Giro 2021: Tim Merlier sprint naar winst in Novara, Dylan Groenewegen wordt vierde
foto: Cor Vos
Nick Doup zondag 9 mei 2021 om 17:20

Giro 2021: Tim Merlier sprint naar winst in Novara, Dylan Groenewegen wordt vierde

De eerste sprintetappe in de Giro d’Italia 2021 is gegaan naar Tim Merlier. De Belgische kopman van Alpecin-Fenix was na een vlakke etappe van 179 kilometer tussen Stupinigi en Novara de snelste van het peloton. Hij versloeg Giacomo Nizzolo, Elia Viviani en Dylan Groenewegen. De roze trui bleef in het bezit van Filippo Ganna.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Drie vluchters krijgen de ruimte
Na een minuut stilte ter nagedachtenis aan de tien jaar geleden overleden Wouter Weylandt ging de eerste rit-in-lijn van deze Giro d’Italia vlak voor 13.00 uur van start. De eerste aanval was van de te verwachten ploegen: Bardiani-CSF-Faizanè stuurde Umberto Marengo mee, Androni Giocattoli-Sidermec werd vertegenwoordigd door Filippo Tagliani en EOLO-Kometa had Vincenzo Albanese in het offensief. De drie kregen al snel drie minuten cadeau.

In eerste instantie leidde INEOS Grenadiers van roze trui Filippo Ganna nog het peloton, maar naderhand staken ook de sprintersteams een handje bij. Om precies te zijn waren dat Jumbo-Visma, Lotto Soudal en Alpecin-Fenix. Op dat moment was de voorsprong van de drie koplopers meer dan vijf minuten, maar dat werd teruggebracht tot onder de twee minuten.

De kopgroep van de dag – foto: Cor Vos

Bergtrui voor Albanese
De vluchtpoging van Tagliani, Marengo en Albanese mocht redelijk kansloos genoemd worden, toch lag er een waardevolle prijs voor het oprapen. Op de Montechiaro d’Asti van vierde categorie wist Albanese namens EOLO-Kometa de eerste bergtrui van deze Giro te veroveren door Marengo te kloppen in een sprintje. Niet lang daarna kreeg Albanese een lekke band, waardoor hij ingerekend werd door het peloton.

Bij de eerste tussensprint waren punten voor de puntentrui te verdienen. Achter de vluchters greep Fernando Gaviria de meeste punten in het peloton, voor Elia Viviani, Andrea Pasqualon en Peter Sagan. Vervolgens werden de laatste twee dappere vluchters op 26 kilometer van de finish ingerekend.

foto: Cor Vos

Evenepoel pakt twee bonificatieseconden
Daardoor werd door het peloton gestreden om de tweede tussensprint, waar drie, twee en één bonificatieseconden te verdienen waren. Roze trui Filippo Ganna won de sprint en de drie bonificatieseconden. De opvallende nummer twee was Remco Evenepoel, die daardoor twee bonusseconden pakte. Gianni Moscon was derde.

Vervolgens was het aan de sprintersploegen om het peloton te begeleiden op weg naar Novara. Ook de klassementsrenners werden door hun ploegen op de voorposten gehouden om uit de problemen te blijven tot de boog van de drie kilometer. Het was in die periode, ongeveer vijf kilometer voor de meet, wel behoorlijk chaotisch vanwege alle treintjes.

Sprintvoorbereiding
Dylan Groenewegen, toch wel de sprinter waarop de meeste ogen gericht waren, werd door Edoardo Affini naar voren geloodst bij het ingaan van de laatste twee kilometer. Ook David Dekker meldde zich in dienst van zijn landgenoot, die zaterdag terugkeerde van een maandenlange schorsing.

De laatste anderhalve kilometer was het behoorlijk technisch. Cofidis schoof op en leek Elia Viviani af te zetten, maar het was Tim Merlier die op 200 meter van de meet aanging en de sprint won voor Giacomo Nizzolo, Elia Viviani en Groenewegen. De Nederlander hield vlak voor de meet zijn benen stil, waardoor Viviani hem nog net passeerde. Peter Sagan werd vijfde.

foto: Cor Vos

Filippo Ganna heeft door de drie bonificatieseconden zijn voorsprong in het algemeen klassement uitgebreid ten opzichte van Edoardo Affini en Tobias Foss. De nieuwe nummer vier is Remco Evenepoel, die door de gesprokkelde boni’s drie plaatsen stijgt in het klassement.

 
62 Reacties
Sorteer op:
9 mei 2021
Snelste sprinter van het peloton, mooi gebaar ook over de finish.
Mooi man! Heeft zich dit seizoen geweldig ontwikkeld tot één van de beste sprinters van het pak. Goede rentree verder van Groenewegen, die met Affini een hele sterke man had in zijn treintje.
Knappe sprint, verdiend gewonnen.
9 mei 2021
Pffft, lekker chaotisch. Sterke sprint van Melier. Gaviria heeft geluk dat de boarding stevig staat.
  9 mei 2021
  Niet alleen Gaviria, maar alle sprinters bij hem in de beurt. Het belang van goede hekken is hier wel weer bewezen.
9 mei 2021
Merlier duidelijk de beste, mooi antwoord op een aantal mensen die vonden dat Alpecin-Fenix hier niets te zoeken had. Nizzolo twee en Dylan die baalde dat de eerste plaats was vergeven verliest daardoor de derde plek aan Viviani. Opvallend is het ontbreken van Ewan in de voorste rijen.
9 mei 2021
Prima zege van Merlier. Als Dekker niet in de weg had gereden tijdens de beoogde leadout had Groenewegen er allicht dichterbij gezeten. Volgende keer proberen met Affini ervoor en Dekker erachter. Gaviria wordt 'gered' door deugdelijke hekken, daar kunnen ze in Polen wat van leren.
9 mei 2021
Complimentje aan wielerflits, jullie hebben de studio een stuk beter voor elkaar dan Eurosport. Ongelooflijk hoe amateuristisch die nabeschouwing daar is. Alsof de stagiair van omroep schubbekutteveen ziek is en zijn neefje heeft gestuurd om het decor te maken en de techniek te runnen.
  9 mei 2021
  Echt om te huilen bij Eurosport inderdaad.
  9 mei 2021
  Plaatsvervangende schaamte krijg ik er van.
  9 mei 2021
  Zet er ook even wat persoonlijkheden bij ipv Traksel en die dame van vandaag.
  9 mei 2021
  En dan al die reclame, gruwelijk gewoon. Niveau nihil en Karsten Kroon/Bobbie Traksel kunnen ook best een andere carrière zoeken.
9 mei 2021
Was onder de indruk van Groenewegen - was toch wel een beetje billenknijpen met die versmallingen en bochten en hij gooide zich er vol in. Mooi om te zien.
9 mei 2021
Groenewegen trapt door zijn versnelling heen op 100 meter en gaat daarom weer zitten? Was niet meer voor de eerste plek, maar mss nog wel voor de tweede?
9 mei 2021
Chaos troef, opzich wel leuk om te zien, maar het leek op sommige momenten wel enigszins gevaarlijk. Sagan misdraagt zich mijn inziens en Gaviria heeft zeer veel geluk dat de hekken blijven staan.
9 mei 2021
De hekken zijn de winnaar van de dag. Samen met Merlier. Voor de rest dikke gaap.
  9 mei 2021
  Veel meer kan je toch ook niet verwachten van een vlakke etappe?
  9 mei 2021
  @WF, die verwachtingen had ik ook niet.
UAE toont hier hoe snel een klein foutje al snel grote consequenties kan hebben. Gelukkig staan de hekken hier goed. Wel een raar knikje in die laatste 150 meter. Waarom? En waar was Ewan? Evenepoel deelt een tikje uit aan Almeida. Staan nu gelijk.
  9 mei 2021
  Niet eens een knikje maar gewoon een hele bocht. Zal wel nooit geleerd worden dat dit levensgevaarlijk is. Dat is voor zover ik kan beoordelen ook de reden die UAE renner Gaviria in de weg zit omdat hij weg stuurd naar rechts wat alleen de binnenbocht is. Gelukkig inderdaad hier wel goede hekken (daar is dus blijkbaar wel iets over geleerd), maar dit had ook weer heel slecht kunnen aflopen.
9 mei 2021
Het was een opmerkelijke sprint. Door alle bochten oogde het gevaarlijk. Affini maakt een geweldige beurt voor Groenewegen. Jammer alleen dat Dekker er nog tussen zit en Groenewegen laat terugzakken naar grofweg plek dertig. Ik snap dat Groenewegen niet vol in de wind wil zitten, maar ik denk dat plek 10 idealer zou zijn geweest.
9 mei 2021
Ooh wat is Gaviria boos!
9 mei 2021
Ik ben wel benieuwd trouwens hoe de reacties waren geweest als Groenewegen dezelfde schouderduwen/beuken had uitgedeeld als Sagan in volle finale. En wat er was gebeurd met Gaviria als hier net zulke hekken stonden als in Polen...
  9 mei 2021
  Ik vind dat iedere renner die dit doet zonder pardon een DSQ mag krijgen, ongeacht wel shirtje diegene aan heeft. Wat betreft Gaviria, je weet nooit wat de gevolgen zouden zijn, want dat is zeer afhankelijk van wat je raakt. Wel ben ik ervan overtuigd dat hij dan niet op de fiets was gebleven.
Merlier zeer sterk! Jammer dat ik Gaviria niet heb zien sprinten. Zat in het wiel van Merlier en ziet er gretig uit! Ewan ook nergens te bespeuren. Molano DSQ? :P
9 mei 2021
Kan wel eens een hele mooie Giro voor België worden.
  9 mei 2021
  Als de verwachtingen zo torenhoog zijn, dan zou ik ook rekening houden met een teleurstelling.
  9 mei 2021
  @Marik De Giro is niet alleen mooi voor Belgen bij een goed klassement voor Evenepoel. Nu al een rit gewonnen en zie deze Merlier er nog wel eentje winnen. Evenepoel verwacht ik geen klassement van, maar hoop stiekem wel dat hij een keer of 2 kan meedoen voor een ritzege. Rittenkaper De Gendt gaan we ook nog wel ergens zien uitpakken. En dan heb je nog Hermans, Vermeersch en Vanhoucke waarvan er ongetwijfeld wel eentje onzichtbaar zal blijven, maar van wie er ook wel één aangenaam kan verrassen. En wie weet doet er ergens wel eentje mee voor een trui, ongeacht welke dat dan is.
  9 mei 2021
  @Deel dan zou het eventueel en wellicht wel eens een mooie Giro voor België kunnen worden idd.
Wat een kracht en snelheid! Nizzolo zat te spartelen in het wiel. Ik hoop dat Merlier er 3 of 4 pakt deze Giro.
9 mei 2021
Gaviria die door zijn teamgenoot heen wilt, beginnersfoutje.
9 mei 2021
Handjes op het stuur en supertuck? Ho maar! Maar dan wel zo'n finish in een etappe die enkel in massasprint kan eindigen. Die mannen en vrouwen (zijn er vrouwen?) van UCI zijn toch een eindje weg hoor...
9 mei 2021
1e sprint, 1e zege voor Merlier. 8e Giro, 15x podium, 10x tweede, 0 zeges voor Nizzolo. Je zou voor minder op je stuur kloppen.
9 mei 2021
Je vraagt je af hoeveel eenvoudiger Merlier zou winnen als hij eens niet zo absurd vroeg aanging, maar misschien is dat vroege wel de enige manier waarop hij kan winnen, want hij valt natuurlijk ook niet stil. En dat gebeuk van Sagan in grote rondes blijft gewoon onbestraft terugkeren. Flikker die toch eens uit de uitslag, het blijft maar duren. En was dat Molano? Zou triest zijn. Zelf een sprinter die elk jaar slechter en slechter wordt en dan nog eens je eigen ploegmaats in de weg rijden. Soort Hodeg, maar dan nog gevaarlijker.
  9 mei 2021
  Eens met wat je zegt over Sagan. Var erbij en naar huis ermee. Keer op keer dit gedrag van hem.
  9 mei 2021
  Sagan is gewoon een marginale Slovaakse randdebiel, ik begrijp niet dat mensen daar uberhaupt fan van kunnen zijn. Ze zouden beter gewoon zijn licentie intrekken.
9 mei 2021
Merlier heel knap, ik gun hem dit heel erg. Daarnaast vond ik het parcours de laatste 500 meter bizar. Smal, onoverzichtelijk en die laatste bocht op 100 meter......kan Echt niet meer.
  9 mei 2021
  Leek natuurlijk ook nog extra chaotisch omdat het slecht in beeld werd gebracht.
  9 mei 2021
  Nope dat had er voor mij niets mee te maken.
Prima hekken zo. Scheelt een nare valpartij van Gaviria. De ploegmaat van Gaviria mag naar huis. Wat een amateur is me dat zeg. En wat was Ganna aan het doen? Die ontregelde de boel aardig.
9 mei 2021
Alleen maar winst vandaag: Merlier wint en maakt er mooi eerbetoon van, Groenewegen die weer mee sprint en daarin laat zien dat hij het nog kan, Gaviria en daardoor ook de renners om hem heen die wordt 'gered' door een goed geplaatste boarding en verder geen grote valpartij in de eerste sprintetappe van een grote ronde. Enige dissonant is Sagan, want die wel weer eens lekker kopstootjes aan het uitdelen...

Reacties zijn gesloten.