CT-scan brengt goed nieuws voor Tadej Pogacar richting Tour de France
foto: Raymond Kerckhoffs
Raymond Kerckhoffs vrijdag 9 juni 2023 om 08:07

CT-scan brengt goed nieuws voor Tadej Pogacar richting Tour de France

Tadej Pogacar heeft met het oog op zijn deelname in de komende Tour de France goed nieuws ontvangen. De Sloveen liet deze week een CT-scan maken om te zien hoe zijn botten in zijn pols genezen zijn. In Luik-Bastenaken-Luik liep hij bij een val een polsbreuk op.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

“De resultaten van de CT-scan zijn positief. De botten genezen goed. Hij kan vanaf nu volledig op de weg trainen en stopt met zijn trainingen op de rollers. Tadej zal wel uit voorzorg een handbrace blijven gebruiken”, zo laat zijn ploeg UAE – Emirates aan WielerFlits weten.

De Belgische orthopedisch chirurg Joris Deurinckx opereerde Pogacar direct na zijn val in Luik-Bastenaken-Luik in Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk. Hij gaf aan dat het om een scafoïdfractuur ging.

“Het scafoïd is het scheepsvormig beentje dat de link is tussen de onderarm en de rest van de hand. Het is essentieel voor het goed functioneren van het polsgewricht”, aldus Deurinckx. “Meestal kan het zonder operatie genezen. Soms is het beter om te opereren om de stukken mooi aan elkaar te zetten of de bloedvoorziening van het bot niet in gedrang te laten komen. Daar hebben we bij Pogacar voor gekozen.”

Ploegarts Adrian Rotunno vertelde na de operatie: “Tadej heeft een kleine schroef in zijn linkerhand om de botfragmenten opnieuw uit te lijnen. Die procedure was succesvol en hij zal thuis zijn herstelperiode beginnen. Vanwege de aard van de blessure duurt het herstel ongeveer zes weken.”

Pogacar was onlangs al op een hoogtestage op Sierra Nevada. Hij gaf vorige week aan dat de conditie hem allermist tegen valt. Sinds eind april kon hij vrijwel uitsluitend op de rollers trainen en heeft hij ook veel hardgelopen. Vanaf eind mei is hij voorzichtig al op de weg gaan trainen.

“Ik train nu een week buiten en mijn pols voelt met de dag beter en beter”, vertelde Pogacar vorige week tijdens een mediamoment. “Tijdens deze hoogtestage probeer ik er zo veel mogelijk uit te halen. Ik heb hier de beste verzorging qua massages en fysiotherapie. Ja, er is nog veel werk aan de winkel. Ik ben een aantal trainingen verloren en daarom moet ik me de komende periode vooral focussen op interval- en duurtrainingen in de buitenlucht.”

Vanaf 11 juni gaat Pogacar Tourritten verkennen, daarna nog kort op stage naar Sestrière. In aanloop op de Tour hoopt hij eind juni als enige wedstrijd de Sloveense kampioenschappen te kunnen rijden.

 
12 Reacties
Sorteer op:
8 juni 2023 20:28
Quote:
Sinds eind april kon hij vrijwel uitsluitend op de rollers trainen en heeft hij ook veel hardgelopen. Vanaf eind mei is hij voorzichtig al op de weg gaan trainen.
Das dus "slechts" een maandje op de rollers en nu alweer een dik weekje op de weg. Voor mijn gevoel is ie er echt al veel langer uit. Maar het klopt wel want tussen Luik en de Dauphine zitten alleen maar Romandie en de Giro. Voelt al zo'n tijd terug. Wordt oud denk ik...
8 juni 2023 21:10
Heeft hij van nature zo'n rode neus of wordt steeds dezelfde foto gebruikt van een moment waarop hij met zijn neus te lang in de zon is geweest?
8 juni 2023 21:30
Super knap werk van de orthopeed. Normaal staat voor een scafoid en lunatum, 3 maanden voor herstel. Nu verdienen orthopeed meerdere tonnen per jaar. Dus hij hoeft van mij geen bonus te krijgen van uae. Maar een compliment is zeker op zijn plaats.
    9 juni 2023 10:35
    Maar voor topsporters gebruiken ze meer geavanceerde technieken die ze op iemand als ons niet zouden gebruiken, dus mogen we dan vergelijken met normale herstelperiodes? Ik herinner me dat ze héél ver terug eens een Belgische topsporter heel snel hebben opgelapt met iets als ultrasone trillingen om de botgroei te bevorderen.
8 juni 2023 23:02
Gaat toch echt krap qua tijd en mager qua voorbereiding zijn. Als Jumbo ijskoud en snugger is vliegen ze er meteen vol, vol, vol in.
    9 juni 2023 02:40
    Helemaal eens, ik denk dat ze in de eerste dagen meteen Pogi ‘pijn’ moeten proberen te doen gezien gebrek aan wedstrijdritme en waarschijnlijk het missen van die laatste paar procentjes
8 juni 2023 22:00
Hij is toch allang weer aan het fietsen??
9 juni 2023 08:28
"CT-Scan, welke nieuwe ploeg is dit nou weer?" dacht ik bij het lezen van de titel :-)
9 juni 2023 10:16
Hij zal wel in orde zijn voor de Tour. Vervelende blessure, hopelijk kan hij het op zijn stuur volhouden met zn polske. Zou zonde zijn als we een mooie strijd zouden missen hierdoor
9 juni 2023 22:44
Lekker thuislaten dit soort doperenners, kleurloze figuren die de toekomst veilig stellen door wat te winnen, totaal ongeloofwaard!
8 juni 2023 20:31
Als het in de RIDE staat zal het wel waar zijn zeker :)

Reacties zijn gesloten.