Giro 2021: Schmid beste vluchter in Strade Bianche-etappe, Bernal doet gouden zaak

woensdag 19 mei 2021 om 17:13
Giro 2021: Schmid beste vluchter in Strade Bianche-etappe, Bernal doet gouden zaak

foto: Cor Vos

De elfde Giro-etappe over onverharde wegen heeft niet teleurgesteld. Op weg naar Montalcino werd op twee fronten gestreden. Mauro Schmid was na vier uur koers de beste vluchter, terwijl Egan Bernal een uitstekende zaak deed in het algemeen klassement.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Net als de afgelopen jaren wees de organisatie een ‘wijnetappe’ aan. Daags na de rustdag trok de karavaan namelijk door de regio van de Brunello di Montalcino, een van de meest gewaardeerde en prijzigste wijnen van Italië. Voor de wielerliefhebber stond deze rit echter vooral in het teken van de settori sterrati, de onverharde wegen in Toscane. Van de laatste zeventig kilometer ging de helft over grind- en zandpaadjes, zoals we die kennen uit Strade Bianche.

Bij Torrenieri lag de eerste sterrato, van 9,1 kilometer. Daarna hadden de renners maar kort de tijd om te herstellen voor het zwaartepunt van de etappe, een strook van dertien kilometer met ook de beklimming van de Passo del Lume Spento (met een max. stijging van 16%). Via grindstroken van 7,6 en vijf kilometer werd de klim via een andere kant nog een keer omhoog gereden. De finish in Montalcino lag na een kort, maar steil klimmetje met een hellingsgraad tot 12%.

Van der Hoorn aanstichter van vlucht van de dag
Even voor een uur werd in een zonnig Perugia het startsein gegeven voor deze veelbelovende rit over 162 kilometer. Tim Merlier was er niet meer bij; de sprinter verliet de ronde nadat hij al enkele dagen met maag- en darmklachten kampte. Al bij het buiten rijden van de middeleeuwse stad viel Taco van der Hoorn, de dagwinnaar van Canale, aan met Dries De Bondt in zijn wiel. Het bleek de aanzet voor de vlucht van de dag, die gemakkelijker en sneller dan gedacht tot stand kwam.

foto: Cor Vos

Naast Van der Hoorn en De Bondt waren Lawrence Naesen, Enrico Battaglin, Francesco Gavazzi, Simon Guglielmi, het Lotto Soudal-koppel Roger Kluge en Harm Vanhoucke, Bert-Jan Lindeman en Mauro Schmidt van Qhubeka ASSOS en Alessandro Covi mee in de kopgroep. Gavazzi was de best geklasseerde renner vooraan, maar de Italiaan vormde met een achterstand van 33 minuten geen gevaar voor het roze. Opvallend genoeg ontbrak de Androni-ploeg in de vlucht.

INEOS Grenadiers controleerde ontspannen de koers, waardoor de vlucht snel veel voorsprong kon pakken. Leider Egan Bernal leek zijn ploeggenoten niet te veel te willen uitputten voor de laatste zeventig kilometer. Toen de wedstrijd na veertig kilometer de regio Umbrië verliet voor Toscane, was het verschil al opgelopen tot meer dan tien minuten. Lange tijd reed de kopgroep tussen de twaalf en dertien minuten vooruit.

Kopgroep begint met veel voorsprong aan eerste gravelstrook
Na 92 kilometer begon de kopgroep aan de eerste sterrato, met bijna een kwartier voorsprong. De negen kilometer lange strook van Torrenieri lag er hard, droog bij. In het peloton stoven de teams van de klassementsrenners naar voren om zo goed mogelijk aan de strook te beginnen. Niemand wilde zich in deze verraderlijke rit laten verrassen. INEOS Grenadiers (voor Bernal), Deceuninck-Quick-Step (voor Evenepoel) en EF Education-Nippo (voor Carthy) zaten goed vooraan.

foto: Cor Vos

Vincenzo Nibali nam voor Giulio Ciccone de kop, terwijl Bernal met Filippo Ganna een luxeknecht had. De wereldkampioen tijdrijden nam de nodige risico’s, waarbij hij haast de controle kwijtraakte in een rechterbocht. Wonderwel wist hij zijn fiets recht te houden. Remco Evenepoel verloor het contact met Bernal en moest achtervolgen, hoewel hij nog wel enkele ploeggenoten bij zich had. De jonge Belg was echter niet de enige die zich had laten verrassen.

Evenepoel had enkele slotgenoten bij zich in de buurt en net na de eerste gravelstrook waren de verschillen weer ongedaan gemaakt. De eerste settori sterrati hadden ook al zo hun impact op de vroege vlucht, waaruit Van der Hoorn en Lindeman moesten lossen. Op de tweede strook dunde het peloton verder uit tot zo’n dertig man en wederom kende Evenepoel een moeizame passage over de witte wegen. Ook Simon Yates beleefde een lastige dag.

Bennett en Foss rijden samen weg
George Bennett en Tobias Foss vielen dan aan vanuit het peloton. Het duo van Jumbo-Visma reed enige tijd vooruit, maar liet zich dan weer inrekenen door het elitegroepje waar INEOS Grenadiers de boel controleerde. De overgebleven vluchters, die nog altijd zo’n zeven minuten voorsprong hadden, werden op weg naar de derde onverharde strook verrast door de terugkeer van Taco van der Hoorn. De etappewinnaar van Canale was eerder nog gelost.

foto: Cor Vos

Op de voorlaatste strook kwam Evenepoel opnieuw in de problemen, waarna INEOS Grenadiers de gashendel opendraaide. Eerst trok Gianni Moscon stevig door en daarna schudde Egan Bernal meerdere keren aan de boom. João Almeida liet zich dan terugzakken uit de elitegroep om zijn ploeggenoot bij Deceuninck-Quick-Step te helpen. Evenepoel leek vooral nerveus op de zand- en gravelstroken als de route naar beneden liep.

Op de laatste sterrato reed Belgisch kampioen De Bondt samen met de pas 22-jarige Covi weg uit de kopgroep en ook Schmid, nog een youngster van 21 jaar, sloot aan. Met vijf minuten voorsprong op het peloton draaiden ze voor de laatste keer het asfalt op. Vanaf dat moment was het nog acht kilometer naar de streep, al moesten de koplopers voor die tijd nog de Passo del Lume Spento en de slotklim omhoog.

Evenepoel weet achterstand stabiel te houden
Het verschil tussen Bernal en Evenepoel, de nummers een en twee in het klassement, bleef min of meer stabiel rond de minuut. De groep-Bernal bestond nog uit zo’n vijftien man, met daarbij ook Aleksandr Vlasov, Giulio Ciccone, Attila Valter, Hugh Carthy en Simon Yates. Evenepoel reed dus op achterstand, net als Damiano Caruso, Dan Martin en Davide Formolo, respectievelijk zevende, achtste en tiende aan het begin van deze etappe.

Op de uitloper van de laatste gravelstrook ging het te hard voor De Bondt vooraan, waarmee Covi en Schmid de sterkste renners bleken van de vroege vlucht. Uiteindelijk bleven de twee vooruit en gingen zijn sprinten om de etappezege. Op de oplopende aankomst naar Montalcino was Schmid de sterkste. Voor de 21-jarige neoprof van Qhubeka ASSOS was het zijn eerste overwinning bij de profs. Voor Covi restte de tweede plek.

Voor de klassementsrenners mondde de finale uit in een slijtageslag. Het duo van Trek-Segafredo, Vincenzo Nibali en Giulio Ciccone, moest lossen en de achterstand van Evenepoel begon steeds verder op te lopen. EF Education-Nippo maakte intussen indruk met behalve Carthy ook Alberto Bettiol en Ruben Guerreiro vooraan. In de slotfase ontbond Bernal zijn duivels. De roze trui sprong naar de ontsnapte Emanuel Buchmann toe en smeerde de concurrentie nog gevoelige tijd aan.

Dit artikel delen:

251 Reacties

theking 19 mei 2021 om 18:55

Ik hoop voor Evenepoel dat ie kan herpakken. Op zich is het natuurlijk niet vreemd dat zo een jonge renner met die voorbereiding er doorzakt op terrein dat niet het zijne is.

Ben alleen wel benieuwd hoe zwaar dit erin hakt(zowel fysiek als mentaal). Vond hem ook erg “groot” fietsen. Kan natuurlijk zijn dat hij er nu helemaal doorzakt in het klassement (wellicht verstandiger en dan sparen voor de tijdrit). Wat niet erg is gelet op de voorgeschiedenis, maar dan is het wel jammer dat hij dat roze afgelopen weekend n iet heeft gepakt.

Er wordt veel gemopperd op Almeida maar die redt nog wel deels de meubelen. Zonder de Portugees was het klassement waarschijnlijk helemaal gedaan.

0
Jacco van Stierop 19 mei 2021 om 19:04

Zag er inderdaad uit als een renner uit de jaren ’80; aan souplesse moet nog wel even gesleuteld worden.

0
MarkPeeters 19 mei 2021 om 20:46

Almeida had zich onmiddellijk moeten laten uitzakken uit de groep Bernal en niet wachten tot Evenepoel 1 minuut achterstand had.

0
Angelo Pauwels 19 mei 2021 om 18:59

Ik herinner me vooral nog een koers bij de junioren waar hij ten val kwam en minuten verloor, de dag erna reed ie iedereen op een hoop.

0
Olly 19 mei 2021 om 19:03

@Angelo
Precies wat je zegt, geen woord van gelogen, een waarheid als een koe, gesproken als een echt orakel. Je noemt het precies goed op.
Een wedstrijd bij de junioren……

Hahaha, wat een klucht. Ìk hoop het van harte, dat hij zich herpakt. Maar het zag er niet helemaal goed uit. Hij komt terug van een zeer zware blessure. Voorzichtig aan met die jongen en de verwachtingen er om heen.

0
Klaas Foppen 19 mei 2021 om 19:04

Een val of gelost worden en niet meer te kunnen volgen zijn 2 heel verschillende dingen

0
klootje kriekeljon 19 mei 2021 om 19:13

Een Landisje morgen, dat zou natuurlijk prachtig zijn. Of zoals toen ie WK junioren werd, de Dyson van Schepdaal. Doe maar zoiets ja.

0
IlPirata 19 mei 2021 om 19:06

Zoals verwacht Bernal buitencategorie. Buchmann ook goed, en hij viel aan! respect.
Verschillen nog niet heel erg groot, misschien kunnen Yates,Vlasov en carthy in de 3e week het AK nog spannend maken.

0
Reiger 19 mei 2021 om 19:07

Remco Evenepoel kan niet dalen, niet over kasseien/grind rijden en positioneert slecht in een peloton.
Hij moet zijn hele carrière tegen Bernal en pogacar koersen die wél alles beheersen.
Hij kan zich beter gaan richten op rittenkoersjes van maximaal een week want voor een grote ronde is hij niet goed/compleet genoeg t.o.v. Bernal en pogacar.

0
Brent Verpaelst 19 mei 2021 om 19:36

Is dit serieus? Het is z’n eerste grote ronde, en dat na zo een zware blessure dus nog veel te vroeg om conclusies te trekken. Ritten als deze zijn (helaas) uiterst zeldzaam in grote rondes. Die sterrato rit van in 2010 kan ik me nog zó goed herinneren, ook dat awkward overwinningsgebaar van Evans toen. God zij dank bleef het in tegenstelling tot toen droog, of REV verloor drie kwartier.

0
MarkPeeters 19 mei 2021 om 20:45

You must be joking. Misschien moet Dumoulin zich in de toekomst beter richten op korte rittenkoersen voor renners met psychologische problemen?

0
reusjen 19 mei 2021 om 20:56

@MarkPeeters
Sinds wanneer heeft Dumoulin psychische problemen?
Probeer gewoon op het punt te reageren en kom niet met zulke onzin op de proppen.

0
klootje kriekeljon 20 mei 2021 om 11:18

Dan leer je je wel kennen hoor hee. Dumoulin naar beneden gaan halen omdat Remco gister een teleurstelling was.

0
Lalsacien 19 mei 2021 om 19:16

Ik lees op andere sites dat er een valpartij in de kopgroep was waardoor er een breuk ontstond die de andere renners Gugliemi en Van Houcke niet meer konden dichten. De strijd vooraan vond ik trouwens slecht in beeld gebracht.

0
Michelangelo 19 mei 2021 om 19:17

Mooie etappe gezien, met strijd op meerdere fronten.
Ten eerste, mooi dat Qhubeka een etappe wint. Die ploeg had dat echt nodig, en ze hebben hem niet gestolen.

En voor het klassement:
Bernal is op dit moment outstanding. Evenepoel een dikke dreun gekregen. En die had nog veel dikker kunnen zijn, als er eerder werd doorgereden. Ik denk dat een aantal favorieten verzuimd hebben om hem KO te slaan. Hij is in theorie nog steeds niet kansloos voor een mooie ereplaats. Maar het is de vraag of het een offday is, of het gevolg van een hele smalle basis.

Met name die laatste vraag zal ook bepalen hoe nu verder. Als het slechts 1 offday is, dan is het voor zijn ontwikkeling goed om hem mee te laten bikkelen om het klassement. Mocht hij zich ook morgen niet fris voelen, dan zou ik op de rem gaan staan en hem niet oproken. Gewoon mee laten fietsen, ervaring laten op doen, en hardheid opbouwen voor alles wat nog komt.

Hoe dan ook denk ik dat Evenepoel meer leert van dit soort dagen, dan van al zijn overwinningen. En hopelijk zijn iets te fanatieke fans ook…

0
Martino87 19 mei 2021 om 19:42

Bernal was echt fantastisch vandaag, die heeft de hele wedstrijd bij de eerste vijf van het peloton gereden.

0
Wheely 19 mei 2021 om 20:00

Wat een gruwelijk vette, onwijs prachtige hoofdfoto bij dit bericht trouwens zeg. Schmid lijkt wel een adelaar die neerdaalt op zijn prooi.

0
Kannibaal van Schepdaal 19 mei 2021 om 20:08

Alles welbeschouwd. Blij om te zien dat de oude Bernal nu echt wel terug lijkt, en misschien wel beter is dan in 2019. De korte voorbereiding en het gebrek aan ervaring in grote rondes lijkt nu bij Evenepoel zijn tol te eisen, wat ik persoonlijk jammer vind, maar misschien niet helemaal onlogisch is.

Als Evenepoel volgend jaar met meer ervaring in dit soort werk en een normale voorbereiding naar de Tour gaat, en het daar mag opnemen tegen een Bernal in deze vorm en een Roglic en Pogacar in de topvorm die we van hen gewoon zijn, dan gaan we dan misschien wel de spannendste en meest hoogstaande Tour in jaren tegemoet. Laat maar komen.

0
antilek 19 mei 2021 om 20:11

Dat zijn wel tikkies voor die evp.

0
antilek 19 mei 2021 om 20:15

@Kevin1986 ik bij de “wij” hoor.

0
Cayolle 19 mei 2021 om 20:24

Schitterende etappe weer!

0
MarkPeeters 19 mei 2021 om 20:53

Geen woorden gebruiken waarvan je de betekenis niet kent. Je zet enkel jezelf voor lul (en dat is een echte palindroom).

0
Djamolidin Abdoezjaparov 19 mei 2021 om 20:54

Had Almeida niet beter mee kunnen blijven rijden met de voorsten? Zoals ik het nu zie, hebben REV en hij nu iig allebei 1 off day en staan ze nu iig quitte…

0
reusjen 19 mei 2021 om 20:59

Ik had het in ieder geval wel begrepen. Het was namelijk ook mijn gedachte tijdens de etappe. Ik verwacht dat Evenepoel steeds verder weg zakt en dat als ze er allebei voor morgen rijden Almeida aan het einde hoger staat dan hij. Je hebt kans dat ze qua klassement niets hebben aan het einde van de rit.

0
MarkPeeters 19 mei 2021 om 21:06

@Kevin K1986: niks adieu, Evenepoel rijdt gewoon de ronde uit met een mooie ereplaats. Hij had tot hiertoe beter gepresteerd dan verwacht. Het is nog jong, het is zijn eerste grote ronde en het zijn de eerste koersdagen voor hem in 2021 na een lange afwezigheid. Hij kan nu rustig verder uitfietsen en nog op top-5, misschien wel top-3 mikken.

0
reusjen 19 mei 2021 om 21:11

@MarkPeeters
Mensen uitschelden wordt hier niet getolereerd. Op deze manier houd je het hier niet lang vol.

Edit: je hebt het al aangepast.

0
Tom De Kenner 19 mei 2021 om 21:14

It ain't over till it's over!

En jongens toch, wat een triestige reacties hier allemaal. Jullie lijken wel kleuters. Zich verkneukelen omdat een renner die toevallig hevige supporters heeft een slechte dag heeft? Een jongen die 4 jaar met de fiets rijdt? Ik vermoed dat sommigen van jullie ook blij waren toen hij in dat ravijn reed, niet?

Denken jullie dat niet-Hollanders zich zaten te verkneukelen omdat Pidcock Vanderpoel wegblaast in het MTB? Er zijn heel veel Vlamingen met sympathie voor Vanderpoel.

Get over it!

0
Lalsacien 19 mei 2021 om 21:55

@Tom “hier allemaal”??? Echt waar?

0
Eddy Vroemm 19 mei 2021 om 21:39

Wat een fantastische etappe. Wat mij betreft moet (!) dit of kasseienrit in elke grote ronde. Net zoals een of twee flinke tijdritten en waaier-ritten (wel lastig te plannen). Dan is de winnaar weer meer een echte all-round coureur en doen niet enkel de ultra-light klimmertjes mee om de overwinning. Mooi om te zien dat Bernal ook dit goed kan.

Ik snap dat een parcours als vandaag het risico heeft dat renners door pech achterstand oplopen maar dat lijkt me nog steeds veel minder erg dan het risico van valpartijen in verder oersaaie sprint-etappes (graag minder hiervan). Oftewel: jammer dat Landa er vandaag niet bij was.

0
MarkPeeters 19 mei 2021 om 21:47

@reusjen: de functie AutoAanvullen geeft soms rare resultaten. Maar in dit geval ook terecht. Hopen op een faaldag lijkt me ook niet echt sportief, zeker niet als je dat ook nog veralgemeent met “wij allen” en zoiets ook nog “heerlijk” vindt.

0
Ward 19 mei 2021 om 22:07

Bernal prachtige coureur. Ik vraag me wel af of hij dit niveau 3 weken kan aanhouden. Dat zou heel sterk zijn in elk geval. En ik zie hem ook niet meer beter worden in de beruchte derde week eerlijk gezegd.
En Evenepoel: zijn zwakke punt lijkt zijn beperkte techniek. Dat werd toch wel duidelijk in de afdalingen. Zijn horrorcrash is er waarschijnlijk niet vreemd aan, maar daar blinken de andere sterren aan het wielerfirmament (Bernal, Pogacar, Vander Poel, Van Aert, Pidcock, Alaphilippe,…) net wel in uit. Hij verliest hier 2 minuten en dat wordt dan gezien als een gigantische dreun, maar eigenlijk is het een wonder dat hij maar 2 minuten verliest op dit terrein. Dit is natuurlijk topwielrennen en dan is dit wel een kloof, maar 2 minuten, dan word je echt niet weggeblazen.
Veel animo in de rit van vandaag met strijd op verschillende fronten, wat willen we als liefhebber nog meer? Ik heb me zowaar laten verleiden tot de aanschaf van de eurosport player in een opwelling :).
Verder ook veel animo op de site hier. Veel nieuwkomers ook. Af en toe ook een gebrek aan elementaire beleefdheid vind ik persoonlijk. Je kan een mening hebben, maar je kan ze op verschillende manieren brengen. Oudgedienden worden hier de les gespeld door wie net komt piepen en fan zijn van één renner hoeft niet te betekenen dat je voor elke kritische opmerking in de loopgraaf moet duiken. Zo werkt het in het echte leven niet en zo zou het hier ook niet moeten werken.

0
Titaantje 19 mei 2021 om 22:11

PRecies, een beetje respect voor de nestoren. xstinc heeft het wielrennen uitgevonden, RV is de Vondel van Wielerflits, en ChefSpijker heeft er gans goed kijk op.

0
Michelangelo 19 mei 2021 om 23:35

@Ward,
Vandaag was het niet de techniek, maar waren het de benen. Ook als het bergop ging had Evenepoel het moeilijk. Terwijl hij op een normale dag niet gelost wordt bergop als er nog 15 man aanhangen.

En over de forumetiquette, daar heb je een heel goed punt. Waarbij de sfeer vandaag ineens al weer een stuk beter is dan gisteren en eergisteren, alsof er een stuk realisme terug is bij veel (nieuwe) bijdragers.

0
Ward 20 mei 2021 om 07:25

De benen zullen niet super geweest zijn, maar als je in technisch terrein de techniek niet beheerst, verspil je veel meer kracht in vergelijking met de rest. Technische rijders kunnen in afdalingen zelfs recupereren waar het voor anderen harken is. Dan zijn de benen ook sneller leeg.

0
De Siepel 19 mei 2021 om 22:10

Almeida wachtte veel te lang om Evenepoel bij te staan. Ik denk dat de heren niet on speaking terms zijn.
Ik vind trouwens dat Bernal veel te makkelijk aan zijn voorsprong komt. Er is zeer weinig tegenstand. Buchmann probeerde wat, maar verder is het erg magertjes. Yates onzichtbaar, Vlasov vindt het wel best, EF rijdt met drie man voorop maar onderneemt ook niets en Caruso plakt ook aan het wiel.
INEOS hoeft de komende weken alleen maar te controleren en de GIRO uit te rijden.

0
Jean Dumas 20 mei 2021 om 05:28

Leedvermaak over Remco heeft geen zin. Hij zal misschien de beste waarden hebben van zijn generatiegenoten, maar Pogacar was mentaal verder toen ie de Vuelta kleurde (2019). De oudere Bernal heeft vorig jaar een knauw gehad van het Kurt Cobain-syndroom (ineens beroemd door het hoogste in je vakgebied te bereiken). Die heeft bij een ultraprofessionele ploeg een stapje terug gedaan naar de Giro, met een Tour-waardige ploeg achter zich, en kijk nu eens.

0
Limal 20 mei 2021 om 07:25

Stond Pogacar mentaal een stapje verder in die Vuelta, of ging het voor hem allemaal vanzelf omdat er geen druk was en hij goed voorbereid aan de start stond? Een voorbeeld: vdPoel lijkt op gewone dagen mentaal ijzersterk te staan, maar heeft er op de zeldzame slechte dagen ook al wel eens kwetsbaar uitgezien. Roglic verliest de Tour en zag er toen mentaal helemaal gekraakt uit, maar wint iets later wel als een keizer de Vuelta. Met andere woorden: de mentale kracht van iemand beoordeel je best niet op een moment dat het eens tegenzit, maar op de manier waarop iemand daar nadien mee omgaat.

0
Romāns Vainšteins 20 mei 2021 om 08:05

Sorry hoor, maar volgens mij is het gewoon fysiek allemaal. Eerst de benen dan het hoofd. En Kurt Cobain was van meet af aan niet wijs. En helemaal eens met Limal, dat is wanneer het mentale aspect komt kijken. In vorm tijdens een koers is het diepgaandst ‘nu gaan! Niet opgeven! Door stampen, door stampen. Mmm, hij daagt me uit, niet happen! En op kop, op kop, … is er af,op kop!’

0
Pascal Mortier 20 mei 2021 om 11:49

Ik kan me volledig vinden in het verhaal van Ward.

Gisteren wegens coronaperikelen de laatste 10 km van de rit gemist maar toen lag de wedstrijd al in een beslissende plooi.

Eerst en vooral een dikke proficiat aan alle winnaars (rit, AK).

Jammer voor Harm Vanhoucke, denk ook wel dat hij de sterkste was maar dat gebeurt nu eenmaal in de koers. Maar met zijn talent zullen er nog wel kansen komen ;-)

Wat RE betreft, ook ik denk dat het gebrek aan techniek hem krachten kost maar als je de benen niet hebt zal de techniek niet het verschil maken om bij de besten te blijven.

Belg zijnde en supporter voor RE wat het AK betreft hoop ik dat hij zijn beste benen terugvindt, dit kan alleen maar de Giro ten goede komen :-)

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone