Giro 2021: Voorbeschouwing favorieten algemeen klassement

Giro 2021: Voorbeschouwing favorieten algemeen klassement

foto: Cor Vos

vrijdag 7 mei 2021 om 08:00

De witte, blauwe of paarse trui: het zijn leuke tricots om in de kast te hebben. Maar het gaat in de Giro d’Italia toch vooral om die felbegeerde roze leiderstrui als leider in het algemeen klassement. Wie wint de eerste grote ronde van het seizoen? WielerFlits wikt en weegt de kansen van de grootste kanshebbers op de eindzege!

Ook dit jaar maken we met RIDE weer een lekker dikke zomereditie. Een 212 pagina's dik wielermagazine waar je deze zomer uren van kunt genieten en die de sportzomer nog nét iets leuker maakt. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Historie

Op 10 mei 1931 kreeg Learco Guerra ‘m uitgereikt: de allereerste roze trui. De geblokte renner met de veelzeggende bijnaam ‘de menselijke locomotief’, die samen met zijn grote concurrent Alfredo Binda het Italiaanse wielrennen wist te domineren in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, mocht het opvallende truitje aantrekken na winst in de openingsetappe van Milaan naar Mantua. Twee dagen later was hij de trui kwijt aan… Alfredo Binda.

De Giro d’Italia zou Guerra dat jaar niet winnen, maar de man uit het gehucht San Nicolò Po blijft wel voor altijd de allereerste drager van een van de meest iconische truien uit de wielersport: La Maglia Rosa. De oersterke Guerra, die in 1934 alsnog de Ronde van Italië op zijn naam wist te schrijven en verder wereldkampioen werd in Kopenhagen, werd na zijn rijke carrière ploegleider van onder meer Hugo Koblet en Charly Gaul. In 1963 stierf hij aan de ziekte van Parkinson.

Eddy Merckx is met vijf eindzeges mederecordhouder – foto: Cor Vos

Guerra was de eerste, maar zeker niet de laatste die de roze trui mocht aantrekken. Heel veel renners, klimgeiten, kopmannen, sprinters, tijdrijders, meesterdalers, rasaanvallers en knechten, mochten ooit een dag pronken in het roze. Er zijn echter maar weinig coureurs die de trui wisten vast te houden tot de eindstreep in Milaan, Turijn, Rome of waar de Giro ook tot stilstand kwam. De ietwat vergeten Francesco Camusso was in 1931 de eerste.

In de eerste jaren van de Giro d’Italia reed de leider in de wedstrijd nog gewoon in het kloffie van zijn werkgever. Zo ook Luigi Ganna, in 1909 de allereerste winnaar van de Ronde van Italië. Aan het begin van de jaren dertig kwam men echter op het idee om de eerste in het klassement in een speciale trui te laten rondfietsen. Men koos voor de kleur roze omdat de organiserende krant, La Gazzetta dello Sport, ook toen al op roze papier werd gedrukt.

Het bleek een schot in de roos. Waar de Vuelta nog wel eens van leiderstrui wisselt, is de roze trui inmiddels net als de gele trui sacraal erfgoed. Fausto Coppi, Gino Bartali, Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault, Miguel Induraín, Marco Pantani, Alberto Contador en Vincenzo Nibali: we noemen maar even wat wielergrootheden die de roze trui wisten te veroveren. Drie renners delen nu het record van vijf overwinningen.

Bernard Hinault, winnaar van de Giro in 1980, 1982 en 1985 – foto: Cor Vos

Alfredo Binda legde bijna honderd jaar geleden de lat bijzonder hoog door in 1925, 1927, 1928, 1929 en 1933 de drieweekse rittenkoers op zijn naam te schrijven. Tot nu toe zijn slechts twee renners erin geslaagd om Binda te evenaren. De namen zijn al even legendarisch. Fausto Coppi won in een tijdspanne van dertien jaar (1940, 1947, 1949, 1952 en 1953) eveneens vijf keer de Giro en Eddy Merckx wist goed twintig jaar later (1968, 1970, 1972, 1973 en 1974) hetzelfde te doen.

Het mag geen verrassing heten dat de meeste eindwinnaars uit Italië komen. Het thuisland wist maar liefst 69 keer de Giro te winnen. De eerste was dus Luigi Ganna in 1909, Vincenzo Nibali bezorgde de tifosi in 2016 voorlopig de laatste eindzege. België staat op zeven overwinningen, met dank aan Merckx (5x), Johan De Muynck en Michel Pollentier. De eerste Nederlandse eindzege kwam er in 2017. Natuurlijk hebben we het dan over de editie van Tom Dumoulin.

Laatste tien eindwinnaars Giro d’Italia
2020: flag-gb Tao Geoghegan Hart
2019: flag-ec Richard Carapaz
2018: flag-gb Chris Froome
2017: flag-nl Tom Dumoulin
2016: flag-it Vincenzo Nibali
2015: flag-es Alberto Contador
2014: flag-co Nairo Quintana
2013: flag-it Vincenzo Nibali
2012: flag-ca Ryder Hesjedal
2011: flag-it Michele Scarponi*

* Na diskwalificatie van de aanvankelijke eindwinnaar Alberto Contador

Gilbert Simoni op weg naar zijn tweede en laatste Girozege in 2003 – foto: Cor Vos


Vorig jaar

Voor de laatste editie van de Giro d’Italia hoeven we maar zes maanden terug in de tijd. De drieweekse wielerkoers, normaal de eerste grote ronde van het seizoen, werd vorig jaar vanwege de coronapandemie met enkele maanden uitgesteld. Aanvankelijk zou Boedapest La Grande Partenza voor zijn rekening nemen, maar de Hongaarse autoriteiten konden in coronatijd geen Girostart meer garanderen.

En dus moest koersdirecteur Mauro Vegni namens het organiserende RCS Sport op zoek naar een nieuwe startplaats voor de 103e Giro d’Italia. Vegni zocht het in tweede instantie dichter bij huis en kwam uit bij Monreale, een stad op het eiland Sicilië. De Ronde van Italië begon uiteindelijk met enkele etappes op het eiland van tweevoudig Girowinnaar Vincenzo Nibali, niet geheel toevallig ook een van de topfavorieten voor de eindzege.

De renners begonnen met een tijdrit van goed vijftien kilometer en aan het einde van de middag bleek Filippo Ganna de snelste tijd te hebben neergezet. Voor de Italiaan van INEOS Grenadiers, regerend wereldkampioen tegen het uurwerk, bleek het niet zijn enige ritzege in de Giro. Ganna ontpopte zich tot een veelwinnaar door ook met verve de tijdritten naar Valdobbiadene en Milaan en een semibergrit naar Camigliatello Silano op zijn naam te schrijven.

Met vier ritzeges was Ganna echter niet de grote slokop in Italië. Ook Arnaud Démare wist zijn ploeg Groupama-FDJ vier ritzeges te bezorgen en mocht zich na drie weken koers de absolute sprintkoning noemen. In Villafranca Tirrena, Matera, Brindisi en Rimini zagen we de Franse kampioen het zegegebaar maken. Démare deed zo ook uitstekende zaken in de strijd om de paarse puntentrui, die hij uiteindelijk veilig naar de eindstreep in Milaan wist te brengen.

Ganna en Demáre waren twee belangrijke hoofdrolspelers in de Giro van 2020, maar we mogen ook zeker niet João Almeida vergeten. De Portugees beleefde in Italië namelijk zijn absolute doorbraak. De renner van Deceuninck-Quick-Step begon als veelbelovende jongere aan de ronde, maar kwam uit de Giro als een gearriveerde vedette. Almeida droeg vijftien dagen de roze trui en mocht, dankzij zijn vechtlust en regelmaat, lange tijd dromen van de eindzege.

Almeida was een van de smaakmakers – foto: Cor Vos

Na de zeventiende etappe, met aankomst op Madonna di Campiglio, had Almeida nog altijd een – zij het beperkte – voorsprong van zeventien seconden op Wilco Kelderman in het algemeen klassement. De Nederlander was bezig aan een vrij geruisloze opmars en wist optimaal te profiteren van mindere dagen van grote namen als Nibali en Jakob Fuglsang. De kopman van Team Sunweb beschikte na goed twee weken koers over de beste papieren.

In de achttiende etappe naar het meer van Cancano werd het kaf van het koren gescheiden. Op de steilste stroken van de beruchte Stelvio vielen de maskers af en bleek een moegestreden Almeida niet meer in staat om zijn grootste concurrenten te volgen. Kelderman, zijn ploeggenoot Jai Hindley en het INEOS Grenadiers-duo Tao Geoghegan Hart en Rohan Dennis reden weg op de besneeuwde flanken van de Stelvio. Almeida was gezien.

Het was Kelderman die aan het einde van de rit de roze trui wist te veroveren, maar na afloop was er toch geen hosannasfeer in de ploegbus van Team Sunweb. De Nederlander bleek namelijk niet sterk genoeg om Dennis, Hart en Hindley te volgen op de Stelvio en verloor aan de finish meer dan twee minuten op de eerste finishers. Ploegmaat Hindley besloot onderweg niet te wachten op Kelderman, na orders vanuit de ploegwagen van Team Sunweb.

De formatie van Iwan Spekenbrink was niet van plan om Hindley zomaar op te offeren, aangezien de Australische klimmer ook nog uitzicht had op de eindzege. Met nog een bergetappe te gaan was de situatie als volgt: Kelderman stond aan de leiding, maar ook Hindley (+ 12 seconden) en Hart (+ 15 tellen) waren nog volop in de race. Die laatste rook zijn kans en dus nam INEOS Grenadiers al snel het initiatief in de hertekende bergrit naar Sestriere.

Net als in de etappe over de Stelvio kon Hart op het moment suprême rekenen op een beresterke Dennis, die op de voorlaatste beklimming van Sestriere de groep der favorieten uiteen reed en zo Kelderman in de problemen wist te brengen. Kelderman ging kopje onder en zag zijn kansen op de eindzege in rook opgaan. Hindley, de tweede klassementstroef van Team Sunweb, bleek wel in staat om een ontketende Dennis en Hart te volgen.

Alleen bleek Hindley niet bij machte om zijn grote concurrent Hart ook tijd aan te smeren richting Sestriere. De Brit wist na een bitse strijd zijn tweede etappe te winnen en zichzelf zo een uitstekende uitgangspositie te verschaffen richting de laatste tijdrit. Hindley mocht wel in het roze aan de slotproef beginnen, maar het verschil met Hart was slechts enkele honderdsten en in de afsluitende chronoproef bleek Hindley niet opgewassen tegen de betere tijdrijder Hart.

Eindwinnaar Hart en Kelderman feliciteren elkaar na drie weken koers – foto: Cor Vos

Hart mocht zich in Milaan, na 21 etappes, de verrassende eindwinnaar noemen van de Giro d’Italia 2020. Hindley en Kelderman stonden als de nummers twee en drie ook op het eindpodium. De verbazingwekkend sterke Almeida en Pello Bilbao eindigden als vierde en vijfde. Fuglsang en Nibali, op voorhand twee topfavorieten voor de eindzege, moesten na een bleke Giro genoegen nemen met een zesde en zevende plaats in de eindstand.

Wat we ook nog moeten vermelden: de knappe ritzege van de debuterende Peter Sagan en de positieve coronatests van favorieten Simon Yates en Steven Kruijswijk. Beide renners moesten halsoverkop de Giro verlaten en uiteindelijk besloten Mitchelton-Scott en Jumbo-Visma uit de ronde te stappen. Heel even was het onduidelijk of de Girokaravaan überhaupt Milaan zou halen, maar het peloton liet zich niet wegjagen door het coronaspook.

Eindklassement Giro d’Italia 2020
1. flag-gb Tao Geoghegan Hart (INEOS Grenadiers) in 85u40m21s
2. flag-au Jai Hindley (Team Sunweb) op 39s
3. flag-nl Wilco Kelderman (Team Sunweb) op 1m39s
4. flag-pt João Almeida (Deceuninck-Quick-Step) op 2m57s
5. flag-es Pello Bilbao (Bahrain McLaren) op 3m09s
Volledige uitslag


Favorieten

De Tour de France blijft voor de meeste klassementsrenners de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. De Giro d’Italia en Vuelta a España zijn leuke tussendoortjes, maar in de Tour moet het toch echt gebeuren. Toch zijn er altijd wel een paar kleppers die de Italiaanse ronde als hoofddoel beschouwen. Neem Simon Yates, die ook dit jaar van start gaat in La Corsa Rosa. De Brit van Team BikeExchange is echter niet de enige topper aan het vertrek.

Een grote ronde winnen is niet iets wat je zomaar even doet. Je moet over een breed pallet aan kwaliteiten beschikken, kunnen terugvallen op een sterke ploeg en op kritieke punten heb je soms ook een klein beetje geluk nodig. Wie een blik werpt op het parcours van de 104e editie van de Giro, ziet dat het een ronde is voor de klimmers. Oké, er zijn weliswaar twee tijdritten, maar het aantal kilometers tegen de klok (38 kilometer) is beperkt.


**** flag-gb Simon Yates

foto: Cor Vos

Het is met andere woorden een parcours voor Simon Yates, onze topfavoriet voor de eindzege. De Britse klimmer heeft nog wat goed te maken in de Giro, drie jaar na zijn spectaculaire inzinking in de etappe naar Bardonecchia. Yates leek dat jaar op weg naar de eindzege, zo sterk was hij, maar een barslechte dag in de Italiaanse Alpen deed hem de das om. Het is dus tijd voor sportieve revanche, al helemaal na misgelopen edities in 2019 en 2020.

In 2019 was de vorm ontoereikend om mee te doen voor eindwinst en vorig jaar moest hij vanwege een coronabesmetting de ronde verlaten. Het is voor Yates te hopen dat hij dit jaar niks tegenkomt. Zijn voorbereiding richting de Giro verliep in elk geval vlekkeloos. In de Tour of the Alps (eindwinst) wist hij zijn visitekaartje af te geven. Yates lijkt dus klaar om dit jaar wél een gooi te doen naar de eindzege in de ronde die hij zo graag wil winnen.

Met heel wat explosieve finales, steile bergen en twee relatief korte tijdritten is het parcours hem op het lijf geschreven. Het is voor de kopman van Team BikeExchange echter wel zaak om niet te veel met zijn krachten te woekeren en op het juiste moment toe te slaan. Als Yates zijn hoofd koel houdt, kan hij bijzonder ver komen. Team BikeExchange is misschien niet de sterkste ploeg in de wedstrijd, maar we mogen mannen als Mikel Nieve, Tanel Kangert en Nick Schultz zeker niet onderschatten.

Alle feiten op een rijtje

Eindklassering vorig jaar: DNF
Beste prestatie in de Giro d’Italia: 8e in 2019
Beste uitslagen in aanloop naar de Giro:
9e in flag-it Tirreno-Adriatico
9e in flag-es Ronde van Catalonië
flag-nr1 in flag-it Tour of the Alps

Ploeggenoten in de aankomende Giro: flag-au Michael Hepburn, flag-dk Chris Juul-Jensen, flag-ee Tanel Kangert, flag-au Cameron Meyer, flag-es Mikel Nieve, flag-au Nick Schultz en flag-au Callum Scotson


*** flag-co Egan Bernal

foto: Cor Vos

We beginnen zaterdag met twee duidelijke topfavorieten aan de wedstrijd. De kansen van Simon Yates zijn inmiddels al besproken, maar ook Egan Bernal maakt zeker kans op de eindzege. De Colombiaan besloot zich de voorbije weken in zijn thuisland voor te bereiden op de Italiaanse ronde. Waar sommige Giro-kandidaten in de Tour of the Alps op zoek waren naar die laatste procentjes, trainde Bernal op Colombiaanse hoogte.

Het wordt voor de renner van INEOS Grenadiers zijn eerste deelname aan de Ronde van Italië, nadat hij twee jaar geleden in extremis moest afhaken na een val op training. De nog altijd maar 24-jarige klimmer hoopt als debutant gelijk mee te doen voor de roze trui en in topvorm moet Bernal zeker in staat zijn om een gooi te doen naar eindwinst. Aan de sterkte van de ploeg zal het ook zeker niet liggen: INEOS stuurt een sterrenensemble naar Turijn.

Met Daniel Felipe Martínez en schaduwkopman Pavel Sivakov beschikt Bernal over twee luxeknechten bergop en Jonathan Castroviejo, Jhonatan Narváez, Filippo Ganna, Salvatore Puccio en de herboren Gianni Moscon zijn als allrounders multi-inzetbaar. De vraag is alleen of kopman Bernal nu eindelijk is verlost van zijn rugklachten. Alleen dan is Bernal in staat om drie weken, 21 dagen op rij, diep te gaan en het maximale van zichzelf te vragen.

Alle feiten op een rijtje

Eindklassering vorig jaar: Niet deelgenomen
Beste prestatie in de Giro d’Italia: Eerste deelname
Beste uitslagen in aanloop naar de Giro:
flag-nr3 in flag-fr Tour de La Provence
flag-nr2 in flag-it Trofeo Laigueglia
flag-nr3 in flag-it Strade Bianche
4e in flag-it Tirreno-Adriatico

Ploeggenoten in de aankomende Giro: flag-es Jonathan Castroviejo, flag-it Filippo Ganna, flag-co Daniel Felipe Martínez, flag-it Gianni Moscon, flag-ec Jhonatan Narváez, flag-it Salvatore Puccio, flag-ru Pavel Sivakov


*** flag-gb Hugh Carthy

foto: Cor Vos

EF Education-Nippo koerst het hele seizoen al wat achter de feiten aan. De Amerikaanse formatie van Jonathan Vaughters is naarstig op zoek naar overwinningen en is momenteel een van de slechtst presterende WorldTeams. En toch mag de zuurstokroze ploeg dit jaar dromen van eindwinst in de Giro d’Italia. De formatie heeft met Hugh Carthy namelijk een kandidaat-eindwinnaar in de gelederen, gezien zijn prestaties in de voorbije Vuelta.

De slungelachtig Brit haalde toen verrassend het eindpodium, derde achter eindwinnaar Primož Roglič en Richard Carapaz, en zal in de komende Giro nog een stapje beter willen doen. Carthy (26) liet in aanloop naar de Ronde van Italië al mooie dingen zien en lijkt op tijd klaar voor de eerste grote ronde van 2021. In de Tour of the Alps, goed twee weken voor de Giro, werd hij keurig vijfde achter Simon Yates, Pello Bilbao, Aleksandr Vlasov en Jefferson Cepeda.

De kopman van EF Education-Nippo is bij uitstek een renner voor een drieweekse rittenkoers, aangezien Carthy het moet hebben van zijn vechtlust, taaiheid en regelmaat. De Brit blinkt met name uit in het klimwerk, maar heeft ook een verrassend goede tijdrit in de benen, zeker aan het einde van een grote ronde. Dit liet hij zien in de meest recente Vuelta. Carthy houdt bovendien van enorm steile beklimmingen en die zijn er voldoende in Italië. Noteren, die naam!

Alle feiten op een rijtje

Eindklassering vorig jaar: Niet deelgenomen
Beste prestatie in de Giro d’Italia: 11e in 2019
Beste uitslagen in aanloop naar de Giro:
flag-nr3 in Faun-Ardéche Classic
8e in flag-es Ronde van Catalonië
5e in flag-it Tour of the Alps

Ploeggenoten in de aankomende Giro: flag-it Alberto Bettiol, flag-ec Jonathan Caicedo, flag-gb Simon Carr, flag-pt Ruben Guerreiro, flag-be Jens Keukeleire, flag-nl Julius van den Berg, flag-us Tejay van Garderen


** flag-es Mikel Landa

foto: Cor Vos

Er zijn maar weinig renners die met zoveel panache een berg opknallen als Mikel Landa. Hij wint in vrijwel elke koers de schoonheidsprijs, maar een eindklassement winnen blijkt o zo moeilijk voor de Spanjaard. Landa (31) zorgt altijd voor spektakel in de bergen, zakt zelden door het ijs, maar moet ook altijd zijn meerdere erkennen in één of meerdere renners. Dit jaar mag hij het weer proberen in de Giro d’Italia, twee jaar na zijn laatste optreden in Italië.

De renner van Bahrain Victorious werd in 2015 al eens derde in de Giro en twee jaar geleden finishte hij net naast het podium. De Bask bleek in de slotweek van de Giro 2019 wel een modelploegmaat voor zijn teamgenoot en latere eindwinnaar Richard Carapaz. De vraag is of Landa dit jaar wel écht kan meedoen om de eindzege. De sierlijke klimmer zal bergop het verschil moeten maken, aangezien hij niet echt uitblinkt als tijdrijder.

Een bijkomend probleem is dat Landa altijd wel iets tegenkomt in een grote ronde. Materiaalpech op een cruciaal moment, tijdsverlies in een waaieretappe of een valpartij in een chaotische finale: Landa komt zelden ongeschonden uit een eerste Giro-, Tour- of Vueltaweek. Mocht Landa nu eindelijk eens zonder problemen de eerste etappes overleven, dan kan hij wellicht toeslaan op zijn terrein. Met Pello Bilbao heeft de ploeg nog een pion om mee te spelen, maar daarover later meer.

Alle feiten op een rijtje

Eindklassering vorig jaar: Niet deelgenomen
Beste prestatie in de Giro d’Italia: 3e in 2015 en 4e in 2019
Beste uitslagen in aanloop naar de Giro:
6e in flag-it Trofeo Laigueglia
flag-nr3 in flag-it GP Industria & Artigianato
flag-nr3 in flag-it Tirreno-Adriatico
8e in flag-es Ronde van het Baskenland

Ploeggenoten in de aankomende Giro: flag-jp Yukiya Arashiro, flag-es Pello Bilbao, flag-it Damiano Caruso, flag-ch Gino Mäder, flag-si Matej Mohorič, flag-si Domen Novak en flag-si Jan Tratnik


** flag-ru Aleksandr Vlasov

foto: Cor Vos

“Met hem willen we voor een hoge plaats in het algemeen klassement strijden. De ploeg is klaar om hem de beste ondersteuning te bieden. In de Tour of the Alps bereikte hij een zeer goed niveau, dus ik ben er vrij zeker van dat hij een van de favorieten voor de Giro is.” Het zijn de woorden van Giuseppe Martinelli, ploegleider bij Astana-Premier Tech, in aanloop naar de Giro. De Italiaan gelooft heilig in de kansen van de Russische klimmer Aleksandr Vlasov.

En waarom ook niet, aangezien de 25-jarige Vlasov de laatste weken uitstekend op dreef is en sinds zijn entree op het hoogste niveau flink aan de weg timmert. Nadat hij in 2020 zijn doorbraakjaar beleefde, wist hij dit voorseizoen te bevestigen met podiumplekken in Parijs-Nice en de Tour of the Alps. Vlasov is dus klaar om te schitteren in de komende Giro en de ranke klimmer heeft nog wel wat goed te maken na zijn troosteloze opgave in de voorbije Giro.

Vlasov begon vorig jaar als een van de schaduwfavorieten aan de ronde, maar moest al in de tweede etappe opgeven wegens ziekte. Nu is de kopman van Astana-Premier Tech zo fris als een hoentje en dus schrijven we hem op als kandidaat-eindwinnaar. Vlasov gaat bijzonder goed bergop, beschikt over een meer dan degelijke tijdrit en liet vorig jaar in de Vuelta zien dat hij niet echt kapot gaat tijdens een grote ronde. “Ik heb nog een paar onafgemaakte zaken”, vat Vlasov het samen.

Alle feiten op een rijtje

Eindklassering vorig jaar: DNF
Beste prestatie in de Giro d’Italia: DNF
Beste uitslagen in aanloop naar de Giro:
10e in flag-fr Tour de La Provence
6e in flag-fr Faun-Ardèche Classic
flag-nr2 in flag-fr Parijs-Nice
flag-nr3 in flag-it Tour of the Alps

Ploeggenoten in de aankomende Giro: flag-it Samuele Battistella, flag-it Fabio Felline, flag-es Gorka Izagirre, flag-kz Vadim Pronskiy, flag-es Luis León Sánchez, flag-it Matteo Sobrero en flag-co Harold Tejada


** flag-pt João Almeida

foto: Cor Vos

Vorig jaar was João Almeida een van de ontdekkingen van het seizoen. Het grote publiek maakte met name in de Giro d’Italia kennis met de Portugese vechtjas. Almeida veroverde namelijk al vroeg de roze trui, hield het tricot liefst vijftien dagen vast en werd na een sterk slot alsnog vierde in het eindklassement. Tao Geogehan Hart won die Giro, maar het was de renner van Deceuninck-Quick-Step die de harten van de wielerliefhebbers wist te stelen.

Nu, meer dan zes maanden later, is Almeida terug met de ambitie om de Giro te winnen. Of dat gaat lukken is een tweede, maar we doen er toch maar goed aan om de Portugees niet te onderschatten. De nog altijd maar 22-jarige renner is een doorzetter die ook nog eens bijzonder allround is. Almeida beschikt over een bijzonder goede tijdrit, kan met zijn snelheid en explosiviteit de nodige bonificatieseconden sprokkelen en gaat ook prima bergop.

Het beproefde recept van Almeida: toeslaan in de twee tijdritten en de heuvelachtige- en semibergritten, om dan vervolgens de schade te beperken in de echt zware bergetappes. Een voordeel voor Almeida is dat hij kan rekenen op een ijzersterke ploeg, met klimmers Fausto Masnada (derde in de Ronde van Romandië), James Knox en Pieter Serry, hardrijder Rém Cavagna, man-in-vorm Mikkel Honoré, kilometervreter Iljo Keisse en een zekere Remco Evenepoel.

Alle feiten op een rijtje

Eindklassering vorig jaar: 4e
Beste prestatie in de Giro d’Italia: 4e in 2020
Beste uitslagen in aanloop naar de Giro:
flag-nr3 in flag-ae UAE Tour
7e in flag-it Tirreno-Adriatico
7e in flag-es Ronde van Catalonië

Ploeggenoten in de aankomende Giro: flag-fr Rémi Cavagna, flag-be Remco Evenepoel, flag-dk Mikkel Honoré, flag-be Iljo Keisse, flag-gb James Knox, flag-it Fausto Masnada en flag-be Pieter Serry

Lees ook: Evenepoel en Almeida laten niet in hun kaarten kijken: “We willen ons vooral amuseren”


* flag-es Pello Bilbao

foto: Cor Vos

Bahrain Victorious kan in de komende Giro op twee klassementspaarden wedden. We hebben het al uitvoerig gehad over Mikel Landa, nu is zijn streekgenoot Pello Bilbao aan de beurt. De 31-jarige Bask uit Guernica, bekend van het wereldberoemde oorlogsschilderij van Pablo Picasso, staat voor het vijfde opeenvolgende jaar aan de start van La Corsa Rosa. Na een zesde stek in 2018 en vijfde plek in 2020 mikt de klimmer dit jaar nog hoger.

In de weken voorafgaand aan de Giro stak Bilbao zijn neus nadrukkelijk aan het venster. Vierde in de GP Miguel Induraín, zesde in de Ronde van het Baskenland en tweede in de Tour of the Alps… Bilbao lijkt klaar om nog maar eens een hoofdrol te vertolken in de Italiaanse ronde, maar krijgt hij straks ook alle ruimte om zijn klasse te etaleren? Of moet Bilbao op een gegeven moment plaatsnemen in de klimtrein van Mikel Landa?

Het is lastig te zeggen wie straks het kopmanschap zal afdwingen binnen de ploeg. Landa heeft al wat meer bewezen als ronderenner en is op papier de kopman, maar Bilbao heeft dan weer een betere tijdrit in de benen en kan wellicht profiteren van zijn rol in de schaduw. Die laatste zou weleens alles-of-niks durven spelen in een bergetappe, in de hoop zo het roze te veroveren. En is Landa dan bereid om zijn eigen kansen op te offeren?

Alle feiten op een rijtje

Eindklassering vorig jaar: 5e
Beste prestatie in de Giro d’Italia: 5e in 2020, 6e in 2018
Beste uitslagen in aanloop naar de Giro:
10e in flag-it Strade Bianche
4e in flag-es GP Miguel Induraín
6e in flag-es Ronde van het Baskenland
flag-nr2 in flag-it Tour of the Alps

Ploeggenoten in de aankomende Giro: flag-jp Yukiya Arashiro, flag-it Damiano Caruso, flag-es Mikel Landa, flag-ch Gino Mäder, flag-si Matej Mohorič, flag-si Domen Novak en flag-si Jan Tratnik


* flag-au Jai Hindley

foto: Cor Vos

De Giro van vorig jaar was eigenlijk de ronde van de ontdekkingen. João Almeida beleefde er zijn definitieve doorbraak als klassementsrenner, Tao Geoghegan Hart ontpopte zich tot groterondewinnaar en Jai Hindley bleek de nieuwe klimsensatie uit Australië. Natuurlijk, die laatste liet de voorbije jaren al mooie dingen zien, maar streed vorig jaar tot de laatste dag om de eindzege in een grote ronde. Hindley mocht zelfs in het roze beginnen aan de afsluitende tijdrit.

De Giro winnen bleek nog net iets te hoog gegrepen, maar dit jaar krijgt de 24-jarige klimgeit een herkansing. Toch zijn de verwachtingen niet zo hooggespannen, aangezien hij dit voorseizoen nog niet wist bevestigen. Een achttiende plek in Parijs-Nice is tot nu toe zijn beste resultaat. Dat houdt nog niet over. We beseffen maar al te goed dat we op deze plek ook hadden kunnen kiezen voor Emanuel Buchmann, Vincenzo Nibali, Romain Bardet of misschien wel Pavel Sivakov.

En toch geven we Hindley het voordeel van de twijfel, aangezien hij het in de Tour of the Alps zeker niet slecht deed. De coureur van Team DSM besloot na een valpartij in de voorlaatste rit geen risico meer te nemen en zo kwam er een DNF’je achter zijn naam, maar hij leek voor die crash op weg naar een dikke top 10-notering in het algemeen klassement. Hindley lijkt met andere woorden net op tijd in vorm, heeft het voordeel van de jeugd en het parcours ligt hem goed.

Alle feiten op een rijtje

Eindklassering vorig jaar: flag-nr2
Beste prestatie in de Giro d’Italia: flag-nr2 in 2020
Beste uitslagen in aanloop naar de Giro:
18e in flag-fr Parijs-Nice

Ploeggenoten in de aankomende Giro: flag-de Nikias Arndt, flag-fr Romain Bardet, flag-de Nico Denz, flag-au Chris Hamilton, flag-de Max Kanter, flag-ie Nicolas Roche en flag-au Michael Storer


* flag-ie Daniel Martin

foto: Cor Vos

De naam van Daniel Martin wordt niet echt vaak genoemd in de vooruitblikken op de Giro, maar toch is de Ier een taaie klant voor de eindzege. De renner van Israel Start-Up Nation is de absolute kopman binnen zijn ploeg en het ontbreekt hem niet aan zelfvertrouwen. “Ik voel dat ik nu sterker dan ooit ben, zowel mentaal als fysiek. Sinds mijn vierde plek in de Vuelta heb ik veel meer vertrouwen dat ik een goed klassement kan rijden”, klinkt het in een perspraatje.

Martin haalde zelf zijn vierde plek in de voorbije Vuelta a España nog even aan. Nog geen zes maanden geleden deed de ervaren Martin (34) nog volop mee om de eindzege in een grote ronde, maar kwam hij net tekort om jongens als Primož Roglič en Richard Carapaz echt uit te dagen. Toch liet hij vorig jaar zien nog altijd tot de betere klimmers in het peloton te behoren. En klimmen, dat is iets wat je tot in den treure moet doen in de aankomende Giro.

Voor Martin is het zaak om de schade te beperken in de tijdritten, maar verder ligt het parcours hem als gegoten, met heel wat explosieve etappes en ritten die eindigen met een steile slotklim. De Ier liet in aanloop naar de Giro al zien in prima vorm te verkeren, al wist hij dit – mede door pech – niet te vertalen in uitslagen. Volgt in Italië zijn eerste topklassering?

Alle feiten op een rijtje

Eindklassering vorig jaar: Niet deelgenomen
Beste prestatie in de Giro d’Italia: DNF
Beste uitslagen in aanloop naar de Giro:
15e in flag-fr Tour des Alpes Maritimes et du Var
15e in flag-it Tour of the Alps

Ploeggenoten in de aankomende Giro: flag-nz Patrick Bevin, flag-at Matthias Brändle, flag-it Davide Cimolai, flag-it Alessandro De Marchi, flag-gb Alex Dowsett, flag-lv Krists Neilands en flag-il Guy Niv


* flag-be Remco Evenepoel

foto: Cor Vos

Onze laatste ster gaat naar een man die dit seizoen nog geen wedstrijd heeft gereden. Remco Evenepoel. Het toptalent uit Schepdaal. De nieuwe Belgische belofte die vorig seizoen de ene na de andere rittenkoers wist te winnen, tot een zware valpartij in de Ronde van Lombardije hem ver terugwierp. Na een maandenlange revalidatie is de renner van Deceuninck-Quick-Step nu eindelijk weer wedstrijdfit en klaar voor zijn eerste grote ronde uit zijn loopbaan.

De 21-jarige Evenepoel wordt dus meteen voor de leeuwen gegooid, al legt de ploeg geen enkele druk op het goudhaantje. Wat verwacht Evenepoel eigenlijk van zijn eerste Giro? “Omdat het mijn eerste koers sinds augustus wordt, moeten we afwachten hoe mijn lichaam gaat reageren. We bekijken het van dag tot dag en zullen zien hoe het gaat. Dat ik weer terug ben bij mijn ploeggenoten en de staf is het belangrijkst. Dat maakt me echt blij.”

Enkele maanden geleden was Evenepoel nog stellig: João Almeida is de kopman binnen de ploeg en hij zou er alles aan doen om de Portugees naar een goed klassement te leiden. En nu, enkele dagen voor de start van de ronde, bekijkt Evenepoel het ‘dag tot dag en zullen we zien hoe het gaat’. In de wandelgangen horen we dat zijn vorm op punt staat en dat hij een goede Giro zal afwerken. Ook interessant: Evenepoel heeft het rugnummer 1 gekregen. Is dit een teken aan de wand?

Normaal komt een renner die een halfjaar niet heeft gekoerst wedstrijdritme en koershardheid tekort om mee te doen voor de eindzege in een grote ronde. Zeker als je ook nog eens een debutant bent. Maar toch, we hebben het hier wel over Remco Evenepoel, die al vaker met de wielerwetten wist te spotten.

Alle feiten op een rijtje

Eindklassering vorig jaar: Niet deelgenomen
Beste prestatie in de Giro d’Italia: Eerste deelname
Beste uitslagen in aanloop naar de Giro:
Geen

Ploeggenoten in de aankomende Giro: flag-pt João Almeida, flag-fr Rémi Cavagna, flag-dk Mikkel Honoré, flag-be Iljo Keisse, flag-gb James Knox, flag-it Fausto Masnada en flag-be Pieter Serry


Outsiders

Er staan verder nog heel wat outsiders aan het vertrek in Turijn en met een beetje goede wil verdienen renners als Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe), Romain Bardet (Team DSM) en Pavel Sivakov (INEOS Grenadiers) ook wel een sterretje. Buchmann was twee jaar geleden nog vierde in de Tour de France, maar dat is voorlopig wel zijn beste resultaat in een ronde over drie weken. Bovendien was hij in het voorjaar verre van indrukwekkend.

De Duitse klimmer heeft zich wel in alle rust kunnen voorbereiden op de Giro, zijn hoofddoel van het seizoen. Datzelfde kunnen we ook zeggen van Romain Bardet, die naar eigen zeggen steeds beter begint te rijden en in de Tour of the Alps een stijgend vormpeil liet zien. We moeten niet vergeten dat de Fransman, mede-kopman bij Team DSM, in het verleden twee keer op het Tourpodium stond. Dat is echter alweer vier en vijf jaar geleden.

Vincenzo Nibali – foto: Cor Vos

En wat mogen we nu eigenlijk van Vincenzo Nibali verwachten? De tweevoudige Girowinnaar voerde de afgelopen weken een race tegen de klok om op tijd fit te geraken voor zijn thuisronde. Die race wist de renner van Trek-Segafredo te winnen, maar de vraag is natuurlijk wel of hij ook klaar is om een goed klassement te rijden. Een kampioen als Nibali mogen we nooit uitvlakken, maar om nu wonderen te verwachten van een 37-jarige renner…

Trek-Segafredo rekent in de Giro op de tandem Nibali-Bauke Mollema. Die laatste heeft voor de start aangegeven voor ritzeges te willen gaan, maar wie weet kan Mollema dit combineren met de strijd voor een goed klassement. De ervaren Nederlander reed al eens top-10 in de Giro en een dergelijk resultaat is ook dit jaar zeker weer mogelijk. George Bennett, de kopman van Jumbo-Visma, gelooft dan weer in een top-5 plek in Milaan.

George Bennett – foto: Cor Vos

Tot slot is het nog uitkijken naar Marc Soler en Matteo Jorgenson namens Movistar, Davide Formolo (UAE Emirates), Harm Vanhoucke (Lotto Soudal), good old Domenico Pozzovivo (Qhubeka ASSOS), Clément Champoussin (AG2R Citroën), Jefferson Cepeda (Androni Giocattoli-Sidermec), Felix Großschartner (BORA-hansgrohe) en Attila Valter in dienst van Groupama-FDJ. Spelen zij straks een rol in het klassement?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Simon Yates
*** Egan Bernal, Hugh Carthy
** Mikel Landa, Aleksandr Vlasov, João Almeida
* Pello Bilbao, Jai Hindley, Daniel Martin, Remco Evenepoel

Giro 2021: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Dit artikel delen:

77 Reacties

rosencrantz 6 mei 2021 om 07:31

Ik zou Landa en Carthy van plek wisselen en Nibali een ster geven ipv Hindley

0
SoloSlim 6 mei 2021 om 08:41

Ik kan me wel goed vinden in de sterverdeling.
Landa en Nibali gaan nooit nog een grote ronde winnen, terwijl de jonkies weer een jaartje sterker zijn.

0
Boomie1 7 mei 2021 om 11:51

Landa kan dit jaar weleens z’n finest moment hebben, zoals Evans in de Tour van 2011

0
KissMyAce2.0 6 mei 2021 om 07:32

Yates. Nee.

0
Veloburto 6 mei 2021 om 08:46

Yates is in vorm en heeft bewezen dat hij een grote ronde kan winnen

0
Mystieke_Monnik 6 mei 2021 om 09:20

Ik begrijp die topfavorietenrol die hem wordt toegedicht ook niet. Schaduwfavoriet zeker, maar toch altijd grillig en te weinig laten zien vergeleken het aantal kansen dat hij al jaren krijgt.

0
WernerFranke 6 mei 2021 om 11:59

@M_M
Heeft zich wel op het juiste moment laten zien

0
Veleta 6 mei 2021 om 13:23

Yates is een enorme klasbak, die zich inderdaad wel eens vertild heeft aan 3 weken Giro, zoals in 2018, toen hij er 2 1/2 week dik bovenuit stak, maar in een etappe alles vergooide, met dank aan een buitenaardse Froome.
Echter, in datzelfde jaar won hij op soevereine manier wel de Vuelta, dus hij kan het zeker. Dit opgeteld bij zijn optreden in Tour of the Alps maken hem wel degelijk tot topfavoriet nummer 1!
Mijn persoonlijk favoriet Bernal is hoogst onzeker: 2 maanden niet gezien en nu weer vage geruchten over zijn rug, dat gaat hem niet worden helaas, hoe aantrekkelijk hij ook koerst.

0
Groningen 6 mei 2021 om 14:42

Als niet Yates, wie dan wel? Qua naam alleen Bernal, maar ook daar vele vraagtekens. Verder natuurlijk genoeg jonkies die we misschien over 5 jaar standaard tot de favorieten rekenen, maar die zich nu toch nog bewijzen moeten

0
henkjmol 6 mei 2021 om 07:45

Leuke voorbeschouwing. Als bernal fit is, en ongeschonden blijft, wint hij met twee vingers in de neus. Buchmann enkel outsider? Schat hem hoger in dan almeida, revenepoel, martin en bilbao. Deze giro is zwaarder dan vorig jaar en de competitie is veel sterker. Almeida is goed voor punten in de scoritopoule maar die hing vorig jaar in de tweede week aan het elastiek zodra het omhoog ging.

0
Panache 6 mei 2021 om 08:09

Gelukkig hebben we de afgelopen twee jaar héél vaak gezien dat die favoriet niet met twee vingers in de neus wint, vaak zelfs verliest. Ook deze talenten moeten richting de 100% focus en vorm gaan om mee te doen voor het podium. Laten we dat koesteren.

0
Wim Kruithof 6 mei 2021 om 07:54
Quote:
Aan het begin van de jaren dertig kwam men echter op het idee om de eerste in het klassement in een speciale trui te laten rondfietsen. Men koos voor de kleur roze omdat de organiserende krant, La Gazzetta dello Sport, ook toen al op roze papier werd gedrukt.

Oorspronkelijk – bij de eerste editie van de Giro – drukte La Gazetta dello Sport nog op groen papier. Toen deze echter in de tweede week van de rittenkoers niet voorhanden bleek, stapte ze over op roze.

Mooie volledige voorbeschouwing, zeker ook het plaatje van prestaties dat tegenwoordig onder de favorieten wordt gehangen. Qua sterrenverdeling blijft het koffiedik kijken, zeker naar een Evenepoel.

0
Jacco van Stierop 6 mei 2021 om 11:38

De Gazzetta was al in januari 1899, – dus ruim 10 jaar voordat de eerste Giro werd verreden-, overgestapt van lichtgroen naar roze krantenpapier. Volgens oud-directeur Candido Cannavò, in een interview uit 2006, zou een kostenbesparing aan die keuze ten grondslag hebben gelegen.

0
Wim Kruithof 6 mei 2021 om 12:55

Jacco, serieus? In eerdere voorbeschouwing las ik dat het uit nood geboren was, de tweede week van de eerste Giro-editie. Dank je voor de rectificatie.

0
Wim Kruithof 6 mei 2021 om 13:13
Quote:
De kleur roze is al sinds mensenheugenis verbonden aan de Giro. Dat de leiderstrui roze kleurt wegens het gegeven dat de organiserende krant La Gazzetta dello Sport op roze papier gedrukt wordt, is een anekdote die bij menig wielerkenner bekend is. Dat bij de eerste editie in 1909 de sportkrant nog op groen papier gedrukt werd, is minder bekend. Toen die kleur tijdens de tweede week niet voorhanden bleek, werd overgestapt op roze.

Bron: voorbeschouwing Giro 2019, Wielerflits. Toch op zijn minst merkwaardig dan.

0
Jacco van Stierop 6 mei 2021 om 13:42

Altijd dit soort informatie op deze site met gezond wantrouwen tot je nemen.

Hier de Gazzetta van maandag 24 augustus 1908 met de aankondiging van de te verrijden Giro van 1909. Toch echt roze en geen groen.

https://collezioni.gazzetta.it/it/prime-pagine/foto/gazzetta-dello-sport/1908-08-24

0
Wim Kruithof 6 mei 2021 om 15:09

Dankjewel Jacco, gelijk mijn eigen document aangepast… mooi leermoment.

0
Krakowic 6 mei 2021 om 08:03

Prachtige voorbeschouwing. Goed om te zien dat REV een sterretje krijgt, die gaat denk ik nog verrassen – kun je daar eigenlijk wel van spreken? – de komende weken!

Daarnaast zou ik Bilbao en Landa omgedraaid hebben en Vlasov en Carthy, maar ja, keuze, keuzes.. Heerlijk rijtje outsiders, genoeg toppers, het wordt genieten!

0
Marik 6 mei 2021 om 08:49

Mooie voorbeschouwing weer! Ik snap de sterrenverdeling wel en inderdaad, houdt de rug van Bernal zich goed, dan is hij de torenhoge favoriet. Van Yates verwacht ik wel weer een inzinking. Die heeft de neiging zich te druk te maken over randzaken.

0
lo squalo dello Stretto 6 mei 2021 om 08:52

Idem. Kan me ook wel vinden in de sterrenverdeling. Valt altijd over te discussiëren natuurlijk..

Als Bernal echt fit is, is hij voor mij wel de favoriet.

0
S'mon 6 mei 2021 om 17:27

Er zijn er zoveel die kunnen winnen, dat het onmogelijk is om 10 namen te geven, dus kan ik me ook wel vinden in deze sterrenverdeling.

0
lo squalo dello Stretto 6 mei 2021 om 08:54

Als er geen WO II was; dan was Coppi recordhouder met misschien wel 8 eindzeges. Ongelofelijk palmares maar dan wordt vaak vergeten dat hij enkele jaren niet heeft kunnen meedoen om de grootste prijzen.

0
Eljorro 6 mei 2021 om 10:09

Klopt. En in de Tour zou hij dan ook een paar keer extra gewonnen hebben. Binda had ook op meer dan 5 titels kunnen zitten. Hij kreeg een grote zak met geld om niet mee te doen.

0
dikkechaap 6 mei 2021 om 11:23

Ik schrijf dit alleen omdat wielerflits na jaren nog steeds de forumreacties niet op orde heeft. Onmogelijk te reageren, ondanks dat ik ingelogd ben. Ergens op een ander artikel reageren fixt dit dan weer.

0
Lalsacien 6 mei 2021 om 11:37

Ik geloof dat als er iemand vijf eindzeges in de Tour had gehad voor de tijd van Anquetil dat laatstgenoemde er eentje meer had gewonnen.

0
girardengo 6 mei 2021 om 18:08

Dat valt nog te bezien. Er reed toen ook nog een meneer Bartali (Tourwinnaar in 1938 en 1948, dus ook geremd door die vermaledijde WOll) rond. Die had er vast ook diverse meer gewonnen.

0
Jacco van Stierop 6 mei 2021 om 18:16

@girardengo
En als er geen WOI was geweest had jij er misschien ook wel minstens 5 gewonnen.

0
IlPirata 6 mei 2021 om 08:57

Schitterend deelnemersveld.
Daarnaast daardoor veel ‘uitdagingen’met een pooltje van 15 renners.
Mollema wel erin? Almeida of Evenepoel. Bilbao vs landa. Sivakov of toch Benett. Hindley of Bardet etc.
Dark horse eigenlijk geen plek voor etc. Eigenlijk is dat een goed teken mbt de startlijst. Keuzestress!

0
Treenert 6 mei 2021 om 09:04

WF had zich beter kunnen onthouden van het ‘besterren’ van REV. Als je Bernal 3 sterren toekent (= talentsbeoordeling met zijn onzekerheid) moet je REV op dezelfde wijze beoordelen (nog grotere onzekerheid).
Mits fit (geldt voor beiden) strijden zij voor de overwinning hoe goed de vorm van Yates ook is.

0
Marik 6 mei 2021 om 09:09

Ik denk dat 1 ster vooral een “verzekering” is. Onder het mom van: je weet het nooit. Laten we niet ontkennen dat deze knaap samen met Pogacar de revelatie van de laatste jaren is.

0
Krakowic 6 mei 2021 om 09:27

Je ontkent in je tweede zin wat je stelt in je eerste zin. Wat bedoel je nu eigenlijk precies? Of net zoveel sterren als Bernal of geen sterren? En je geeft zelf aan dat er bij REV nog grotere onzekerheid bestaat over zijn gesteldheid, waarom mag daar in de sterrenverdeling dan geen rekening mee worden gehouden?

0
Wim Kruithof 6 mei 2021 om 10:10
Quote:
ls je Bernal 3 sterren toekent (= talentsbeoordeling met zijn onzekerheid) moet je REV op dezelfde wijze beoordelen (nog grotere onzekerheid).

Precies de logica die Wielerflits volgde, door Evenepoel 1 ster toe te kennen. Dus waarom je aanstuurt op het ‘onthouden van besterren’ ontgaat me volledig.

0
Treenert 6 mei 2021 om 11:19

Het is wellicht mijn logica hoor. Wat WF doet is verwachtingen uitspreken. Het is en blijft gissen met de fysieke gesteldheid van BEIDE heren maar je geeft wel de één 3 sterren en de ander 1 omdat je gokt dat de één niet de fitheid/vorm heeft en de ander wel. In de basis bij 100% fitheid beide weet ik nl. niet op wie ik mijn geld zou zetten.

0
Lalsacien 6 mei 2021 om 11:39

@Treenert Bernal heeft zich duidelijk uitgesproken over zijn Giro doel. Evenepoel is daar wat voorzichtiger in.

0
Krakowic 6 mei 2021 om 11:43

Maar volgens jouw eigen logica bestaat er over de fitheid van REV grotere onzekerheid dan over dit fitheid van Bernal. Dus als je je twee logische systemen in elkaar vlecht zou je op dezelfde logische sterrenverdeling als WF uitkomen, namelijk 3 sterren voor Bernal en 1 voor Evenepoel.

0
Panache 6 mei 2021 om 12:48

Is natuurlijk kolder dat een Tourwinnaar gelijk gesteld moet worden aan een winnaar van de ronde van Polen. Bernal is een bewezen sterke man in de derde week, Evenepoel is wat dat betreft een vraagteken. Indien Evenepoel de Giro dit jaar wint dan neem ik mijn hoed af, maak ik een diepe buiging, test ik of ik wel wakker ben en plaats ik mijn bestelling bij de slager. Het zou het grootste kunststukje van deze eeuw zijn.

0
Gitan 6 mei 2021 om 13:02

Geen idee wat je nu ineens drijft tot grote uitspraken over massale BBQ’s als renner X de Giro wint. Het REV-ventje doet toch rare dingen met de mensen…

0
Gr.R. 6 mei 2021 om 13:22

Wat is REV?

0
Murcia 6 mei 2021 om 13:32

Rentabiliteit Eigen Vermogen voor fiscalisten.

0
Marik 6 mei 2021 om 13:54

@Murcia, heb hoorbaar gegniffeld.

0
Panache 6 mei 2021 om 14:00

Paps en mams hadden een vooruitziende blik. Rev staat voor Revolution.

0
Deel Koeper 6 mei 2021 om 09:10

Die top 5 van vorig jaar blijft aandoenlijk. Als je zou zeggen dat het de top 5 van de Ronde van de Algarve was, dan zou je zeggen "Zo! De Algarve was zwak bezet dat jaar!"

0
KimJungPoels 6 mei 2021 om 09:20

Hahahaha wat een topgrap.

0
Marik 6 mei 2021 om 09:24

Satire is natuurlijk het uitvergroten van de werkelijkheid. Geslaagd!

0
KimJungPoels 6 mei 2021 om 09:31

Het slaat gewoon nergens op. Drie van de mannen die vorig jaar top-5 eindigden krijgen ook in deze voorbeschouwing gewoon weer sterren als 1 van de 10.

En de andere twee mogen als kopmannen van grote ploegen naar de Tour en zouden hier anders ook gewoon sterren hebben gekregen. Dus dan kan je niet spreken van een belachelijk slecht veld. Zeker ook omdat we pas over een paar jaar kunnen oordelen waar de carriere van Almeida, Hindley en Tao nu uiteindelijk naartoe gaat, en of dit dus een eenmalige topprestatie was door een minder veld.

0
Vinyakke 6 mei 2021 om 10:45

Kan ook dat ze dankzij die ene uitschieter nog vele jaren sterren gaan krijgen maar achteraf nooit meer kunnen waarmaken wat die ene keer wel lukte. Ik kan wel volgen met de stelling dat dat een uitermate verrassend podium was en even goed die van de Algarve had kunnen zijn. Ik heb een vermoeden dat het nieuwe podium binnen 3 weken een mooier palmares heeft en durf zelfs te veronderstellen dat dit vermoedelijk ook na hun carrieres zo zal zijn tegenover het podium een jaar geleden (en met uitbreiding de top-5).

0
Merlinappa 6 mei 2021 om 09:27

Belooft een leuke Giro te worden, met eigenlijk geen enkele favoriet die er huizenhoog bovenuit steekt wat mij betreft. Kan zomaar een verrassende winnaar opleveren!

0
Jean Dumas 7 mei 2021 om 10:07

Ik gok erop dat INEOS Martinez ook nog hoog in het klassement houdt, voor het geval Bernal het aan zijn rug krijgt.

0
FDJ 6 mei 2021 om 09:49

Simon Yates was indrukwekkend in de Tour of the Alps. Is voor mij de topfavoriet. Bernal vind ik lastig in te schatten na het voorjaar. Hij heeft wel een aantal leuke dingen laten zien al dit voorjaar, maar zo indrukwekkend als 2019 is het zeker nog niet.

Ik verwacht bij DSM meer van Bardet dan van Hindley op dit moment en ik vind Buchmann zeker sterwaardig.

0
Jungle Man 6 mei 2021 om 10:08

Mijn complimenten voor deze voorbeschouwing.
Ik zou Buchmann een * hebben gegeven ipv Dan Martin, maar dat is een persoonlijke inschatting.
Sowieso verwacht ik weer een mooie strijd, zoals meestal gebruikelijk in de giro.

0
Eljorro 6 mei 2021 om 10:14

Worden de sterren en niet sterren achteraf nog geëvalueerd?

0
Gitan 6 mei 2021 om 12:39

Enkel door Captain Hindsight.

0
Baukema Tomoulin 6 mei 2021 om 10:33

Sterren zijn voor kanshebbers op winst en niet de kanshebbers op top 10. De onzekerheid rond Bernal en Evenepoel is logisch, misschien winnen ze? Misschien zijn ze niks waard en stapen ze af. Dat een Buchmann of Sivakov niet gaat winnen lijkt me behoorlijk duidelijk, top 10 waarschijnlijk wel, maar winst? Nee net als Kelderman vorig jaar hebben deze mannen daar te weinig wapens voor.

0
FDJ 6 mei 2021 om 11:03

Als je sterren uitdeelt kom je in deze vorm volgens mij altijd bij de mannen uit die uiteindelijk top 10 rijden. Bilbao en Martin hebben net zoveel of weinig kans op de eindzege als bijvoorbeeld een Buchmann of Sivakov.

0
Wheely 6 mei 2021 om 11:11

Klopt, dit zijn normaal gesproken de top 10 kandidaten. Echter het balletje kan raar rollen, daar hoeven we enkel de Giro van vorig jaar voor aan te halen. De topfavoriet Yates is wel een renner die er doorheen kan zakken en als Bernals rugklachten opspelen zijn opeens de top 10 kandidaten podium kandidaten geworden.

0
Koersmaniak 6 mei 2021 om 11:41

Carthy, Daniel Martin, er wordt in de voorbeschouwing nogal afgegaan op de Vuelta van vorig jaar die verreden is in november.

Ik schat de 4e plaats in de Tour van Buchmann hoger in dan de 4e in Vuelta van vorig jaar. Deze Giro is Buchmann zijn hoofddoel.

0
Barrygoal 6 mei 2021 om 11:58

Buchmann zijn prestaties zijn dit jaar nog niet om over nar huis te schrijven, dus snap de beoordeling wel

0
Koersmaniak 6 mei 2021 om 14:06

Buchmann: 12 in UAE en 13 in Baskenland

Dan Martin: 15 in Var, 25Cat

0
Koersmaniak 6 mei 2021 om 14:06

Buchmann: 12 in UAE en 13 in Baskenland

Dan Martin: 15 in Var, 25 Catalonië, 15 in Alps

0
Cash 6 mei 2021 om 11:59

Zo kan je natuurlijk van iedereen wat zeggen. Yates heeft toch wel weer inzinking, maar ja wat als hij dat niet heeft? Bernal rug etc…

Oordelen op meerdaagse tours doe ik op het moment. Dan weet je in ieder geval wie wel in vorm zijn, niet wie 3 weken lang goed zijn helaas. Zullen het weer gaan zien.

0
Kelder is de Man 6 mei 2021 om 20:23

Vorig jaar had hij natuurlijk Corona en die bewuste Giro waar hij heel ver kwam en leek te gaan pakken, was hij als een malle tekeer gegaan de eerste weken. Met het juiste doseren van z'n krachten, moet het 'm best lukken lijkt me.

0
Romāns Vainšteins 6 mei 2021 om 12:13

Formolo helemaal vergeten of heeft deze 6 sterren en is hij weggevallen?

0
lander luypaert 6 mei 2021 om 12:47

Gohh ja, Formolo kan het goed doen. Leuke outsider. Maar als hij al wat goede klassementen had gereden werd er meer over geschreven. Ik denk ook wel dat hij echt gepiekt heeft naar deze Giro.

0
Panache 6 mei 2021 om 12:56

Formolo lijkt mij momenteel meer een ardennenman, dan een renner voor het hooggebergte tussen de echte favorieten. Hele leuke attractieve coureur, maar qua klassement (indien hij er voor gaat) toch nooit beter dan p8 of p9 verwacht ik. Ik hoop dat deze renner lekker onbevangen gaat koersen en ook dan kan je in de top-10 eindigen a la Barguil Tour 2017.

0
klassementsrenner 6 mei 2021 om 12:30

Ik hoop Landa! Hem zou ik het echt gunnen en met Caruso en Bilbao heeft hij twee sterke ploeggenoten en kans heeft hij zeker.
Dit is wat ik hoop niet wat ik verwacht!

0
djerkson 6 mei 2021 om 12:34

Ik heb op Almeida gestemd, maar eigenlijk zou ik beter moeten weten. De kleine Evenepoel heeft ons al zo vaak verbaasd dat zelfs 1 ster hem tekortdoet. Ik zie hem echt in staat tot een exploot à la Froome in de Vuelta 2011.

0
Joop Bahamontes 6 mei 2021 om 13:21

Die Ganna die de eerste Giro won, zou dat familie zijn van Flip?

0
Kruisberg 6 mei 2021 om 15:45

Laten we blij zijn dat er niet een uitgesproken topfavoriet is. Dit betekend dat er meerdere renners kunnen winnen en er koers gaat komen. Daar hoop ik vooral op!

0
Davide Lappartiente 6 mei 2021 om 15:48

Evenepoel slechts 1 sterretje? Dan heb je zijn trainingsdata toch niet goed bestudeerd.

0
wokkie 6 mei 2021 om 17:07

Voor zij die zin hebben om hun sterren in een prono te zien en te vergelijken met anderen. We hebben een wielerflits team op https://sport-pronostiek.be. sterren te geven voor alle nevenklassementen en de ritten. Zou tof zijn als ons team daar nog wat kan uitbreiden. :-)

0
jph 6 mei 2021 om 18:06

Na deze historische blunder van WF om REV slechts 1 ster toe te kennen, zal na de verpletterende overwinning van Remco de vraag in het vervolg van een voorbeschouwing zijn: Wie wint als EVP om wat voor reden dan ook, de finish niet zou halen? :-)

0
Ed De B 6 mei 2021 om 20:11

Hoezo historische blunder? Bij mijn weten heeft de beste knaap nog nooit op een podium gestaan in een grote ronde. Laat staan er überhaupt 1 uitgereden. Het zou mooi zijn als ie het flikte, maar geen zekerheidje.

0
MarkPeeters 7 mei 2021 om 15:03

@ed de b: als je nog nooit een grote ronde hebt gereden, dan heb je er natuurlijk nog nooit een podium gehaald in een grote ronde, laat staan er één uitgereden. Topfavoriet is Remco niet, maar ik zou hem wel hoger plaatsen dan pakweg Daniël Martin of Bilbao.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone