Giro 2021: Schmid beste vluchter in Strade Bianche-etappe, Bernal doet gouden zaak

woensdag 19 mei 2021 om 17:13
Giro 2021: Schmid beste vluchter in Strade Bianche-etappe, Bernal doet gouden zaak

foto: Cor Vos

De elfde Giro-etappe over onverharde wegen heeft niet teleurgesteld. Op weg naar Montalcino werd op twee fronten gestreden. Mauro Schmid was na vier uur koers de beste vluchter, terwijl Egan Bernal een uitstekende zaak deed in het algemeen klassement.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Net als de afgelopen jaren wees de organisatie een ‘wijnetappe’ aan. Daags na de rustdag trok de karavaan namelijk door de regio van de Brunello di Montalcino, een van de meest gewaardeerde en prijzigste wijnen van Italië. Voor de wielerliefhebber stond deze rit echter vooral in het teken van de settori sterrati, de onverharde wegen in Toscane. Van de laatste zeventig kilometer ging de helft over grind- en zandpaadjes, zoals we die kennen uit Strade Bianche.

Bij Torrenieri lag de eerste sterrato, van 9,1 kilometer. Daarna hadden de renners maar kort de tijd om te herstellen voor het zwaartepunt van de etappe, een strook van dertien kilometer met ook de beklimming van de Passo del Lume Spento (met een max. stijging van 16%). Via grindstroken van 7,6 en vijf kilometer werd de klim via een andere kant nog een keer omhoog gereden. De finish in Montalcino lag na een kort, maar steil klimmetje met een hellingsgraad tot 12%.

Van der Hoorn aanstichter van vlucht van de dag
Even voor een uur werd in een zonnig Perugia het startsein gegeven voor deze veelbelovende rit over 162 kilometer. Tim Merlier was er niet meer bij; de sprinter verliet de ronde nadat hij al enkele dagen met maag- en darmklachten kampte. Al bij het buiten rijden van de middeleeuwse stad viel Taco van der Hoorn, de dagwinnaar van Canale, aan met Dries De Bondt in zijn wiel. Het bleek de aanzet voor de vlucht van de dag, die gemakkelijker en sneller dan gedacht tot stand kwam.

foto: Cor Vos

Naast Van der Hoorn en De Bondt waren Lawrence Naesen, Enrico Battaglin, Francesco Gavazzi, Simon Guglielmi, het Lotto Soudal-koppel Roger Kluge en Harm Vanhoucke, Bert-Jan Lindeman en Mauro Schmidt van Qhubeka ASSOS en Alessandro Covi mee in de kopgroep. Gavazzi was de best geklasseerde renner vooraan, maar de Italiaan vormde met een achterstand van 33 minuten geen gevaar voor het roze. Opvallend genoeg ontbrak de Androni-ploeg in de vlucht.

INEOS Grenadiers controleerde ontspannen de koers, waardoor de vlucht snel veel voorsprong kon pakken. Leider Egan Bernal leek zijn ploeggenoten niet te veel te willen uitputten voor de laatste zeventig kilometer. Toen de wedstrijd na veertig kilometer de regio Umbrië verliet voor Toscane, was het verschil al opgelopen tot meer dan tien minuten. Lange tijd reed de kopgroep tussen de twaalf en dertien minuten vooruit.

Kopgroep begint met veel voorsprong aan eerste gravelstrook
Na 92 kilometer begon de kopgroep aan de eerste sterrato, met bijna een kwartier voorsprong. De negen kilometer lange strook van Torrenieri lag er hard, droog bij. In het peloton stoven de teams van de klassementsrenners naar voren om zo goed mogelijk aan de strook te beginnen. Niemand wilde zich in deze verraderlijke rit laten verrassen. INEOS Grenadiers (voor Bernal), Deceuninck-Quick-Step (voor Evenepoel) en EF Education-Nippo (voor Carthy) zaten goed vooraan.

foto: Cor Vos

Vincenzo Nibali nam voor Giulio Ciccone de kop, terwijl Bernal met Filippo Ganna een luxeknecht had. De wereldkampioen tijdrijden nam de nodige risico’s, waarbij hij haast de controle kwijtraakte in een rechterbocht. Wonderwel wist hij zijn fiets recht te houden. Remco Evenepoel verloor het contact met Bernal en moest achtervolgen, hoewel hij nog wel enkele ploeggenoten bij zich had. De jonge Belg was echter niet de enige die zich had laten verrassen.

Evenepoel had enkele slotgenoten bij zich in de buurt en net na de eerste gravelstrook waren de verschillen weer ongedaan gemaakt. De eerste settori sterrati hadden ook al zo hun impact op de vroege vlucht, waaruit Van der Hoorn en Lindeman moesten lossen. Op de tweede strook dunde het peloton verder uit tot zo’n dertig man en wederom kende Evenepoel een moeizame passage over de witte wegen. Ook Simon Yates beleefde een lastige dag.

Bennett en Foss rijden samen weg
George Bennett en Tobias Foss vielen dan aan vanuit het peloton. Het duo van Jumbo-Visma reed enige tijd vooruit, maar liet zich dan weer inrekenen door het elitegroepje waar INEOS Grenadiers de boel controleerde. De overgebleven vluchters, die nog altijd zo’n zeven minuten voorsprong hadden, werden op weg naar de derde onverharde strook verrast door de terugkeer van Taco van der Hoorn. De etappewinnaar van Canale was eerder nog gelost.

foto: Cor Vos

Op de voorlaatste strook kwam Evenepoel opnieuw in de problemen, waarna INEOS Grenadiers de gashendel opendraaide. Eerst trok Gianni Moscon stevig door en daarna schudde Egan Bernal meerdere keren aan de boom. João Almeida liet zich dan terugzakken uit de elitegroep om zijn ploeggenoot bij Deceuninck-Quick-Step te helpen. Evenepoel leek vooral nerveus op de zand- en gravelstroken als de route naar beneden liep.

Op de laatste sterrato reed Belgisch kampioen De Bondt samen met de pas 22-jarige Covi weg uit de kopgroep en ook Schmid, nog een youngster van 21 jaar, sloot aan. Met vijf minuten voorsprong op het peloton draaiden ze voor de laatste keer het asfalt op. Vanaf dat moment was het nog acht kilometer naar de streep, al moesten de koplopers voor die tijd nog de Passo del Lume Spento en de slotklim omhoog.

Evenepoel weet achterstand stabiel te houden
Het verschil tussen Bernal en Evenepoel, de nummers een en twee in het klassement, bleef min of meer stabiel rond de minuut. De groep-Bernal bestond nog uit zo’n vijftien man, met daarbij ook Aleksandr Vlasov, Giulio Ciccone, Attila Valter, Hugh Carthy en Simon Yates. Evenepoel reed dus op achterstand, net als Damiano Caruso, Dan Martin en Davide Formolo, respectievelijk zevende, achtste en tiende aan het begin van deze etappe.

Op de uitloper van de laatste gravelstrook ging het te hard voor De Bondt vooraan, waarmee Covi en Schmid de sterkste renners bleken van de vroege vlucht. Uiteindelijk bleven de twee vooruit en gingen zijn sprinten om de etappezege. Op de oplopende aankomst naar Montalcino was Schmid de sterkste. Voor de 21-jarige neoprof van Qhubeka ASSOS was het zijn eerste overwinning bij de profs. Voor Covi restte de tweede plek.

Voor de klassementsrenners mondde de finale uit in een slijtageslag. Het duo van Trek-Segafredo, Vincenzo Nibali en Giulio Ciccone, moest lossen en de achterstand van Evenepoel begon steeds verder op te lopen. EF Education-Nippo maakte intussen indruk met behalve Carthy ook Alberto Bettiol en Ruben Guerreiro vooraan. In de slotfase ontbond Bernal zijn duivels. De roze trui sprong naar de ontsnapte Emanuel Buchmann toe en smeerde de concurrentie nog gevoelige tijd aan.

Dit artikel delen:

251 Reacties

Groetjesaandevoetjes 19 mei 2021 om 17:31

Als Foss de bergen nog enigzins kan verteren dan zou hij met zijn tijdrit nog best een mooie eind klassering kunnen halen.

0
xistnc 19 mei 2021 om 17:41

Als Foss de bergen harder op rijdt dan de rest, dan is hij als eerste boven.

0
Maenhout 19 mei 2021 om 17:31

Niet alleen Bernal heeft goede zaken gedaan vandaag. Er zijn er meer die tijd op Evenepoel moesten winnen met het oog op de tijdrit.

0
reusjen 19 mei 2021 om 17:33

Ervanuitgaande dat Evenepoel nog puf heeft tegen de tijd dat we bij de tijdrit aangekomen zijn. Een tijdrit aan het einde van een grote ronde is niet hetzelfde als een normale tijdrit.

0
Romāns Vainšteins 19 mei 2021 om 17:32

Eerste echt leuke etappe deze giro, Bernal pakt toch minder dan gedacht en de giro ligt nog helemaal open. Almeida met een toprol en Evenepoel dapper geknokt.

0
Deel Koeper 19 mei 2021 om 17:32

Deze koers werd enkel en alleen gemaakt door Bernal/Ineos, met als enig doel Evenepoel op afstand rijden.

Knalprestatie dus van Ineos, ik vond de rest wel heel erg passief toekijken. Buiten misschien Yates (indien die piekt naar de 3e week) denk ik dat ze nu allemaal al voor de 2e plek rijden.

0
vevie 19 mei 2021 om 17:35

Buchmann, Vlasov en Carthy gaan echt nog wel ervoor rijden, ook.

0
Tinus1984 19 mei 2021 om 17:34

Mooie koers gezien. Niet verwacht dat een kopgroep zou mogen rijden voor de winst.

Bernal mega sterk. Buchman ook zeker mooie aanval. Remco helaas zijn klassement verspilt. Verwacht niet dat mensen hem zomaar tijd terug gaan geven in de bergen als hij nog mee kan. Tjv met bouwman erg sterk. Foss formidabel, die kan nog ver komen. Lijkt steeds beter te worden. Bennett vreemde actie om weg te rijden. Kon beter krachten sparen maar die pakt zijn ritje nog wel

0
ronddraaien 19 mei 2021 om 17:35

Ik vermoed dat je dat woord niet helemaal begrijpt

0
KevinK1986 19 mei 2021 om 17:37

Heerlijk hè. De faaldag waar wij allen op hoopten

0
ronddraaien 19 mei 2021 om 17:37

Meer verschillen vandaag dan in 10 dagen koers. Evenepoel komt echt niet terug van deze uppercut ook niet voor een top 5. Klassement uit je hoofd zetten en in de derde week voor ritwinst gaan en/of bergtrui.

Caruso zowaar derde, en die werd aangekondigd als knecht van kopman Landa en schaduwkopman Bilbao.

0
Zenon J. 19 mei 2021 om 18:46

DQT zal nu wel voor de ritzeges gaan, daar hebben ze met Almeida, Masnada en Honore een mooie ploeg voor

0
xistnc 19 mei 2021 om 18:48

Die mooie ploeg liet het vandaag flink afweten, waardoor Almeida de meubelen moest redden.

0
reusjen 19 mei 2021 om 17:39

Remco Evenepoel – leopenevE ocmeR
Nee, sorry non-believer, hier gaat iets mis.

Of bedoelde je lul?

0
Jacco van Stierop 19 mei 2021 om 17:39

Weer een jongeling! Kende die Schmid niet maar dit is natuurlijk geweldig voor hem, en ook voor zijn ploeg.
Zeer onderhoudende etappe met verrassende wendingen. Bernal ijzersterk: soepel, krachtig, vol zelfvertrouwen en omringd door geweldige ploegmaten. De grintwegen blijkbaar niet het terrein van Evenepoel, of hij is een renner die een rustdag slecht verteert. Dat het bij Ciccone opeens op was verbaasde me wel. Yates op kousenvoeten.

0
ProfrondeZevenbergen 19 mei 2021 om 21:15

Schmid is voor mij ook nieuw. Mooi zege voor deze jongeling.

0
CechRepublic 19 mei 2021 om 17:40

Foss staat nu 9e. Weer een doorbraak voor een Tour de l’Avenir winnaar? Dat is ondertussen wel een rijtje winnaars zeg. Stromen bijna direct door na de abs,olute wereldtop. Eigenlijk is Foss een beetje langzaam met zij. doorbraak :)

0
xistnc 19 mei 2021 om 17:43

De eerste echte berg moet echter nog komen.

0
Nils96 19 mei 2021 om 18:00

En hem daarna weer keihard van dat voetstuk aftrappen na een mindere dag zeker…

0
CechRepublic 19 mei 2021 om 18:59

Als ik hem op een voetstuk had willen plaatsen was ik die tweede zin geëindigd met een uitroepteken ipv een vraagteken. Al die leestekens ook. Zo lastig.

0
nickdt 19 mei 2021 om 17:41

Jammer dat Bouwman moest wachten op Bennett, toen die loste. Had een mooie top 15 klassement gehad nu.

0
S. Morgenstern 19 mei 2021 om 17:48

Verloor hij daar zoveel tijd? Dan nog niet een heel realistisch rekensommetje overigens, want wat je dan eigenlijk doet is zijn beste dag gebruiken als meetlat voor waar hij had gestaan. Zo werkt dat echter niet. Foss staat tenslotte ook geen zesde nu.

0
DeGroteMolen 19 mei 2021 om 17:41

Mag Almeida wel bedanken, was anders 4 minuten geworden. Remco viel volledig stil.

0
non-believer 19 mei 2021 om 17:43

@ reusjen

Er zijn er enkele van toepassing, vul zelf maar in.

0
VerstandOpNul 19 mei 2021 om 17:44

Jammer voor Remco, maar hopelijk vecht hij zich terug..
Stuurmanskunst gaat wel zijn achilleshiel blijven, vrees ik.. Het peloton zit vol hyena’s die bloed ruiken..

Bernal schitterend gereden en Ineos met hem..

Jammer dat de kopgroep zo veel ruimte kreeg trouwens.. Ik heb niet zoveel met dat soort avonturiers..

0
Aart van Woud 19 mei 2021 om 17:54

Ik vind dat ze er juist hard voor gestreden hebben. En dus verdiend. Anders moet het peloton ze niet zoveel ruimte geven inderdaad. Je kunt niet van de kopgroep verwachten dat ze de remmen dichtknijpen en zich laten inlopen..

0
VerstandOpNul 19 mei 2021 om 18:02

Ja dat is ook wel zo.. Het zij dat gastje zeker gegund..

Maar in zo’n schitterende etappe zie ik liever de sterkste renners strijden om de overwinning..

0
Luc La 19 mei 2021 om 17:45

Leedvermaak spat er af bij sommigen. Nuja, er zullen nog andere tijden komen, mss nog sneller als ze denken. Geniet er maar even van. Sneu

0
nickdt 19 mei 2021 om 17:49

Zolang REV niet leert sturen of dalen, zal die nooit een grote ronde winnen. Maar hij is nog jong, dan kan daar nog aan werken. Dit gaat echter niet binnen een jaar gebeuren denk ik.

0
antilek 19 mei 2021 om 17:49

Hoe komt dat toch????

0
Aart van Woud 19 mei 2021 om 17:55

Ik vind het eigenlijk wel meevallen vandaag Luc. Ze zijn er inderdaad wel, maar er zijn ook vele “kop op” reacties. Of wil je enkel de negatieve posts zien?

0
blix 19 mei 2021 om 18:02

@antilek: ik vermoed zijn ‘laattijdige’ start als wielrenner, in combinatie met zijn suprematie bij de jeugd, waar hij amper in een peloton heeft gereden, maar steeds met minuten vóór het peloton uit.

0
antilek 19 mei 2021 om 17:47

Dat zijn flinke klappies voor evp

0
djerkson 19 mei 2021 om 18:40

Staat nog altijd zevende, op een dikke minuut van plaats 2. Ik meen ergens een kwartier te hebben gelezen ergens, maar dat is voor Martin weggelegd.

0
Wheely 19 mei 2021 om 17:48

Erg jammer van Ciccone maar gelukkig kan Bauke nu wel verder met zijn snode plannen.

0
Pixy 19 mei 2021 om 17:48

Remember Remco sprinting for seconds the other day ? Yeah it feels bad.. for Belgians i guess. Wet dreams are over. It only just began. He will gonna suffer more until abandoning Giro.

0
Romāns Vainšteins 19 mei 2021 om 17:50

Yeah you know, and now?

0
VerstandOpNul 19 mei 2021 om 17:52

Ik weet niet wat erger is: de Remco-lovers of dit soort types..

0
ronddraaien 19 mei 2021 om 17:57

That is here not an english forum hé friend!

0
MarkPeeters 19 mei 2021 om 20:56

Het podium is nog steeds haalbaar, rekening houdende met de tijdrit op de laatste dag. En je kan heus wel Nederlands dus stop met dat fake Engels.

0
Olly 19 mei 2021 om 17:50

Na wat ik gezien heb van RvE met het instortten op die laatste klim, zou ik hem uit koers halen om verder te herstellen van zijn blessure. Dit gaat hem uiteindelijk geen goed doen.
Geen leedvermaak, maar gewoon vermaak (zoals het hoort bij goede koers en sport in het algemeen)

0
reusjen 19 mei 2021 om 17:51

Bedankt, in dat geval ga ik voor “renner”.

0
Turtlehead 19 mei 2021 om 17:53

Tjongejonge, doe niet zo raar. Almeida ‘fiets in de camion’, verder niets aan het handje.

0
Romāns Vainšteins 19 mei 2021 om 17:55

Ik ben zeer benieuwd hoe de heren zich gaan houden op de Zoncolan.

0
Aart van Woud 19 mei 2021 om 17:56

Ik ook. Wordt vast een mooie rit.

0
Olly 19 mei 2021 om 18:01

Ik hou mijn ogen op Simon Yates gericht. Die kruipt nog wel omhoog, of hij ook richting Bernal kan weet ik niet. Maar die man heeft nog geen trap teveel gedaan. Ik had alleen gedacht dat hij vandaag met buchmann en Bernal mee zou gaan.

0
Aart van Woud 19 mei 2021 om 18:02

Yates lijkt het goed op te bouwen deze Giro. Ik verwacht hem wel in een van de komende ritten.

0
Gitan 19 mei 2021 om 17:55

Bernal lijkt wel erg sterk op dit moment, is dit weer op niveau van zijn Tour-winst 2 jaar terug? Vraag me af hoe die zich op dit moment zou verhouden tot Pogster en Roglic mochten die hier ook meedoen.

0
Murcia 19 mei 2021 om 18:07

Ik vind hem beter dan toen, hij had lang niet de punch die hij nu wel heeft. In die Tour was Pinot veel explosiever. Pog en Rog kunnen dit soort punches ook maar de manier waarop hij vandaag na deze harde koers nog naar Buchmann stuift vlak onder de top van het laatste klimmetje heb ik zelden gezien.

0
adelaarvanantwerpen 19 mei 2021 om 18:13

@ Murcia

+ 1

Ik denk er juist hetzelfde over.

0
lepel 19 mei 2021 om 17:56

Ik ben al jaren een palindroom, niks mis mee!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone