Giro 2021: Caleb Ewan wint in Cattolica na hectische finale

woensdag 12 mei 2021 om 17:30
Giro 2021: Caleb Ewan wint in Cattolica na hectische finale

foto: Cor Vos

Caleb Ewan heeft de vijfde etappe van de Giro d’Italia achter zijn naam gezet. In Cattolica was hij de snelste in de massasprint. Giacomo Nizzolo kwam als tweede over de streep. De finale werd ontsierd door valpartijen van Pavel Sivakov en Mikel Landa.

De vijfde etappe van Modena in de Po-vallei naar de Adriatische badplaats Cattolica was zo vlak als een biljartlaken. Drie dagen na het dagsucces van Tim Merlier in Novara lag hier daarom een nieuwe kans op een massasprint. Wel kon de wind weleens een rol van betekenis spelen, terwijl het peloton over de Via Emilia (de SS9) werd gestuurd. Ook was het opletten geblazen in de vele bochten in de laatste drie kilometer.

Nadat het peloton gisteren vrijwel de hele dag in de regen koerste, ging de vijfde rit onder zonnige omstandigheden van start. Daarnaast blies de wind niet meteen hard genoeg om een bepalende rol te gaan spelen. Vanuit het zwaaien van de vlag viel Filippo Tagliani van Androni Giocattoli-Sidermec aan en Umberto Marengo (Bardiani-CSF-Faizanè) sprong mee op zijn wiel. Daarachter ging het blok erop, waardoor de vlucht van de dag uit twee man bestond.

Bekende gezichten in de vroege vlucht
De 25-jarige Tagliani en de drie jaar oudere Marengo waren op de tweede dag al met elkaar in de aanval. Op weg naar Novara reden zij 150 kilometer voor het peloton uit. En gisteren bemoeide Tagliani zich alweer met het koersverloop door na 41 kilometer met nog elf man naar de kopgroep toe te rijden. Vandaag waren ze de enige vluchters, wat makkelijk te controleren was voor de vijf à zes sprintersploegen in deze Giro.

foto: Cor Vos

In de kilometers daarna reed de kopgroep vijf minuten weg bij het peloton, waarna de voorsprong aanvankelijk stabiel bleef. Maar naarmate Imola dichterbij kwam, namen de nervositeit en snelheid plots fors toe. In de stad die bekend is van de Formule 1-races, lag namelijk een tussensprint. Tagliani bleef Marengo net voor, terwijl vlak achter hen een strijd op leven en dood werd geleverd voor de overige punten. Gaviria haalde het, vóór Viviani, Merlier, Sagan, Nizzolo en Pasqualon.

Vlak na de tussensprint, met nog 107 kilometer te gaan, werden de twee vluchters al ingerekend. Wie dacht dat daarmee de nervositeit voorbij zou zijn, kwam bedrogen uit. De ploegen van de klassementsrenners kwamen namelijk naar voren om zich in de nieuwe koerssituatie niet te laten verrassen. Er waren toch zorgen over de wind, die zo nu en dan opeens aanwakkerde: niemand wilde zich laten verrassen door mogelijke waaiervorming.

Pellaud en Gabburo zetten nieuwe vlucht op
Met nog 68 kilometer te gaan sprong Simon Pellaud plots weg uit het peloton en Davide Gabburo volgde. Zo kreeg de koers weer twee vluchters van Androni Giocattoli-Sidermec en Bardiani-CSF. Het peloton vond het prima en maakte van de gelegenheid gebruik voor een plaspauze. Pellaud reed niet voor het eerst in beeld deze Giro, want ook maandag was hij al in de aanval, in de rit die door Taco van der Hoorn werd gewonnen.

foto: Cor Vos

Pellaud en Gabburo reden meer dan een minuut weg bij het peloton, maar de sprintersploegen voorkwamen dat het duo te veel voorsprong pakte. Op veertig kilometer van de aankomst ging Gabburo Pellaud vooraf bij de bonussprint om de drie seconden, terwijl Gabburo’s ploeggenoot Filippo Fiorelli naar de laatste bonificatieseconde sprintte. De voorsprong schommelde enige tijd rond de minuut, maar met nog dertig kilometer te gaan schoot het peloton weer in gang.

