Groenewegen na achtste plaats: “Ik maakte in de finale een paar fouten”

woensdag 12 mei 2021 om 19:03
Groenewegen na achtste plaats: “Ik maakte in de finale een paar fouten”

foto: Cor Vos

Dylan Groenewegen kon zich in de vijfde etappe van de Giro d’Italia niet mengen in de strijd om de overwinning. In de hectische slotfase zat de sprinter van Jumbo-Visma te ver, waarna hij als achtste over de streep kwam.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Groenewegen werd door Jos van Emden, Edoardo Affini en David Dekker naar voren gebracht in de slotkilometers. Door valpartijen werd de lead-out ontregeld, waarna de Nederlander zijn sprint niet meer kon rijden. “Ik maakte in de finale een paar fouten. Daardoor reed ik achter de feiten aan. De vorm is wel goed en ik krijg steeds meer ritme. Die foutjes zullen er uitgaan en dan ga ik er weer voor.”

Dat ze elkaar in de laatste kilometers uit het oog verloren, vulde Dekker aan. “De finale was erg hectisch en gevaarlijk met veel rotondes, haakse bochten en valpartijen. We zaten daardoor te verspreid om een goede lead-out te kunnen doen. Dat heeft met ervaring te maken. Het is voor Edoardo en mij en anderzijds Dylan en Jos de eerste keer dat we met elkaar rijden”, aldus de 23-jarige neoprof.

Bij Jumbo-Visma wist men dat het een hectische, gevaarlijke dag zou worden. “Het was de hele dag nerveus en het was een kwestie van altijd op je hoede blijven”, liet ploegleider Arthur van Dongen weten. “Bij de val van Landa raakten de jongens elkaar kwijt waardoor Dylan niet meer in positie zat. We moeten ook reëel zijn. Het is de eerste keer dat ze met Dylan rijden. We hebben veel vertrouwen in Dylan en zijn lead-out. Er gaan zeker nog meer kansen komen.”

Dit artikel delen:

14 Reacties

S.t.B 12 mei 2021 om 19:36

TJV geeft bij deze Giro een grappige draai aan ‘vooruitschrijdend inzicht’.
Achteraf wordt niet gezegd.. ‘met de kennis van nu hadden we het beter kunnen doen’.
Ze zeggen ‘Dat het misschien niet zo’n goed plan was wisten we vooraf al, dus niets aan de hand’.
Gisteren de voorkennis dat Bennett als een dweil koerst bij slecht weer, vandaag de voorkennis dat de lead-out totaal niet op elkaar afgestemd is. Maar dat wisten ze al, dus niets aan de hand..

0
reusjen 12 mei 2021 om 20:13

Wat wil je hiermee zeggen dan? De enige manier om wel op elkaar afgestemd te raken is sprints rijden. En van Bennett was het al bekend en logisch gezien zijn lichaamsbouw.

0
S.t.B 12 mei 2021 om 20:45

@Reusjen..
Wat ik ermee wil zeggen is dat TJV deze Giro deels als noodzakelijk kwaad, deels als laboratorium ziet. Noodzakelijk kwaad om de kopman belofte aan Bennett in te lossen. Laboratorium om een nieuwe lead-out voor Groenewegen te testen. Het tweede valt makkelijker naar de media te verantwoorden als het eerste.
Nu komen beide zo knullig over door te zeggen dat alle tegenslagen vooraf waren ingecalculeerd. De dominante ploeg die TJV inmiddels is gaat niet naar grote rondes om middelmatige kopmannen te plezieren of om even lead-outs te gaan testen. Doe dat soort dingen tijdens de weekkoersen, maar niet de Giro.

0
reusjen 12 mei 2021 om 20:50

Ik snap wat je bedoelt. Ik denk dat ze ook een beetje in de knoop zaten door het wegvallen van Dumoulin. En door de schorsing van Groenewegen was het natuurlijk ook niet mogelijk om dit eerder te trainen in wedstrijdverband. Echt topploeg waardig is het niet, maar heel veel keus was er ook niet.

0
Theo H 12 mei 2021 om 20:56

Ze wisten bij Jumbo ook al lang dat Groenewegen in deze Giro ging starten, niets aan de hand dus… Ze hebben dat goed stil proberen te houden. Gelukkig bevestigt vadertje Dekker vandaag ook dat hij al weken op de hoogte was dat zijn zoon niet de eerste sprinter ging zijn. Was intern natuurlijk even afwachten hoe oogblessure Harper zich zou ontwikkelen ;-)

0
Romāns Vainšteins 12 mei 2021 om 20:58

Eigenlijk heeft Jumbo geen bijzonder belang bij deze giro.

Het voorjaar was uitstekend met de gekende kopmannen op de afspraak maar deze ronde zit toch wat klem tussen de hoofddoelen. Overigens kunnen ze nog omdenken en meevallen, Bennett en Foss moeten die vluchten in de bergen redelijk vaak mee kunnen zitten als kanshebber op een rit.

0
S. Morgenstern 12 mei 2021 om 20:59

Ze hebben deze ploeg toch heel bewust naar de Giro gestuurd? Met zijn ‘beperkingen’ inderdaad, maar dat heeft natuurlijk alles te maken met de wens om in de Tour dominant te kunnen koersen. Die twee vind je niet bij elkaar passen, maar hebben juist alles met elkaar te maken.

0
platteprijs 13 mei 2021 om 08:19

Ze hebben niks meer te verliezen, ze kunnen alleen maar winnen. Dus elke dag proberen de etappe te winnen. Sprinten of mee in de vlucht. Geen dag verloren laten gaan.

0
Jacco van Stierop 12 mei 2021 om 19:48

“valpartijen”
Hoeveel valpartijen waren er diep in de finale?

0
S. Morgenstern 12 mei 2021 om 19:53

Twee: eentje met twee renners in een bocht waar ze vlak achter zaten en de valpartij van Landa.

0
antilek 12 mei 2021 om 19:53

Voor mijn gevoel zat hij niet eens in de finale.

0
Romāns Vainšteins 12 mei 2021 om 20:03

Groenewegen is volgens mij wel een echte toursprinter. Aankomsten zijn daar 9 vd 10 x eenvoudiger en er zijn wel 3-5 echte treintjes in in mee te zuigen los van je eigen.

0
WernerFranke 12 mei 2021 om 20:09

Voorlopig is het enige dat foutloos blijft bij TJV de Cervelo tijdritfiets.

0
Jean Dumas 13 mei 2021 om 09:29

In de huidige sprintfinales moet je met 1 man voor je door het peloton, type Morkov, Consonni. Treintjes werkt niet.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone