Tour is race tegen de klok voor Pogacar: “Hoef geen 100% te zijn, maar mijn benen wel”
foto: Cor Vos
Youri IJnsen zondag 4 juni 2023 om 09:00

Tour is race tegen de klok voor Pogacar: “Hoef geen 100% te zijn, maar mijn benen wel”

Interview Op de dag af is het nog precies vier weken (28 dagen) tot de start van de Tour de France in Bilbao. Wanneer je de laatste week rust daarvoor er vanaf haalt, betekent het dat tweevoudig Tourwinnaar Tadej Pogačar drie weken de tijd heeft om in topvorm te komen. Een scenario waarin hij de Tour níet haalt? “Het is vrijwel zeker dat hij dat wél doet”, stellen ze bij UAE Emirates. Maar een uitdaging is het wel, vertelt de hoofdpersoon in kwestie zelf aan onder andere WielerFlits.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Het gaat goed met Pogačar, zegt hij met een lach. De Sloveense wonderboy staat de verzamelde pers (lees: zo’n zestig journalisten in een Zoom-call) vriendelijk te woord en neemt in een dik kwartier de tijd om een aantal vragen te beantwoorden. Pogacar legt uit dat hij veel uren maakt en hard aan zijn conditie werkt tijdens een hoogtestage op Sierra Nevada. En die conditie valt hem allerminst tegen, nadat hij door een polsbreuk (opgelopen bij een val in Luik-Bastenaken-Luik) sinds eind april vrijwel uitsluitend op de rollers kon trainen en heeft hardgelopen. Vanaf 11 juni gaat hij Tourritten verkennen, daarna nog kort op stage naar Sestrière en hoopt hij de Sloveense kampioenschappen eind juni te kunnen rijden. En dan volgt als het goed verloopt de Tour.

“Ik train nu een week buiten en mijn pols voelt met de dag beter en beter”, steekt de jongeling (24) van wal. “Tijdens deze hoogtestage probeer ik er zo veel mogelijk uit te halen. Ik heb hier de beste verzorging qua massages en fysiotherapie. Ja, er is nog veel werk aan de winkel. De Ronde van Slovenië zal ik waarschijnlijk niet rijden. Ik ben een aantal trainingen verloren en daarom moet ik me de komende periode vooral focussen op interval- en duurtrainingen in de buitenlucht. Maar ik voel me verder goed. Ik heb geprobeerd om ook een beetje te relaxen, al ben ik in de tweede week na mijn val alweer in huis begonnen met trainen. Mijn motivatie is altijd hoog geweest. Komende maandag heb ik een nieuwe CT-scan en dan weten we hoe goed het bot is geheeld.”

Pogacar won dit voorjaar onder meer de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race – foto: Cor Vos

Wat opvalt is dat Pogačar altijd plezier lijkt te hebben als hij koerst. Maar hoe leuk is de Tour als je niet 100% in topconditie bent? “Als je voor de eindzege gaat zoals ik dat doe en je bent geen 100%, dan denk ik niet dat je ervan kunt genieten”, antwoordt de Sloveen op vraag van WielerFlits. “Maar hopelijk lukt het me om toch 100% te zijn. Nou ja, mijn pols zal dan misschien nog niet helemaal terug de oude zijn. Alleen je hebt je pols niet nodig om je benen tot 100% te trainen. Ik moet daarom afwachten hoe het in de Tour gaat, maar ik vermoed dat ik er hoe dan ook wel van zal genieten. Het liefst rijd ik nog een koers voor een belangrijke wedstrijd uit en daarom doe ik de tijdrit en de wegrace op het Sloveens kampioenschap. Ik maak me niet echt zorgen.”

Gretig
De Sloveen vindt zijn polsblessure geen tegenslag, maar eerder een ongelukkige situatie. Met een lach op zijn gezicht probeert hij de aanwezige journalisten ervan te overtuigen dat hij ondanks zijn blessure, wel degelijk goede en kwalitatieve trainingen heeft afgewerkt. De vraag is nu vooral hoe zijn pols het houdt bij sturen, remmen, accelereren en afdalen. “In deze eerste dagen buiten op de fiets is dat wel een factor. In de eerste plaats moet ik zeggen dat ik de eerste zes weken niet buiten mocht fietsen. Toch ben ik al na vijf weken begonnen. Dat is een beetje stom, om het doktersadvies te negeren. Ik heb alleen mijn ploeg – en iedereen daarbuiten – gepusht of ik mocht proberen om buiten op de fiets te rijden. De eerste dagen ben ik heel voorzichtig geweest.”

Dat komt omdat Pogačar niet te veel druk mag zetten op zijn hand, om het scafoïdebotje zo min mogelijk te belasten. “Ik begon dan te trainen op de rollers en daarna ging ik de weg op voor twee of drie uurtjes trainen. Uiteraard rijd ik met een spalk. Daar heb ik er intussen een paar van: eentje voor het normale leven, eentje voor op de fiets en eentje – als het herstel bijna ten einde is – die nog een kleine beetje ondersteuning geeft voor de pols. Ik ben er iedere dag mee bezig en ik voel me iedere dag ook beter, zonder pijn. Na de scans van maandag weten we of ik het bot niet opnieuw beschadigd heb door te vroeg te starten. Ik denk van niet, want ik heb geen pijn. Als het er wel beter uit ziet, kan ik beginnen om iedere keer een beetje meer druk op mijn hand te zetten.”

foto: Raymond Kerckhoffs

“Misschien dat ik tijdens de Tour ook nog een zachte spalk nodig heb voor een beetje ondersteuning”, gaat Pogačar verder. “Ik hoop alleen maar dat ik een stukje mobiliteit terugkrijg, zodat ik voor de Tour ook nog eens uit het zadel kan demarreren of mijn sprints kan oefenen. Ik kijk namelijk uit naar de eerste twee etappes in het Baskenland. Dat zijn echt heel prachtige ritten, superzwaar. Ik zie dat liever dan allerlei vlakke ritten in de eerste week. Je weet meteen wie er goed is en wie de gele trui heeft. Dan is het niet zo stressvol de dagen erna. Het gaat dus lastig voor mij zijn om fris aan de Tour te beginnen en onmiddellijk twee dagen te moeten gas geven. Twee jaar terug hadden we een gelijkaardige start, met twee zware finales. Toen voelde ik me goed en dat houd ik graag vast. Deze start van de Tour de France is er een waarvan ik houd.”


‘Als ik Evenepoel was, zou ik wel de Tour rijden’
Er werd ook gevraagd of Pogačar veel naar de Giro d’Italia heeft gekeken en of hij Remco Evenepoel en Primož Roglič graag aan de start van de Tour ziet verschijnen. “Ik denk dat Remco had kunnen meedoen voor de eindzege in de Giro, maar helaas is hij uitgevallen. Hij is de wereldkampioen. Als ik hem was, had ik nu toch wel de Tour de France gereden. Maar iedereen is anders en niemand voelt zich hetzelfde op de fiets na zo’n harde koers. Hij heeft ook corona gehad, natuurlijk. Ik zou Evenepoel graag in de Tour zien. De concurrentie is dan nog groter en dat geldt ook als Roglič meedoet. Al heeft Jumbo-Visma nu een duidelijke kopman in Jonas Vingegaard en willen ze Primož als Giro-winnaar niet te veel pushen. Misschien sparen ze hem voor de Vuelta.”Ook dit jaar hebben we met RIDE weer een lekker dikke zomereditie (212 pagina’s gemaakt. Je leest daarin onder meer een exclusief één-op-één-interview met Tadej Pogačar, over wie de persoon achter de renner is. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

 
10 Reacties
Sorteer op:
3 juni 2023
"Ja, maar niet in topvorm maar hij wint 'em wel"
3 juni 2023
Heerlijk, niet downplayen .. zeggen waar het op staat. Een echte topper heeft ook geen 3 maanden voorbereidingstijd nodig om in shape te zijn. Zijn standaard ligt zo bizar hoog (gezien het voorseizoen). Als hij uiteindelijk toch tekort komt, heeft hij wellicht een supercompensatie voor het WK / Lombardije / Vuelta.
  3 juni 2023
  Supercompensatie naar Vuelta lijkt me moeilijk, hij heeft wel het hele voorjaar knetterhard gereden, en de vorige jaren was hij vlak na de Tour wel helemaal op. Lombardije kan er altijd nog in zitten, maar dat kun je geen supercompensatie van de Tour meer noemen.
  5 juni 2023
  @Rode_Rick wat een onzin. Hij heeft vorig jaar rust genomen en een dijk van een najaar gereden. In 2021 idem dito met brons in Tokyo bv een week na de Tour.
3 juni 2023
verwacht geen spannende tour ofwel lukt het niet voor pogacar in de tour en komt hij niet in de buurt van vingegaard of anders is hij buitengewoon fris, past de timing perfect en rijdt hij vingegaard in de vernieling
  3 juni 2023
  Je beschrijving is juist een recept voor spanning :).
3 juni 2023
Kansen voor de concurrentie om al vanaf de eerste paar bergetappes er volle bak in te vliegen en Pogie zsm proberen op achterstand te zetten , zodat hij snel kansloos is vanaf week 1 .Hem niet in vorm laten komen zou ik denken.
  Een Pogi op 85% zal voldoende zijn om de Tour te winnen. Duimen op jouw scenario zodat we toch wat spanning krijgen.
  5 juni 2023
  Een Pogi op 85% wint de Tour niet. Je betert niet in een grote ronde. Indien je boven komt drijven is je conditie dermate goed dat je beter herstelt. Zie Yates vs Froome. Yates was top maar herstelde niet meer goed door alle plichtplegingen. Froome in de schaduw met een super etappe. Meer over in de tank.

Reacties zijn gesloten.