Op 24 kilometer van de meet probeerde Alexis Gougeard in zijn eentje naar de twee koplopers toe te springen, met het toeristische Rimini op komst. Ook maandag was de Franse renner van AG2R Citroën al in de aanval en na drie kilometer achtervolgen haakte hij aan bij Pellaud en Gabburo. In het gedrang voor de laatste vijftien kilometer werd ook gevallen. Aan vrij hoge snelheid ging Pavel Sivakov tegen de grond en de nummer 22 van het klassement moest het peloton laten gaan.

Mikel Landa komt lelijk ten val
Met nog negen kilometer te gaan was het weer raak; deze keer kwam Filippo Fiorelli samen met Kobe Goossens ten val. En in de laatste vier kilometer reed Joe Dombrowski tegen een seingever en nam Mikel Landa mee in zijn buiteling. De Spaanse klassementsrenner moest opgeven. Het peloton denderde onverminderd door. De aansluiting van Gougeard vooraan kon niet voorkomen dat de vluchters zouden stunten en op twee kilometer van de streep was alles samen.

Lotto Soudal en BORA-hansgrohe leidden het peloton naar de laatste kilometer. Elia Viviani werd als eerste gelanceerd, maar het was Giacomo Nizzolo die aanvankelijk de beste papieren leek te hebben. De Europese kampioen won al twee keer het puntenklassement, maar boekte nog nooit een dagsucces. En ook nu greep hij naast de winst, want via een fraaie eindsprint doorkruiste Caleb Ewan als eerste de streep.

Dit artikel delen:

114 Reacties

LeoR 16 12 mei 2021 om 17:33

Als de vlakke etappes al voor meer schifting zorgen dan de bergettapes, moet er misschien toch nog eens nagedacht worden over de veiligheid..

0
Sven.99 12 mei 2021 om 17:36

Eindig nou gewoon op een snelweg 5 km buiten de stad en schiet dan in de heli beelden van de stad voor promotie. Dit is toch levensgevaarlijk, wanneer gaan ze dat nou eens leren.
In een stadscentrum kan je alleen eindigen als je weet dat het halve peloton er minimaal af ligt.

0
Ties Janssen 12 mei 2021 om 17:57

Gewoon echt gare clowns bij de uci, supertuck te gevaarlijk,, tijdrit positie te gevaarlijk. maar geld vangen voor levensgevarijke finishes overal dat doen we het liefst overal. Dus beste uci jullie hebben nu een aantal hele sterke renners hun wedstrijden en misschien zelfs seizoen , dus echt top top bezig.

0
Mad 12 mei 2021 om 18:04

Zo'n etappe als vandaag hè…
Waarom meten ze de tijd niet gewoon bij de boog 10 km voor de finish?
Dan kunnen daarna alle knechten en klassementsrenners het laatste stukje rustig uitbollen. Meer ruimte voor die kamikazepiloten en veel veiliger voor iedereen!
En eigenlijk wordt het dan ook een soort dubbele finish, dus meer kijkplezier en publiciteit!
Je hebt tenslotte ook een départ-fictif, waarom geen finish-fictif?

Win-win-win-win!

0
Merlinappa 12 mei 2021 om 18:36

Een 6baans snelweg geeft net zoveel problemen doordat je dan 50 man breed rijdt, ook echt niet veilig. Het beste is 1 of 2 grote bochten of rotondes op 2/3km voor de streep, waarbij het peloton op een lint getrokken wordt. Als het op een lint is, is de kans op valpartijen het kleinst.

0
fietsvriend 12 mei 2021 om 17:33

Nizollo tweede begint echt een gimmick te worden.

0
Romāns Vainšteins 12 mei 2021 om 17:38

Nizzolo is gewoon een gave coureur.

0
Dzjof 12 mei 2021 om 19:51

Straffe coureur inderdaad

0
IlPirata 12 mei 2021 om 17:34

Weer Landa onderuit! Het is toch om gek van te worden! Daarnaast Nizzolo is de 'Zoetemelk 'van de sprints in de giro en Ewan is gewoon de snelste sprinter wereldwijd op het moment.

0
Pascal Mortier 12 mei 2021 om 17:39

Met alle respect maar denk niet dat Caleb veel sneller is dan Tim. Jammer dat ze met elkaar in contact kwamen en Tim hierbij uit zijn pedaal schoot, anders hadden we het antwoord gekend :-)

0
IlPirata 12 mei 2021 om 17:43

@Pascal Mortier Ik had het over de beste sprinter wereldwijd ook met palmares. Dan kom je uit bij Caleb Ewan , anders Benett.

Anyway, Landa is veel meer klote.Voor hem en de koers.

0
Lalsacien 12 mei 2021 om 17:43

Joop Zoetemelk: 428 overwinningen.

0
IlPirata 12 mei 2021 om 17:45

@ Lalsacien Zoetemelk was een fenomeen. Maar werd ook de eeuwige nummero twee genoemd. vandaar deze vergelijking.

0
Pascal Mortier 12 mei 2021 om 17:52

@IlPirata: sorry… ik had gelezen beste sprinter wereldwijd op dit moment…. had nergens iets van een palmares gelezen. Als het palmares de maatstaf is zal Pogacar dus ook wel niet de beste ronderenner wereldwijd op dit moment zijn. Eigenaardige redenering, maar goed…ieder zijn redenering toch? :-)

0
IlPirata 12 mei 2021 om 17:57

@Pascal Mortier Klopt, palmares stond er niet bij. Misschien kan Merlier over een paar jaar dezelfde adelbrieven laten zien.
Daarnaast denk ik dat Ewan intrinsiek de snelste is 'at the moment' en was dat al een tijdje.

0
Pascal Mortier 12 mei 2021 om 18:07

@IlPirata: laat ons hopen dat ze de komende dagen/weken en verdere toekomst vaak tegen elkaar kunnen spurten in rechtstreeks duel. Met een nog een Bennet erbij in topvorm kan het nog een mooi spektakel worden :-)

0
Michelangelo 12 mei 2021 om 18:17

Op dag 2 was Merlier de snelste sprinter, vandaag Ewan, en wie weet hoe het morgen weer is… je bent als sprinter zo goed als je laatste sprint.

Aankomst op dag 2 was veel meer op het lijf geschreven van een type Merlier: met de lange bocht was duidelijk dat alles aan de rechterkant van de weg zou gebeuren, en dat er weinig gaten zouden vallen om op die manier van wiel naar wiel te gaan. Dat was een aankomst voor rappe mannen die van ver kunnen gaan en de kop kunnen vasthouden. Iedereen wil namelijk zo lang mogelijk bij de hekken blijven.

Aankomst vandaag was op een recht stuk weg na een bochtige finale. Daarvan weet je dat er weinig treintjes over blijven en er veel makkelijker openingen komen. Dat past een pocketsprinter als Ewan veel beter.

Wie is dan “de snelste”?

0
IlPirata 12 mei 2021 om 18:21

@Michelangelo Waarheid als een koe.

Voor mij is echter Ewan met ook zijn vorige optredens in grote rondes, zie tdf verleden jaar en 2019 bv, de snelste sprinter. Kan volgend jaar weer anders zijn.

0
Pascal Mortier 12 mei 2021 om 18:27

@Michelangelo: de winnaar is volgens mij diegene die het eerst over de meet rolt :-D (wat niet per sé wil zeggen dat die de snelste sprinter is, soms is het ongeluk van de één het geluk van de ander ;-))

0
UrbanSteel 12 mei 2021 om 18:42

@ilPirata

Joop Zoetemelk de eeuwige tweede ? Kijk je wielergeschiedenis maar is goed na.

1971 Kampioen van Nederland op de weg
1973 Kampioen van Nederland op de weg
1974 Parijs- Nice
1974 Catalaanse Week
1974 Ronde van Romandië
1974 Bijna overleden na een hersenvliesontsteking door een val in de Midi Libre.
1975 Parijs Nice
1975 Ronde van Nederland
1976 Waalse Pijl
1977 Tours – Parijs, Tussen 1974 en 1987 werd de wedstrijd in omgekeerde richting gereden, van de Loirevallei naar Parijs, het werd toen ook wel De Grote Herfstprijs genoemd.
1979 Grote Herfstprijs (Parijs – Tours)
1979 Parijs – Nice
1979 Ronde van Spanje
1980 Ronde van Frankrijk
1985 Tirreno – Adriatico
1985 Wereldkampioenschap op de weg.
1987 Amstel Gold Race.

0
IlPirata 12 mei 2021 om 18:56

@UrbanSteel. Weet ik, een fenomeen een steengoede renner en ik ken zijn palmares.

Check dit: : https://nl.wikipedia.org/wiki/Eeuwige_tweede

Zal in het vervolg Poulidor neerzetten:-)

0
UrbanSteel 12 mei 2021 om 19:04

@iLPirata

Poupou was ook niet de minste . ;)

0
platteprijs 12 mei 2021 om 17:34

Met zo’n finale is het wachten op problemen. RCS boeit dit al jaren niet. De veiligheidscommissaris van de UCI is vandaag waarschijnlijk in zijn hotel gebleven.

0
Ties Janssen 12 mei 2021 om 18:02

Het zijn gewoon een stelletje groene beren. Als er geld mee gepaard gaat dan doen we er niks aan . Maar dingen die niet veranderd hoeven te worden dat wel aanpassen.

0
F4L 12 mei 2021 om 17:34

Wat een idioot gedrag in de finale zeg. De helft van de renners zit in volle finale met een snelheid van >50 km/u een beetje achterom te kijken waar hun kopman is…

0
WernerFranke 12 mei 2021 om 17:35

Merlier wint nadat Ewan slecht geplaatst zit, Ewan wint nadat Merlier versnellingsproblemen heeft. Is het echt teveel gevraagd om beide heren tegen elkaar te zien sprinten?

0
Romāns Vainšteins 12 mei 2021 om 17:39

Volgens mij flikkert Merlier zijn ketting er juist af omdát hij in de tang terecht komt.

0
Limal 12 mei 2021 om 17:41

Patience you must have, Padawan, patience.

0
Pascal Mortier 12 mei 2021 om 17:41

Merlier schiet uit zijn pedaal na aanrijding met Ewan

0
SoloSlim 12 mei 2021 om 17:49

Nog eens gekeken en het is vooral Sagan die de tang toenijpt.
Die blijft toch wel steeds gevaarlijke sprints rijden..

0
Romāns Vainšteins 12 mei 2021 om 17:53

Ah pedaal, ik dacht dat hij doortrapte. Het was iig na het contact. Die kwam echt er niet lekker uit.

0
platteprijs 12 mei 2021 om 17:35

De Jumbotrein … laat ik er maar niks over zeggen.

0
debarreman 12 mei 2021 om 17:38

de trein wilde wel, alleen het laatste wagonnetje niet.

0
Xevar 12 mei 2021 om 17:39

Dan zeg ik het wel, want dit was echt wanstaltig slecht.
En eerlijk is eerlijk, in al die jaren dat ze met Groenewegen sprinten hebben ze nog bijna nooit een fatsoenlijke leadout weten neer te zetten. Bij de meeste van zijn overwinningen werd hij ergens redelijk vooraan gedropt in de laatste kilometer en moest hij het daarna maar zelf uitzoeken.

0
Romāns Vainšteins 12 mei 2021 om 17:40

Daarbovenop is Groenwegen nou ook niet echt een makkelijk mee te loodsen spurtkopman.

0
platteprijs 12 mei 2021 om 17:42

Ik denk dat ze het beste op de oude Wanty-manier kunnen sprinten.

0
debarreman 12 mei 2021 om 17:42

DG was het treintje al kwijt op zo’n 2,5 km voor de finish. Helaas weet hij heel vaak zijn positie niet te houden.

0
Michelangelo 12 mei 2021 om 18:04

@Platteprijs,
Kijk even de film terug en zie hoeveel treintjes er nog reden. Ik heb enkel een Bora trein gezien, maar daarvan was het laatste wagonnetje niet snel genoeg. Voor de rest was het chaos troef.

ik denk overigens dat in dit soort finales treintjes niet werken. Dan zijn zowel sprinter als treintje veel te veel bezig met elkaar, en verlies je makkelijk posities. Ik denk dat je in dit soort aankomsten veel beter je sprinter op 2 km in de top 10 kunt afzetten, en hem dan zijn ding laten doen. In plaats van proberen een leadout op te zetten tot 250 meter van de streep.

En dit soort sprints illustreren waarom DQS zo veel wint. Want zij zijn vaak wel in staat om ook in dit soort etappes een goede leadout te verzorgen. Overigens wel vaak voorzien van een duwtje, kwakje of kopstoot, maar dat maakt het niet minder knap.

0
platteprijs 12 mei 2021 om 18:31

@Michel daarom stel ik de Wanty-wijze voor. Overigens kun je niet zeggen dat treintjes niet werken en dat van Quickstep wel.

0
Michelangelo 12 mei 2021 om 19:01

Platteprijs,
Je moet een heel sterke trein hebben om op dit soort aankomsten iets op te kunnen zetten. Echt gewoon sterker zijn dan de rest. En dat is denk ik waarom het de blauwe mannen wel vaak lukt. Overigens is dat in kleine rondjes (denk Algarve) net wat makkelijker omdat de tegenstand daar ook wat minder is. Maar ook in de grotere wedstrijden zijn zij daar beter in dan andere teams, waardoor de succeskans van hun sprinter wordt vergroot.
al was het bij deze aankomt wel de vraag of hier DQS iets had kunnen uitrichten met een trein… wat een chaotische laatste 3 km!!!

0
Dzjof 12 mei 2021 om 19:57

Blijft toch bijzonder hè dat de Blauwen op alle vlakken net wat sterker zijn. Trein, laatste man, sprinter zelf. Etc.

Viviani heeft dat duidelijk niet meer in ieder geval haha!

Hoe komt dat nou. Triest eigenlijk.

0
S'mon 12 mei 2021 om 17:36

Hoeveel rondpunten kan je in de laatste 10km steken? Ongelooflijk!

Bonne, mooie overwinning van Ewan, zoals enkel hij dat kan.

0
Aart van Woud 12 mei 2021 om 17:54

Dat ging inderdaad helemaal nergens over..

0
Pascal Mortier 12 mei 2021 om 17:37

Wat een ongelofelijk amateuristische verslaggeving op Eurosport. 8 minuten na de finish hebben ze nog steeds niet gezien dat Merlier uit zijn pedaal schoot na een contact met Caleb Ewan…djeezes

0
Dion 12 mei 2021 om 17:43

Ze zagen het live…

0
[email protected] 12 mei 2021 om 17:43

Karsten zei tijdens de sprint al dat hij uit zijn pedaal schoot. Heel jammer voor Merlier want zat vandaag meer in

0
Lalsacien 12 mei 2021 om 17:46

@pascal welkom kijk de laatste paar honderd meter nog even terug.

0
Minne 12 mei 2021 om 17:48

Taal op UK zetten (kan ik hier alleszins toch als optie nemen). Die jongens hadden het meteen gezien. Britse verslaggeving is een stuk aangenamer en professioneler naar mijn mening.

0
Pascal Mortier 12 mei 2021 om 17:55

@Lalsacien: ga ik zeker eens doen. Kan best zijn dat ik in alle opwinding iets gemist heb ;-)

0
Dion 12 mei 2021 om 18:33

Ongelooflijk amateuristische kijker dan ;-)

0
harryjohan71 12 mei 2021 om 18:47

Volledig mee eens dat Karsten de sprint prima verslagen heeft. Hij zag het ook aankomen dat Nizzolo weer 2e ging worden

0
S. Morgenstern 12 mei 2021 om 17:38

Wat zuur zeg! Doodzonde dat Landa er door zo’n ritje tussenuit valt.

Ewan duidelijk de snelste. Volgende sprint hopelijk eindelijk eens dat duel met Merlier. Groenewegen heeft het nog niet, maar wel weer een chaotische sprint in de pocket.

0
Xevar 12 mei 2021 om 17:40

Groenewegen rijdt samen met Ewan de snelste sprint van allemaal, alleen hij zat veel en veel te ver van achteren. Die is gewoon prima in orde. Alleen de ondersteuning van zijn ploeg in de finale was zoals wel vaker vrij waardeloos.

0
S. Morgenstern 12 mei 2021 om 17:46

Groenewegen rijdt niet de een na snelste sprint. Hij haalt nagenoeg niemand in, buiten afzakkende renners. Daarnaast zit een goede Groenewegen zelden op plek twintig wanneer ze de laatste kilometer in gaan, ook niet wanneer hij zijn leadout kwijt raakt.

Wat mij betreft duidelijk dat hij het vandaag zelf niet had om hier mee te doen voor de overwinning. Wat me totaal geen schande lijkt op dit moment.

0
debarreman 12 mei 2021 om 17:40

Volgende sprint graag met rond draaiende slagbomen en een zeskamp parcours. Ook een zeepbaan lijkt mij wel eens leuk.

Dat initiatief om van te voren het finish parcours onafhankelijk te controleren is al weer van de baan zeker?

0
Aart van Woud 12 mei 2021 om 18:08

Breng ze maar niet op ideeën… Dadelijk doen ze het nog ook!

0
bartp25 12 mei 2021 om 17:43

Sterke sprint van Ewan, Groenewegen mist overduidelijk nog wat feeling, dat hij nog 8e werd nadat hij zo ver zat betekent wel dat met zijn sprint niet veel mis is.
Dan de laatste kilometers, aan de ene kant denk ik eigen schuld renners, er is 1 iemand (bij eurosport dachten ze Dombrowski maar ik zag het niet goed) die op het laatste moment kiest om de andere kant van de vluchtheuvel te nemen en daar ontstaat de val als die gewoon op zijn pad blijft rijden en er links langs gaat is er niks aan de hand maar als organisatie en UCI moet je toch eens gaan kijken dit op te lossen. Zo een renner maakt in een split second een keuze en je hebt de gevolgen ervan, een toprenner die de Giro moet verlaten.
Bij Eurosport zeiden ze bij het binnen rijden van het dorpje als ze hier nou de rotonde rechts pakken zitten ze op 700 meter van de aankomst, waarom dan nog zo een dom rondje van 4 a 5 km in zo een stadje. Ik begrijp dat zo een stadje betaald voor de exposure om de rit daar te laten finishen maar het begint belachelijke vormen aan te nemen.

0
Deel Koeper 12 mei 2021 om 17:44

En zoals elk jaar proberen ze bij de Giro weer nieuwe standaarden te zetten op vlak van finales héél slecht in beeld te brengen. Die de Vuelta dan later weer probeert te overtreffen.

En Molano die wat random raar zit te doen in elke sprint zonder ook maar iets toe te voegen, zelfs niet voor zijn eigen kopman.

0
Ivanoviclover 12 mei 2021 om 17:45

Idiote finish. Idiote renners. Totale waanzin.

0
Limal 12 mei 2021 om 17:45

Hele knappe laatste hectometers van Ewan, zoals we hem kennen. Spijtig dat de 10 kilometers die ervoor kwamen dit overschaduwen…

0
xistnc 12 mei 2021 om 17:46

Dit was onderweg te nerveus en in de finale te gevaarlijk om mooi te zijn. Met Sivakov, Landa en Dombrowski als slachtoffers.

Op het oog een eitje voor Ewan en dik verdiend want daar heeft zijn ploeg hard voor gewerkt. Goed getimed door Jumbo, maar het lukte Groenewegen zelf niet om zich te handhaven naar de laatste km toe.

0
Lalsacien 12 mei 2021 om 21:35

Het was een (excusez le mot)wandeletappe. Iedereen zat nog boordevol energie waardoor het zo chaotisch werd.

0
Romāns Vainšteins 12 mei 2021 om 17:46

Sinds Katowice is er extra aandacht voor natuurlijk maar ik ken de giro niet anders dan met supergare spurtaankomsten in kleine stadjes. Het is ook lachwekkend dat er aan alle kanten om veiligheid gemauwd wordt maar omwille van het businessmodel ‘aankomstplaats dokt maar wil dan wel passage langs historisch centrum’ deze aankomsten stilzwijgend gecontinueerd worden.

Hey mij best ik vind chaotische spurts altijd wel leuk maar de oplossing is natuurlijk een passage dóór het stadje (er is altijd wel één doorgaande weg te vinden) en de aankomst dan ergens 5-10 K verder in het (hopelijk lieflijke en mooie) achterland.

0
Limal 12 mei 2021 om 17:48

En dan de ceremonie op het mooiste stads/dorpsplein zodat het met de publiciteit ook goed zit.

0
Jacco van Stierop 12 mei 2021 om 18:28

Naar Giro-normen was dit een vrij fatsoenlijke aankomst.
Tegen eersteweeksnervositeit is geen enkel parcours bestand.

0
Ronellenfitsch 12 mei 2021 om 17:47

Wat een stomme rit. Kut voor Landa en erg jammer voor de Giro dat hij weg is, zeker omdat Bahrein een interessant blok had.

0
VespavanBern 12 mei 2021 om 17:49

Nee, de solist die zijn polsen bij windstil weer en egaal asfalt op het stuur legt word gediskwalificeerd, levensgevaarlijk volgens de UCI!

En ondertussen zijn dit soort aankomsten in nota bene prof koersen aan de orde van de dag. Laat die burgemeester lekker stikken in zijn publiciteit. Als je alleen maar wegen van amper 3 meter breed in je stadscentrum hebt moet je helaas een buitenwijk opzoeken.

Dat is natuurlijk niet goed voor de pegels van de UCI, en daarom zal dit ook niet veranderen. Hoe ordinair ook.

0
martini151 12 mei 2021 om 17:50

Dat Landa valt ligt niet aan het parcours, maar aan de oerdomme acties van de renners zelf.

Gewoon klassementsrenners laten “finishen” op 3km zou je zeggen, maar hoe doe je dat in het geval van waaiers bijvoorbeeld? Lijkt me ook lastig.

Andere optie is om de sprints inderdaad gewoon op een snelweg te houden. Of gewoon accepteren dat vallen en gevaar bij het fietsen hoort

0
Daan Knijnenburg 12 mei 2021 om 17:51

Het werd natuurlijk ook wel gejinxt met dat mooie voorleesstukje over het landismo. Het verlies van Landa vind ik een verlies voor de koers, is in mijn ogen toch altijd een van de meest aanvallende renners.

0
vevie 12 mei 2021 om 17:54

Een heel groot verlies. Dit is echt een toprenner die de koers animeert. Ik baal hier ontzettend van.

0
Murcia 12 mei 2021 om 17:51

De Italiaanse regisseur was gisteren weer doorgezakt, hoe kun je een finale zo slecht in beeld brengen. Rob Geus had er een uitdrukking voor. Twee klassementsrenners minder en Caleb is overduidelijk de snelste vandaag. Valt voor de rest niet veel over te zeggen buiten dan de opmerking dat je met het uittekenen van dit soort slotkilometers altijd buitelingen en verdere chaos krijgt. De aanloop is zo loom dat al die opgekropte energie in deze finale wordt gestopt en er rijden teveel mensen rond die niet weten waar ze mee bezig zijn, zoals Molano vandaag voor de tweede keer.

0
Alexander 12 mei 2021 om 17:53

Wow Groenewegen mist echt helemaal de aansluiting. Zijn ploeg reed prima, maar hij mist de trein. Waarom rijdt hij bij zo’n bochtige finale niet veel meer van voren. Hij zat na laatste bocht op plek 30/40. Veel te ver weg. Hij schuift dan nog wel zooitje plekken op op het einde maar dit had hij vaker in verleden. Positioneren toch altijd zijn zwakke plek geweest.

0
Aart van Woud 12 mei 2021 om 17:59

Is natuurlijk pas zijn tweede massasprint na behoorlijk lange afwezigheid. Misschien nog even wat tijd geven..

0
Alexander 12 mei 2021 om 18:03

Aart hij krijgt zeker tijd natuurlijk. Er komt vast weer een minder moeilijke finale voor sprinters en dan zie ik hem wel van voren eindigen want ploeg is goed en zijn benen ook volgens mij.

0
Aart van Woud 12 mei 2021 om 18:09

Ja dat denk ik ook te zien. Plus misschien nog wel wat spanning in een hectische finale, wie zal het zeggen. De sprinttrein was wel wat minder vandaag vond ik.

0
Jacco van Stierop 12 mei 2021 om 18:31

Groenewegen is geen bochtenman, verliest daar vaak vele meters.

0
Michelangelo 12 mei 2021 om 17:55

Meeste is al gezegd. Gevaarlijke finale met allerlei rotondes, verkeerseilandjes, etc. De veiligheidcommissaris van de UCI is daar waarschijnlijk stapvoets op zijn driewieler voorbij gereden en heeft geoordeeld dat het wel kon.

Maar wat mij betreft gaan ook de renners niet vrijuit. Als je kijkt hoeveel er achterstevoren op hun fiets zitten: zit mijn sprinter nog in het wiel, waar is mijn kopman?

Grootste winnaar: Ewan, en iedereen die deze sprint heelhuids heeft overleefd.
Grootste verliezers: ik denk alle wielerliefhebbers, want Landa is een van de smaakmakers, en die zijn we kwijt na een etappe van niks.

0
Romāns Vainšteins 12 mei 2021 om 18:05

Ach ja, in een grote ronde ben je áltijd een ferme ak-man kwijt om niks binnen 3-4 dagen. Trouwens met Sivakov 2 zlefs vandaag.

0
Michelangelo 12 mei 2021 om 19:03

Da’s inderdaad bijna een zekerheidje… helaas.

0
Polleke 12 mei 2021 om 17:56

Enige en simpelste oplossing is het aantal ‘sprint’etappes drastisch terug te schroeven… voegen niks toe en eindigen meestal in controverse…

0
Jean Dumas 12 mei 2021 om 18:00

Aantal renners sterk terugschroeven, en natuurlijk dergelijke parcoursen afkeuren.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone