Giro 2021: Voorbeschouwing sprintetappe naar Termoli

Giro 2021: Voorbeschouwing sprintetappe naar Termoli

foto: Cor Vos

Door Nick Doup en Sam Dictus
vrijdag 14 mei 2021 om 13:00

Daags na de aankomst op de San Giacomo krijgen de rappe mannen weer een kans in de Giro d’Italia. De zevende etappe, over een 181 kilometer lang parcours tussen Notaresco en Termoli, is zo goed als vlak en dus gemaakt voor de sprinters. Wie grijpt zijn kans in de derde sprintkans van deze Giro? WielerFlits zet de favorieten op een rij.

[bingoal id=”153991″ link=”http://bit.ly/bingoal_giro2021_7″ title=”Wie wint de zevende etappe van de Giro 2021?”]

Parcours

Giro 2021 kaart etappe 7

Vanuit de finishplaats van de zesde etappe (Ascoli Piceno) is het een klein halfuurtje rijden naar Notaresco, de stad waar vrijdag het Villagio di Partenza is opgetrokken. Na de neutrale start in Notaresco volgt een nagenoeg vlakke lijn richting de Adriatische kust.

Na een kilometer of zestig langs de zee gereden te hebben, trekt de karavaan door Chieti. Niet alleen is deze middeleeuwse stad de geboortegrond van Giulio Ciccone, ook vormt de heuvel waar de stad op gebouwd is een leuke beklimming die vaak wordt opgenomen in Giro- en Tirreno-Adriatico-parcoursen.

Zo won Peter Sagan in 2012 nog een etappe van de Tirreno-Adriatico op deze plek. Ook Michele Scarponi was zegerijk in Chieti – in 2011 én 2010 won hij de vierde rit van de Tirreno-Adriatico hier. De Giro d’Italia deed deze plaats maar liefst 28 keer aan.

Op de steile klim naar Chieti worden de enige bergpunten van de dag vergeven. Op deze beklimming van vierde categorie gaat de kopgroep er waarschijnlijk met de buit vandoor, om na de eerste tussensprint in Crecchio weer in de richting van de kust te draaien. Na nog wat ongecategoriseerde heuveltjes afgewerkt te hebben, is het na 100 kilometer koers zo goed als vlak.

De laatste 70 kilometer loopt parallel aan de kustlijn in de richting van finishplaats Termoli. Hierdoor is er voor de sprintersploegen nog meer dan genoeg tijd om hun treintjes in de juiste stellingen te krijgen en de sprinter goed te positioneren. Na de tweede tussensprint in Fossacesia Marina is het nog een dikke 55 kilometer tot de streep.

De aanloop naar de finale van deze sprintetappe is vrij rechttoe rechtaan. Geen gekronkel in zijstraatjes, geen verkeershindernissen. Kilometers lang rijdt het peloton over de boulevard van de Via Cristoforo Colombo. Tot de ultieme finale…. Op ruim anderhalve kilometer van de eindstreep slaan de renners rechtsaf, het hart van Termoli in.

Hier ligt allereerst een kort klimmetje met een stijging tot 12%, die al pijn zal doen in de benen. Daarna volgt een technische zone: links, rechts, onder de vod, wegversmalling, rechts, links en daarna nog licht afbuigend naar rechts. Op de Via Maratona ligt vervolgens de streep, maar de finale zal (net als die naar Cattolica) de nodige reacties opleveren.

Start: 12.50 uur in Notaresco
Finish: tussen 17.00 en 17.25 uur in Termoli
Afstand: 181 kilometer


Favorieten

De sprinters hebben in de eerste week van deze Giro d’Italia al drie kansen gehad, al snoepte Taco van der Hoorn een van die kansen weg. De vraag is dus wie in de voetsporen van Tim Merlier, die in Novara de snelste was, en Caleb Ewan, die na een chaotische slotfase in Cattolica won, treedt.

Caleb Ewan – foto: Cor Vos

De man die we voor deze aankomst in Termoli naar voren schuiven is Caleb Ewan. De kopman van Lotto Soudal werd vooraf bestempeld als dé snelste man van dit peloton, al kwam het er door slechte positionering niet van in Novara. In Cattolica revancheerde hij zich met een ultieme punch. Ewan kan het dus wel. Nu is positionering in Termoli van levensbelang. Met Roger Kluge en Jasper De Buyst heeft Ewan twee meesterknechten die dat goed kunnen. En dat stukje aan 12%? Dat moet voor de explosieve Australiër een peulenschil zijn.

Tim Merlier zat in Cattolica goed geplaatst, maar kettingproblemen gooiden roet in het eten. “Ik had nog overschot eigenlijk”, vertelde hij ons na afloop nog. Als veldrijder kan hij een oplopende strook van 12% makkelijk verteren en ook over de benodigde stuurmanskunsten beschikt Merlier. Ook zijn helpers, onder wie Gianni Vermeersch, kunnen dit als de besten. En net als in Novara, waar Merlier won, zien de sprinters de finishboog pas heel laat. Vroeg aangaan loont dus en laat dat de specialiteit zijn van de kopman van Alpecin-Fenix.

Tim Merlier – foto: Cor Vos

Kent u de theorie van de ketchupfles? Voetballer Ruud van Nistelrooy vergeleek het doelpuntenmaken met een fles ketchup. “Soms doe je ontzettend je best en komt er niets uit, en op een ander moment gaat het ineens vanzelf”, zei een oud-ploeggenoot er ooit over. Geldt diezelfde theorie voor Giacomo Nizzolo? De Italiaan van Qhubeka ASSOS werd al twee keer tweede deze Giro. Inmiddels staat de teller van Nizzolo op elf (!) tweede plaatsen, zonder dat hij ook maar een ritzege wist te behalen. Het zit erin, daar is hij van overtuigd. In Termoli ligt zijn volgende kans.

Iemand die een zware finale aankan én goed kan sturen. Dan kom je al snel uit bij Peter Sagan. De Slowaak van BORA-hansgrohe moet het in de sprints voorlopig doen met ereplaatsen. In Novara werd hij vijfde, in Canale werd hij derde en in Cattolica werd hij vierde. Deze aankomst in Termoli lijkt op het lijf geschreven van Sagan, al zal hij het in de pure spurt vaak moeten afleggen tegen andere mannen. Vallen alle puzzelstukjes op zijn plek voor de drievoudige wereldkampioen?

Giacomo Nizzolo – foto: Cor Vos

Dylan Groenewegen kon in Cattolica geen rol van betekenis spelen. Na afloop stak de sprinter van Jumbo-Visma de hand in eigen boezem. “Ik maakte in de finale een paar fouten. Daardoor reed ik achter de feiten aan. De vorm is wel goed en ik krijg steeds meer ritme. Die foutjes zullen er uitgaan en dan ga ik er weer voor”, aldus Groenewegen. In Termoli mag hij aantonen dat het met die power in de benen wel goed zit. Mocht Groenewegen niet meedoen, dan heeft Jumbo-Visma met David Dekker een sprinter achter de hand.

Voor Elia Viviani moeten het drie frustrerende sprints geweest zijn de afgelopen week. Hij werd achtereenvolgens derde, vierde en derde. Het laat zien dat de vorm van de Cofidis-kopman goed is, maar dat hij nog niet de punch heeft om het af te maken. De trein van Viviani is wel op punt, want Simone Consonni speelde in de finale in Cattolica een hoofdrol. Als het Italiaanse koppel dat vrijdag opnieuw kan, zit er wellicht iets moois in voor Viviani.

Dylan Groenewegen – foto: Cor Vos

UAE Emirates rekent in de sprintetappes van deze Giro d’Italia op Fernando Gaviria. Afgelopen woensdag behaalde hij zijn beste daguitslag tot nu toe, namelijk een vijfde plaats. Maar de Colombiaan, die al vijf ritzeges in de Giro achter zijn naam heeft staan, heeft moeite om zich te onderscheiden in dit deelnemersveld. Het momentum ligt niet bij Gaviria, dus hij is niet de grote favoriet. Maar een gevaarlijke outsider, dat is hij zeker. Ook Davide Cimolai (die de sprint achter Taco van der Hoorn won) van Israel Start-Up Nation behoort tot die categorie.

Tot slot zijn er nog een flink aantal sprinters van de tweede lijn die zich mengen in de spurts. Matteo Moschetti (Trek-Segafredo) werd al twee keer zesde en Andrea Pasqualon (Intermarché-Wanty-Gobert) liet zich in Cattolica ook zien. En dan noemen we ook nog Max Kanter (Team DSM), Riccardo Minali (Intermarché-Wanty-Gobert), Filippo Fiorelli (Bardiani-CSF-Faizané), Andrea Vendrame en Lawrence Naesen (AG2R Citroën).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Caleb Ewan
*** Tim Merlier, Giacomo Nizzolo
** Peter Sagan, Dylan Groenewegen, Elia Viviani
* Fernando Gaviria, Davide Cimolai, Matteo Moschetti, Andrea Pasqualon

[bingoal id=”153991″ link=”http://bit.ly/bingoal_giro2021_7″ title=”Wie wint de zevende etappe van de Giro 2021?”]


Weer en TV

In de voormiddag is het prettig weer in Notaresco, met temperaturen tot 21 graden Celsius, een zonnetje, een licht wolkendek en wind van 2 à 3 Beaufort uit oostelijke richting. In finishplaats Termoli wordt dan weer bewolking verwacht in de namiddag, bij een temperatuur van 20 graden en matige wind uit zuidoostelijke richting. De kans op neerslag is nihil.

De tv-uitzending van Eurosport 1 begint om 12.45 uur, waarna de hele etappe in beeld wordt gebracht. Ook is de rit naar Termoli online live te volgen via de Eurosport Player en GCN+.

Dit artikel delen:

40 Reacties

josi 13 mei 2021 om 19:13

Ze hebben weer hun uiterste best gedaan een tumultueuze finale mogelijk te maken, zo te zien. Dat muurtje zal te kort zijn om de sprinters echt in problemen te brengen, maar je kunt er wel je positie verliezen en dan ben je verder gezien.

0
Michelangelo 14 mei 2021 om 00:15

Heb even op de streetview gekeken vanaf het klimmetje. Het lijkt met het straatmeubliair wel mee te vallen, maar het zal er een beetje aan liggen hoe de route wordt afgezet.

Klimmetje zelf gaat m.i. niet voor een schifting zorgen, maar wel voor chaos. Laatste 2 km lijken me niet echt een treintjes-aankomst. Wel ligt de finish in een lange bocht, dus wie weet ook weer allemaal sprinten aan 1 kant van de weg.

Hopelijk de focus bij TJV niet op het maken van treintjes, maar op het afzetten van Groenewegen bij de vod. En dat ie het van daar zelf uitzoekt. Beter in je eentje in een goede positie, dan met een hele trein te ver van achteren.

Ik hoop dat Nizzolo een keer raak schiet, maar ik heb het meest vertrouwen in de snelheid van Merlier.

0
S'mon 14 mei 2021 om 11:54

Door die pukkel en de oplopende finish zou ik (net zoals WF) Ewan als topfavoriet aanduiden voor deze sprint

0
Wheely 13 mei 2021 om 19:22

Zal tussen durfals Sagan en Ewan gaan, Nizzolo wordt tweede.

0
Veloburto 13 mei 2021 om 19:23

Deze finish is redelijk lastig hoor. Sagan **** en bizar dat Ulissi hier geen ster krijgt

0
Wheely 13 mei 2021 om 19:36

Denk dat het voor Ewan geen probleem is, won met overmacht op Hatta Dam waar Moschetti overigens tweede werd, hou hem dus ook maar in de smiezen.

0
AnalistJerom 13 mei 2021 om 21:29

Een ster zou met deze aankomst misschien ietwat optimistisch zijn, maar ze hadden ‘m wel als outsider mogen noemen. Daarover gesproken; als een Minali en een Naesen worden genoemd als outsiders mag Bevin ook zeker genoemd worden.

0
Abdoe 13 mei 2021 om 19:45

Weer zo'n rommelige Giro-finale. Extra irritant voor de renners dat dat miniklimmetje vlak na een haakse bocht komt, als de snelheid er toch al uit is. En daarna blijft het slingeren. Ik ga mee met Wheely: Ewan, Nizzolo, Sagan.

0
Tuubke 13 mei 2021 om 21:05

Vooral vlak vóór die bocht schuilt het gevaar, denk ik: een heel peloton in volle vaart naar een haakse bocht jagen, is vragen om problemen.

0
Titaantje 13 mei 2021 om 21:39

Viviani heeft een goede trein (vol in dienst) en verteert zo’n strookje ook prima. Merlier eigenlijk ook. Die sla ik dus net zo hoog aan. Dit is wat minder voor een Groenewegen lijkt me. Die had de finish vast graag op die Cristoforo Colombo weg gezien.

0
Merlinappa 13 mei 2021 om 20:20

Wederom een finale onnodig gevaarlijk gemaakt. Vooral veel onnodig straatmeubilair met bomen en hekjes in smalle straatjes, veel rotondes en zelfs nog verkeerseilanden in de laatste 500 meter. Ik dacht dat de UCI zo bezig was met veiligheid? :')

Ik ben overigens benieuwd naar de wind. Gaat redelijk waaien en het lijkt vooral tegen, maar richting Termoli lijkt ie wat meer uit de flank te komen vanuit het binnenland. Wie weet..

0
Krakowic 13 mei 2021 om 20:36

Benieuwd of TJV, nu ze geen AK meer gaan rijden, deze rit serieus gaan dragen. Geen ideale aankomst voor Groenewegen natuurlijk, maar je weet nooit. Ze hebben wel echt even een succesje nodig als één van de vier grootste ploegen in het peloton.

0
lampje 14 mei 2021 om 00:29

Een van de grootste vier?

0
Krakowic 14 mei 2021 om 08:30

Ineos, UAE, DQS, TJV. Of mis ik dan ploegen?

0
ThorHushovd 14 mei 2021 om 14:28

Nee je mist er geen, maar UAE is een terechte vierde die je noemt: Ineos en DQS onomstreden.

0
JapieJapo 13 mei 2021 om 21:39

Ze moeten de finishlijn gewoon op het vod van de 2km leggen: dan krijg je een echte eerlijkere sprint. Nu is het weer vragen om problemen = meer sensatie??

Zekerheden:
Nizzolo wordt 2de
Minstens 1 sprinter wordt gehinderd door 2de man Consonni / Molano

0
reusjen 13 mei 2021 om 22:14

Inderdaad. Je hebt kilometers kaarsrechte weg en dan presteer je het nog om in de laatste 1,5 km 5 haakse bochten te leggen. Dit is toch niet te verantwoorden, wie verzint zoiets.

0
Tuubke 14 mei 2021 om 09:40

Of in elk geval de tijdopname op drie kilometer voor de meet. Dan hoeven alleen die paar sprinters en hun lead-out zich druk te maken om die haakse bocht naar het muurtje. Anders willen de klassementsmannen daar toch ook voorin zitten, om niet achter een valpartij of opstopping terecht te komen.

0
Sven1 14 mei 2021 om 11:37

Tuubke, waar ligt de tijdsopname nu dan?

0
Tuubke 14 mei 2021 om 16:00

Bij de finish, neem ik aan. Alleen als je in de laatste drie kilometer valt en toch op eigen kracht over de meet komt, krijg je geen tijdverlies aangesmeerd. Maar heb je de pech dat je achter een opstopping komt, bijvoorbeeld omdat er in die haakse bocht iemand anders valt, dan verlies je tijd. Dus zal iedereen die ook maar denkt dat hij iets betekent in het klassement voorin willen zitten, net als de sprinters, en hun treintjes – gekkenhuis dus.

0
Rene Koppert 13 mei 2021 om 22:09

En opnieuw komt de Giro door Chieti en langs het huis van m’n dochter.

0
ThorHushovd 14 mei 2021 om 14:28

Leuk! Zonde dat je niet kon afreizen dan dit jaar.

0
El-Imbattide 13 mei 2021 om 22:11

1. Ewan/Sagan/Viviani/Gaviria/Merlier/Groenewegen
2. Nizzolo
3. Ewan/Sagan/Viviani/Gaviria/Merlier/Groenewegen

0
Deel Koeper 13 mei 2021 om 22:32

Denk dat het stukje van 12% er toch voor zorgt dat de helft van deze sterren mag geschrapt worden.

0
Panache 14 mei 2021 om 09:50

Dat denk ik dus ook. Die 200 meter op 12% is zo’n 30-35 seconden omhoog en pas daarna komt het bochtige deel (op 2-3%) waar zo veel kritiek op is. Velen gaan uit van een ‘normale massasprint’ maar dit is een sprint in 3 delen. Deel 1 is afgezet worden voor het muurtje, deel 2 is het muurtje zelf, dan heb je anderhalve kilometer om in het wiel van een gangmaker ietsje bij te komen en moet je aan deel 3 de eindsprint beginnen.
1) = Positioneren
2) = Punchen
3) = Sprinten
De renner die vandaag wint is een absolute klasbak.

0
vincenzo 14 mei 2021 om 10:17

Sagan is zo’n klasbak die dit aankan

0
jocrot 13 mei 2021 om 23:01

Verwacht een hectische finale waar sterke (niet snelste) sprinters het uit gaan maken. Renners als merlier, groenewegen, gaviria en viviani grijpen mis bij het creëren van de juiste positie.
Sagan, ewan, nizzolo en waarschijnlijk ook cimolai gaan het uitvechten. Zal mij tevens niks verbazen als renners als bevin, fiorelli of moschetti morgen ook op het podium staan.
Enkele sprinters van achter hun kopman kunnen dan ook meedoen nadat hun kopman de boot mist.
Mijn eerste glazenbol moment is..
1 ewan
2 sagan (nizzolo wil niet nog een keer tweede worden…)
3 nizzolo
4 fiorelli
5 cimolai
6 bevin
7 moschetti
8 Kanter
9 vermeersch
10 dekker

0
Julian Vonk 13 mei 2021 om 23:14

En Merlier?

0
jocrot 14 mei 2021 om 11:04

Ik denk dat merlier hier ook misgrijpt bij het positioneren..

0
Jean Dumas 14 mei 2021 om 05:24

Los van de onmogelijke finaleparcoursen in de sprintersritten, dit is een leuke Giro voor de volgers. Vandaag kansen voor de Cimolais, morgen een heuvelfinish, zondag een aankomst bergop met sterrata, maandag een sprintersrit met bergen in de eerste helft en na de rustdag de Strade Bianche. We gaan nog genieten voordat de derde week begint.

0
Stef1996 14 mei 2021 om 08:19

Is er nog een aannemelijke kans op waaiers vandaag? Als het goed is komt de wind wel vanuit het oosten.

0
josi 14 mei 2021 om 08:30

Da’s de verkeerde richting dan, als je op waaiers hoopt.

0
Jacco van Stierop 14 mei 2021 om 08:31

Zo erg als in 1987 zal het hopelijk niet worden. Toen ontaardde de sprint in Termoli in een massale valpartij van zo’n 50-tal renners, waaronder roze truidrager Stephen Roche. Veroorzaker was buffel Bontempi die zich iets te onstuimig uit het wiel van Urs Freuler had gecatapulteerd.
Mathieu Hermans werd afgevoerd met een gebroken sleutelbeen.

0
Alderpark 14 mei 2021 om 08:51

Wat te denken van Moscon, die onlangs in the tour of the Alpes won door weg te kletsen op een puist om vervolgens het sprintende peloton net voor te blijven. Bettiol, Bevin, Honore, Ulissi,Narvaez zouden misschien ook iets durven te proberen op die puist van 12%

0
Wheely 14 mei 2021 om 08:56

Zullen ook wel gaten vallen in het peloton met zo’n aankomst, de klassementsrenners gaan bij de les moeten zijn.

0
fietsvriend 14 mei 2021 om 09:15

Sowieso een mooie dag natuurlijk, Roze Remco eindelijk aan de start in het roze – genieten, ik ga er eens goed voor zitten.

0
Fortuin 14 mei 2021 om 09:25

Enorm grappig!

0
Jean Dumas 14 mei 2021 om 11:16

Zou best kunnen dat Sagan in de vlucht gaat.

0
Polleke 14 mei 2021 om 11:31

Gisteren kreeg een ploegleider de zak na een stuurfout, mag niet gebeuren natuurlijk maar dit soort aankomsten zonder schroom blijven opzoeken staat haaks op de schijn die RCS wil ophouden…dit is bewust op chaos aansturen…

0
Den Izzy 14 mei 2021 om 13:06

Is een typische finale waarop een spurterspeleton zich kan misrekenen.
Verwacht een type als de Gendt in de aanval daarom.
Want zelfs al zouden ze zich niet mispakken aan de finale, dan hebben ze Ewan achter de hand.

Maar kan ook compleet anders zijn en een saaie bedoening van begin tot einde en enkele uitvallers tot gevolg.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone