Giro 2021: Schmid beste vluchter in Strade Bianche-etappe, Bernal doet gouden zaak
foto: Cor Vos
woensdag 19 mei 2021 om 17:13

Giro 2021: Schmid beste vluchter in Strade Bianche-etappe, Bernal doet gouden zaak

De elfde Giro-etappe over onverharde wegen heeft niet teleurgesteld. Op weg naar Montalcino werd op twee fronten gestreden. Mauro Schmid was na vier uur koers de beste vluchter, terwijl Egan Bernal een uitstekende zaak deed in het algemeen klassement.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Net als de afgelopen jaren wees de organisatie een ‘wijnetappe’ aan. Daags na de rustdag trok de karavaan namelijk door de regio van de Brunello di Montalcino, een van de meest gewaardeerde en prijzigste wijnen van Italië. Voor de wielerliefhebber stond deze rit echter vooral in het teken van de settori sterrati, de onverharde wegen in Toscane. Van de laatste zeventig kilometer ging de helft over grind- en zandpaadjes, zoals we die kennen uit Strade Bianche.

Bij Torrenieri lag de eerste sterrato, van 9,1 kilometer. Daarna hadden de renners maar kort de tijd om te herstellen voor het zwaartepunt van de etappe, een strook van dertien kilometer met ook de beklimming van de Passo del Lume Spento (met een max. stijging van 16%). Via grindstroken van 7,6 en vijf kilometer werd de klim via een andere kant nog een keer omhoog gereden. De finish in Montalcino lag na een kort, maar steil klimmetje met een hellingsgraad tot 12%.

Van der Hoorn aanstichter van vlucht van de dag
Even voor een uur werd in een zonnig Perugia het startsein gegeven voor deze veelbelovende rit over 162 kilometer. Tim Merlier was er niet meer bij; de sprinter verliet de ronde nadat hij al enkele dagen met maag- en darmklachten kampte. Al bij het buiten rijden van de middeleeuwse stad viel Taco van der Hoorn, de dagwinnaar van Canale, aan met Dries De Bondt in zijn wiel. Het bleek de aanzet voor de vlucht van de dag, die gemakkelijker en sneller dan gedacht tot stand kwam.

foto: Cor Vos

Naast Van der Hoorn en De Bondt waren Lawrence Naesen, Enrico Battaglin, Francesco Gavazzi, Simon Guglielmi, het Lotto Soudal-koppel Roger Kluge en Harm Vanhoucke, Bert-Jan Lindeman en Mauro Schmidt van Qhubeka ASSOS en Alessandro Covi mee in de kopgroep. Gavazzi was de best geklasseerde renner vooraan, maar de Italiaan vormde met een achterstand van 33 minuten geen gevaar voor het roze. Opvallend genoeg ontbrak de Androni-ploeg in de vlucht.

INEOS Grenadiers controleerde ontspannen de koers, waardoor de vlucht snel veel voorsprong kon pakken. Leider Egan Bernal leek zijn ploeggenoten niet te veel te willen uitputten voor de laatste zeventig kilometer. Toen de wedstrijd na veertig kilometer de regio Umbrië verliet voor Toscane, was het verschil al opgelopen tot meer dan tien minuten. Lange tijd reed de kopgroep tussen de twaalf en dertien minuten vooruit.

Kopgroep begint met veel voorsprong aan eerste gravelstrook
Na 92 kilometer begon de kopgroep aan de eerste sterrato, met bijna een kwartier voorsprong. De negen kilometer lange strook van Torrenieri lag er hard, droog bij. In het peloton stoven de teams van de klassementsrenners naar voren om zo goed mogelijk aan de strook te beginnen. Niemand wilde zich in deze verraderlijke rit laten verrassen. INEOS Grenadiers (voor Bernal), Deceuninck-Quick-Step (voor Evenepoel) en EF Education-Nippo (voor Carthy) zaten goed vooraan.

foto: Cor Vos

Vincenzo Nibali nam voor Giulio Ciccone de kop, terwijl Bernal met Filippo Ganna een luxeknecht had. De wereldkampioen tijdrijden nam de nodige risico’s, waarbij hij haast de controle kwijtraakte in een rechterbocht. Wonderwel wist hij zijn fiets recht te houden. Remco Evenepoel verloor het contact met Bernal en moest achtervolgen, hoewel hij nog wel enkele ploeggenoten bij zich had. De jonge Belg was echter niet de enige die zich had laten verrassen.

Evenepoel had enkele slotgenoten bij zich in de buurt en net na de eerste gravelstrook waren de verschillen weer ongedaan gemaakt. De eerste settori sterrati hadden ook al zo hun impact op de vroege vlucht, waaruit Van der Hoorn en Lindeman moesten lossen. Op de tweede strook dunde het peloton verder uit tot zo’n dertig man en wederom kende Evenepoel een moeizame passage over de witte wegen. Ook Simon Yates beleefde een lastige dag.

Bennett en Foss rijden samen weg
George Bennett en Tobias Foss vielen dan aan vanuit het peloton. Het duo van Jumbo-Visma reed enige tijd vooruit, maar liet zich dan weer inrekenen door het elitegroepje waar INEOS Grenadiers de boel controleerde. De overgebleven vluchters, die nog altijd zo’n zeven minuten voorsprong hadden, werden op weg naar de derde onverharde strook verrast door de terugkeer van Taco van der Hoorn. De etappewinnaar van Canale was eerder nog gelost.

foto: Cor Vos

Op de voorlaatste strook kwam Evenepoel opnieuw in de problemen, waarna INEOS Grenadiers de gashendel opendraaide. Eerst trok Gianni Moscon stevig door en daarna schudde Egan Bernal meerdere keren aan de boom. João Almeida liet zich dan terugzakken uit de elitegroep om zijn ploeggenoot bij Deceuninck-Quick-Step te helpen. Evenepoel leek vooral nerveus op de zand- en gravelstroken als de route naar beneden liep.

Op de laatste sterrato reed Belgisch kampioen De Bondt samen met de pas 22-jarige Covi weg uit de kopgroep en ook Schmid, nog een youngster van 21 jaar, sloot aan. Met vijf minuten voorsprong op het peloton draaiden ze voor de laatste keer het asfalt op. Vanaf dat moment was het nog acht kilometer naar de streep, al moesten de koplopers voor die tijd nog de Passo del Lume Spento en de slotklim omhoog.

Evenepoel weet achterstand stabiel te houden
Het verschil tussen Bernal en Evenepoel, de nummers een en twee in het klassement, bleef min of meer stabiel rond de minuut. De groep-Bernal bestond nog uit zo’n vijftien man, met daarbij ook Aleksandr Vlasov, Giulio Ciccone, Attila Valter, Hugh Carthy en Simon Yates. Evenepoel reed dus op achterstand, net als Damiano Caruso, Dan Martin en Davide Formolo, respectievelijk zevende, achtste en tiende aan het begin van deze etappe.

Op de uitloper van de laatste gravelstrook ging het te hard voor De Bondt vooraan, waarmee Covi en Schmid de sterkste renners bleken van de vroege vlucht. Uiteindelijk bleven de twee vooruit en gingen zijn sprinten om de etappezege. Op de oplopende aankomst naar Montalcino was Schmid de sterkste. Voor de 21-jarige neoprof van Qhubeka ASSOS was het zijn eerste overwinning bij de profs. Voor Covi restte de tweede plek.

Voor de klassementsrenners mondde de finale uit in een slijtageslag. Het duo van Trek-Segafredo, Vincenzo Nibali en Giulio Ciccone, moest lossen en de achterstand van Evenepoel begon steeds verder op te lopen. EF Education-Nippo maakte intussen indruk met behalve Carthy ook Alberto Bettiol en Ruben Guerreiro vooraan. In de slotfase ontbond Bernal zijn duivels. De roze trui sprong naar de ontsnapte Emanuel Buchmann toe en smeerde de concurrentie nog gevoelige tijd aan.

 
251 Reacties
Sorteer op:
19 mei 2021
Remco op de gril gegooid. Sterke uppercut gekregen van Egan en de rest. Heerlijke etappe. Sterk van Buchmann, ook. Mooi, man
Ze zouden de CL-finale ook eens op een pleintje moeten houden. Spektakel. Erg benieuwd naar de toelichtingen van QS straks. Wat gebeurde daar allemaal? Moment van de dag toch wel het met gevoel voor drama uitgeworpen oortje, zo voor de camera. Volgens mij had Remco het niet bij elkaar in zijn koppie vandaag.
  Raarste vond ik nog dat Almeida na een tijdje toch terugzakt om Evenepoel te helpen, daarna toch weer uit beeld is (was hij weer vooruit gereden?) en daarna toch weer hielp. Benieuwd naar de reactie van DQS.
  19 mei 2021
  Fiets in de camion denk ik…
  19 mei 2021
  Groetjes: volgens mij kon Remco even niet volgen vlak voor het asfalt.
  19 mei 2021
  DQS duidelijk gefaald, maar schade valt alleszins mee.
  19 mei 2021
  De NHL winter classic was dit jaar in de meest prachtig denkbare setting. De CL op een veldje in de bergen, daar zou ik gewoon naar kijken.
  19 mei 2021
  Kan me niet van de indruk ontdoen dat er toch een machtsspelletje aan de gang is tussen Evenepoel en Almeida. In de proloog waren ze aan elkaar gewaagd, maar dan begon Remco al in een van de eerste ritten met de hulp van Keisse mee te sprinten voor de bonificaties, waardoor hij haasje over deed met Joao. Was het vandaag pay back time van de Portugees, die zich met enig leedvermaak liet uitzakken?
  Volgens mij deed Almeida gewoon zijn best maar had Evenepoel het even wat moeilijk met de situatie. Is ook nieuw voor hem natuurlijk.
  19 mei 2021
  Ik vind het hoe dan ook niet erg strategisch van Lefevere om in zijn krantencolumns voorafgaand aan de Giro het vertrek aan te kondigen van Almeida (en de manier waarop dat gebeurd is, met zijn geldruikende manager), waardoor de Portugees nu toch enigszins gebrandmerkt staat als 'teamverrader' en 'geldwolf'. Erg loyaal was dat niet van Lefevere, terwijl hij nochtans best wist dat Almeida een heel belangrijke pion ging zijn in de Giro, ofwel voor een eigen klassement, ofwel in steun van Remco.
  19 mei 2021
  Ik vraag me af hoeveel scheldwoorden er vandaag over de radio en lippen zijn gegaan bij Almeida en Evenpoel. Het leek er net op alsof Almeida de huid vol kreeg van Remco toen ie eindelijk afgezakt was. Waarom reed hij vervolgens anders weer weg? Denk niet dat het heel goed botert kwa communicatie bij DeQueninck op dit moment. Aan de andere kant zijn het allebei jonge broekies dus dat is mss ook wel te verwachten.
  19 mei 2021
  Ik zou Almeida ook op z'n kop geven, als voor de rit was afgesproken dat hij zijn kopman niet alleen zou achterlaten. Op kop gaan sleuren als je toch weet dat het kalf al lang verdronken is, maakt dat niet goed..
  19 mei 2021
  DQS gewoon dom gereden.. Direct hele team, op Almaide na, dat eerste gat laten toeknallen terwijl enkel Bernal weg was. Mccarty, Vlasov, Yates zaten allemaal nog in dezelfde groep, dus waarom zo'n haast en al het gewicht dragen? EF had niemand laten meehelpen en zaten dan op't einde als enigen nog met 3 man vooraan. Veel slimmer!
  19 mei 2021
  Almeida voelt zich gewoon 'geflikt' door Ome Patje. Heeft zich bewust laten lossen in één van die eerste etappe's, om zo het kopmanschap en de druk echt bij Evenepoel te leggen. Hoe Patje met Almeida via de pers omgaat, is niet bepaald sportief na al wat Almeida vorig heeft laten zien. Zal zich wel behoorlijk gepiepeld voelen. Beetje als stank voor dank nu gaan knechten voor Evenepoel die nog nóóit een grote ronde gereden heeft en een dik half jaar geen koers gereden. Denk dat Almeida voorin had kunnen finishen cq nu ergens top 5 had kunnen staan. Maar ja, zo werkt het kennelijk bij een verlenging tot '26.
  19 mei 2021
  Almeida kan weinig doen op het grind. Tempo maken deed hij voorbeeldig NA het grind.
  19 mei 2021
  Evenepoel met beide benen terug op aarde gezet, hopelijk daarmee ook iedereen die hem zo heeft opgehemeld. Wel zwak dat hij zijn irritatie zo duidelijk laat zien.
  19 mei 2021
  Komisch hoe sommigen hier het koersen van DQS in een ‘Good cop, bad cop’ frame plaatsen. Almeida de grote boze boeman die Remco het onschuldige reetje niet op tijd wegtrekt voordat hij door Bernal wordt overreden. Remco kon niet volgen. Remco kon niet volgen met Almeida. Remco kon niet volgen zonder Almeida. Basta...
  19 mei 2021
  Ik wist niet dar er dit jaar maar 2 renners meededen.
  19 mei 2021
  Stb heeft gelijk. Evenepoel was niet goed genoeg. Niet met en niet zonder Almeida. Maar tegelijk heb ik de indruk dat DQS weleens beter heeft gepresteerd. Masnada, Knox, Serry, hebben wel langer volgehouden in het verleden. Niet dat het iets had uitgemaakt. Evenepoel kon niet beter
  Schade REV valt mee? Tja, zo kun je het ook bekijken. 2 minuten in een heuveletappe
  19 mei 2021
  Almeida had zich onmiddellijk moeten laten uitzakken toen Evenepoel niet kon volgen. Nu heeft hij gewacht tot de kloof onoverbrugbaar was. Zoiets doe je niet voor je kopman.
  19 mei 2021
  Je oogst wat je zaait. Lefevere heeft voorafgaand aan de Giro e.e.a. gezaaid bij Almeida. En ook die kleine zelf heeft een duit in het zakje gedaan door via de eerste tussensprint het kopmanschap terug op te eisen. Ik kan me voorstellen dat Almeida denkt van "jawadde, niet met mij...".
19 mei 2021
Giro voorbij bernal pakt met weinig tegenstand. Jammer
  19 mei 2021
  Is wel iets te voorbarig. Hij kan nog altijd op z’n plaat gaan. Iedereen, trouwens.
  19 mei 2021
  Of ziek worden..
  19 mei 2021
  Er komt nog van alles. Nog lang niet beslist de Giro.
  19 mei 2021
  Er kan natuurlijk altijd wat gebeuren maar los van pech zal Bernal dit toch wel gaan winnen. Een Yates inzinking ofzo is erg onwaarschijnlijk en ook zijn er geen sterke ploegen om hem helemaal stuk te maken.
  19 mei 2021
  Los van pech wint Bernal zeker. In deze vorm gaat hij in alle bergritten tijd pakken op de rest.
  19 mei 2021
  Toch bleef die rev doormalen, schade viel mij nog mee. Als hij in staat is te herstellen dan zou alleen hij bernal nog kunnen terugpakken. Ben benieuwd hoe dit verder gaat en leuk om te volgen.
  19 mei 2021
  Verloor niet iemand ooit 2 minuten in een vergelijkbare rit en won alsnog de Giro? Beetje voorbarig. We dachten ook ooit dat Simon Yates het wel eventjes voor elkaar had en ook ene Steven Kruijswijk, zelfs Contador moest nog even alles uit de kast halen om het binnen te slepen in de laatste bergrit. We hebben nog 1,5 week met meer dan genoeg voor de kiezen waarin wederom met minuten gesmeten kan worden. We moeten de eerste echte hoge steile berg nog op. Ik ben benieuwd wat het klassement is als we starten in Verbania voor de rit door Zwitserland.
  19 mei 2021
  Welnee, man van de dag voor AK is Buchmann. Tour is nog niet eens begonnen.
  19 mei 2021
  We hoeven niet meer te kijken want Roglic wint de Tour. Klassement is gedaan, Thomas wint de Giro. Ieder jaar dezelfde voorbarige conclusies.
  19 mei 2021
  REV doormalen. Lag meer aan Almeida. Zonder Almeida had ie zo een minuut of 6/7 verloren.
19 mei 2021
Heerlijke etappe. Bernal op dit moment toch wel echt de sterkste man in koers. Foss - mooi!
  19 mei 2021
  En dan nog had je mensen net in de chat die zeiden van niet, terwijl Bernal al sinds de eerste klimrit duidelijk de beste bergop is.
  19 mei 2021
  Bernal is met afstand de beste man in koers op dit moment, dat is duidelijk.
  19 mei 2021
  Edit redactie: Niet doen
  19 mei 2021
  @pixy Chatcake.
19 mei 2021
Wielerporno dit soort ritten.
  19 mei 2021
  Nou inderdaad. Wat een geweldige ritten zijn dit toch. De etappes in het middengebergte zijn ook altijd spectaculairder dan de etappes in het hooggebergte. De Zoncolan zal de heren ernstig pijn doen, maar op tv. is het lang niet zo bijzonder als dit soort etappes.
  19 mei 2021
  Prachtige natuurfilm.
19 mei 2021
Dit soort etappes praten we nog jaren over. Kluge, Bouwman en Bettiol mijn helden van de dag.
Een van de mooiste etappes in een grote ronde van de laatste tijd. Veel gebeurd. En ik ben van mening dat dit soort etappes ook echt in een grote ronde kunnen. Alleen is het wel heel spijtig voor Formolo dat hij mee zat met Bernal en toch door pech niet mee zit.
  19 mei 2021
  Lek gereden?
  Leek het wel op. Heel jammer voor hem, maar wat heeft de neutrale wielerkijker hier van kunnen genieten.
  19 mei 2021
  Wielerporno zei iemand hierboven net, daar sluit ik me bij aan!
  Leuke rit. Prachtig als eendagskoers, maar in een grote ronde mag dit van mij achterwege blijven vanwege de pechfactor.
19 mei 2021
Bij EF en Jumbo hebben ze wel een goede rustdag gehad zeg. Foss en Bouwman allebei echt krankzinnig goed.
  19 mei 2021
  Bennett ook veel werk gedaan. Is nu wel de derde man in de rangorde na Foss en Bouwman. Ook Dekker bleef er verbazingwekkend lang bij.
Is schaduwfavoriet Formolo al binnen?
  19 mei 2021
  Wel sneu voor hem. Oogde sterk tot hij volgens mij lek reed.
  19 mei 2021
  Had pech op een slecht moment, jammer.
19 mei 2021
Wat een overschot van Bernal. Weer helemaal terug. En prins Remco krijgt fietsles vandaag. Hoort erbij.
19 mei 2021
Jammer voor RvE maar het was wel verwacht. En als het niet had gebeurd dan was deze man volledig buitenaards geweest. Je kan hem dus in de afdaling (begrijpelijk ook) op afstand rijden.
19 mei 2021
Klopt, de maniertjes blijven. Alleen vind ik ze nu ineens een stuk vermakelijker!
19 mei 2021
Bernal echt zeer sterk verantwoordelijkheid genomen en gereden. Heel veel teams met een kopman die op eindpodium hopen, maken op de tweede strook een fout uit lafheid. Evenepoel verliest nu maar 2 minuutjes of zelfs nog minder op hen.
  19 mei 2021
  Dat eerste. Zelf verantwoordelijkheid genomen. Die rijdt gewoon echt aanvallend en probeert het als hij kan. Schitterende renner.
  19 mei 2021
  Vind juist dat sommige teams dom gereden hadden om zich op kop te zetten. O.a. Movistar hielp al bij de eerste schifting mee en dan later nog eens terwijl Soler dan zelf moet lossen. Dan EF zat nog met 3 man voorin op het einde en gaan ze wat tempo rijden ipv Bernal aan te vallen. Nee, overmoed was het.
19 mei 2021
Prachtige prestatie van de Zwitser. Jammer voor Evenepoel. De druk op Bernal is hierdoor wat minder geworden. Ik denk trouwens dat een aantal Wielerflitsers even niet op het forum zullen komen.
  19 mei 2021
  Bedoel je de Evenepoel fans? Toch niet zo raar na 9 maanden uit competitie een off day?
  19 mei 2021
  Inderdaad ik mis hier nog wat zuiderburen.
  19 mei 2021
  @De groteMolen helemaal niet raar en ik vind het jammer. Maar er was gisteravond een verheerlijking van Remco gaande. Dat ging wat ver vond ik.
19 mei 2021
Ten eerste Schmid was een verrassende winnaar vanuit de kopgroep, ik had hem al aan Covi gegeven. Dat deze groep zoveel ruimte kreeg is een kans die je met beide handen moet aanpakken en dat deden ze. Daarnaast kun je alleen maar concluderen dat Bernal vliegt, de manier waarop hij naar Buchmann toespringt vlak onder de top van het laatste klimmetje was geweldig om te zien. De beste man by far in deze koers en je vraagt je af waar dit eindigt. In de schaduw van dat geweld een goede Buchmann, Vlasov, Yates, Carthy en vanuit TJV fan perspectief formidabele Foss. Ik heb vandaag genoten van die jongen en de potentie spat er werkelijk af. Ploeg in de vorm van George en Koen ook uitstekend. Tenslotte Evenepoel, op elke onverharde strook was al duidelijk dat de benen er niet waren. Het enige wat je dan kunt doen is proberen om de schade te beperken en hem al vroeg te ondersteunen vanuit de ploeg, het kan hem aan mij liggen maar Almeida maakte wel erg laat de beslissing om zich te laten afzakken. Dit is een klap voor Remco en de ploeg maar dit betekend in mijn ogen niet dat we het laatste van ze gezien hebben in deze Giro. Eindzege of podium wordt wel een zware dobber tenzij op de Zoncolan en de andere bergen de vorm beter wordt.
  19 mei 2021
  Het kan nog voor hem, hoor. Komen nog genoeg ritten aan en hij heeft de tt nog. Die kan nog zeker podium rijden.
  19 mei 2021
  Ik heb alleen niet het gevoel dat hij in de bergen tijd terug gaat pakken op Bernal als die geen slechte dag meer krijgt.
  19 mei 2021
  Sorry, maar als hij hier al moet lossen, gaat ie er in de 3de week helemaal vanaf. De anderen weten nu ook zijn zwakke plek.
  19 mei 2021
  Het zag er ook niet goed uit op de klimmetjes in het tussenstuk. Ik vrees ervoor en ik denk ook niet dat Almeida de oorzaak is. Als de benen niet meewillen, ...
  Eens. Ik was zelfs geschokt over hoe langzaam hij ging. Dat zag er echt niet goed uit. Hij stond soms bijna stil. Ik heb ook wel een beetje medelijden met Almeida. Maar ja, die zijn kansen waren al verkeken in de kou. Almeida lijkt verder wel in orde.
19 mei 2021
Misschien helemaal niet slecht voor evenepoel, zijn eerste grote ronde en dat na een flinke revalidatie. Benieuwd of hij zich herpakt of instort de komende dagen. Bernal momenteel de sterkste dat is duidelijk. Toch ook complimenten voor TJV, foss en bouwman fantastisch en ik zie bennett nog wel een rit pakken.
19 mei 2021
Wat een mooie rit!!!! Super jammer voor Remco!!!! Go go go Remco, dit hoort er bij!!!
19 mei 2021
Ik begin zowaar een beetje van Ineos te houden. Niet gedacht dat ik dat ooit zou zeggen.
  19 mei 2021
  Eens, rijden zeer attractief.
  19 mei 2021
  Idd. Heb ook altijd veel moeite met hun manier van koersen gehad, maar hier kun je toch niks over zeggen. Ze maken de koers en hun kopman koerst ook aanvallend. Is toch mooi? In de Tour zal dat wel anders zijn want Thomas is een renner die houdt van het treintje.
  19 mei 2021
  De liefde is nog pril, dus dat kan inderdaad in de tour maar zo een deuk oplopen.
  19 mei 2021
  Moet toch een machtig gevoel zijn als je zoals Gana bijna in je eentje het hele peloton door de mangel haalt!
19 mei 2021
Er scheen bewijs nodig te zijn dat Bernal er momenteel met kop en schouders bovenuit steekt, bij deze een stempel van een ontketende Colombiaan die schijnbaar terug is bij zijn eerste vriendin. Hopelijk kunnen 'we' nu gewoon genieten van een klassementsstrijd die zeker nog gaat komen. Zonder die hitsige fans die onrealistische dingen verwachten van Evenepoel (die gewoon nog geen complete renner is, maar wel nog steeds een absoluut toptalent). Bernal is er ook nog niet. Hij koerst zoals Yates dat in 2018 deed. Ook hij kan de man met de hamer nog tegenkomen. De inmiddels ervaren GT-renners (diesels) Buchmann, Carthy schuiven netjes op. Yates blijft een vraagteken. Ciccone en Martin konden vandaag niet van hun sprintjes profiteren en zakken zoals verwacht weg. Ik denk dat we nog een mooie derde week tegemoet gaan, waarin Evenepoel nog steeds op het vinkentouw kan zitten en vanuit de luwte kan azen op een top-5 of misschien podium (al zou volledig weg zakken ook mogelijk zijn).
19 mei 2021
Weer een gassie van amper 21!
19 mei 2021
Het verstand zegt dat het logisch is dat Evenepoel er een keer moest doorzakken. Velen hadden het ook voorspeld, maar ik geloofde er echt in dat hij de Giro kon winnen. Sinds het WK van Yorkshire mijn verdrietigste wielermoment. Zwaar ontgoocheld. Nu maar de knop om en proberen nog anderhalve week sterker te worden, en dan naar de Vuelta.
  19 mei 2021
  Ritwinst kan nog wel gewoon, dat is ook wat waard!
  19 mei 2021
  Weer even met beide beentjes op de grond gezet. Niet zo heel raar na zijn afwezigheid. Al knap dat hij zo hoog staat in het AK.
  @vocsnor - ik snap dat mensen soms een bepaalde renner willen aanbidden, zoals voetbalfans dat om de een of andere reden ook doen met een club, maar ik zou je graag het advies geven om minder aan een bepaalde renner vast te klampen en gewoon lekker te proberen te genieten als neutrale kijker en niet in het verdriet van Evenepoel mee te gaan. Want als neutrale kijker was deze etappe één van de mooiste etappes in een grote ronde van de laatste jaren.
  19 mei 2021
  Gewoon uit interesse: was het WK 2019 je verdrietigste wielermoment (tot nu) omdat Van der Poel plots moest lossen? Of omdat Remco toen 2e werd in de tijdrit?
  19 mei 2021
  @blix Uiteraard door de opgave van Gilbert die toen in topvorm klaar was om een laatste kers op zijn taart te plaatsen.
  19 mei 2021
  Ha blix, dat was toen door VDPoel hoor. De 2e plaats van Evenepoel in de tijdrit was geen ontgoocheling toen.
  19 mei 2021
  En Gilbert was er ook nog ja. En Eeckhof.... wat een shit WK eigenlijk ;-) Maar ik dacht nu terug aan de ontgoocheling die ik voelde toen bij Matje het licht uitging
  19 mei 2021
  @vocsnor: I feel you :-) Het moment dat het licht uitging bij Matje, ging ook bij mij het licht even uit
19 mei 2021
Heerlijk om Bernal zo bezig te zien. Wel benieuwd of hij dit niveau kan volhouden. Die Yates sluipt toch ook geruisloos mee. En Caruso nu op 3, toch we de verassing in het klassement so far wat mij betreft. Evenepoel zag er niet goed uit op de grindstroken, die durft (nog) niet. Dat hij uiteindelijk 'maar' 2 minuten verliest lijkt me aan te geven dat de benen niet zo slecht zijn als ze vandaag misschien leken. Nu ff de poep afvegen (past zowel in het Nederlands als in het Vlaams ;) ) en door!
  19 mei 2021
  "Dat hij uiteindelijk ‘maar’ 2 minuten verliest lijkt me aan te geven dat de benen niet zo slecht zijn als ze vandaag misschien leken." Werkelijk? Evenepoel stond op één van de laatste omhooggaande stroken bijna stil! De benen waren dramatisch slecht en dat terwijl de echte bergen nog moeten komen. Het optimisme van sommige Evenepoel fans is echt enorm aandoenlijk!
19 mei 2021
Buchmann heel sterk en aanvallend gekoerst. Ben benieuwd hoe goed hij is in de derde week, podium zou zeker mogelijk kunnen zijn.
19 mei 2021
Evenepoel kan hier alleen maar van leren, om op een later moment in zijn carrière daar voordeel uit te halen. Ben benieuwd of hij zich in het hooggebergte kan herstellen.
  19 mei 2021
  Vast wel. Die gaat nog wel een rit winnen.
  19 mei 2021
  De tijdrit zou kunnen, al is Ganna lastig te kloppen.
  19 mei 2021
  Ik zie hem wel een bergrit winnen.
  19 mei 2021
  Hmm dat weet ik niet. Eerst even zien hoe hij de inspanningen van vandaag verwerkt, want hoewel het verlies enigszins beperkt blijft tot 2.10, heeft het vast kracht gekost. Niet in de laatste plaats ook bij Almeida, die in de bergritten de laatste knecht zal zijn bij hem.
  19 mei 2021
  @De Grote Molen Jij ziet hem nog wel een bergrit winnen? Vraag ik me toch af waar je dat op baseert?!? Toch niet door de manier waarop Evenepoel vandaag het peloton zijn wil oplegde?!
  Vandaag was natuurlijk geen bergrit maar een puur eendaagsprofiel, nog met lekkere stukken moeizame ondergrond ook. Als je daar als licht mannetje in ‘de stroop’ terechtkomt ben je echt de Sjaak, vergelijkbaar met in je eentje in de bergvallei, dodelijk. Evenepoel mag Almeida danken dat die daar nog was om de sleurhond uit te hangen want anders was hij nog veel verder de aap in gelogeerd. Zoncolan is een ander paar mouwen, als licht mannetje met veel power ben je daar weer in het voordeel. Ik hoop echt dat Evenpoel weet te herstellen dat we hem zaterdag weer met hernieuwd lef samen met de anderen de voet bereikt. Was dat Froome’s point of return niet destijds?
19 mei 2021
Prachtige wedstrijd gezien, Schmid de verrassende winnaar toch wel. De Bondt sterk, maar net een tandje teveel gedaan onderweg. Maar soms leek het ook wel nodig. Bij de favorieten werd er sterk doorgereden, op een dipje even na.

Reacties zijn gesloten.