Greg Van Avermaet pakt ook zege in Gent-Wevelgem

Greg Van Avermaet pakt ook zege in Gent-Wevelgem

foto: Sirotti (archief)

zondag 26 maart 2017 om 17:23

Greg Van Avermaet heeft Gent-Wevelgem 2017 gewonnen. De olympisch kampioen van BMC verkeert in bloedvorm na zijn eerdere overwinningen in de Omloop Het Nieuwsblad en E3 Harelbeke. Dit keer moest Jens Keukeleire het onderspit delven. Peter Sagan eindigde op ruime achterstand als derde, Niki Terpstra werd vierde.

Kopgroep met Reinders en Van Winden
Negen renners kleurden de eerste uren; Elmar Reinders van Roompot-Nederlandse Loterij en Dennis van Winden van Israel Cycling Academy zorgden voor de Nederlandse bijdrage. Hugo Houle (AG2R La Mondiale), Ryan Mullen (Cannondale-Drapac), Mark McNally (Wanty-Groupe Gobert), Christophe Masson (WB Veranclassic Aqua Protect), Jay-Robert Thomson (Dimension Data), Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise) en Loïc Chetout (Cofidis) waren met hen mee. De maximale voorgift van de leiders was acht minuten. Uiteindelijk zou Van Hoecke het het langst volhouden van de negen.

Harde koers
Het snelle tempo van het eerste uur (50,2 km) werd doorgezet op de open stukken. Nog voor De Moeren –waar het altijd waait – kwamen er scheuren in het peloton. Na De Moeren werd de rekening opgemaakt en bleek niets gebeurd te zijn. Een hergroepering in het peloton volgde. Kleine valpartijen kenmerkten het tussengedeelte, maar ook bleef altijd het gevaar op waaiers daar. Op de eerste beklimming van de Kemmelberg meldden de grote namen zich al van voren, maar de koers werd daarna pas echt geopend. Onder meer LottoNL-Jumbo liet zich zien met Lars Boom en door de tempowisselingen werd het peloton gedecimeerd.

Plugstreets
Op de plugstreets (onverharde wegen) draaide erkend veldrijder Zdenek Stybar de gashendel open, terwijl Arnaud Démare en Alexander Kristoff op het gravel lek reden. Desondanks kwam na het eerbetoon aan zij die vielen de Eerste Wereldoorlog alles weer bij elkaar. Door een crash op 45 kilometer van de streep werden Gianni Moscon en Tony Martin uitgeschakeld, Lars Boom kwam met de schrik vrij, maar hij wist niet meer terug te keren in de voorste gelederen. Enkele speldenprikken hadden geen resultaat; het was wachten tot de laatste beklimming van de Kemmelberg.

Grote namen vinden elkaar
Van Avermaet sloeg direct een gat met de rest, enkel Sagan en Degenkolb konden aansluiten bij de winnaar van de Omloop en de E3 Harelbeke. Ook Terpstra, Stybar en Boasson Hagen maakten de oversteek in het deel na de Kemmel. Een ander zestal (met Naesen, Matthews, Trentin, Keukeleire en Colbrelli) wist ook nog aan te sluiten bij de voorsten. Het gat groeide tot boven de halve minuut, maar de samenwerking was niet je-van-het.

Belgen profiteren van onderlinge strijd Sagan-Terpstra
Van die onrust profiteerde een vijftal met nog twintig kilometer voor de boeg: Van Avermaet, Keukeleire, Terpstra, Sagan en Kragh Andersen. De laatste twee hadden nog een ferme inspanning nodig om bij de andere drie te komen. Op zestien kilometer van de meet ontstond een opvallende situatie. Terpstra weigerde over te nemen van Sagan, waarna Van Avermaet en Keukeleire vrij baan hadden. De wereldkampioen speelde het spel hard met onze landgenoot. Hij poogde Terpstra te verrassen, maar dichterbij kwamen de drie (ook Kragh Andersen liet zich verrassen) niet. Het verschil was snel meer dan tien tellen.

Van Avermaet volgt Raas op
Sagan, Terpstra en Kragh Andersen wisten elkaar toch weer te vinden, maar dichter dan acht seconden kwam het trio niet. Onder de boog van de drie kilometer leek het doek gevallen voor de drie achtervolgers. Van Avermaet en Keukeleire bleven tot 1200 meter voor de finish goed samenwerken. Het pokeren begon daarna en Van Avermaet werd de kop op gedwongen. Hij begon de sprint laat en wist Keukeleire achter zich te houden. Door zijn overwinning volgt de Belg Jan Raas (1981) op als winnaar van de Omloop, de E3 Prijs en Gent-Wevelgem in één seizoen.

[poll id=”464″]

Dit artikel delen:

125 Reacties

HSV 26 maart 2017 om 19:21

Waarop baseren enkelen hier dat terpstra weg moet bij qs? Zo slecht rijdt hij echt niet. In vuelta droeg hij de ploeg als sfeermaker.

HSV 26 maart 2017 om 19:23

@rrobson +1

Lennimator 26 maart 2017 om 19:29

HSV, het gaat om persoonlijke kansen. In Dwars en E3 liep hij daardoor achter de feiten aan. Vandaag weer iets nieuws. Het kan verkeren schijnt. Gelukkig heb ik kaarten voor Metallica om de frustraties af te kopen.

Petros 26 maart 2017 om 19:39

Ik ben het met RRobson en Noud89 eens.

Mijn analyse:
– Terpstra rijdt daar met allemaal mannen die rapper zijn dan hij. Als hij Sagan terugbrengt wordt hij 4de of 5de; als hij bij Sagan blijft wordt hij 4de of 5de. Dus ik snap wel dat hij naar Sagan kijkt, een renner die in principe ook sterker is.
– Sagan lijkt niet meer ten koste van alles te willen winnen. Hij neemt genoegen met een podiumplaats, dat is opvallend. Sagan heeft inmiddels al zoveel gewonnen, de eerzucht lijkt weg. In ieder geval bij dit soort wedstrijden met net iets minder allure. Hij gaat niet meer ten koste van alles met profiteurs naar de finish; dan maar niet eerste.

Lalsacien 26 maart 2017 om 19:45

Démare kreeg helaas te maken met een lekke band bij de eerste onverharde strook. Geraaktedaarna nooit meer vooraan. Hij zag er nochtans goed uit tijdens de eerste passage van de Kemmelberg.

F e r o x 26 maart 2017 om 19:50

Ongelooflijk dat velen hier vertelden na MSR dat Van Avermaet niet in vorm was … oeps.

HSV 26 maart 2017 om 20:00

Petros volgens mij is Sagan paar keer stebig geklopt dit voorjaar. Lijkt em toch dwars te zitten.
Lennimator zo slecht rijdt Terpstra niet. QS is gewoon in de breedte erg sterk. Gilbert erbij maakt t niet makkelijker voor Terpstra, Trentin en Stybar.

vanuit de kantlijn 26 maart 2017 om 20:01

Codewoord RVV pre-anticiperen. Voor de Muur gaan….

vanuit de kantlijn 26 maart 2017 om 20:06

Quickstep moet gewoon iemand ouderwets in de Chavanel modus zetten………

Doordrijver 26 maart 2017 om 20:16

Volgens mij had (of heeft?) Sagan (stilaan) angst van Greg.
Dat hij een statement wou maken naar Terpstra en co kan ik nog begrijpen maar dat hij daarna dat gat niet dichtpoefte zei veel.

DeGroteMolen 26 maart 2017 om 20:23

Van Avermaet ook vandaag weer samen met Sagan de sterkste. Pure reclame voor de wielersport deze toppers. Van Avermaet jarenlang ‘klein’ gehouden door Boonen en Gilbert cs. Worden nu keer op keer kansloos afgedroogd. Schitterend.

schipperaar 26 maart 2017 om 20:29

Sagan is nergens bang voor, wil alleen met plezier koersen en als dat door omstandigheden niet lukt, so what. Is niet bezig om de sterkste te zijn net als Gva maar velen maken er weer ajax feyenoord van.

lorenzvdg 26 maart 2017 om 20:30

Door het gat te laten vallen als statement maak je jezelf niet onsterfelijk Peter. Een echte kampioen rijdt het dicht, houdt dan even de benen stil en poeft er dan alleen van weg. Zo maak je een echt statement en mag je worden verafgod.

grootverzet 26 maart 2017 om 20:50

Van Sagan heb ik de afgelopen week het idee dat hij niet tot het gaatje wil gaan. Hij probeert wel wat maar geeft zijn pogingen sneller op. Ik denk ook niet dat hij lang wakker ligt van een E3 of Gent-wevelgem. Dat hoop ik althans. Een paar weken geleden spatte het plezier er echter nog van af, maar profiteerden vaak anderen terwijl hij de sterkste was. Zou hij zich sparen of vermaakt hij zich gewoon even niet meer? Sagan is een rare. Of hij blaast iedereen weg volgende week of hij gaat straks uit irritatie mountainbiken :-)

Covadonga 26 maart 2017 om 21:00

Weer Quickstep die een wedstrijd om zeep helpt. Aan de andere kant was dit wel een leuke finale. Van Avermaet krijgt zo langzamerhand een mooi palmares. Zeker niet gestolen.
En Trek valt mij tot nu toe erg tegen.

djerkson 26 maart 2017 om 21:32

Na de Omloop had iedereen schrik dat Sagan nog sterker ging worden, maar het tegendeel is waar. Het is Gva die nog sterker is geworden, veruit de sterkste man in koers vandaag. Iets anders beweren is gewoon te onnozel voor woorden. De Kemmel liegt niet, er is Sagan en er is Greg. Al de rest staat 2 trapjes lager. Terpstra zal geen klassieker meer winnen, die heeft het verkorven in het peloton en hij was al niet populair.

jan jansen 26 maart 2017 om 21:51

Van Avermaet heeft het geluk op zijn hand(zoals hij zelf zegt).
Nu zit het mee, vorig seizoen niet. Maar het wordt natuurlijk nooit iemand met een klasse van Sagan. Sagan stond er al toen hij 20 was.

O59 26 maart 2017 om 22:17

Leuk dat Sagan de 40-jaar oude (en anti-sport) tactiek van Peter Post / TI-Taleigh (en opvolgers) afstraft.

djerkson 26 maart 2017 om 22:25

Tuurlijk stond Van Avermaet er niet op zijn 20ste, op zijn 18de was hij nog reservedoelman bij Waasland-Beveren. Gezien zijn parcours en de olympische titel is het toch een van de weinigen die Sagan benadert en geregeld ook verslaat, maar idd wel een trede lager ja.

Jacco van Stierop 26 maart 2017 om 23:07

@schipperaar
Je spreekt weer wijze woorden.
Lijkt er inderdaad op dat als je het Van Avermaet gunt het Sagan moet misgunnen en vice versa.
Zal mij worst zijn wie er wint, wil alleen een leuke koers zien.

Peter de Grote 26 maart 2017 om 23:37

Een reactie schrijven op je computertje is makkelijk hè. Doe zoals ik en ga zelf naar de koers. Daar hoor je andere dingen hoe zij over de koers denken. Dat is veel leuker dan mekaar afbreken op een wielersite.

sooike 26 maart 2017 om 23:46

Deze site lijkt zijn imago als TLJ-site te gaan verliezen de laatste weken. Ik hoor nauwelijks nog iets over de nieuwe offday van de geel-zwarten. Jammer dat er alleen loftrompetten worden geblazen als er eens eenzeldzaam keertje naar behoren wordt gekoerst door de mannen van de supermarkt. Frits zal zijn sponsorschap nog eens kritisch gaan bekijken en misschien overwegen nog meer geld in zijn eigen race-speeltje te investeren in plaats van in een kleurloze, ambitieloze en anonieme wielerploeg.

JDclimber 27 maart 2017 om 00:30

Denk om je bloeddruk, sooike

boomcie 27 maart 2017 om 09:07

Toch maakt Sagan nog altijd meer indruk op mij dan Greg. Op de Kemmel rijdt hij echt wel fluitend een paar renners voorbij om dan in een mum van tijd tot op het wiel van gva te rijden, dat was behoorlijk indrukwekkend. Vergeet ook niet wat hij presteerde op en na de Poggio, dat heb ik nog nooit eerder gezien. Ook heb ik het gevoel dat als Sagan gisteren was weggereden met Keukeleire, het een pak minder spannend zou zijn geworden in de achtervolging.

Het verschil is dat Greg echt wel zijn killerinstinct heeft gevonden, eigenlijk is dat het meest verwonderlijk na jaren van wanhopig koersen en gemiste kansen.

Romāns Vainšteins 27 maart 2017 om 09:32

Sagan is gewoon het grootste blok spieren en van Avermaet de meest toegewijde, afgetrainde en snuggerste coureur. Als je er toch even eerlijk over nadenkt zouden ze gecombineerd Cancellara in zijn hoogtijdagen zijn :)

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair