Giro 2021: Voorbeschouwing tweede etappe naar Novara
Ewan won tot op heden al drie etappes in de Giro - foto: Cor Vos
zondag 9 mei 2021 om 13:00

Giro 2021: Voorbeschouwing tweede etappe naar Novara

Zondag gaat het peloton op voor de tweede etappe van de Giro d’Italia. Na de individuele tijdrit in Turijn waarin Filippo Ganna het roze veroverde, staat een 179 kilometer lange rit in lijn gepland van Stupinigi naar Novara, waar normaal gesproken de sprinters om de zege gaan strijden. WielerFlits blikt vooruit!

Parcours

Na de tijdrit van zaterdag krijgen de renners zondag een vlakke rit voor de wielen geschoven. De start ligt tien kilometer ten zuiden van Turijn, bij Slot Stupinigi. Dit paleis werd gebouwd in 1729 voor koning Victor Amadeus II van Sardinië en maakt sinds 1997 deel uit van de UNESCO-werelderfgoedlijst. Nu vormt het kasteel de start van de eerste vlakke rit in de Giro d’Italia 2021.

Vervolgens koerst het peloton door de Povlakte, het vlakke landschap rond de gelijknamige rivier. De karavaan arriveert na ongeveer zeventig vrijwel vlakke kilometers in het heuvelachtige gebied rond het dorp Montechiaro d’Asti. In dit gebied ligt de eerste, enige gecategoriseerde beklimming van deze etappe, de klim naar Villadeati.

Na deze licht glooiende Noord-Italiaanse heuvels, precies tussen Turijn en Milaan in, is het nog een kleine zeventig kilometer tot de streep. De sprintersploegen zullen dan ongetwijfeld hun treintjes al langzaam op stoom brengen en kan het gekrioel om de juiste positie in het peloton beginnen.

Na twee tussensprints in Tricerro en Vercelli is het vrijwel één rechte lijn naar finishplaats Novara. Deze stad aan de rand van regio Piëmont kent een behoorlijk rijke wielergeschiedenis. Zo is Novara de geboortestad van Giuseppe Saronni, tweevoudig winnaar van de Giro met maar liefst 24 (!) etappezeges op zijn erelijst. Verder werd ‘Beppe’ in 1982 wereldkampioen en won hij het jaar nadien Milaan-San Remo.

De Giro d’Italia finishte voor het laatst in Novara in 1968. Niemand minder dan Eddy Merckx won toen in de stad nabij Milaan. Dat jaar zou Merckx uiteindelijk zijn eerste eindoverwinning in de Giro binnenhalen. Dit jaar is het waarschijnlijk een bonkige sprinter die ‘De Kannibaal’ opvolgt met een ritzege in Novara.

Start: 12u40 in Stupinigi
Finish: tussen 16u49 en 17u11 in Novara
Afstand: 179 km

Finishplaats Novara is de geboortestad van Giuseppe Saronni – foto: Cor Vos


Favorieten

Na de tijdrit van zaterdag zijn zondag de rappe mannen aan de beurt om voor de overwinning te strijden. Caleb Ewan is een van de grote favorieten in een massasprint. In zijn carrière wist de Australiër van Lotto Soudal al drie etappes in de Giro achter zijn naam te zetten en in deze editie hoopt hij opnieuw te winnen. Wel moet de 26-jarige renner het vooralsnog met een seizoenszege doen en moet hij opboksen tegen heel wat rappe mannen. Toch denkt hij dat zijn vorm voldoende is voor een ritzege, vertelde hij in aanloop naar de ronde.

Ewan denkt dat zijn vorm voldoende is voor een ritzege – foto: Cor Vos

Bij die rappe mannen rekent Ewan ook Dylan Groenewegen, die weer terug in competitie is na een schorsing van negen maanden. Bij zijn comeback zaterdag klokte de Nederlander de 152e tijd en daarmee liet hij toch een hele rits mannen achter zich. Na de aankomst vertelde hij aan WielerFlits dat hij uitkijkt naar de etappe naar Novara, waar hij voor het eerst sinds lange tijd weer wil gaan sprinten. “Normaal sta ik er mentaal gewoon sterk voor en ik heb er zin in. De vorm is volgens mij ook wel goed.”

Eventueel kan Jumbo-Visma ook David Dekker uitspelen. De 23-jarige neoprof is nog maar aan zijn eerste jaar op het hoogste niveau bezig, maar in de UAE Tour – meteen een WorldTour-koers – won hij al wel meteen mooi het puntenklassement na twee tweede plaatsen en een vierde plek.

Alpecin-Fenix is naar Italië afgereisd met Tim Merlier als snelle man. De 28-jarige sprinter maakt weliswaar zijn debuut in het groterondewerk, maar hij heeft dit seizoen al een drietal zeges binnengesleept. In maart won hij namelijk al zowel Le Samyn, de GP Monseré, als de Bredene Koksijde Classic. Als hij die benen uit het Vlaamse voorjaar weer weet aan te spreken, doet hij zondag mee om de overwinning. “Al mijn vorige zeges zijn mooi, maar de Ronde van Italië spreekt wat dat betreft toch veel meer tot de verbeelding”, zei hij voor de Italiaanse ronde.

Groenewegen is terug in competitie na een schorsing – foto: Cor Vos

Iemand die we nooit moeten afschrijven, is Peter Sagan. Als iedereen denkt dat de Slowaak van BORA-hansgrohe verzadigd is, staat hij er telkens weer. Bij zijn debuut vorig jaar in de Giro won hij op erg fraaie wijze de etappe naar Tortoreto. En ook al was het niet tegen de sterkste sprinters ter wereld, spurtte hij dit seizoen al naar etappezeges in de Ronde van Catalonië en de Ronde van Romandië. Of zijn concurrenten nu Caleb Ewan of Tim Merlier heten, allemaal houden ze rekening met de drievoudige wereldkampioen.

In zijn Europese kampioenstrui is Giacomo Nizzolo nauwelijks te missen in het peloton. Twee maal won hij al het puntenklassement in de Giro, maar hij wacht nog steeds op zijn eerste ritzege. Daar wil hij dit jaar verandering in brengen en daarbij krijgt hij de steun van Max Walscheid, Bert-Jan Lindeman en Lukasz Wisniowski. Nizzolo behaalde dit jaar al een aantal fraaie resultaten. Zo won hij de Clasica de Almeria, was hij vierde in Brugge-De Panne en zelfs tweede in Gent-Wevelgem achter Wout van Aert.

Merlier sleepte dit seizoen al een handjevol zeges binnen – foto: Cor Vos

Fernando Gaviria is het speerpunt van UAE Emirates in de massasprints. Al vijf keer wist hij in de Giro naar de winst te snellen en bij zijn jacht op een zesde succes wordt hij bijgestaan door Max Richeze en Sebastian Molano. De Colombiaanse sprinter kon dit seizoen echter nog niet winnen en zag zijn voorbereiding op de Giro worden gedwarsboomd door een polsbreuk, die hij opliep bij een val in de E3 Saxo Bank Classic. In de openingstijdrit reed hij wel naar een veelbelovende 49e plaats, waarmee hij in het linkerrijtje van de uitslagentabel eindigde.

Zo hebben Lotto Soudal, Jumbo-Visma, Alpecin-Fenix, BORA-hansgrohe, Qhubeka ASSOS en UAE Emirates allemaal wel een snelle man in Italië, maar dat geldt ook voor Cofidis. De Franse ploeg heeft Elia Viviani aan de start, die dit seizoen na een droogte van liefst anderhalf jaar weer eens wist te winnen. In Cholet-Pays de la Loire lukte het hem eindelijk weer eens het peloton zijn wil op te leggen. Winnen in de Giro deed de Italiaanse sprinter al vijf keer, waaronder vier maal in de editie van 2018. “Mijn belangrijkste doel is een etappezege”, klonk hij al strijdlustig.

Bij Trek-Segafredo liggen de ambities vooral bij het algemeen klassement, maar Matteo Moschetti kan in een massasprint maar beter in het oog worden gehouden. De 24-jarige Italiaan smeet zich dit seizoen in de Tour de La Provence en de UAE Tour al een paar keer in het sprintgeweld en won bovendien de eerste uitgave van de Italiaanse eendaagse Per Sempre ‘Alfredo’. Bij de vrijbuiters van AG2R Citroën is Andrea Vendrame de snelle man, al komt die op een zwaar parcours wellicht beter tot zijn recht. De Italiaan verzamelde dit seizoen al een handvol ereplaatsen.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Caleb Ewan
*** Tim Merlier, Dylan Groenewegen
** Giacomo Nizzolo, Fernando Gaviria, Peter Sagan
* Elia Viviani, Matteo Moschetti, Andrea Vendrame, David Dekker

Giro 2021: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

Het blijft zondag droog in de omgeving van Novara. Met een temperatuur van 21 graden is het er zelfs aangenaam vertoeven. Er staat nauwelijks wind. Eurosport 1 en de Eurosport Player zenden de rit van start tot finish uit. Het betekent dat de uitzending al om 12.35 uur begint.

RIDE Magazine
63 Reacties
Sorteer op:
8 mei 2021 20:16
Vendrame heeft aangegeven dat hij niet op het vlakke zal sprinten de eerste week. Andere outsiders: Kanter, Minali, Fiorelli, Belletti.
    9 mei 2021 08:57
    Tagliani, Albanese, Bevin, van den Berg, Pasqualon, Cimolai & Schultz en we hebben ze allemaal denk ik.
    9 mei 2021 10:18
    Je mist de ‘snelle’ mannen van Androni nog: Venschiarutti en Tesfatsion
8 mei 2021 20:19
Snap niet dan men nog altijd niet ziet dat Merlier de snelste sprinter ter wereld is.
    8 mei 2021 20:24
    Plaatsing is niet optimaal.
    8 mei 2021 20:26
    och, om je heen niets dan stervelingen.

    Ik hoop zeer vurig op Groenewegen...
    8 mei 2021 20:55
    Laat hem eerst maar eens een rit in een grote rond of een (semi)klassieker winnen.
    8 mei 2021 21:31
    Het zou ermee te maken kunnen hebben dat ie tot nu toe slechts 1 schamele WT-overwinning heeft geboekt.
    8 mei 2021 21:45
    Laat Merlier eerst maar een rit in een grote ronde winnen voor hij de ambitie heeft om een rit in een grote ronde te winnen! Heeft in het verleden al een hoop opportuniteiten laten liggen in de 0 grote rondes die hij reed.
    9 mei 2021 00:13
    Volgens mij heb je gemist dat de snelste nog altijd Stroetinga is.
    9 mei 2021 09:34
    Hoe moet ik dat zien dan, als je keer op keer geklopt wordt door subtopsprinters? Eén ritoverwinning in de Tirreno, waarin hij Gaviria klopte. Verder altijd 5e, 6e, 7e.
    9 mei 2021 18:23
    Nu ziet men het wel
8 mei 2021 20:25
Toch benieuwd welke sprinter TJV gaat uitspelen, Dekker lijkt in hele goede vorm te steken gezien zijn tijdrit en Groenewegen zal wellicht nog even willen acclimatiseren.
    8 mei 2021 20:32
    Benieuwd of Groenewegen er zich meteen al tussen wil smijten - elke rol in de laatste 10 km zou eigenlijk al knap zijn, of het nu als deel van het treintje of als afwerker is.
    8 mei 2021 20:36
    Groenewegen heeft zelf al aangegeven dat hij morgen zal sprinten.
    8 mei 2021 20:38
    Ok, dat wordt dan interessant!
    8 mei 2021 23:01
    Wel jammer. Eerst even het water aanvoelen en tevens krediet bij de ploeg kweken door voor dekker te werken lijkt me zo'n eerste rit geen slecht idee.
    8 mei 2021 23:05
    Groenewegen moet zich er zo snel mogelijk weer tussensmijten. Hij heeft de hele rit de tijd om te acclimatiseren. Er is hier vast wel iemand die het waarom daarvan neuropsychologisch kan duiden.

    Goodwill kweken door te werken voor een mindere sprinter slaat nergens op. Het is topsport, geen teamuitje.
    8 mei 2021 23:56
    Eens. Gewoon sprinten met Groenewegen. Ik ben benieuwd wie zijn lead-out gaat doen. Affini?
    9 mei 2021 09:45
    Dekker lijkt me de laatste man dan voor Groenewegen.
    9 mei 2021 09:52
    +1 met boehoe. Stel, Groenewegen zou de lead out doen voor Dekker, dan kan hij ten eerste weer in het ritme komen van het gefriemel zonder de laatste verantwoordelijkheid. Ten tweede kweekt hij een heleboel goodwill binnen en buiten de ploeg.
    9 mei 2021 10:10
    Volgens mij is het ontbreken van goodwill vooral een dingetje voor gefrustreerde volgers. Ik heb van renners nog geen enkel signaal gehoord dat ze niet op Groenewegen zitten te wachten, buiten wat renners van DQS dan.
8 mei 2021 20:38
Ik gok/hoop op een mooi duel tussen Ewan en Merlier.

Ook nog een dankwoordje voor de voorbeschouwing met profiel én kaartje, redactie!
    8 mei 2021 22:55
    +1

    Een voorbeschouwing met kaartje (en het profiel bij de etappe zelf )!!
    8 mei 2021 23:07
    Ja, zo'n duel hoop ik ook. En dan met Groenewegen als winnaar.
8 mei 2021 21:00
Cimolai zie ik ook wel top 10 eindigen
8 mei 2021 22:01
Nooit geweten dat Novara de geboorteplaats van Saronnin is
8 mei 2021 22:51
Bevin pasqualon ook 1 ster
    8 mei 2021 23:39
    Die gaan zeer waarschijnlijk niet sprinten morgen.
    9 mei 2021 08:22
    Ik wil Patrick Bevin
    9 mei 2021 09:48
    Bah Veloburto.
8 mei 2021 23:00
Max Kanter gaat het doen. Gebaseerd op helemaal niets
    8 mei 2021 23:18
    Hier houd ik van! Ik heb ook zo'n gevoel dat Tesfatsion de puntentrui gaat pakken.
    9 mei 2021 08:35
    Max kan vandaag zeker de overwinning pakken, maar Kanter moet eerst beter positioneren.
    9 mei 2021 10:21
    Max Kanter geen reet van
8 mei 2021 23:18
Denk Ewan! Hoop heel erg op Dylan!
9 mei 2021 07:57
Als het inderdaad een rechte lijn naar de finish is, dan wint Merlier. Als dat niet zo is en er ontstaat veel gedrang dan wint Ewan. Van Groenewegen moet je niet meer vragen dan meedoen en top vijf. Winnen is een klein wonder na zijn voorgeschiedenis.
    9 mei 2021 12:10
    Zou het echt een wonder zijn? Komt niet terug van een blessure dus heeft gewoon de juiste voorbereiding kunnen doen, en als je de winterpauze weglaat heeft hij ook niet zo extreem lang aan de kant gestaan.
9 mei 2021 08:19
Ik kraak voor mijn stadsgenoot Dylan!
9 mei 2021 08:42
Goede analyse, al zou ik Sagan hoger inschatten dan Groenewegen op dit moment.
    9 mei 2021 08:48
    Gebaseerd op de uitslagen van de laatste 9 maanden ben ik het met je eens.
9 mei 2021 09:59
Mocht Groenewegen wel winnen. Benieuwd hoe hij over de finish gaat komen. Met oerkreten of meer ingetogen.
    9 mei 2021 10:06
    Ik hoop met oprechte emotie. Wat mij betreft mag hij wel weer vrij zijn van het constant woorden wegen en mensen pleasen door zich nederig op te stellen. Straf gehad en nu weer door.
    9 mei 2021 10:07
    Dan gaat hij sowieso huilon.
    9 mei 2021 10:23
    Met twee opgestoken middelvingers? Of zuigend op zijn duim ;), ... is wel een polletje waard wat mij betreft :)
    9 mei 2021 10:43
    HOE DAN?! schreeuwend waarschijnlijk
9 mei 2021 10:00
Wat was er nou met bevin gister? Die aambeien is een mooi praatje..
    9 mei 2021 10:11
    Ik geloof dat veloburto hem wil, maar wat er precies speelt weet ik niet ;)
9 mei 2021 10:11
Taco van der Hoorn pakt de bergtrui vandaag.
    9 mei 2021 10:19
    samen met Venchiarutti, Zoccarato en Rivi in de vroege vlucht.
9 mei 2021 10:32
Als Groenewegen gaat sprinten, hoop ik dat hij door emotie/spanning etc. geen domme dingen gaat doet.
    9 mei 2021 10:49
    Of zegt. Dat "podium of jodium" kan 'ie maar beter weglaten.
    9 mei 2021 10:55
    Groenewegen wint natuurlijk.. de rest durft niet mee te sprinten.
9 mei 2021 10:48
Duimen voor de godenkinderen van Bardiana, Androni & EOLO. Vandaag gaat er gewoon eentje van hen top 100 halen, ik voel het!
9 mei 2021 10:57
DQS gaat de sprint ontregelen. Cavagna pakt hem.
9 mei 2021 11:17
Caleb Ewan wint. Hij is de snelste.
9 mei 2021 11:30
Taco voor de bergtrui vandaag!
9 mei 2021 11:36
Listige bochtjes hoor in de laatste kilometers. Spannend... Go Dylan!
9 mei 2021 11:39
Hopelijk wint vandaag Merlier, iemand van Trek-Segafredo of Deceuninck-Quick Step. De rest kan je zelf invullen of bedenken!!!
9 mei 2021 13:07
Is er geen volgtopic omdat het vandaag Moederdag is?
9 mei 2021 13:22
Volgens mij is vooral de vraag of Groenewegen nog durft te sprinten. Als hij dat durft dan zijn er in het peloton niet veel die met hem kunnen wedijveren. Tot de val was hij samen met Jakobsen de snelste van de wereld. Wellicht ontbreekt in het begin dan nog de timing of wat snelheid, maar het kan dan nooit lang meer duren voor hij gaat winnen.

Reacties zijn gesloten.