Giro 2021: Sprinter Elia Viviani moet Cofidis aan ritzeges helpen

dinsdag 4 mei 2021 om 09:26
Giro 2021: Sprinter Elia Viviani moet Cofidis aan ritzeges helpen

foto: Cor Vos

Cofidis staat zaterdag met Elia Viviani als kopman aan het vertrek van de Giro d’Italia. Met de Italiaanse snelheidsduivel mikt de Franse formatie op sprintzeges. De ploeg rekent in de selectieve etappes op enkele vrijbuiters.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De inmiddels 32-jarige Viviani, bezig aan zijn tweede seizoen bij Cofidis, wordt door de ploeg naar voren geschoven als sprinter met dienst. De rappe Italiaan wist in het verleden al vijf ritzeges te boeken in zijn thuisronde, maar is sinds zijn vertrek bij Deceuninck-Quick-Step niet meer de veelwinnaar van weleer. Viviani boekte eerder dit jaar pas zijn eerste overwinning voor Cofidis.

Die verlossende zege kwam er in Cholet-Pays de la Loire, inmiddels meer dan een maand geleden. Viviani spurtte dit seizoen ook al naar meerdere ereplaatsen in de UAE Tour, Tirreno-Adriatico en de Oxyclean Classic Brugge-De Panne. In aanloop naar de Giro deed hij nog de nodige koershardheid op in de Ronde van Romandië.

“Ik heb er alles aan gedaan om klaar te zijn voor de Giro”, zegt Viviani in een vooruitblik. “Mijn belangrijkste doel is een etappezege. Ik droom van de etappe met aankomst in Verona, maar ik hoop ook eerder al te kunnen winnen. Ik ben erg blij dat Attilio, Fabio Sabatini en Simone Consonni er ook bij zijn. Dat geeft me veel vertrouwen.”

Plan B en Plan C
Viviani kan in de finale van vlakke etappes rekenen op steun van zijn broer Attilio, Simone Consonni en zijn vaste lead-out-makker Fabio Sabatini. Met Attilio Viviani en Consonni beschikt Cofidis nog over een tweede en derde sprinter, mocht de oudste Viviani een keer niet kunnen meedoen in de sprint.

In de zwaardere etappes is het dan weer aan Nicolas Edet, Victor Lafay, Rémy Rochas en Natnael Berhane om het mooie weer te maken. Edet (33) wist in het verleden al een keer het bergklassement te winnen in de Vuelta a España en kan wellicht in de Giro een gooi doen naar de blauwe bergtrui.

Selectie flag-fr Cofidis voor Giro d’Italia 2021 (8-30 mei)
flag-er Natnael Berhane
flag-it Simone Consonni
flag-fr Nicolas Edet
flag-fr Victor Lafay
flag-fr Rémy Rochas
flag-it Fabio Sabatini
flag-it Attilio Viviani
flag-it Elia Viviani

Dit artikel delen:

3 Reacties

Krakowic 4 mei 2021 om 10:56

Ik denk dat Viviani toch tekort gaat komen in de massasprints, de absolute snelheid ontbreekt en hij heeft ook geen team meer dat hem in een zetel kan brengen.

Kenny van Hummel plaatste in de podcast ‘De grote plaat’ nog een interessante kanttekening bij zijn deelname aan de Ronde van Romandië, daar rijdt je niet als je je spiervezels wilt trainen in aanloop naar een grote ronde. Dus of de hier omschreven koershardheid hem echt gaat helpen is nog maar de vraag.

0
Titaantje 4 mei 2021 om 16:05

ja die deelname aan romandie vind ik ook erg verrassend. netals voor een pasqualon. een sprinter heeft daar als giro voorbereiding echt niks te zoeken. kan je beter een paar Groenewegen-trainingen doen (intervals tot je kotsend over je stuur hangt)

0
Krakowic 4 mei 2021 om 18:07

Van Pasqualon zou je nog kunnen zeggen dat hij mikt op een paar etappes waar hij wel kan overleven en de echte rassprinters niet. Misschien dat Romandië daarvoor wel een goeie training is.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone