteindelijk zou Van Hoecke het het langst volhouden van de negen.

Harde koers
Het snelle tempo van het eerste uur (50,2 km) werd doorgezet op de open stukken. Nog voor De Moeren –waar het altijd waait – kwamen er scheuren in het peloton. Na De Moeren werd de rekening opgemaakt en bleek niets gebeurd te zijn. Een hergroepering in het peloton volgde. Kleine valpartijen kenmerkten het tussengedeelte, maar ook bleef altijd het gevaar op waaiers daar. Op de eerste beklimming van de Kemmelberg meldden de grote namen zich al van voren, maar de koers werd daarna pas echt geopend. Onder meer LottoNL-Jumbo liet zich zien met Lars Boom en door de tempowisselingen werd het peloton gedecimeerd.

Plugstreets
Op de plugstreets (onverharde wegen) draaide erkend veldrijder Zdenek Stybar de gashendel open, terwijl Arnaud Démare en Alexander Kristoff op het gravel lek reden. Desondanks kwam na het eerbetoon aan zij die vielen de Eerste Wereldoorlog alles weer bij elkaar. Door een crash op 45 kilometer van de streep werden Gianni Moscon en Tony Martin uitgeschakeld, Lars Boom kwam met de schrik vrij, maar hij wist niet meer terug te keren in de voorste gelederen. Enkele speldenprikken hadden geen resultaat; het was wachten tot de laatste beklimming van de Kemmelberg.

Grote namen vinden elkaar
Van Avermaet sloeg direct een gat met de rest, enkel Sagan en Degenkolb konden aansluiten bij de winnaar van de Omloop en de E3 Harelbeke. Ook Terpstra, Stybar en Boasson Hagen maakten de oversteek in het deel na de Kemmel. Een ander zestal (met Naesen, Matthews, Trentin, Keukeleire en Colbrelli) wist ook nog aan te sluiten bij de voorsten. Het gat groeide tot boven de halve minuut, maar de samenwerking was niet je-van-het.

Belgen profiteren van onderlinge strijd Sagan-Terpstra
Van die onrust profiteerde een vijftal met nog twintig kilometer voor de boeg: Van Avermaet, Keukeleire, Terpstra, Sagan en Kragh Andersen. De laatste twee hadden nog een ferme inspanning nodig om bij de andere drie te komen. Op zestien kilometer van de meet ontstond een opvallende situatie. Terpstra weigerde over te nemen van Sagan, waarna Van Avermaet en Keukeleire vrij baan hadden. De wereldkampioen speelde het spel hard met onze landgenoot. Hij poogde Terpstra te verrassen, maar dichterbij kwamen de drie (ook Kragh Andersen liet zich verrassen) niet. Het verschil was snel meer dan tien tellen.

Van Avermaet volgt Raas op
Sagan, Terpstra en Kragh Andersen wisten elkaar toch weer te vinden, maar dichter dan acht seconden kwam het trio niet. Onder de boog van de drie kilometer leek het doek gevallen voor de drie achtervolgers. Van Avermaet en Keukeleire bleven tot 1200 meter voor de finish goed samenwerken. Het pokeren begon daarna en Van Avermaet werd de kop op gedwongen. Hij begon de sprint laat en wist Keukeleire achter zich te houden. Door zijn overwinning volgt de Belg Jan Raas (1981) op als winnaar van de Omloop, de E3 Prijs en Gent-Wevelgem in één seizoen.

[poll id=”464″]

Dit artikel delen:

125 Reacties

TykkeThor 26 maart 2017 om 17:32

Wat is er trouwens met Boom aan de hand? Dit is echt bar slecht. Zag er nochtans sterk uit, maar even later was het parcheggio.

mederico 26 maart 2017 om 17:33

@theking: Tuurlijk dat Benoot niet op de afspraak was. Hij stond niet eens aan de start :)

Matisz 26 maart 2017 om 17:33

Terpstra is onbegrijpelijk. (Niet grof bedoeld maar echt ik weet niet wat ik van deze gozer moet denken) Sagan zit in het wiel en heeft op een bepaald moment iets van … ach ja los het op. RvV Van Avermaet, Naesen, Sagan en Gilbert de rest moet niet eens starten.

Boom drukt ineens op de rem. Welke reden God mag het weten?

Modolo hoe mooi evenals Bettiol. Boonen ook goed hoor.

klootje kriekeljon 26 maart 2017 om 17:33

En weet je wat mooie is, Terpstra is zo’n type die het niets kan schelen wat mensen van hem denken. In die zin een echte kopman, een echte ‘klootzak’. Heerlijk om Sagan dan te zien die er niet aan mee doet. Dan win ik maar niet lijkt hij op zo’n moment te denken, prachtig.

Jammer dat Jens het niet weet af te maken, was m gegund.

Janjanssen98765 26 maart 2017 om 17:33

Mooi dat Sagan eens niet de kastanjes uit het vuur haalt.

Die naessen zit trouwens bij van Avermaet met heel zijn arm in.

leegloper 26 maart 2017 om 17:34

@Iedereen die zegt dat Terpstra een blunder maakt en dat Sagan het goed gedaan heeft,
Sagan verliest een veel grotere kans op de overwinning dan Terpstra.

Rondo 26 maart 2017 om 17:34

Andersen ook goed voor zo’ n jonge gast.

Romāns Vainšteins 26 maart 2017 om 17:35

Ik vind toch ook wel dat Sagan zelf zat te kloten, hij legt Terpstra er toch altijd dubbelgevouwen op in de sprint dus had zelf ook dat gaatje kunnen dichten.

Janjanssen98765 26 maart 2017 om 17:37

@leegloper

Maar Sagan krijgt ook veel meer kansen in een jaar, hij zal toch eens moeten laten zien dat hij niet altijd degene moet zijn die het oplost.

Guushovd 26 maart 2017 om 17:38

Sagan lijkt niet te willen winnen. Wordt al veel te vaak tweede in de sprint. En dan gaat hij ook nog eens compleet onnodig ruzie maken met Terpstra. Mensen kunnen naar Terpstra wijzen. Maar kom op, wie verliest hier nu de koers? Naesen zij het perfect op Sporza.

Revanche van Terpstra in de ronde zou ik prachtig vinden.

Overigens prachtige koers. Zowel het parcours als de eerste wereld oorlog symboliek. Precies houden zoals het nu is.

Lennimator 26 maart 2017 om 17:38

Tactisch denken is moeilijk. Kom ik verdorie weer op schaken uit en Danny Blind.

ASB 26 maart 2017 om 17:38

Die beklimming van Sagan op de kemmel… :O

Degenkolb toch ook één van de grootste favorieten voor Roubaix.

Tripodboom 26 maart 2017 om 17:38

Ongelooflijk dom van Terpstra, proberen Sagan uit te lokken en daarmee je eigen kansen te vergooien. maar wel leuk dat Quickstep niet wint. En Boom einde contract?

klootje kriekeljon 26 maart 2017 om 17:39

Ik zou het op prijs stellen als de winnaar zijn Golden Retriever mee neemt het podium op. Of de plaatselijke dorps-sjefke.

Baka 26 maart 2017 om 17:40

Was Terpstra dom? Nee, hij had zich totaal misrekend in Sagan. Wat begrijpelijk is: normaal rijdt Sagan gewoon altijd alles dicht. Nu is het echt een serieus statement dat de wereldkampioen neerzet naar de koersen die volgen: het kan wel eens slecht uitpakken in de koersen die volgen als je in zijn wiel gaat slijpen, en hij durft het aan een koers te verliezen. Ze gaan dit echt wel eens bekijken en zich afvragen hoe ze dit de volgende keer gaan aanpakken.

Als hij zelf het gaatje had gedicht zonder Terpstra eerst op de kop te dringen was er niks veranderd: Terpstra – en bij uitbreiding de rest van het peloton – weet dat Sagan de volgende keer ook dat gatje gaat dichten en gaan weer hetzelfde proberen.

Guushovd 26 maart 2017 om 17:41

Als Terpstra met deze vijf naar de finish rijdt wordt hij waarschijnlijk ook vierde.

Sagan wint dan waarschijnlijk, wie heeft hier nu dom gereden?

Romāns Vainšteins 26 maart 2017 om 17:41

Uiteindelijk is zo’n Terpstra – Sagan moment puur wielrennen wat er helemaal bij hoort en waar mensen hier vooral niet moeten doen alsof een misdaad is of zo. Ze hebben het met zijn tweeen verkloot, punt.

Noud89 26 maart 2017 om 17:41

Hoewel ik veel meer fan ben van Sagan dan van Terpstra vond ik dit vooral een fout van Sagan en niet van Terpstra. Ik heb me voor het eerst ooit ook geërgerd aan Sagan, want wat Terpstra deed met Trentin in het groepje meteen achter zich en Gaviria en Boonen in de groep daarachter was niet meer dan logisch.

Wel raar dat QS niet mee heeft gewerkt in het peloton daarachter, dan had het zomaar nog een sprint kunnen worden.

Janjanssen98765 26 maart 2017 om 17:42

Dat kind van Keukeleire kijkt vast zo chagrijnig omdat Greg zijn flesje heeft afgepakt.

Lennimator 26 maart 2017 om 17:42

Ik ken het precieze parcours niet, maar hoop wel dat men ooit in Ieper eindigt. Dan liggen die vage stroken ook misschien wel dichterbij. Misschien kunnen ze wel twee keer in het parcours net als de Kemmel.

Romāns Vainšteins 26 maart 2017 om 17:43

@Janjanssen98765

:) !

Rondo 26 maart 2017 om 17:43

Terpstra wilde voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Prettig dat Sagan het eens niet oplost. En mocht Terpstra in de toekomst nog eens willen demarreren dan weten wij wie er in zijn wiel zit.

Silent Hill 26 maart 2017 om 17:44

De voorbije koersen reed QS om Sagan niet te laten winnen,
vandaag reed Sagan om QS te doen verliezen.

GvA telkens de lachende derde.

TykkeThor 26 maart 2017 om 17:44

@leegloper
Maar Sagan wint elk jaar tien WT-koersen en Terpstra hooguit eentje. Feit blijft dat hij zijn eigen ruiten ingooit. Als je Sagan een beetje kan inschatten kan je weten dat hij tot zoiets in staat is als je loopt te linkeballen.

ah-ja 26 maart 2017 om 17:45

Wat was de tactiek van QS eigenlijk? Terpstra mocht niet op pad met 4 snellere mannen? Is netjes gelukt. Benieuwd naar de reactie van Lefevre.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair